Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Lámpa kapcsolása, és fényerőszabályzás távirányítóval
Témaindító: dew28, idő: Okt 21, 2006
Témakörök:
Lattam, hogy van mar par ilyen tema, de egyik sem az igazi, ami nekem kene..
szal azt szeretnem, hogy norm univerzalis tavirral vezerelni 3db 230Vos spotlampat, ugy, h fenyerot is lehessen szabalyozni, es ha kell, akkor egybol fel/le is lehessen kapcsolni. ehhez kernek vmi kapcsolast, meg ha valaki tudna, segiteni, par kerdesem biztos lesz menet kozben, ugyhogy szivesen fogadnam az ilyen embereket udv!
Sajnos az újabb infrarendszerek már erősen integrálva vannak a klf készülékek rendszervezérlőibe. Az elsők közt volt az ITT cég, aki univerzális célra fejlesztett infra adó-vevő IC-párt, ami 1024 utasítás átvitelére képes és 4 analóg kimenete is van. Ezt a rendszert használta a Videoton és az Orion is annak idején.
Ha találsz ilyen TV-khez való távirányítót (vagy olyat, ami az ITT-rendszert támogatja), akkor már csak a vevő IC-t kell megtalálni (bontás, régi TV). A mellékelt rajzon "mindentudó" vezérlő látható, de igény(hiány) esetén sok dolog elhagyható, a vevő helyett jó az újabb rendszerekben alkalmazottak vmelyike, szal csak az SAA megléte a lényeg.
jo lenne, csak sajna
1.) nem ertek a PICekhez 2.) ehhez kulon kell adot is epiteni, en meg szeretnem ugy, h egy taviranyitoval, amit am is hasznalok. 3.) azert koszi
hm.. ennek kedden utanajarok, hatha talalok vmi norm allapotban levo regi Tv-t/videot...
HQvideonál lehet kapni SAA1250/51 és SAA1350/51 IC-t is, elég baráti áron.
jahh postakoltseg tobb lenne mint az IC
olyan megoldas lehetetlen h pl egy digit potira rakotni az IR vevot, es akkor az szabalyozna vhogy?
Semmi sem lehetetlen.
A gond az, hogy az újabb távszabályzókhoz magadnak kell megoldani a dekódolást, mert legtöbb esetben ezt a készülék syscon processzora végzi. Cak a régebbi típusoknál található külön infravevő IC, ezért javasoltam a régebbieket. Nem lehetetlen, hogy kapható olyan univ. távszabályzó, ami még tudja az ITT kódrendszerét, így megolható lenne egy vezérlővel a dolog. Az SAA négy analógot tud, ez mellette szól, de más vevő IC is - ha kapható - tudja ezt. Ha négynél több szabályzás kell, akkor jöhetnek a digit potik, de ezek egyenként 1000HUF körül vannak.
3 parhuzamosan kotott spotlampat kellene egyszerre szabalyoznia.
nincs olyan chip, aminek tanithato a taviranyito jele? kellene h legyen asszem... digit potinak en a [link=adatlapja]MAX5439[/link]-est neztem.. asszem jonak kell h legyen, csak ele be kell pakolni egy 25V-ra stabilizalo IC-t
Akkor is két kódra van szükség: emelje v csökkentse a fényerőt. (esetleg még 1: be-ki)
Ha csak egy csati kell, akkor célszerűbb egy falba építhetőt optóval meghajtani a segédbemenetén. Ilyenkor elég csak az infrajel meglétét felismerni (bármelyik gomb kiváltja a működést) és a vevő elhelyezésével talán megoldható, hogy amikor mondjuk hangerőt szabályzol akkor ne menjen vele a fény is. Idézet: „egy falba építhetőt optóval meghajtani a segédbemenetén.” bocsi, ezt kifejtened kicsit? koszi
Azokra a falba építhető kivitelű dimmerekre gondolok, amik a szenzorlemez érintésével vezérelhetők. (asszem U165 IC van benne). Ezeknek van egy - nem szenzor - segédbemenetük is, arra a célra, ha alternatív vagy lépcsőházvilágítás meghajtására akarják használni.
Ezt a bemenetet - optóval leválaszva - ugyanúgy lehet használni, mint a szenzorát.
hmm.. nah ez nem rossz otlet.. kedden megyek szerzek egyet, es ki is probalom
aztan ha megy, ott az 50pont Koszi! (ha meg nemmegy, akkor megiscsak ott a Conrados valtozat )
Szerintetek kapható-e olyan távirányító készlet, amellyel induktív terhelést lehet kapcsolni, esetleg dimmerelni?
Előre is köszönöm!
A segítségeteket szeretném kérni! Fényerőszabályzót szeretnék építeni amit a már meglévő távirányítómmal szeretnék vezérelni( be-kikapcsolás, fényerő fel, fényerő le). Sajnos a távirányító nem támogatja az ITT rendszert és szerezni sem sikerült . Tehát a kérdésem az lenne, hogy megoldható e a dolog PIC felhasználásával speckó dekóder IC nélkül( magyarul megtudom e tanítani a PICnek a távirányító jelét). Nem azt kérem hogy gyártsátok le az egészet helyettem, csak ötleteket szeretnék hogy egyáltalán kivitelezhető e dolog, vagy hogy mennyire lenne bonyolult megoldani. Előre is köszönöm a fáradozást!
Üdv.!
Megoldásom nincs arra hogy az ITT távirányítóval ezt megoldjad, és szerintem pic nélkül ez nem is annyira megoldható. De van egy hasonló kapcsolásom itt írtam róla pár szót: (#120452) (#120466) Kipróbálva még végülis nem volt...
Üdv!
Köszönöm a segítséget, megnéztem a kapcsolásodat és nagyon tetszik( főleg a digitális léptetés, meg hogy fel/le kapcsolása után is emlékszik a beállított fényerőre), de én a már meglévő univerzális távirányítómat szeretném használni. A te kapcsolásodban (meg a többiben amit találtam) adót kell építeni. Tudom hogy PIC nélkül nem kivitelezhető, de én még csak nemrég foglalkozom PICekkel és nincs semmi ötletem hogy hogyan oldható meg vagy hogy megoldható e egyáltalán. Ebben várom az ötleteket, de ha így( meglévő távkapcs+PIC) nem megoldható akkor építek egy olyat amihez adót is kell építeni. (ebben az esetben jó lenne tudni működik e az általad kitalált kapcsolás ) Ja és bocs ha rosszul írtam az előbb de a távirányítom nem ITT-s.
Sziasztok!
Van egy alap fényerő szabályzó áramköröm. Ezt szeretném úgy átalakítani, hogy a potit máshová lehessen tenni mint az áramkört, kb20 méterrel távolabb. A gond az, hogy csak kisfeszültségű kábelem van és nem akarok 220 as kábelt, mert drága és maceráns. A kábel már adott, 4 eres kábel.
nézd meg ezt: itt
ebből kell neked a 9-es, 10-es és a 11-es figura 0-10V ot előállítod a potival a vezeték végén és 1 szál pluszba marad még. teló mazaag rlz kicsi tuning + nyomógomb maxon vílágít még nyomod esetleg.. az optonak viszed csak két vezetéken a graftot... és a kezelőszervnél ki is tudod kapcsolni a cuccot bár írtad, hogy van fényszabod... Üdv
még egy ötlet "extra" plusz 1 gomb, mint a kocsiknál utastér világítás.. ha teccik erre is keresek vmit
Helló! Én megépitettem a mellekelt file ban lévő kapcsolást.(shema-schematics/shema-schematics_v1.png)Működik nincs vele különösebb bajom csak az hogy mikor maxxra van felvéve a fényerő ,a távirányitóval,
az izzó akkor se világit 100%-on (a falban lévő kapcsolóval is ugyanaz a helyzet).Én elöször T435-ös triakot,és R2=470ohm ,használtam másodjára meg TIC226-osat aminél pedig az ellenállást is ki kellet cseréljem mert meg se akart gyulladni az égő .A segitségeteket kérném hogy mit kellene csináljak vele hogy az izzó 100%-át ki tudjam használni.Előre is megköszönném a segitségeteket :yes:
Na találtam is ithol 470n kondit de még mindig ugyanúgy állok vele.A PIC 1-8 lábán is csak 4,19V-ot mértem de most vettem figyelembe hogy a rajzon 5,6V-os zenner van én pedig 5,1V-os használtam,keresek egy 5,6V-ost.Lehet hogy ott hibáztam
Hát mégse ott hibaztam mostmár van 4,96V a PIC-en de az izzó mégse akar erősebben világitani
A másik dolog hogy az izzó vibrál,arra meg gondoltam rakni kellene a PIC 7-es és 8-as lába kőzzé egy kondit.Az vajon megszüntetné a vibrálást?vagy legalább csillapitaná?
Senki semmi? Megmértem hogy menyi mA-t vesz fel a triak, ami csak 2mA mikor maxxon van.Ezt kellene valahogy növelni hogy mikor fel van tekerve a fényerő maxxra akkor 5mA legyen mivel a triak akkor van kinyitva teljesen, csak azt nem tudom hogy ezt csak sowft-bol lehetne?Én már kicseréltem az R2-őt is 470ohm-osra.Már nincs semmi ötletem hogy mi a hiba. Segitene valaki?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |