Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Sziasztok.
Van pár db QM50DY-2H IGBT-m.Ezek bontott freki váltókból vannak.Szerintetek lehet-e ebből hegesztőt csinálni?
Sziasztok!
Egy olyam kérdésem lenne, hogy milyen bimetálos hőkapcsolót tettetek a Tp 2 trafó közé,mert én nem tudtam olyat szerezni ami olyan kicsi.
Szoval ha belegondolok hogy az anyag20-25 amibe nem szerepel az hogy valamit ellövök +hegesztökábel +munka+doboz lassan elérem azt az árat amenyiért vehetek egy olcsobb gyári készüléket kábellel garanciával. Hát fiuk sok sikert az építgetéshez ill. kisérletezgetéshez,de én bármenyire szeretek barkácsolni építgetni azért az ésszerüség az sugja jobb egy gyári.
Lehetne,de nem 2 tranyós nyitót,mint amilyeneket mi építettünk.
Szia!
De aki szeret épiteni az inkább megcsinálja,mint,hogy megvenné! Megvenni azt a legkönnyebb!!! De megépíteni azt,már nem! :no:
Már én sem tudtam ilyen kicsit venni,mint anno,melléklet. 1-2 oldallal vissza ,tetem fel hőkapcsolót,nézd meg,az eredeti itt a HE oldalán "Hővédelem hűtőbordára"megtalálható ,(Attila86 szerzőnek köszönet),Biztonságtechnika, érzékelők, detektorok címszó alatt a kapcsolások rovatban.
Természetesen mindenki maga dönt,ebben semmilyen kivetni való nincs! Csak egy gondolat,már többször leírtam,amiket építünk (150A gép),siker esetén,aminek nagy a valószínűsége,csak követni kell a rajzot mint a "szentírást",megalkotható a masina,a boltban 80-100 E ruppó egy hasonló gép.
Idézet: „Ekkora maggal én nem építettem 130A gépet ,de Tubi kolléga alkotott valami hasonlót” A trafó tudja a 130 Ampert, de a vékony keresztmetszetű szekunder tekercs melegedne ezért nem érdemes ilyen trafót be építeni! saját vélemény!
Kicsi termosztát kapcsolót ( klixont ) a T.M.E-nél lehet kapni vagy a vaterán is szokott lenni! Tipp!
Találltam egy ilyet.
Ez lenne az? PCB OPEN 90°C / CLOSE 60°C - Termosztátok (Thermostats) RoHS Funkció: 90°C-on nyit Funkció: 60°C -on zár Alap állás: -AIRPAX Infó4: zárt http://www.hqelektronik.hu/info/hu/67l090.html Idézet: „Természetesen mindenki maga dönt,ebben semmilyen kivetni való nincs! Csak egy gondolat,már többször leírtam,amiket építünk (150A gép),siker esetén,aminek nagy a valószínűsége,csak követni kell a rajzot mint a "szentírást",megalkotható a masina,a boltban 80-100 E ruppó egy hasonló gép” Ezzel is nagyon egyetértek! ![]()
Sziasztok,tud valaki válaszolni arra mi a különbség az U57-es és az N42-es magok között ?Használhatóak e főtrafónak?
Az U57 a mag mérete az N47 a mag anyagának a minőségét jelenti,szerintem.
Ha már ilyen mellett döntesz akkor inkább a 67F070 típust válaszd,egyébként ez elég drága holmi,de a hűtőbordára nagyon megfelelne,a trafóba már kicsit macerásabb lenne használni.
Mint már mondtam a TME-nél van, igaz most csak 80C'-os és nem drága annyira!
Az U57-es az HAGY(gondolom gyártmány) --de megnézem hátha van más felirat rajta még.A másikon viszont csak az N42 felirat van csak.--Jó lenne ha JÓ LENNE!
De most ez nem olyan ,hogy 70 fokon zár és 50 fokon nyit és nem a forditotja kellene?
Vagy lehet ,hogy én tévedek! És milyet lehetne a tekercs közzé tenni?
Szia
Légyszíves írd le, hogy milyen rendszerrel lehetne meg oldani,mivel nekem sok ilyen IGBT-m van.
Üdv mindenkinek!
Már régóta olvasom a hegesztős topicot , elösször is minden elismerésem az itt lévő kolegáknak "akik épitenek fejlesztenek"! Most jotottam el oda ,hogy van időm nyákot tervezni és építgetni. Következő kérdésem volna erdgab kolégához említette ,hogy" A vastagabb elektródához már érdemesebb lenne erősebbre méretezni a gépet,nagyobb áramú IGBT-k és nagyobb főtrafó,mondjuk 2xE65 vagy 2xE80 magot használva." Én nem erősebb gépet szeretnék építeni mert az a 130A elég , de viszont szeretnék a géppel huzamosabb ideig hegeszteni ami egyszerre 2,5-ös pálcából minimum 10Db! A mag amire gondoltam az 2XE80 mert ennek a magnak nagyobb az ablak keresztmetszete mint az E65-nek és nem kéne cipőkanállal bepréselni a tekercseket,de gondolom változtatni kéne a menetszámokon is? Az igbt-k HGTG20N60A4-ek lennének 2X3db ha elég ,ha nem akkor 2x4db! Diódából 8 vagy 10db 60APU04! Ezekben a kérdésekben szeretném a segítségeteket kérni. Üdv:Gyurika!
Hmpf, én 2db 20N60A4D-vel, ETD49-el, 3db 60APU04-el kenyek el 15-20db 1.5-ös pálcát... (folyamat)
Az nem is olyan rossz! Azért írtam azt hogy minimum 10 db ,de az nem mindig annyi ,van amikor 25-30Db!
Olyan gépet szeretnék építeni ami "nem hagy ott a munka kellős közepén" nekem megér plusz 5-10 ezret anyagban az ,hogy ne haggyon ott sehol!
Pimi9 a te rajzodat amit már korábban belinkeltem, ahhoz szerinted lehetne használni az erdgab által ismertetett u57-es magokból készült főtrafót, és a u57-es fojtót? Vagy hülyeség lenne
![]() Ja és azóta változott a rajzod? Mert nekem a régi tetszik mert elég egyszerű, csak nekem jó lenne ha a 2,5-es pálcát vinné.
Hőkapcsolónak mindkét tip. lehet használni,az alapban zárt és X hőmérsékleten nyitó és az alapban nyitott és X hőmérsékleten záró változatot.Az egyszerűbb az alapban nyitott kivitel ,mert a kivezetéseit csak rá kell kötni a 390 ohmos ellenállásokra,meleg hatására ezeket összezárja és az áramkör letilt.A másik megoldás csak segédlettel (relé) használható,hogy amikor a hőérzékelő nyit meleg hatására a "segédlet" akkor zárja össze a két 390 ohm ellenállásokat.Aztán,hogy ki milyen hőérzékelőt választ az egyéni döntés.Az tény,hogy a 90*C értékűt rá kell építeni magára a védeni kívánt félvezetőre (egyébként nem fogja megvédeni) , a 80 *C határeset,a 70*C mehet a hűtőbordára a félvezető mellé vagy ahhoz közel.
Talán Half vagy Full-bridge esetleg rezonáns megoldásban használható.Ezekhez komolyabban nem tudok szólni,nem építettem ilyet.
Azért az 1,5mm és a 2,5mm elektróda között nagy a különbség,feszültség,áram is és heg. időben is,mégha nem is tűnik annak.
Pedig erősebb gépet kell építened! Neked egy olyan gép kell ami 100% -on tudja legalább a 100A áramot,ez a gép kevesebb időre akár a 200A áramot is képes lehet produkálni.A mi gépeink eredetileg 150A áramot tudnak kb. 30% -on,de mivel erre nincs szükségünk,egy ellenállás cseréjével vissza vannak "butítva" 130A áramra,ettől még a belsejük ugyan az.A véleményem szerint,ezek is tudnak 10 szál 2,5mm pálcát folyamatosan,megfelelő hűtéssel.Biztos,hogy ha a Te kívánalmaidat kielégítő gépet akarsz összerakni,akkor oda erősebb trafó szükséges,nagyobb vas és vastagabb primer és szekunder tekercsek és több IGBT. Egy kisebb trafó és kevesebb IGBT is tudja azt a 60-100A áramot,rövidebb ideig,hamarabb felmelegedve.Az erősebb gépet a huzamos használat és a hosszú idő indokolja.
Ezek szerint jobb, ha alabban nyitott és akkor nem kell
a rellé. Még egy olyan kérdésem lenne. Olvastam itt,hogy van aki erősebb gépet szeretne és ha az IRG4PC50-ből többet rak bele és a 60APU04-ből, akkor már, nagyobbnak kellene lenni a Tp1,Tp2-es ferit trafónak is Hogyan számolod ezt ki?
2.5-ös pálcát is elvisz talán tizet szerintem, azt még nem próbáltam, de az áramkorlátot maxra engedve, 1.5-ös pálcával (kb 5db-al) vágtam szét vele 5mm-es u vasat hosszába (kb. 25cm-en)
A különbség az én (még fejlesztés alatt álló) és a ti gépeitek között leginkább az, hogy ti 40kHz-n járatjátok, én meg 100 környékén, vagyis ti 2.5-szer több menetet tekertek rá ugyanarra a feszültségre, és ha azt nézükk hogy én pl. megengedem ugyanazt a veszteséget a trafón (amit a venti elfúj) akkor a rézkeresztmetszetet is 2.5-szer kisebbre választhatom, így kisebb magra is ráfér. Arról nem is beszélek hogy a 20N60A4D 100kHz-n 24A-t elkapcsol, ha pedig még pár plusz alkatrésszel a kapcsolási veszteségét is csökkentem, akkor akár 30-32A-t is (rendes meghajtással IR2110 -+2A, nem trafóssal, hosszú vezetékekkel stb stb...) Vagyis egy pár igbt-vel akár 120A-ig is el lehet menni folyamatos üzemben! Geri86: Az a rajz azért olyan egyszerű, mert az a legelső deszkamodell rajza, azóta jócskán bonyolódott, a 84.-ik oldalon van egy rajz ami jobban hasonlít a mostani gépre, de nincs benne a letapadás, hő védelem, a segédtápját is átkéne rajzolni, az igbt-k mellől hiányoznak a kapcs. veszteséget csökk. alkatrészek, stb... |
Bejelentkezés
Hirdetés |