Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   165 / 731
(#) Directors válasza Zupp87 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

aham
(#) bendoroland válasza Tomi20 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

nekem a mi erősítő van abban 2*25A biszti van
(#) SALáta válasza pl13 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Nem tudom kit ajánlanál, ha esetleg elvállalod elküldöm, persze megbeszéljük, én a megyémből csak őket ismerem. Kevesen foglalkoznak javítással országszerte. Nem tudom eredmény-e vagy csak képzelet de eddig mindegyik jobb lett egy kicsit amit hozzájuk vittünk, sal,mnc,monacor,evm. Igaz általában a féltápfeszültség végzett velük többször, a sal nál az srp2030 ha jól emlékszem a harmonika szerű kialakítású membrán meghajlott a harmonika résznél. Persze alternatívát céggel kapcsolatban elfogadok, szerintem a csévetest is sérült, legalábbis az egyik hangszórónál, nem tetszik a membránon ragasztott bicikligumi folt sem, bár sérülést nem látok, lehet csak két kosaram és mágnesem van?
(#) honyike válasza pl13 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

OK, köszi!
(#) pl13 válasza SALáta hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Én sem vagyok messzebb, mint ők, de nem nagyon javítok mostanában, nincs rá elég időm. Ami hozzám került vissza tőlük, javítás után, azt még mindig sikerült elrontani, pl. hab helyett textilszélt raktak fel, vagy a központosság lett elszúrva, harmadiknál eszétikai problémák voltak.
Lehet h. PA stílusú dolgokat rájuk lehet bízni, mert annál úgyis mindegy, de finomabb munkákat nem.
(#) Tomi20 válasza pl13 hozzászólására (») Jún 20, 2009 /

Szia

Régebben beszéltünk a szubládámról. Erről lenne szó. A hangszórót linkelem újra: Link.
Holnap "faragjuk a hangfalat, lenne 1-2 kérdésem.
Ez csak buli láda, így nem megy versenyre, tehát nem kell neki gyönyörűen szólnia, csak nagyot. Van 110mm-es PVC cső, ez lesz a szubcső. Ha marad a doboz mostani mérete, akkor hány cső kellene, és milyen hosszúak? Elképzelhető, hogy szerzek dekopír fűrészt, azzal át tudnám szabni a dobozt, anno 180l-t írtál, ehhez hány darab, és milyen hosszú csövek kellenének?
Köszi
Üdv.: Tomi
(#) ptesza válasza Tomi20 hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Nem beleszólni akarok ,csak látom ,hogy ma akarsz rajta dolgozni.

Érdemes átdolgozni a dobozt 180 literre , mert így kb 46 Hz-től 500 Hz-ig használható lesz. Ha sikerül 600 W -al meghajtani akkor kb 124-128 dB hangerőre számíthatsz az emlitett tartományban. Csillapító anyag kell bele , körben minden oldalára (vatelin ,vagy vatta de akkor le kell fedni.üveggyapot nem jó mert a csöveken száll ki...) , és a belső merevítésekről se feledkezz meg , legjobb ha a merevítők nem párhuzamossak egyik oldallal sem,sem egymással. A dobozod méreteit ellenőrizzed le az itt közreadott állóhullámok.xls fájlal. A zöld számokhoz írjad be ,hogy mekkorák a belső oldalak , és a narancssárga grafikonon ellenőrizzed , hogy a legalacsonyabb pont kb 40-50 Hz legyen . Jobb oldalt látszik a térfogat azt is figyelni kell.

Példa: 589*807*379 (belső!) ,Persze figyelembe kell venni az egyéni igényeket , a hangszóró méreteit , a doboz helyét , + a csöveket is, hogy beférjenek stb.
(906*560*355)

A csőméretek:

a 110-es csőböl 3db kell 180 mm hosszban. Ha csak kettőnek van hely ,akkor 90mm a hossz ,de a 3 jobb lenne , nehogy suhogjon.

Kb ennyi ,de azért pl13 -at is várjad meg.

(#) pl13 válasza ptesza hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

A hangolással nem értek egyet. Sokkal rövidebb reflexcső fog kelleni, ha hangosítás a cél, 100-as csőből annakidején 20-25mm-t írtam, 110-esből most kb. 40-45mm-t.

De hagyd hosszabbra, és vágd a kellő méretre, mert lehet, hogy nem igazak a forgalmazó T-S paraméterei, és akkor az én hangolásom sem lesz jó igazán.
(#) Tomi20 válasza pl13 hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Köszönöm a válaszaitokat.

A doboz eleje dupla 19mm-es lap, ennek a szélessége 38mm. Így elvileg nem is kell szubcső sem, a fa anyaga már majdnem olyan "hosszú" csövet alkot.
(#) pl13 válasza Tomi20 hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Igen, erre gondoltam én is. Meg kéne nézni, hova hangol cső nélkül, aztán ha nem jó, akkor toldani bele.

Még valami, a csillapítóanyag az oldalfalakra rögzítve nem biztos h. jó ötlet, ugyanis az állóhullámokat pont ott nem lehet csillapítani, mert a falaknál mindegyiknek nyomás maximuma van, a csillapítóanag meg csak sebesságmaximum pontban működik.

Próbáltam impedancia menetet mérni, de olyan kicsi volt a változás, hogy szkóppal nem tudtam leolvasni. Multiméterrel próbáltam még mérni (nem olcsó darab) ott talán 80Hz-nél lehet a rezonancia freki a mostani dobozban, de az is lehet, hogy csak a multi pontatlansága miatt tűnik így. Nem tudom számít-e, de 40Hz-nél van az a pont, ahol minden rezeg a szobában már kis hangerőnél is. (ugye itt a szoba is nagyban befolyásolja ezt a frekvenciát) A dobozt most azért kell módosítanom, mert nincsenek igazi mély hangok, többnyire csak a térben lévő dolgok rezgése adja a hangot...

Namost nem mindegy, hogy áram vagy feszültségrezonancia, előbbinél magas impedanciaértéket mérsz, utóbbinál alacsonyat, a reflexdoboz hangolási frekvenciája két impedanciacsúcs között a minimumpontnál van.

1K-s ellenállást kötöttem a hangszóróval sorosan, ezen mértem a feszültséget szkóppal. 20Hz-től 180Hz-ig semmit nem változott az ellenálláson eső feszültség, vagyis gondolom olyan kicsi volt, hogy szkópon nem látszott. Mindegy, marad a próbálgatás.

HM, hát ez méréshatárfüggő, de próbálhatod kisebb ellenállással is, mondjuk 100 ohm, 10 ohm, úgy szembetűnőbb a változás. Az 1k-t praktikusságból szokták választani, mert könnyebb a mért eredményekkel számolni.

250ohm alá nem mentem, este volt, és nem akartam nagy zajt csapni. Megyek is, és kipróbálom kisebb ellenállással.

Igen, hát az 1k-val csendesebb is, az tény, de ha kisebb az ellenállás, veheted kisebbre a kimenőfeszültséget, nem kell ragaszkodni a 10V-hoz.
(#) honyike hozzászólása Jún 21, 2009 /

Szisztok!

Meg tudnátok mondani, hogy honnét tudok teszt CD-t, vagy számítógépre hangot szerezni, ami végigmeg a 20Hz-től 10-20.000Hz-ig? Vagy valami program? Mert még nincs véglegesre belőve a mélyem, és így könnyebb lenne a különbségeket műszer nélkül érezni.

Köszi!
(#) bancsi15 hozzászólása Jún 21, 2009 /

Sziasztok!

Elkészült a mélynyomóm doboza . Az elektronika még hátra van, de az már nem sok.

Vélemények?

Megmértem a hangolási frekit, de nem hittem a szememnek... 102-Hz-nél esik legnagyobb feszültség a sorosan kapcsolt ellenálláson. Ennyire el lenne szúrva ez a doboz? (mondjuk csak bele lett rakva WINISD méretei alapján...)

és megvan a két impedanciacsúcs is fölötte, ill alatta?

nem igaz h. ennyi gond van egy sima impméréssel. mindjárt összedobok valami könnyen használható mérési módszert, ahol a monitoron látod... mert ez így katasztrófa...
(#) laj91 válasza honyike hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Helló!
Nekem van ilyen cd-m! Igaz nem eredeti, de eredetiről lett átírva eredeti nero programmal! Ez a stereo újság melléklete volt, 4 cd-s! Neten nem tudom, hogy ez elérhető-e, de valami ilyesmire keress rá! Ha nem találsz, írj, ha meg tudjuk oldani kölcsön adom az enyémet!
(#) honyike válasza laj91 hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Hello!

Youtube-on találtam elég sok úgymond "sound test"-et, de nem tudom, hogy mennyire hitelesek!

Esetleg valahova nem tudod feltölteni az egyik CD tartamát? Igazából az alacsonyabb frekvenciák érdekelnek, mert egy JBL szub-ot szeretnék belőni...

Üdv: Gábor
(#) honyike válasza laj91 hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Hello!

Youtube-on találtam elég sok úgymond "sound test"-et, de nem tudom, hogy mennyire hitelesek!

Esetleg valahova nem tudod feltölteni az egyik CD tartamát? Igazából az alacsonyabb frekvenciák érdekelnek, mert egy JBL szub-ot szeretnék belőni...

Üdv: Gábor

Akkor hagyjuk a méréseket, most készül a dobozba a merevítés, megvan a 3 110-es lyuk az előlapon. Akkor elvileg a szubcső hosszokkal be tudom hangolni a ládát 40Hz közelébe. Vagy nem ilyen egyszerű?
(#) ptesza válasza pl13 hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Nálam ez 38Hz-re jött ki ezekkel a méretekkel ,mondjuk nem 110-es csővel számoltam ,hanem 104 -el . Kb ennyi lehet a belső átmérője egy 110 -es csőnek. 50 mm -es 3db kb 50 Hz környékére hangol , de akkor a 180 literes láda pazarlás, illetve ha megér 2dB pluszt akkor jó.

A rögzítést a vattára értettem , mivel az első 'bevetésen' rongyá szedi , aztán a reflexcsövön ki be liftezik.

Most miért, nem lett meg a két áramrezonancia pont? A reflexcső hosszával tudod hangolni természetesen, de mindhárom csőnek egyformának kell lenni, és a 40 inkább 50Hz. Mérni meg így is, úgy is kell, más megoldásról én nem tudok.
(#) ptesza válasza bancsi15 hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Az a szögletes luk a szállítás miatt van, hogy jó fogás legyen rajta?

Annélkül egész jól néz ki.

150 literig lehetne lemenni, de már a 180 is jó, az 50Hz meg a membránkitérés és az átvitel kiemelése miatt kell. De attól is függ a pontos hangolás, hogy milyen tartományban használják inkább a hangsugárzót.
(#) laj91 válasza honyike hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Helló!
Hát az ilyen feltöltésekkel nem nagyon vagyok tisztában De valamit kiötlök!

Ha jól néz ki, már csak azon kell imádkozni, hogy jó legyen a hangszóró is a dobozhoz...
Következő: »»   165 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem