Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   67 / 782
(#) pimi9 válasza Góré88 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Ferritből van a mag?
Próbáld ki mi lesz ha növeled a primér menetszámot tovább.
(#) Bassmester válasza thecyrus hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Bocsi, de több okból kifolyólag, nem vállalok semilyen megrendelést. Szerintem biztosan találsz majd valakit aki elvállalja, de én a helyedben nekiállnék. Nem baj ha nincs szkópod, csak egy jó multimétered legyen (pl Maxwell MX 25-306)
(#) thecyrus válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Azért köszönöm! Sajnos nincs adatom sem a tekercsről sem mentetszámról. Ezekben tudnál segíteni? Milyen tekercset és hol vegyem meg, ill mennyit kell tekernem +- 50 v-hoz?
(#) Bassmester válasza Góré88 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Egyszer nálam is ilyen eredménnyel zárult egy kisérlet
Ha a fajlagos induktivitás (Al) megfelelő is, még nem biztos hogy a ferrit anyaga bírja a nagyfrekit. Milyen kapcsolást építettél? Mekkora frekin ment? Én anno egy zavarszűrő ferrittel próbálkoztam. Szerezzél be ETD magot, az a tuti frankó! (szerintem)
(#) Bassmester válasza thecyrus hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Ha a Cimó-féle kapcsolást akarod megcsinálni, akkor 600W-ra, ETD 49 magot vegyél, N-67, vagy N-87 anyagból. Erre 24 menet primert kell tekerni, litzéből. A litze akkor lesz jó, ha 80 szál 0,15-ös zománchuzalból sodrod. (4db 20 szálas sodrat összesodorva). +/- 50V ra 2x 6 (de lehet hogy 7) menet kell, szintén 0,15-ös 6x 20 szálas sodratból. Ha nagyon ügyesen tekered, akkor éppen rá fog férni a csévére. ETD magokat a RET-nél és talán a Tali Bt-nél vehetsz.
(#) Góré88 válasza pimi9 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Számítógép tápegységből szedtem ki a zavarszűrőt.
(#) Góré88 válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Az ETD lehet h jobb lesz. thx

A sárga-fehér ami a pc tápokban van az nem ferrit hanem porvas.
Ami meg a hálózatio zavar szűrőnél van az ferrit, de nem bírja a a nagyobb frekvenciákat.
(#) cimopata válasza Góré88 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Ebbe a hibába minden kezdő beleesik,

Anno én is, amikor 12V ból akartam 40V-ot csinálni ilyen sárga PC-táp toroiddal. 15W ot ki is tudtam szedni a kimeneten De ahhoz belekellet nyomnom 100-120W-ot.

Köszi a segítséget.
De még lettek problémák ismét a táp frankón üzemel, de a trafó kimenetén az egyenirányító majd szét robban, terhelés nélkül, ha viszont terhelem akkor a meghajtó tranyó okádja a hőt. Szkópom nincs előre szólok

Oké, kimeneten graetz van? Diódák fesz tűrése elég?
Jól vannak bekötve?

Graetz van 10A max és 230 voltot már egyenirányítottam vele.
(#) Góré88 válasza Góré88 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Itt van néhány kép kissé undorító munka lett, de csak azért, mert nem magamnak csinálom meg kicsit sietős volt.

Kimenetre gyors diódákat kell rakni, 50Hz-s graetz nem jó.
Meg eléggé életveszélyes a kinézete a trafónak.
(#) Milan90 válasza Góré88 hozzászólására (») Jún 18, 2009 / 1

Miféle táp ez ? Ha rezonáns, akkor azért melegszik a tranyó, mert nincs jól behangolva a táp. Ha pwm, akkor a trafó induktivitása nem oké.
A graetz azért melegszik, mert mivel a táp nincs normálisan behangolva, majdnem négyszögjelet kap, és ez neki túl gyors.
Tegyél gyorsabb diódákat a kimenetre, állítsd be a rezonancia frekit, amihez vagy szkóp, vagy induktivitás, és frekimérő kell.
Ha a tápot akkora teljesítményre akarod, mint ami rá van írva, akkor legalább 5-6 szor ekkora hálózati puffer kell.

-amúgy igazad van, tényleg undorító, főleg akkor, ha nem magadnak csinálod-
(#) Góré88 válasza Milan90 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Hát köszi a válaszokat mindenkinek megfogadom a tanácsokat és kicserélem a diódákat, sajna én ezt nem tudtam, hogy 50hz-es a graetz. Belőni a frekit sajna nem tudom szkóp nélkül, de próbálgatok agyba főbe mekkora trafó kéne az a bizonyos 2kw-hoz? Meg milyen menetszámok, ha valaki tud segítsen. Köszöntem előre is viszlát mindenkinek
(#) ufy92 hozzászólása Jún 18, 2009 / 1

szerintetek megfelelő a telvezés?
(#) Bassmester válasza ufy92 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Jobban végig lehetne nézegetni, ha fel lennének tüntetve az alkatrész számozások.
Ennek én is terveztem nyákot, jó nagy méretben, kb 1500W teljesítményre és +/-85V-ra. Íme:
(#) Bassmester válasza Góré88 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Két kW-nál már nem csak a trafó a lényeg, ott már a leggyengébb láncszem is brutál erős kell hogy legyen. Ami a trafót illeti, az ETD 59 talán bírná, persze gondosan megtervezett litze tekercseléssel.
(#) cimopata válasza ufy92 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Üdv,

A vezérlés részét nem tanulmányoztam, de ami egyből feltűnt: a feteket ha bordával kifelé fordítod, előnyösebben lehet huzalozni.

Amúgy én is csináltam 1-2 éve egy hasonló felépítésű tápot: Akár még ez a nyákterv alapján is megcsinálhatod, csak ki kell cserélni az IC-ket SMD-k re, mert sima van a nyáktervre belekalkulálva.
450W-ig terheltem, addig jól működött, sima PC-táp EI33-as volt benne, természetesen újratekerve.
(#) cimopata válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Litze, talán nem is annyira fontos, mint amennyire emlegetitek.
PWM erősítőkben (450kHz en jár) a kimenő fojtót sima 1mm-s huzallal tekerik meg és probléma nélkül üzemel.

Egyébként nem muszáj ETD-59.
Egy kisebb mag is elbírná, ha jó anyagból van is nem 80kHz-en jár a tápod, hanem mondjuk 150-180k.

2kW-on én már bepróbálkoznék egy PFC-vel is a kapcsitáp elé.
(#) ufy92 válasza cimopata hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

ez a kép a folia oldal és a tranyók feküdni fognak hűtő borda ugy lesz rajta és csak így tudtam megoldani az elrendezést. 4 összeragasztott pc táptrafó és igbt-k lesznek rajta.
(#) cimopata válasza ufy92 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Minek 4-et összeragasztani?
Mekkora teljesítményt szeretnél?
(#) ufy92 válasza cimopata hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

minnél többet
(#) Bassmester válasza cimopata hozzászólására (») Jún 19, 2009 /

Oké, de egy PWM végfok kimeneti fojtója szerintem nem azért van, hogy a 450 kHz-et minél jobban átengedje. Legalább Ohmosan is csillapít A 100kHz-es áramnak viszont 0,22 mm körül van a behatolási mélysége rézvezetőnél. Ezért írtam a 0,15-ös szálakat. Hogyha nagyon ki akarjuk hegyezni a trafót és a lehető legkisebb veszteségre törekszünk, akkor érdemesebb lehet Litzét sodorni. Nálam bevált. A PFC ről tudnál bővebben írni valamit? Link is jó lenne, csak hogy képben legyek mi is az, hogy működik stb. Van ilyenről kapcsrajzod?
(#) thecyrus válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 19, 2009 /

Szia! Köszönöm a segítséget!!!
Már talán csak 1 kérdésem lenne!
Melyik terv a jó ehhez a kapcsoláshoz? Mert kettő is van belőle?
THX
(#) Bassmester válasza thecyrus hozzászólására (») Jún 19, 2009 /

Melyik kapcsoláshoz? A Cimó féléhez?
(#) thecyrus válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 19, 2009 /

Igen arra gondolok! Ha lenne még technikai kérdésem megkereshetlek?
(#) Bassmester válasza thecyrus hozzászólására (») Jún 19, 2009 /

Persze, ha tudok segítek, de ebben a témában leginkább Cimopata segíthet a legtöbbet, mivel ő tervezte a kapcsolást. Én utánépítőként, csak a tapasztalataim alapján tudok mondani ezt-azt.
(#) cimopata válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 19, 2009 /

Ami ebben a témában előfordult a PFC-k ről:
Bővebben: Link
Máshol:
Egyéb jó kis leírás:

... aki keres az talál
Következő: »»   67 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem