Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   615 / 2208
(#) CIROKL válasza kalmi79 hozzászólására (») Jún 26, 2009
Klasszikus kapcsolás! klasszikus formavilág ! Ez igy tökéletes gratulálok szép munka . látom nem sok alkatelemet tartalmaz de azért minket ám a belvilág látképe is érdekelne ha lehet ?
(#) EcoPityu válasza kalmi79 hozzászólására (») Jún 26, 2009
Szia!

Szép! Bár ahogy látom kicsit egyfüles!
Mire használod így monoblokkban?
(#) lpcollector válasza CHZ hozzászólására (») Jún 26, 2009
Ez nem torzítás, ez inkább gerjedés, erős, a hangerőtől független "berregés"(lezárt és nyitott bemenetnél is). Persze, mérni fogok, de tegnap este tarokk volt, talán majd ma.
Mivel egyszerre jelentkezik a két csatornában, én is a tápfesz részéről gondolom hibásnak a dolgot, de ennek ellentmondani látszik hogy a jelenség megszűnik ha kiveszem az ECC81-eket. Ezek plusz tápszűrése meg egymástól független. Amúgy három napig semmi gondom sem volt vele. Hála az általad javasolt csatornánkénti plusz RC szűrésnek (no és a rajtuk áthaladó nem kis áramnak ), a nem túl érzékeny 89dB-s hangdobozokon hallható brummot nem produkált.Az előfok csövei sem lehetnek roszak, ha megcserélem őket (a két oldal szimmetrikus csőfélről él) is jelentkezik.
(#) mayky válasza kalmi79 hozzászólására (») Jún 26, 2009
Az a 420 V-os kondi egy kicsit hajszálélen megy a cuccban. Szerintem a bekapcsolás pillanatában míg nincsenek felfűtve a végcsövek 420 V felé kúszik a táp.
Mértél már feszt csövek nélkül, vagy bekapcsoláskor?
(#) mark.budai válasza Mate78 hozzászólására (») Jún 26, 2009
Máté, a billentyűzetemből vetted ki a mondatot.
(#) MrBrown válasza kalmi79 hozzászólására (») Jún 26, 2009
Ez nagyon gyári lett, a megépítés minőségét tekintve nagyon nagy bajban vagy mert nincs hova tovább fejlődnöd
(#) mark.budai válasza MrBrown hozzászólására (») Jún 26, 2009
Hát tényleg nagy bajban van.
Kalmi79: Gratulálok, nekem is tetszik az erősítőd.
(#) Imi65 válasza MrBrown hozzászólására (») Jún 26, 2009
Mindig , mindent lehet "überelni". Jó példa erre a Te munkád is. Itt a fórumon - és máshol sem - még csak hasonlót sem láttunk. Nagyon sok egyedi elképzelést lehet "belevinni" egy-egy projektbe.
[OFF]Tegnap Zolinál voltunk Janival. Igen gyorsan eltelt az a pár óra, sajnos gyorsabban, mint szerettük volna. A fizikai távolságok miatt (meg részben a hazai útállapotoknak is) Jani 10 óra körül ért haza (a számítások szerint). Azért sok mindent átbeszéltünk, csereberéltünk. Minden szempontból gazdagabban tértünk haza.
(#) MrBrown válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 26, 2009
Köszönöm dícsérő szavaid, azért is esik jól mert visszaigazolja hogy az egyetlen dolog, a dizájn, amiben igazán erősnek érzem magam itt a fórumon "működik". Pontosabban a rendelkezésemre álló technológia határain belüli dizájn, mert ugye álmodozni nagyokat gondolni mindenki tud de mit sem ér ha a rajzasztalnál megáll a dolog :yes:
Ha van egy kis időtök menjetek fel ide ha még nem ismeriketBővebben: Link, nagyon szép dolgok, persze ennyi pénzből...
A kis PCL magalkotásánál engem többekközött ez az oldal inspirált, bár gondolom jól látszik hogy koránt sem másolásról van szó :yes:
(#) kalmi79 hozzászólása Jún 26, 2009
Köszönöm, örülök, hogy tetszik mindenkinek, és akkor a válaszok.

A design, direkt ilyen retrós, nem szeretem a mai divatos "plazmaágyú" szerű csöveseket, rácsokkal stb... Ami a kapcsolást illeti, CHZ is próbált kicsit összetettebb kapcsolást javasolni, de én ragaszkodtam ehhez az elrendezéshez, végül nem bántam meg. A belső szerelésről teszek majd fel fotót este, de a hamarosan megjelenő cikkben is lesz csomó kép.
Természetesen attól mert monoblokk, még kettő van belőle, csak a képen egyet láthattok. Az üres tápfeszt nem mértem csövek nélkül, de tudom, hogy kicsit necces a 420 V-os puffer tűrése. Reméljük túl lett méretezve a gyárban. A továbbfejlődésre terelve a szót: nem kifejezett mániám a csöves erősítő építés (inkább a hangdobozok), csak már régen vágytam rájuk, de időközben úgy alakult, hogy sikerült szereznem még két-két kimenő és hálózati trafót, valamint van hozzá 4 db RFT EL34-em, szóval épül még két monoblock, és ezek együtt 4-en, aktív (erősítő előtt) frekiváltón keresztül fogják hajtani a dobozaimat.
Az lesz a kánaán. :crazya:
(#) Mate78 válasza kalmi79 hozzászólására (») Jún 26, 2009
4db eredeti TK157-es kimenő.Irigyellek érte

Nekem is tetszik nagyon a munkád, ezt már mondtam akkor is amikor ott voltam,és kifejezetten tetszik ez a fajta építési mód is.Gratulálok hozzá mégegyszer.
És én a hangját is hallottam már...

üdv
(#) rockersrac válasza kocos hozzászólására (») Jún 26, 2009
köszönöm szépen az információt!
(#) lpcollector válasza CHZ hozzászólására (») Jún 26, 2009
Kissé fáradtan, de néhány dolgot megmértem.
A tápegységet közel ohmikusan terhelve (izzókkal, 78mA csatornánként) a szkópon szinte megjeleníthetetlenül alacsony a zajfeszültség. A fém szerelőlap nem kapcsolódik a közös testponthoz, most már a védőföld sem. Ha bent az ECC81 a foglalatban, de megszakítom a két cső jelkapcsolatát (kikötöm a 220n/630V-os csatolókondit) a végcső feszültségei (rács, anód, katód) a normál üzemmódot mutatja. A cső vezérelhető, sem zaj sem gerjedés. Ha visszakötöm a kondit erős kopogó hang és hallható zaj. A szkópon erősen torz négyszögjelre hasonlító és jól látható zavarjel a tápon. A végcső segédrács-feszültsége vagy 100V-ot esik, és a katód is 10V-al közelebb kerül a földhöz, már csak 4,65V. Ha a szerelőlapot érintem az erős kattogás bugyborékolásba vált.
Az előfok fűtését átkötöttem, hogy kipróbálhassam ECC85-el is. Hasonló gerjedést hoz ez is, de ennél alig változnak a végcső feszültségei a normál üzemhez képest. Az előfok szűrőelkóját cseréltem, munka és katódellenállás statikusan mérve jó.
Ebben az összeállításban három napig hibátlanul működött, és ment vagy 10-12 órát.
Mi kerüli el a figyelmemet??? :no:
(#) Imi65 válasza lpcollector hozzászólására (») Jún 27, 2009
Idézet:
„A végcső segédrács-feszültsége vagy 100V-ot esik, és a katód is 10V-al közelebb kerül a földhöz, már csak 4,65V.”

A két dolog eléggé ellentmond egymásnak. A segédrácsfeszültség csökkenés áramnövekedés okán következhet be. De ez együttjár(na) az anódáram (katódáram) növekedéssel. Ez pedig emelné a katódfeszt is.
Csatolókondit próbáltál cserélni?
(#) mark.budai válasza lpcollector hozzászólására (») Jún 27, 2009
Imi után: A csatolókondik újak voltak?
(#) kocos válasza lpcollector hozzászólására (») Jún 27, 2009
Katódhidegítő kondikat vedd ki, és nézd meg , hogy úgyis csinálja-w! Nekem az a tippem, hogy "motorcsónakozik" az erősítőd, azaz alacsonyfrekvenciás gerjedés lépett fel, ami olyasmi hangot hallat, mint a motorcsónak motorja ( kattogás, "bugyborékolás" ) Nekem volt egy El84 SE-m, ami már 220µF-os katódhidegítővel is begerjedt 2-3 Hz-en! Meghajtó csővek katódjából is vedd ki! Ez csak tipp ...
(#) kocos válasza lpcollector hozzászólására (») Jún 27, 2009
Szerelőlap MINDIG legyen testen/ földön! A test ( a tápegység leghidegebb pontja ) ne egy hellyen kapcsolódjon a hálózati földdel ! Ha nincs tetsen a sasszi, akkor a kimenők "látják" a bemeneti RCA-kat, és megszórva azokat az is okozhat gerjedést! Vagy bármi mást megszórhat a kimenő az "elülső" fokozatokban! Földhurok is okozhat ilyen kattogást! az viszont, hogy kezdetben nem csinálta, most meg igen, szerintem valamely alkatrész meghibásodására "elüregedésére" ( de ilyen gyorsan ? ) is utalhat. ezeket tapasztalatból írom, mert nekem is volt "bugyborékolós" erősítőm. Még azt is próbálhatod, hogy ( ha nincs, akkor ) a kimenő szekunder egyik "ágát" testeled ( természetesen fázishelyesen a két csatornáét )
(#) lpcollector válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 27, 2009
Normál üzemben lehet, hiszen a végcső kevésbé nyitott mert a vezérlőrácsa kevésbé negatív a katódhoz képest, gondolom ekkor kisebb áram folyik a segédrácson is, akkor viszont kisebb feszültség esne a rácsellenálláson. Viszont ez nem tűnik normál üzemnek, ez "leng", mintha pozitívvá válna a visszacsatolás.
(Már azt is próbáltam kikötni)

Cseréltem a csataló kondit is, nem változik a helyzet.

A megoldás egyébként megvan, csak a magyarázat nincs?!
Ha a szerelőlapot "lehúzom" a közös testponthoz, és visszakötöm a védőföldet megszűnik a gerjedés.
De napokig ment (eddigi működése során a legkisebb zajjal) anélkül, hogy a test és a fémlap bárhol bármilyen kapcsolatban lett volna.

Mi változott meg egyszeriben?

Most persze lehet játszani azzal, hogy megfelelő ponton testeljem a dobozt, és így már nem csak a tápszűrés jósága határozza meg a brummot...
(#) lpcollector válasza mark.budai hozzászólására (») Jún 27, 2009
Persze, bár nem olajpapír, csak MKP és próbáltam a cseréjét.
(#) kocos hozzászólása Jún 27, 2009
Az új erősítők építőinek KOLLEKTÍV GRATULÁCIÓ! hazsnálják/hallgassák egészséggel!
(#) lpcollector válasza kocos hozzászólására (») Jún 27, 2009
A jelenség valóban ehhez hasonlít, de ennek ellentmond, hogy nem most összerakott konstrukció, két hónapja megy így. Három napig pedig ebben a dobozban is jó volt...
(#) CIROKL válasza kocos hozzászólására (») Jún 27, 2009
Idézet:
„Szerelőlap MINDIG legyen testen/ földön”
Mi van ha totális fa dobozban van a gépe ?
(#) lpcollector válasza kocos hozzászólására (») Jún 27, 2009
Valami ilyesmi lett a megoldás, a sasszi testelése, de miért nem jelentkezett azonnal, amikor a dobozba került?
Az alkatrészek újak, a kondikat még így is formáztam beépítés elött.
(#) lpcollector válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 27, 2009
Vagy műanyag, mint eddigi helye, a kenyérkosár volt?
(#) CIROKL válasza lpcollector hozzászólására (») Jún 27, 2009
Ahogyan nézegetem az általad feltett képet az erősítőd bevilágáról akkor figyelem hogy a jelvezeték csak sima vezeték összesodorva ? Meg ráádásul még jó hossszú is ! Szóval ezzel még nem volt gondod sohasem ? Azt a hatalmas fém felületet meg aztán igen csak lekell húzni a testre !
(#) CIROKL válasza lpcollector hozzászólására (») Jún 27, 2009
Meg elnézést hogy bele kotnyeleskedek de megint találtam egy apróságot ? A képen bejelöltem a két test az nem egy helyen találkozik ? Ezzel vigyázz mert az az 1cm is gondot tud ám okozni !

ipcolll.jpg

(#) mayky válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 27, 2009
Így van azt a nagy lemezt le kell kötni a földre. Szokás ezt egy néhány 100 ohmos ellenállással is.
Nálam is volt ez miatt valami nemkívánatos zaj a rendszerben, mondjuk én le is kötöttem a földre lemezt csak valamiért a csavar (amihez kötöttem) nem ért neki a fémnek.
(#) kocos válasza mayky hozzászólására (») Jún 27, 2009
47-100nF /1000-1500 V kondival is szokták, de mindkét esetben nagyobb a zaj, mint galvanikus kapcsolatnál! Az ENGL cég meg egy "keresztbe kötött" graetz-en keresztül földeli a sasszit
(#) lpcollector válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 27, 2009
Ez a sima vezeték így összesodorva (Van den Hul SCS - 28 M) már jól vizsgázott teljesen fém házban is igaz jóval alacsonyabb feszültségviszonyok között.
Te igazán tapasztalt lehetsz a dobozolás terén, ismerve a munkáidat, ezért nem is vitázni akarok Veled, csak keresem a választ arra, hogy ez eddig miért nem okozott problémát ebben a dobozban sem teljesen nyitott, sem lezárt bemenetnél ?
(#) Imi65 válasza lpcollector hozzászólására (») Jún 27, 2009
Szerintem ez a legnagyobb talány ebben a kérdésben. Nevezetesen, hogy mi változott meg nagy hirtelen. Ha alapból rossz lenne, akkor könnyebb lenne okoskodni. :nemtudom:
Következő: »»   615 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem