Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)

Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   29 / 132
(#) Bali125 hozzászólása Jún 20, 2009 /

Helló!
Lenne egy kérdésem... van egy 4ohmos mély, 8ohmos mélyközép, 8ohmos magas hangszóróm. Az lenne a kérdés hogy ezeket egy három utas hangváltóra kapcsolva(valamilyen régi gyártmány...két kondenzátorból és egy induktivitásból ál..) mennyi lesz a hangfal ellenállása(eredő)? EZ most konkrétan az én esetem volt igazából az érdekelne, hogy a hangváltók hogy befolyásolják az eredő ellenállást(ha befolyásolják-e egyáltalán). Visszatérve az előző konkrét példához nekem legideálisabb eredő 8ohm lenne, legalábbis semmiképp sem kisebb mint 4ohm.
Üdv:Bálint
(#) pl13 válasza Bali125 hozzászólására (») Jún 20, 2009 /

Pedig ez csak 4-től kisebb lehet. Attól függ, hogy van méretezve az a váltó.
(#) Bali125 válasza pl13 hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Értem... Akkor itt a számítás !HA! jól gondolom hasonlít egy sima eredő számításához(párh. kapcsolásban) S megoldható lenne valahogy a 4ohm elérése más hangváltóval? Vagy esetleg 8ohm? Ha igen akkor esetleg rajzotok nincs ilyen hangváltóról? Vagy kulcsszó ami után el tudnék indulni.. És kösz a választ!
(#) pl13 válasza Bali125 hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Amíg a mélyhangszóró 4, addig váltóval sem lehet 4-től több, amit ajánlani lehet ilyenkor az a sima elsőrendű szűrő soros ellenállásokkal, mert ezzel tudod legkevésbé elszúrni az impedanciamenetet.

Egyébként egy normális váltó megtervezése háromutasban elég hosszú folyamat, hónapokig eltarthat, és nem kevés ismeretanyag kell hozzá. Gyakorlatilag olyan tudás, amit meg évek alatt lehet összeszedni... Szóval veszélyes.

De ha többet, és pontosabban kérdezel, talán tudok segíteni még.
(#) Bali125 válasza pl13 hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Értem. Akkor így még kivitelezhető lenne egy 4ohmos eredő?! Igazság szerint még az is elég lenne. A 8 ohmot azért mondtam mert az erősítőmön ha mind a 4 kimenetet ki akarom használni akkor 8ohm a minimum... Ha egy pár hangfallal használom akkor elegek neki a 4ohmos hangfalak.
(#) gyzoli hozzászólása Jún 24, 2009 /

Üdvözletem, bocs, ha közbeszólok.

Nekem is van 2 hangfalam, képet is mutatok (gyenge minőségű, de ez van), van benne 1 165 mm-es mélyközép, egy magas, és egy piezó sugárzó.

Ha csak alacsony hangerőnél hallgatom, akkor szépen szól, de ha felhangosítom, mind a 3 hangszóró recseg.
4 ohmosak mind.
Azt mondták, hogy a kerítek hozzá egy hangváltót, akkor az szétosztja a hangsávot, és nem fog recsegni, ez így működik?

És ha igen, segítenétek egy hangváltót építeni?

Sajnos az egész fórumot nincs időm elolvasni, ezért érdeklődök.

Köszi előre is.

DSC00806.JPG

(#) goldscorpio07 válasza gyzoli hozzászólására (») Jún 24, 2009 /

Kapd ki a hangszórókat és áruld el melyik miféle,így többre megyünk...és írd le hogy találtál e benne valami hangváltónak nevezett dolgot?
(#) pl13 válasza Bali125 hozzászólására (») Jún 24, 2009 /

A 4 ohm természetesen összejöhet, ha jól van méretezve az a váltó. Legkönnyebb és legbiztosabb megoldás ha elsőrendű szűrőket használsz, ez szúrható el legkevésbé, és a 4 fölötti impedancia is ezzel érhető el legkönnyebben.
(#) pl13 válasza gyzoli hozzászólására (») Jún 24, 2009 /

A mélyközép terhelhetőségét nem tudod növelni váltóval, csak a magashszt lehet és kötelező is megóvni a túl mély frekvenciájú jelektől, illetve a piezó magasabb impedanciaját meg nem túl szép átvitelét is kezelni kell a váltóban.
(#) gyzoli válasza pl13 hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Kivettem a mély-közép sugárzót, és a többit is, de azon kívül, hogy 4 ohm, semmit sem ír.
A szomszédom adta volt őket, de semmi információt nem tudtam meg róluk.
Azt sem tudom, hány wattosak, sem a frekvenciájukat.
A cél az lenne, hogy ne recsegjenek, és hogy minél mélyebb legyen a basszusuk, mert ahhoz képest, hogy mekkorák a mély-közepek, nem a legjobb a hangzásuk.
Szóval hogy dob ne puffogjon, hanem dübörögjön.

Semmilyen elektronikai kütyü sincs bennük, csak párhuzamosan össze vannak kötve.
(#) cimopata válasza gyzoli hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Üdv

A hangváltó a recsegésen már nemfog egyáltalán segíteni.
2 dolog lehetséges:

Vagy a recsegés határán van az...
1, hangszórók terhelhetősége
2, az erősítő terhelhetősége
(#) gyzoli válasza cimopata hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Akkor legalább a basszuson kellene valahogy javítani, mert nem éppen úgy szól, mint egy 5.1-es hangrendszer mélynyomója, pedig kettő van, nem dübörög, csak puffog.

Az erősítőm egy házilag átalakított piköp lemezjátszó, de kb csak 50%-ig van felhúzva, mikor recsegni kezdnek a hangszórók, amik elég újak, nem hiszem, hogy csak ennyit bírnának.

ha lejjebb veszem a basszust, akkor nincs baj, de hát midi zenét ki szeret hallgatni.

A magas-sugárzó recseg a legjobban, annak csak kb 0,5 mm játéka van, az bíztos, hogy nem bírja a basszust, le kellene szűrni róla.

Viszont a mély-közepekből as lehető legmélyebb hangot is ki kellene csalni.
(#) pl13 válasza gyzoli hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Ez már doboz és hangolás kérdése főleg, nem hangváltóé. De infók nélkül sajnos egyikben sem fogunk tudni segíteni, egy-két nehezen kivehető kép nem elég hozzá.

Amíg nem találsz más megoldást, addoig egy 3,3-4,7 u közötti kondenzátort legalább sorosan a magashangszóróval.....

A másik hangszórón jól látszik, hogy 4 ohm, de egyéb semmi.

De addig is nem tudtok valamit mutatni?
Nem szükséges olyan nagyszerű legyen, pontosan ezért nem akartam hangváltót venni boltban.
Nem muszáj pontosan találjanak az értékek, csak legyen, mert valamit biztos, hogy javítana a hangzáson.

Valami egyszerű kellene, mert nem vagyok egyáltalán tapasztalt nyákos dolgokba, pláne, ha házilag kell előállítani.

hát jah, legalább a névleges impedanciájukat találd ki.
(#) goldscorpio07 válasza gyzoli hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Nehéz ennek így neki indulni...Én a helyedbe először....nézegesd át ezt a dobozt alaposan,látom reflex doboz,a csatlakozó,az illesztések,a reflexcső mindent ahol ereszthet a doboz (ha ereszt) ezeket tömítsd el.Ha nincs benne hangcsillapító anyag tegyél bele vatelint,az oldalfalakra,gondosan rendezd el benne.Lehet emiatt is van "doboz"hangja.
A mélyközép hány centis egyáltalán? Nagyon SAL szagú ez a dobozka...A piezo meg az a kis valami mellette nem tudom hogy jön össze,én személy szerint utálom a piezot,pláne ha errő van szó.
Adj meg doboz mérteket,és a kivágott körök átmérőjét is mond meg,hátha össze tudunk állítani valamit aminek elfogadhatóbb hangja lesz...Mondjuk a mélyközepet békén hagynám,a másik kettő viszont nagyon szúrja a szememet...Ezek után eshet szó a váltóról mert láthatatlanba nem igazán lehet összehozni semmit...Ahogy pl13 írta,addig a magas elé tegyél legalább egy 4,7 µF-os kondit sorba,ne sima elektrolitot legalább bipolt vagy fóliát.(Remix pl...)
Üdv.
(#) cimopata válasza gyzoli hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Ilyen dobozokat a teszkóba szoktam látni pár ezer forintért. Nem nézek sokat ki belőlük.
Szerintem csak túl nagyok az elvárásaid.

A hangváltó többe fog kerülni mint az egész doboz.
Komolyan mondom szerintem hanyagold ezt a hangváltót, és törődj bele hogy ennyit tud és kész.

Amit még megtehetsz, hogy megnézed az erősítőt mekkora a tápfesz, nem esik e nagyon vissza amikor hajtod, pontosan milyen végfok van benne...
(#) pl13 válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Az oldalfalakra hiába teszi, a falaknál nem lehet állóhullámokat csillapítani, és addig, míg nem tudod a valós helyzetet, ajánlani sem tudsz semmit.

Amíg nem ismered az érzékenységeket, indulvititást, a hszek átviteli hibáit, nem tudsz váltót tervezni, amíg nincs T-S nem tudod merre indulhatsz a dobozzal.
(#) pl13 válasza cimopata hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Ezzel mondjuk nem értek egyet, mert akármilyen rossz hangszórókbül is lehet normális hangsugárzót építeni, egy megfelelő váltóval. Példa rá az a két SAL-os doboz, amit eddig összehoztam. Persze órisási szenvedések vannak mögötte, és nem éri meg a ráfordított időt, de mondjuk egy tekercset meg egy kondenzátort még megér.
(#) gyzoli válasza cimopata hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Az erősítőről még annyit sem tudok, mint a hangszórókról.

Apum 30 éves lemezjátszójából kibeleztem a lemezjátszó részt, és bekötöttem helyette egy jack dugaszt, de hogy mennyit tud, arról nem tudok, mit mondani.

A doboz űrtartalma 8,5 liter, 14,5 cm-es lyuk van kivágva a mély-középnek, és 2, 8 centis lyuk a magasaknak. A magas-sugárzók teljesen csukottak hátulról, nem zavarja a mély légáramlata.

A szigetelésével nincs gond, pontosan van összerakva.
Hangtompító szivacs nincs benne, ami még inkább hibás, az a reflexcső, 5 centi mély, és 5 centi átmérőjű.

Elmagyaráznátok még mik azok a SAL hangszórók, meg a másik fajta?
(#) Bassmester válasza gyzoli hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Ha beírod a Google-ba hogy SAL hangszóró, akkor minden bizonnyal nagyon gyorsan választ találsz a kérdésedre. A másik fajta alatt mit értesz? Netán MNC ? Nem csak ez a kettő "fajta" létezik. (szerencsére)
(#) gyzoli válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Ok, kössz.
(#) pl13 válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Igen, pl. ez most itt egyik sem. Egy harmadik névtelen, csak ettől még nem jobb mint a másik kettő.

Meg kell próbáljam egy hosszabb reflexcsővel, hátha jobb lesz a hangzása, de ettől még kell a hangváltó, nem?

Ja, és rákötöttem a magasakra egy kondenzátort, azt hiszem 4 mikrófarados, de nem biztos. Valamivel magasabb hangerőig bírja így recsegés nélkül.
(#) goldscorpio07 válasza pl13 hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Tudom,de akinek nincs tapasztalata ilyesmiben az nem fog rögtön induktivitással meg ilyenekkel szenvedni.Nem mindenki"vájtfülű".De szerintem ha azt a dobozt megbabrálná egy kicsit...el tudom képzelni milyen hangja lehet...ha egy picit jobban össze lenne téve csak jobb lenne,nem szedett vetett hsz-ekből...Amúgy szerintem az erősítődtől jöhet sok torzítás...
(#) gyzoli válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Nem az erősítőből jön a torzítás, mert kipróbáltam egy 300 wattos hangfalon, (minden hétvégén lakodalmakban használják) és max hangerőnél is szépen szólt, nem recsegett.
(#) pl13 válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Ha új doboz is kell. Azt meg sztem nem akarja.

Váltóra pedig mindenképp szükség van. Avagy mondd meg nekem, mitől vájtüfű az illető, ha hasraütve tesz egy tekercset a méylközép elé, egy kondit meg a magassal sorban? Istenem egyesek honnan szedik az ilyen mértékű ökörségeket? Hm?

Most rólam beszéltek?

Hát felteszem nem akarsz új dobozt-hangszórót. Vagy igen?
Következő: »»   29 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem