Fórum témák
» Több friss téma |
tda2050-essel mindenképp..bár nem tudom,hogy ezt meg lehet-e fejelni tranzisztorokkal..majd mindjart elmondják azok,akik jobban értenek hozzá
Szia!
Idézet: „nekem pont +-18v tápom van és 4db 35v 4700uf+50v 4700uf kondit tettem rá így a tápfesz 25v” Tehát akkor mégsem +-18V-os tápod van. A TDA2030-nak a max. tápfesze +-22V, ezt nem érdemes túllépni. Esetleg TDA2050, a max. tápfesze +-25V. Jobb megoldás a LM1875, a max. tápfesze +-30V. Persze kérdés, hogy a tápfeszültséged mennyire fog leesni terhelés hatására. Mekkora a trafód? Esetleg mérd le a feszültséget leterhelve egy 24V-os 20W-os izzóval!
a táp egy házimozié volt.de amugy attól hogy kondit teszek rá nemhiszem hogy befolyásolná mer biztos hogy venne le a tápfeszről egy 3 voltot mer a tranyók is fogyasztanak
Helló a szimetrikus tápú erősítőnél a negetív ág áramfelvétele mennyi lehet? Van egy PC tápom ami +12V10A és -12V0.5A tud? Szerintetek elég neki?
Szia!
Kevés lesz neki, ugyanannyit vesz fel negatív ágról, mint pozitívról.
Sziasztok
Én is megépíteném az erősítőt TDA2030-cal, de még elég kezdő vagyok a témában. Azt szeretném kérdezni, hogy hól tudnék beszerezni trafót. Ha lehet valami konkrét típust mondjatok a HQ-nál. Kösz
Szia!
Ha a szimmetrikus táposat építed, egy 2*12V AC 50VA-es trafó elég neked, erről egy sztereó végfok elmegy. Bővebben: Link
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy autós erősítőt. Találtam a csatolt kapcsolást, és azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek ez elviekben működő képes-e? Csak mert nem akarom kidobni a pénzt az alkatrészekre, ha nem működik. Válaszaitokat előre is köszönöm!
Akkor ezt nem lehet autó akksiról üzemeltetni?
Az nem lenne baj, ha nincs meg 100W.
Köszi!!!
A TDA1562-ről viszont már hallottam, és nem jókat.... :no: Van róla egy külön topic is. És még drága is.
Szia!
Nem olyan rossz az! Ráadásul ha meg akarod úszni tápegység, nélkül nincs más lehetőséged! Meg lehet próbálni a TDA1552, TDA1553, TDA1557, TDA8560, stb. még sokfajta hídkapcsolású IC-kel, de ezekkel a még hallgatható minőséggel elérhető teljesítmény kb. 2*20W.
Hello!
Szeretném megépíteni ezt a kapcsolást, amit ezen az oldalon találtam. Érdekelne, hogy ez így működik-e, mert hídkapcsolást TDA2030-cal eddig csak szimmetrikus táppal láttam. A második kérdésem: ha az IC-ket TDA2040-esre cserélném, mit kellene változtatni a kapcsoláson (ellenállások, kondenzátorok értékei). Köszönöm!
Igen, működik.
Nyugodtan használhatod a 2040- et semmit sem kell változtatni.
Berakhatod a 2040-est, csak nem fog nagyobb lenni a teljesítmény, mert legjobb tudásom szerint az erősítést a külső alkatrészek határozzák meg. De hogy mit kéne kicserélni nem tudom...
Szia!
Idézet: „mert legjobb tudásom szerint az erősítést a külső alkatrészek határozzák meg.” Ez igaz, de ez nem határozza meg a kimenő teljesítményt! A 2040-es pár wattal többet tud a 2030-nál, ugyanabba a kapcsolásba berakva, ha a tápfeszültséged elég, le tudja adni a nagyobb teljesítményt! Az igaz, hogy mivel az erősítés nem változott, a nagyobb kimenő teljesítményhez nagyobb feszültséget kell adni, de ez csak annyit tesz, hogy a hangerőszabályzópotin tekerek még egy kicsit!
4 ohmos hangfalakhoz max 24V tápfeszt használhatsz, ekkor az erősítő kb 50w-ot fog leadni. Ha az R6, R9 ellenállásokat 22-ről 39K- ra cseréled, akkor ugyanazzal a bemenőfesszel is ki tudod maxra vezérelni ezt, mint az előzőt.
Szia!
Hídkapcsolásban csak 8 ohm-al terhelhető. Miért kellene ilyen drasztikus mértékben megváltoztatni a visszacsatoló ellenállást?
Bocsi abban igazad van, hogy csak 8 ohmmal lehet terhelni. Azt nem néztem meg, hogy a kimenőáramot 4A-nél határolja. Viszont kisebb feszen, 12V alatt le lehetne menni 4Ohm-ra.
A visszacsatoló ellenállásról meg annyit, hogy azért növeltem 39Kohmra, hogy ugyanakkora bemenőfesz elég legyen neki. pl az én mp3 lejátszóm is csak 0.35 V kimenőt tud. Nem tudom, hogy szerinted etz miért olyan drasztikus. Ha a tápot kétszeresére növeli, akkor ezt is. Mondjuk lehetne 39 kiloval párhuzamosan egy 150 pikos fólia.
Köszönöm a segítséget. Elfelejtettem az előző hsz.-omban leírni, hogy a tápfesz 30-32V, és a hangszóró impedanciája 6 Ohm.
Ekkora feszre, és impedanciára meg se próbáld a hidalt változatot. Maradj az eredetinél.
Kösz a választ. Nem a szimetrikusat építem, de találtam is egy 24V-os trafót.
Lenne még egy dolog. Az egyenirányítóknál ha pl. azt írja hogy 200V 4A akkor az max 200V-ot bír vagy 200V-ot egyenirányít, tehát az az optimális értétk?
Szia!
Idézet: „Nem tudom, hogy szerinted etz miért olyan drasztikus.” Ha a feszültségerősítést a duplájára növeled, az négyszeres teljesítményt jelent a kimeneten azonos bemenő jelnél. A 2030 és a 2040 közt kb. 2W különbség van, szerintem felesleges bármit is csinálni az erősítés értékével! Ráadásul ez egy teljesítmény OPA, szerintem ha duplájára növeled az erősítését a teljesítmény-sávszélesség a felére esik vissza.
Szia!
Idézet: „Az egyenirányítóknál ha pl. azt írja hogy 200V 4A akkor az max 200V-ot bír” Igen max. annyit bír, kisebb feszültségre nyugodtan használhatod.
ok
Kössz a válaszokat.
Sziasztok nekem ehez a megoldáshoz kellene egy tuti nyákrajz+beültetési rajz de a beültetési is elég.
Sziasztok!!
Én most építettem meg egy 2* 50W -os erősítőt. A kérdésem az lenne ha a leírásban az van, hogy a hangszóró 4 ohm az azt jelenti hogy csak 4 ohm lehet, vagy attól kisebb,vagy csak attól nagyobb lehet... És még az, hogy baj e ha az erősítő teljesítményétől kisebb vagy nagyobb kimeneti egységről lenne szó... Nem vagyok vele tisztában.... A válaszokat előre is köszönöm!!!
Üdv!
A hangszóró lehet nagyobb ohmos, mint amit megadnak az erősítőn, de ez azzal jár, hogy az erősítő nem fog leadni akkora teljesítményt (ha kétszerezed a hangszóró ohmját, akkor majdnem feleződik a teljesítmény) pl 4ohmon 50W erősítő 8ohmon kb 25W..30W ad le. Az erősítő teljesítményétől nem szabad kisebb hangszórót a kimenetre rakni. Kisebb ohmos hangszórót se szabad rá rakni, mint amennyit megadnak.
Sziasztok!
Hát! Nekem nem jön be ez a tda2030 :no: Tegnap reggeltől estig építettük,nem akar megnyekkenni. az egyik fégfok zárlatos volt az IC melegedett,még időben észrevettem és kijavítottam a hibákat,de még igy se szól. A Joka féle gréces végfokot építettem meg,mondta is hogy működő nyák,nem értem miért nem működik :no: 2x12V egyenáramot kötöttem rá. + volt még hozzá építettem hozzá LM1036-bol egy előerősítőt,azzal is voltak gondok,de kijavítottam,ezekszerint még mindíg vannak hibák. |
Bejelentkezés
Hirdetés |