Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock

Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   8 / 489
(#) Báddzsó válasza andrewforest hozzászólására (») Okt 21, 2006 /

ha a CCP1-re gondolsz (ez van a fethez kötve) akkor csak sima négyszögjel jön néhány kHz-en, folyamatosan.
(#) andrewforest válasza Báddzsó hozzászólására (») Okt 21, 2006 /

ja igen, persze arra gondoltam...
köszi szépen... tehát nem lényeses annyira, hogy mekkora frekit választok? pár kHz és kész?
Köszi
(#) Báddzsó válasza andrewforest hozzászólására (») Okt 21, 2006 /

lehet ám h nem kell kHz, elég csak pár Hz, nemtom már, le kell tesztelni, hogy a legjobb az energiaátvitel... fettől is függ,
én is úgy csináltam, h írtam egy kis progit ami folyamatosan emelte a frekit és közben multiméterrel mértem, a feszt, ahol a legtöbbet mutatott arra a frekire állítottam. csak nálam az szoftveresből ment, nemtom h ccp1 el mennyire lehet variálni a frekit....
(#) andrewforest válasza Báddzsó hozzászólására (») Okt 21, 2006 / 1

Értem, köszi szépen. A frekiállítással nem lesz gond, mert írtam már hasonló progit egy AVR-be, csak kicsit át kell írni...
Köszi! Andrew
(#) Master_of_the_web válasza andrewforest hozzászólására (») Okt 25, 2006 /

Helló

Van egy vidófejem vezérlővel együtt. Lécci segítsetek bekötéssel kapcsolatban.
A csatlakozó utolsó(felülről nézve első) 4 lábával nem kell foglalkozni, mivel az egyik pá valami fordolatszámmérő, a másik pár pedig valami szálra megy ami cikkcakban körbefut a motor körül egy nyákon,dondolom ez sem kell... Szerintem az első (felülről utolsó) 3 láb közt lesz ami kell a meghajtáshoz. Ezek mennek a vezérlő IC-re. Mondjátok meg lécci, melyik az a kettő amelyiket, ha tápefeszre kötöm, elkezd forogni a motor? Melyik lábra mit kössek?

üdv

webmaster (Gábor)
(#) Bubu54 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Okt 25, 2006 /

Hy!

Hiába kötöd bármelyik lábra a feszt nem fog elindulni mert kell hozzá egy vezérlés ezek asszem úgy működnek mint egy léptető moci, de nem vagyok benne biztos!!
(#) Balázs válasza Bubu54 hozzászólására (») Okt 25, 2006 /

Abban igazad van, hogy ez tulajdonképpen egy léptetőmotorszerű képződmény. De az a vezérlő IC pont azért van ott, hogy vezérelje! Tehát elvileg menne. Nekem van egy rakat ilyen itthon. Párat sikerült is beindítanom, de teljesen máshol kértek tápot. Néhánynak meg ezen felül is kell vezérlés. Kísérletezni kell. Vagy kinyírod az IC-t, vagy nem. Ebben sajnos nincs sokkal több logika. Vagy megpróbálhatsz rákeresni az IC adatlapjára, de ne fűzz hozzá nagy reményeket.
(#) Master_of_the_web válasza Balázs hozzászólására (») Okt 25, 2006 /

Azért nem szeretném kinyírni az IC-t. Eddig ez a első olyan fejem, amin van vezérlő, és kivezetések is mennek az állóról a forgó részre. Tehát ez pont ideális lenne Propeller clock-hoz.
Akkor nincs semmi szabvány vagy biztosan működő megoldás? Ez gondolom típusfüggő...
Mindegy, a videó nyákon megpróbálom visszakövetni, hova is mennek a motor kivezetései...

Gábor
(#) Balázs válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Okt 25, 2006 /

Nem nagyon van általános megoldás. Én nemrég (konkrétan tegnap) élesztgettem egy ilyen mocit, és az úgy indult be, hogy volt egy GND és a feszt 3 helyre is rá kellett adni. Ha még megvan a NYÁK, az jól jöhet, meg hátha megtalálod az adatlapot is. A kísérletezgetés tényleg nem a legoptimálisabb megoldás, egy IC-t egyszer már el is forraltam...

helló ismét

találtam egy fórumba valami nagyon jónak tűnő leírást. Esteleg valaki le tudná fordítani a lényeget?
Nekem is ez a típus van rajt.

Idézet:
„Andmelehte ilmselt siit ei őnnestu saada. Ise otsisin hiljuti.
Kui asi mingil valmis plaadil, siis peaks olema lihtne käima saada.
Endal oli nii, M51721L jalg 1=kontroll(+5V), jalg 7,10=+12V toide, miinuse leiab elektrolüütkondensaatori "-" järgi. Minu skeemis jookseb miinus ilmselt läbi mingi takisti(te).”
(#) Balázs válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Okt 25, 2006 /

Ja, már majdnem rájöttem, milyen nyelven van...

Mivel csak 3 láb van, ebből az 1. +5 V-ot kap a 7. és a10. +12 -t, akkor mivel nem sok mindenmaradt, a megmaradt láb lesz a GND (szerintem)
(#) andrewforest válasza andrewforest hozzászólására (») Okt 25, 2006 /

Hello
Kicsit mástéma:
Megcsináltam a légmagos trafót az órához, kipróbáltam 5V-al , egyenirányítottam+kondi, stb, van is DC 5V, de a leírás szerint 12Vról kéne üzemeltetni a primer oldalt, viszont ekkor úgy bemelekszik a primer tekercs h muszály leállítanom. Próbáltam 100HZ-el és 1kHz-el de ugyan az a helyzet... Mit tudok ezellen tenni??
(#) Báddzsó válasza andrewforest hozzászólására (») Okt 25, 2006 /

sztem pwm-et küldj rá de ne 50% al hanem mondjuk csak 20-al....
(#) andrewforest válasza Báddzsó hozzászólására (») Okt 25, 2006 /

eddig pwm-mel vezéreltem, igaz 50%ossal...
mindjárt kipróbálom 20%-al...
köszi
(#) andrewforest válasza Báddzsó hozzászólására (») Okt 25, 2006 /

wow! 20%-ossal tényleg nem melegszik!
Köszi a segítséget!
(#) andrewforest válasza Báddzsó hozzászólására (») Okt 26, 2006 /

Hát a hatásfok nem volt a legjobb 20%-on, növeltem 30%-ra, így még csaj kangyos...
De 5V-on legjobb esetben 100ohmot bír el, azaz max 50mA... Ez elég a mikrokontrollernek meg a ledeknek?? Elég kevésnek bizonyul...
(#) szabi83 válasza andrewforest hozzászólására (») Okt 26, 2006 /

tegyél a kimenetre egy tranyót.. akkor bír több áramot is!

üdv
(#) Master_of_the_web válasza szabi83 hozzászólására (») Okt 26, 2006 /

Tudna valaki segíteni vidófejjel kapcsolatban? Ha rárakom a tápfeszt, nem csinál semmit, de ha összeérintem a +5V és a GND-t akkor meg akar mozdulni, de a tápegység leáll ugye rövidzárlat miatt. Mi a gond a fejjel? Segítsetek!

üdv
(#) Balázs válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Okt 26, 2006 /

Ha csak éppen egy kicsit mozdul meg, az nem nagy előrelépés. Az azt jelenti, hogy az a feszültség, amit ráadtál, valahogy közvetlenül ráment az egyik tekercsre. És az odahúzta a forgórészt. Az IC meg elvileg pont azt csinálja, hogy sorban kapcsolgatja a tekercseket, mint egy léptetőmotornál. Tehát ez nem sok, az IC tápellátását kéne megtalálni.

Idézet:
„miinuse leiab elektrolüütkondensaatori”

Nincs egy elko a panelon? Mert én ebből azt következtetném ki, hogy egy elektrolitkondi negatív lábára kell a GND.
(#) Bubu54 válasza Balázs hozzászólására (») Okt 26, 2006 /

Hy!

Valaki nem tudna ehhez a mocikhoz vezérlésének kapcsolási rajzot feltenni??

Előre is köszönöm!
(#) Master_of_the_web válasza Balázs hozzászólására (») Okt 26, 2006 /

Van két kis SMD kondi a panelon, de fogalmam sincs melyik a +/- lába. A kondinak a +12v és a GND, vagy a +5V és a GND közt kell lennie?
üdv

100_3842.jpg

(#) Balázs válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Okt 26, 2006 /

Bubu54: Ez nem olyan általános. Többféle létezik. Általában léptetőmotorvezérlő kapcsolásokkal meg lehet hajtani, de nem olyan könnyű kitalálni a helyes ütemet!

Master_of_the_web: Hát, nincs ráírva polaritás sem és érték sem... Én is csak annyit tudok, amennyit megértettünk belőle...
(#) andrewforest válasza szabi83 hozzászólására (») Okt 26, 2006 /

Hello
Azt hogy értetted hogy tegyek a kimenetre egy tranyót?? Hát aminek a hatásfokát kéne növelnem, az maga a tranyó... És primer oldal egyenáramusítva van, pufferolva, +stab IC... És egy potival elkezdtem csökkenteni a terhelőellenállást, és legjobb esetben is 100ohm alatt összeesett a feszültség rajta... Valakinek van esetleg még valami ötlete mit tehetnék hogy nagyobb teljesítményt el tudjak érni?? Lehet hogy a tekercselésem a nem igazni és újat kéne próbálnom?? Help!
(#) Master_of_the_web válasza Balázs hozzászólására (») Okt 27, 2006 /

Helló!

találtam közbe egy másik fejet, aminek gond nélkül tudom működtetni a motorját, még a sebességét is tudom szabályozni...

ezen a fejen át lehet vinni a propeller feszültséget közvetlenül a benne lévő átvezetéseken? (Tehát tekercs nélkül?)

üdv
Gábor
(#) Lewyz válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Okt 28, 2006 /

hello

megépitettem az orát de még nem csináltam hozzá távszabályzot...gondoltam jó lessz valamelyik tévénké. ki akartam probalni mennyire megy az alap resze de semmi jel, sehonnan nem tudom mit csináljak... hogy teszteljem le melyik része működőképes és melyik nem a cuccnak?
annyi megy hogy betáplalom, elkezd forogni, aztán semmi
... tudom szabalyozni a sebességet az 500K potival de csak annyi

tudna valaki segiteni?
(#) szabi83 válasza Lewyz hozzászólására (») Okt 28, 2006 /

kell hozzá a táv ír., mert be sem tudod kapcsolni nélküle!

üdv
(#) Lewyz válasza szabi83 hozzászólására (») Okt 28, 2006 /

ok

ugy látszik meg kell épitsem mindet ahhoz hogy kiprobáljam...:yes:

de mégis, azért a viselkedesebül itélve jo iranyba halad a munkam?
nincs semmi gyanus benne?

kösz a gyors válaszért
(#) dezo válasza szabi83 hozzászólására (») Okt 30, 2006 /

Helló Lewyz!
Ha mindent jól raktál össze és nem kötöttél el semmit, a bázis bekapcsolása után a propeller forogni kezd és felveszi az üzemi fordulatot. Úgy kb.10 mp. múlva villognia kell az órának.
CSAK a távirányítóval tudod ekkor kikapcsolni és
újra bekapcsolni.
Ekkor már rendesen megjelennek a számok és a
mutatók egyszerre.
Ezután a távirányítóval tudod a beállításokat
elvégezni.
Úgy néz ki a tied már forog tehát jó irányba haladsz.
Hála VICSYS hathatós segítségének nekem sikerült befejeznem az órát és bátran állíthatom,
szenzációsan jó.
Sok sikert mindenkinek!!!
(#) Last_Scout válasza Lewyz hozzászólására (») Okt 30, 2006 /

nem feltétlenül muszály, fogod a távirányító programját, megnézed milyen kódokat küld ki az infrán, amikor megnyomsz egyes gombokat, aztán építesz a pc-hez egy távirányító vevőt, megnézed a kiválasztott távirányító kiválasztott gombjai milyen kódot küldenek a gépnek, majd az óra programjában szépen felcseréled a megfelelő kódokat Ha jól sejtem ennyi, de talán jobb lenne, ha valaki aki jobban ért hozzá az rábólintana, nem megmondom őszíntén nem tudom, hogy mit kell még figyelni az infrás adatátvitelnél, esetleg ott is van bode rate, vagy különbözőek az utasításhosszok, és akkor mást is átt kell írni... De ilyesmi az elve...
Következő: »»   8 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem