Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Klasszikus kapcsolás! klasszikus formavilág ! Ez igy tökéletes gratulálok szép munka . látom nem sok alkatelemet tartalmaz de azért minket ám a belvilág látképe is érdekelne ha lehet ?
Szia!
Szép! Bár ahogy látom kicsit egyfüles! Mire használod így monoblokkban?
Ez nem torzítás, ez inkább gerjedés, erős, a hangerőtől független "berregés"(lezárt és nyitott bemenetnél is). Persze, mérni fogok, de tegnap este tarokk volt, talán majd ma.
Mivel egyszerre jelentkezik a két csatornában, én is a tápfesz részéről gondolom hibásnak a dolgot, de ennek ellentmondani látszik hogy a jelenség megszűnik ha kiveszem az ECC81-eket. Ezek plusz tápszűrése meg egymástól független. Amúgy három napig semmi gondom sem volt vele. Hála az általad javasolt csatornánkénti plusz RC szűrésnek (no és a rajtuk áthaladó nem kis áramnak ), a nem túl érzékeny 89dB-s hangdobozokon hallható brummot nem produkált.Az előfok csövei sem lehetnek roszak, ha megcserélem őket (a két oldal szimmetrikus csőfélről él) is jelentkezik.
Az a 420 V-os kondi egy kicsit hajszálélen megy a cuccban. Szerintem a bekapcsolás pillanatában míg nincsenek felfűtve a végcsövek 420 V felé kúszik a táp.
Mértél már feszt csövek nélkül, vagy bekapcsoláskor?
Máté, a billentyűzetemből vetted ki a mondatot.
Ez nagyon gyári lett, a megépítés minőségét tekintve nagyon nagy bajban vagy mert nincs hova tovább fejlődnöd
Hát tényleg nagy bajban van.
Kalmi79: Gratulálok, nekem is tetszik az erősítőd.
Mindig , mindent lehet "überelni". Jó példa erre a Te munkád is. Itt a fórumon - és máshol sem - még csak hasonlót sem láttunk. Nagyon sok egyedi elképzelést lehet "belevinni" egy-egy projektbe.
[OFF]Tegnap Zolinál voltunk Janival. Igen gyorsan eltelt az a pár óra, sajnos gyorsabban, mint szerettük volna. A fizikai távolságok miatt (meg részben a hazai útállapotoknak is) Jani 10 óra körül ért haza (a számítások szerint). Azért sok mindent átbeszéltünk, csereberéltünk. Minden szempontból gazdagabban tértünk haza.
Köszönöm dícsérő szavaid, azért is esik jól mert visszaigazolja hogy az egyetlen dolog, a dizájn, amiben igazán erősnek érzem magam itt a fórumon "működik". Pontosabban a rendelkezésemre álló technológia határain belüli dizájn, mert ugye álmodozni nagyokat gondolni mindenki tud de mit sem ér ha a rajzasztalnál megáll a dolog :yes:
Ha van egy kis időtök menjetek fel ide ha még nem ismeriketBővebben: Link, nagyon szép dolgok, persze ennyi pénzből... A kis PCL magalkotásánál engem többekközött ez az oldal inspirált, bár gondolom jól látszik hogy koránt sem másolásról van szó :yes:
Köszönöm, örülök, hogy tetszik mindenkinek, és akkor a válaszok.
A design, direkt ilyen retrós, nem szeretem a mai divatos "plazmaágyú" szerű csöveseket, rácsokkal stb... Ami a kapcsolást illeti, CHZ is próbált kicsit összetettebb kapcsolást javasolni, de én ragaszkodtam ehhez az elrendezéshez, végül nem bántam meg. A belső szerelésről teszek majd fel fotót este, de a hamarosan megjelenő cikkben is lesz csomó kép. Természetesen attól mert monoblokk, még kettő van belőle, csak a képen egyet láthattok. Az üres tápfeszt nem mértem csövek nélkül, de tudom, hogy kicsit necces a 420 V-os puffer tűrése. Reméljük túl lett méretezve a gyárban. A továbbfejlődésre terelve a szót: nem kifejezett mániám a csöves erősítő építés (inkább a hangdobozok), csak már régen vágytam rájuk, de időközben úgy alakult, hogy sikerült szereznem még két-két kimenő és hálózati trafót, valamint van hozzá 4 db RFT EL34-em, szóval épül még két monoblock, és ezek együtt 4-en, aktív (erősítő előtt) frekiváltón keresztül fogják hajtani a dobozaimat. Az lesz a kánaán. :crazya:
4db eredeti TK157-es kimenő.Irigyellek érte
Nekem is tetszik nagyon a munkád, ezt már mondtam akkor is amikor ott voltam,és kifejezetten tetszik ez a fajta építési mód is.Gratulálok hozzá mégegyszer. És én a hangját is hallottam már... üdv
köszönöm szépen az információt!
Kissé fáradtan, de néhány dolgot megmértem.
A tápegységet közel ohmikusan terhelve (izzókkal, 78mA csatornánként) a szkópon szinte megjeleníthetetlenül alacsony a zajfeszültség. A fém szerelőlap nem kapcsolódik a közös testponthoz, most már a védőföld sem. Ha bent az ECC81 a foglalatban, de megszakítom a két cső jelkapcsolatát (kikötöm a 220n/630V-os csatolókondit) a végcső feszültségei (rács, anód, katód) a normál üzemmódot mutatja. A cső vezérelhető, sem zaj sem gerjedés. Ha visszakötöm a kondit erős kopogó hang és hallható zaj. A szkópon erősen torz négyszögjelre hasonlító és jól látható zavarjel a tápon. A végcső segédrács-feszültsége vagy 100V-ot esik, és a katód is 10V-al közelebb kerül a földhöz, már csak 4,65V. Ha a szerelőlapot érintem az erős kattogás bugyborékolásba vált. Az előfok fűtését átkötöttem, hogy kipróbálhassam ECC85-el is. Hasonló gerjedést hoz ez is, de ennél alig változnak a végcső feszültségei a normál üzemhez képest. Az előfok szűrőelkóját cseréltem, munka és katódellenállás statikusan mérve jó. Ebben az összeállításban három napig hibátlanul működött, és ment vagy 10-12 órát. Mi kerüli el a figyelmemet??? :no:
Idézet: „A végcső segédrács-feszültsége vagy 100V-ot esik, és a katód is 10V-al közelebb kerül a földhöz, már csak 4,65V.” A két dolog eléggé ellentmond egymásnak. A segédrácsfeszültség csökkenés áramnövekedés okán következhet be. De ez együttjár(na) az anódáram (katódáram) növekedéssel. Ez pedig emelné a katódfeszt is. Csatolókondit próbáltál cserélni?
Imi után: A csatolókondik újak voltak?
Katódhidegítő kondikat vedd ki, és nézd meg , hogy úgyis csinálja-w! Nekem az a tippem, hogy "motorcsónakozik" az erősítőd, azaz alacsonyfrekvenciás gerjedés lépett fel, ami olyasmi hangot hallat, mint a motorcsónak motorja ( kattogás, "bugyborékolás" ) Nekem volt egy El84 SE-m, ami már 220µF-os katódhidegítővel is begerjedt 2-3 Hz-en! Meghajtó csővek katódjából is vedd ki! Ez csak tipp ...
Szerelőlap MINDIG legyen testen/ földön! A test ( a tápegység leghidegebb pontja ) ne egy hellyen kapcsolódjon a hálózati földdel ! Ha nincs tetsen a sasszi, akkor a kimenők "látják" a bemeneti RCA-kat, és megszórva azokat az is okozhat gerjedést! Vagy bármi mást megszórhat a kimenő az "elülső" fokozatokban! Földhurok is okozhat ilyen kattogást! az viszont, hogy kezdetben nem csinálta, most meg igen, szerintem valamely alkatrész meghibásodására "elüregedésére" ( de ilyen gyorsan ? ) is utalhat. ezeket tapasztalatból írom, mert nekem is volt "bugyborékolós" erősítőm. Még azt is próbálhatod, hogy ( ha nincs, akkor ) a kimenő szekunder egyik "ágát" testeled ( természetesen fázishelyesen a két csatornáét )
Normál üzemben lehet, hiszen a végcső kevésbé nyitott mert a vezérlőrácsa kevésbé negatív a katódhoz képest, gondolom ekkor kisebb áram folyik a segédrácson is, akkor viszont kisebb feszültség esne a rácsellenálláson. Viszont ez nem tűnik normál üzemnek, ez "leng", mintha pozitívvá válna a visszacsatolás.
(Már azt is próbáltam kikötni) Cseréltem a csataló kondit is, nem változik a helyzet. A megoldás egyébként megvan, csak a magyarázat nincs?! Ha a szerelőlapot "lehúzom" a közös testponthoz, és visszakötöm a védőföldet megszűnik a gerjedés. De napokig ment (eddigi működése során a legkisebb zajjal) anélkül, hogy a test és a fémlap bárhol bármilyen kapcsolatban lett volna. Mi változott meg egyszeriben? Most persze lehet játszani azzal, hogy megfelelő ponton testeljem a dobozt, és így már nem csak a tápszűrés jósága határozza meg a brummot...
Persze, bár nem olajpapír, csak MKP és próbáltam a cseréjét.
Az új erősítők építőinek KOLLEKTÍV GRATULÁCIÓ! hazsnálják/hallgassák egészséggel!
A jelenség valóban ehhez hasonlít, de ennek ellentmond, hogy nem most összerakott konstrukció, két hónapja megy így. Három napig pedig ebben a dobozban is jó volt...
Idézet: Mi van ha totális fa dobozban van a gépe ? „Szerelőlap MINDIG legyen testen/ földön”
Valami ilyesmi lett a megoldás, a sasszi testelése, de miért nem jelentkezett azonnal, amikor a dobozba került?
Az alkatrészek újak, a kondikat még így is formáztam beépítés elött.
Vagy műanyag, mint eddigi helye, a kenyérkosár volt?
Ahogyan nézegetem az általad feltett képet az erősítőd bevilágáról akkor figyelem hogy a jelvezeték csak sima vezeték összesodorva ? Meg ráádásul még jó hossszú is ! Szóval ezzel még nem volt gondod sohasem ? Azt a hatalmas fém felületet meg aztán igen csak lekell húzni a testre !
Meg elnézést hogy bele kotnyeleskedek de megint találtam egy apróságot ? A képen bejelöltem a két test az nem egy helyen találkozik ? Ezzel vigyázz mert az az 1cm is gondot tud ám okozni !
Így van azt a nagy lemezt le kell kötni a földre. Szokás ezt egy néhány 100 ohmos ellenállással is.
Nálam is volt ez miatt valami nemkívánatos zaj a rendszerben, mondjuk én le is kötöttem a földre lemezt csak valamiért a csavar (amihez kötöttem) nem ért neki a fémnek.
47-100nF /1000-1500 V kondival is szokták, de mindkét esetben nagyobb a zaj, mint galvanikus kapcsolatnál! Az ENGL cég meg egy "keresztbe kötött" graetz-en keresztül földeli a sasszit
Ez a sima vezeték így összesodorva (Van den Hul SCS - 28 M) már jól vizsgázott teljesen fém házban is igaz jóval alacsonyabb feszültségviszonyok között.
Te igazán tapasztalt lehetsz a dobozolás terén, ismerve a munkáidat, ezért nem is vitázni akarok Veled, csak keresem a választ arra, hogy ez eddig miért nem okozott problémát ebben a dobozban sem teljesen nyitott, sem lezárt bemenetnél ?
Szerintem ez a legnagyobb talány ebben a kérdésben. Nevezetesen, hogy mi változott meg nagy hirtelen. Ha alapból rossz lenne, akkor könnyebb lenne okoskodni. :nemtudom:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |