Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Meg van a karakter táblázat, már csak az kellene hogy a szövegből a karaktereket a "video ram"-ba töltse. Nézegettem egy ks0108-as kijelző meghajtó lib-et, átírtam azt a részt ami a karaktereket szedegeti ki, egy-két módosítással, de fordításnál lefagy az AVR studio.
Tudsz küldeni erről a részről egy source-t?
a video ramból már megjeleníti a dolgokat?
A szövegből áttöltésnél sokminden számít. Pl. hogy egyszerre egy karaktert szeretnél megjeleníteni? Ha igen, milyen gyorsan váltakozzon?
En ugy csinalnam hogy egy vezerelt ciklus oszlopokkent rakna ki az adatot lepkedve a matrixrol matrixra, mikor a vegere ert, johet a masodik oszlop es igy tovabb. Kozben az azonos oszlopokat tartani latch-el hogy vilagitsanak. Igy a videoramba az egesz kijelzendo szoveget be lehetne tolteni.
Lefagy az AVR studio, csak egy kis oszcilloszkóp programot tudtam kipróbálni, ADC-n mért adatokat töltöttem a video ramba, egész jó, de mikor a szöveges progit akarom fordítani, lefagy. Sztem valamit nem jól csináltam.
Sziasztok ez a programozó működőképes lesz szerintetek?
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Valaki meg tudná nézni a lentebb linkelt kapcsolást és kódot?
Összeraktam a cuccot, de nem akar működni. Elvileg ablaktörlőhöz való állítható időzítő, ami úgy működne, hogy kapcsolót egy pillanatra felkapcsolva, majd egy idő után teljesen felkapcsolva a két kapcsolás között eltelt időközönként a relé behúzna. De nekem nem csinál semmit. Pontosabban van, hogy behúzza egy pillanatra (ahogy kell), de aztán az idő leteltével nem csinál semmit. Illetve volt olyan, hogy behúzott a relé és behúzva is maradt, míg el nem vettem a tápot. Elég egyszerű kapcsolás, de úgy tűnik, nekem ezt sem sikerül rendesen megcsinálni. LINK
működhet, de FÖLÖSLEGES!
Egy nyomtatókábel(v. átalakított sorosporti kábel) elég, esetleg ha látni akarsz egy kis világítást akkor led+ellenállás...
Sziasztok! Avrstudio alatt működésre lehet bírni a paralell prtos kanda kábelt mert nekem eddig csak ponyprog ill bascom alatt megy.
Nem.
A HEX-t külső programozóval tudod beégetni. A 3.xx volt az utolsó ami támogatta...
Úgy értem hogy "fölösleges", hogy ugye ez egy külső buffer, amit csak hosszú(>5m) nyomtatókábel után illik beletenni.
Ha az AVR-ed tud ISP-t, elég egy nyomtatókábel. Az ATMEGA16-on a szükséges lábak pont egymás mellett vannak, a sajátom így alakítottam ki. A többi rendszernél pedig odavezettem egy-egy dróttal, de a csatlakozó ugyanaz az egysoros 5 érintkezős valami. Egy D-25 apa soros csatlakozót alakítottam át, abban csak 9 vezeték van. Átforrasztottam a csatlakozótüskéket, a kontrolleres oldalon pedig saját tüskesort tettem rá. Ez a változat közvetlenül alkalmas ATMEGA16 breadboardon való égetésére, nekem pl. tápfesz nélkül is ment...
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni a Ponyprog programozó szoftverrel kapcsolatban. Van nekem egy ATmega32-es avr mikrovezérlőm és erre szeretném a programomat feltölteni paralell módon egy LPT kábel segítségével. Megkeresetem a kábel megfelelő lábait és hozzákötöttem a uC lábaihoz, a uC-n minden VCC és GND lábat beköttöttem. Ezek után a Ponyprogban kiválasztottam, hogy párhuzamos módon akarok programozni, azon belül is az "AVR ISP I/O" módot, valamint a megfelelő LPT portot (LPT1). Ezek után ráklikkelek a "Probe" gombra és azt írja ki a szoftver, hogy "Test Failed". Ha ezek után leokézom az ablakot és megpróbálom feltölteni a progimat, akkor a szoftver a következő hibaüzenetet adja: "Device missing or unknown device (-24)" Tehát az lenne a kérdésem, hogy tud-e valaki erre a problémára valami jó megoldást. Előre is köszi a segítséget!
Sokakkal elofordult mar hogy puffer nelkuli programozokkal nem tudtak rendesen programozni. Es az okosak is a pufferes valtozatot ajanljak inkabb. A masik, hogy tri-state allapotba kerul a puffer IC mikor a programozas megvolt, ezert rajta lehet hagyni a prog.kabelt az AVRen, meg abban az esetben is, ha az SPI-t netan hasznaljuk valaminek a vezerlesere. Nekem mar sokszor jot tett ez SPI alapu driver fejlesztesnel.
Sziasztok!
Néhány dolgot szeretnék megkérdezni tőletek: Mi az a HV rész a programmozókban? Hol találok erről leírást? Ennél a progizónál miért kap csak akkor tápfeszt a 74HC126-os, ha az ISP-re küldök 5V-ot. Az ISP 3. lábára küldött CLK mire való? Angolul még csak ősszel kezdek tanulni, úgyhogy angol linket ne nagyon ajánljatok, hogy használd a goglit, meg ilyeneket szoktatok mondani. És vegyétek figyelembe, hogy nem vagyok spiler! (Csak leszek! ...Remélem! )
Sziasztok!
Segítséget kérnék, megépítettem egy At91rm9200 procis Arm9 lapot, és sehogy se sikerül az élesztése. Aki járatos a témában annak szivesen venném a segítségét. Sikerül feltölteni a loader.bin file-t de a terminál ablakban még mindig a "C" karakterek jönnek, és nem fut le a progi. Ha valakinek van ezzel a procival tapasztalata, azt szivesen bevenném a fejlesztésbe, mivel egyedül nem boldogulok. Természetesen megegyezünk a részletekbe. üdv mindenkinek.
Ja ésmég a fuse bitek leírását hol találom meg? Köszönöm szépen.
Tápot kap az ic?
Melyik programozót használod?
Hello
Szeretnék megtanulni Avr eket programozni C nyelven és ehhez kérnék egykét forrást a C nyelvről pl:könyvek legfőképp az utasításokra vagyok kíváncsi.
Hello!
A hiba lényege, hogy nem kommunikál a géped és a kontroller. Amúgy ennek ellenőrzésére elég csak a FUSE biteket beolvasni(LAKAT). 1: rossz a kábel v. a bekötés 2: levan tiltva a port 3: nincs kalibrálva a PonyProg 4: leégett a kontrollered(ritka) 5: kvarcoszcillátorra vagy külső órajelre van állítva a kontroller. ISP csak úgy megy, ha a kontroller kapja a CLK-t onnan ahová be van állítva(FUSE bitek).
A mellekelt linken megtalalod az avr-libc-t stb.
Bővebben: AVR-LIBC
Sziasztok!
Valaki kérdezte pár napja(hete?) hogy nem megy az LCD kijelző az általam küldött programmal. Mai nap hozzám került egy olyan darab, mely az alapbeákkításokkal nem ment: LINK HD44780A00 vezérlő van rajta, és úgy néz ki, egyáltalán nem kompatíbilis az eddig tökéletesen működő EL2402B és egy EW20400YLY típusokkal. Először semmilyen képet nem ad ki. Elkezdtem a driverben matatni(még jóhogy én írtam az egészet), és valahol az inicializálás környékén(2-soros mód, 5x8 mátrix) találomra kivettem két fél-byte írási ciklust. Ekkor halványan, de megjelent a szöveg. Kicsit hibásan(hibás init után mit várok?), de legalább az eddig meglévőkön is ugyanaz volt. A halvány megjelenést a kontraszt állításával lehetne orvosolni, de csak NEGATÍV feszültségen értem el számottevő javulást. Ez úgy nézett ki, hogy a földhöz képest a 3-as(kontraszt) lábra -1.75V - ot kellett kötni.
Szia
Nekem van ilyen problémám, és nekem is ugyan az a vezérlő IC-m van, mint neked. Akkor úgy néz ki, megvan a hiba. Fel tudnád rakni a módosított programot?
Még mindíg nem találtam megoldást Már szétszedtem az egészet és újrapakoltam. Attinybe újra feltoltam a motyót, de ugyanaz. A programozáshoz hülye vagyok.
Nem HW-re gondolsz? A HW a hardware roviditese. Ez a "vas" ahogy az okosak szoktak mondani Ez az elektronikai resze a programozoknak. Ezek az osszetettebb programozok tartalmaznak mikrovezerlot -amint lathatod-, azon meg fut egy SW, ez meg a software, vagyis a program.
Az ISP/CLK az a szinkorn soros port orajele. Mivel -ez esetben- az AVR programozasahoz ISP-t hasznal a programozo, ezert a CLK is szukseges. Vagyis: MISO, MOSI, CLK. Van errol a protokolrol cikk a cikkek kozott.
A módosított forrás hibás, azért nem töltöm még fel.
Még 1-2 nap, és lesz időm, átírom. Lényegében CSAK az inicializáláshoz kell hozzányúlni. Keresd meg az lcd_zombee.c - ben az alábbi részt, és ahol // - t tettem, te is tegyél oda //-t(kiteszi kommentbe, így nem fog végrehajtódni az írás: LCD_PORT = (1 << LCD_5);//set 4-bit operation lcd_toggle_E (); _delay_ms (10); //wait more then 4.1ms LCD_PORT = (1 << LCD_5); lcd_toggle_E (); LCD_PORT = (1 << LCD_7); // lcd_toggle_E (); //2 line mod, 5x8 fonts LCD_PORT = 0x0; lcd_toggle_E (); LCD_PORT = (1 << LCD_7); // lcd_toggle_E (); //Display ctrl: display off, cursor off, blink off _delay_us (50); Tutira hibás lesz kicsit, de legalább az első sort valahogyan kiírja...>>>>>>>>
Sziasztok attiny45 problémám van párhuzamos programozónál betettem a ckdiv 8 at azóta nem látom a chippet mit tudok tenni?
Köszi Balázs |
Bejelentkezés
Hirdetés |