Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   580 / 3581
(#) titi válasza zenetom hozzászólására (») Jún 25, 2009 /
 
Na ezzel elvettél tőlem majdnem egy óra HE-t.
(#) Norberto válasza zenetom hozzászólására (») Jún 25, 2009 /
 
Kb. 2-3 hete olvastam el ezt a cikket, baromi érdekes volt. Amire kifejezetten emlékszem, és ami nagyon megragadt belőle, hogy tulajdonképpen nincs is definiálva a fény sebességének definíciója. A fény sebességét úgy próbálják meghatározni, hogy hány m-t tesz meg a fény egyetlen másodperc alatt. A "mintaméter", tehát amit egy méter hossznak szoktunk nevezni, viszont a fény sebességére van visszavezetve:

Idézet:
„egy méter az a hosszúság, amelyet a fény - vákuumban - a másodpercnek 299 792 458-ad része alatt tesz meg”


Szóval a fénysebesség tulajdonképpen a méterre van visszavezetve, a méter viszont a fénysebességre. Lehet tehát agyalni rendesen, hogy tulajdonképpen mi is van ilyenkor...?!?

Még egy idézet, érdekességképpen:

Idézet:
„A hosszúság mértékegysége a méter: 1 méter – 1986-ban megadott új definíciója szerint – annak az
útnak a hosszúsága, amelyet a fény vákuumban a másodperc 299 792 458-ad része alatt megtesz.

Ezen definíció érdekessége, hogy a fénysebességet adja meg számszerűen, és ehhez rögzíti a métert. Vagyis a fénysebesség többé nem mérés eredménye, hanem definíció! E definíciót 1965-ben Bay Zoltán (1900–1992) javasolta, aki korábban, 1930–1936 között Szegeden, az Elméleti Fizikai Tanszéken dolgozott.”
(#) titi válasza Norberto hozzászólására (») Jún 25, 2009 /
 
Idézet:
„mi is van ilyenkor...?!?”

A tyúk, vagy a tojás?
(#) titi hozzászólása Jún 25, 2009 /
 
Mindenesetre érdekes dolgok ezek...
Mint ahogy az is, hogy miért pont én vagyok én...
Ez másnak is megfordult már a fejében?
Na mindegy mentem aludni, mert már 5 órát se fogok...így meg hosszú a 12 óra meló.
(#) valve válasza Norberto hozzászólására (») Jún 25, 2009 /
 
Azt viszont tudni kell, hogy:

A Föld méretén alapuló méter:
A métert legelőször Franciák határozták meg:

Egy méter egyenlő a Föld kezdő délkörén mért kerületének 1/40 000 000 (negyvenmiliomod) részével.

Az etalon méter ma is látható a Nemzetközi Súly és Mértékügyi Hivatalban, a Franciaországi Sčvres-ben.


Atomi sugárzás hullámhosszán alapuló méter:
A Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának 8/1976. (IV. 27.) MT számú, a mérésügyről szóló rendelete az alábbi méter-definíciót tartalmazta:

A méter a kripton-86 atom 2p10 és 5d5 energiaszintje közötti átmenetének megfelelő,
vákuumban terjedő sugárzás hullámhosszának 1 650 763,73-szorosa.


A fénysebességen alapuló méter:
Bay Zoltán javasolta 1965-ben, hogy a távolságegységet, a métert alapozzuk a pontosabban mérhető időegységre és a fénysebességre. Szakirodalmi kutatásokat végzett a fénysebesség állandóságával kapcsolatban. 1983-ban A Súlyok és Mértékegységek Nemzetközi Konferenciája Párizsban tartotta 17. ülését, ahol elfogadták az egységes rendszert és megállapították:

A méter a fény által a vákuumban a másodperc 1/299 792 458-od része alatt megtett út hossza.


Tehát a méter már volt definiálva fénysebesség nélkül is...
(#) zenetom válasza Norberto hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Na igen... először nem a fénysebességből jött a méter. Régen én nagyon foglalkoztam ezekkel a relaitvitás dolgokkal, Einstein élete, Stephen W. Hawking - A Világegyetem Dióhéjban, ezt is kiolvastam, ezeket ajánlani tudom, nagyon érdekesek, bár mikor ezeket olvastam még csak 8-os voltam, hihetetlen módon már akkor érdekeltek az ilyen dolgok, sőt hamarabb is. Aztán valahogy abbamaradt eziránti érdeklődésem, ma már csak így néha elolvasok egy cikket és kész.
(#) Stefan hozzászólása Jún 26, 2009 /
 
Érdekes cikk, bár sztem holnap olvasom el inkább, mert már 2 ig nem látok....
Viszont abban sztem egyezzünk meg, hogy a méter az idő szerint van definiálva, mivel a fénysebesség vákuumban ugye állandó. (vagy nem....)
Tehát szerintem a "Szóval a fénysebesség tulajdonképpen a méterre van visszavezetve" nem igaz. Az tény hogyha így definiáljuk a métert, akkor utánna megadható a fény sebessége.
Tessék inkább azon vitatkozni az idő definícióján!
(#) DuMatyi válasza zenetom hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Előre félek, mi lesz, ha Bill Gates nagyobb mérvű profilváltáson gondolkodik. A Microsoft porszívóról hallottunk már llaci56-nak köszönhetően. Ha mondjuk nevéhez hűen műanyag ablakokat kezd gyártani, megeshet például, hogy: Az ablak csak a saját kilincsével, és a 1274 jegyű prímszámot tartalmazó biztonsági kód külső tasztatúrán történő begépelésével nyílik. Az ablakok - általában télen, de extrém időjárás esetén nyáron is előfordulhat - lefagynak (Mások jégvirágnak nevezik a jelenséget...) Szélsőséges esetben a lefagyás egyenes következménye, hogy nem nyílik az ablak, ekkor ugye azt mondjuk, befagyott az ablak. A nyílászáró eredetiségét ráragasztott 23 féle matrica igazolja, amit a felhasználónak kötelessége beépítés után jól látható helyre az ablakkeretre ragasztani. Emellett Bill Gates ráveszi a téglagyártó cégeket, hogy olyan téglákat gyártsanak, ami CSAK az ő termékével együtt építhető be. Hiba esetén garancia nincs, de a felhasználó nem jogosult a javításra. Ja, és kiírtja a fákat, hogy a műanyag ablaknak ne legyen rusztikus fakeretes versenytársa :hehe:
(#) zolika60 válasza DuMatyi hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Egy repülőgép eltéved az erős ködben. A pilóta megpróbál az irányító torony segítségével tályékozódni.
-Torony mondja meg hol vagyok?
-Ön egy repülőn van! Jön a válasz.
A pilóta egy gyors jobb forduó után simán leszáll. A másodpilóta megrökönyödve kérdezi:
-Honnan tudtad hol vagyunk?
-Ilyen segítséget csak a Microsoft adhat, ebből tudtam, hogy az ő tornyuk felett vagyunk...

Szép új viág.
(#) zolika60 hozzászólása Jún 26, 2009 /
 
Hallom a rádióból : Michael Jaksonnak megállta szíve. Nem hagy nyugton a kisördög úgyhogy leírom. Az jutott eszembe, hogy talán megpillantotta magát a tükörben?
Bocsánatot kérek mindenkitől akit sért.
(#) googa válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Ez gonosz volt, de értjük a poént is.

Én imádom Jackson művészi munkásságát! A Boros Lajos mondta reggel, hogy ha őt kivesszük a történelemből, akkor egy óriási valós lyuk marad a helyén.
Senki más nem hozott ennyire különösen szép és elragadó zenei élményt, színpadi show-t, mint Michael Jackson!
Válasszuk külön az előadói munkásságát a magán életétől és akkor meglátjuk mit vesztett a világ. Talán Freddie Mercury-nak volt még ilyen hátborzongatóan kiemelkedő hangja és teljesítménye.

Én továbbra is áhítattal fogom nézni a klipjeit, színpadi előadásait és hátamon futkosó hideggel fogom hallgatni a Smooth Criminal-t, vagy éppen a Give In To Me-t.

Én is el akartam jutni a londoni koncertjére idén, anyukámmal együtt.

Üdv: Goo
(#) Szebence hozzászólása Jún 26, 2009 /
 
Na én is megvolnék! Nem, nem vették ki a szemem, csak a szemhélyam fordították ki és kipiszkálták a kis foncsor darabot.
(#) Frankye válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Attila! A sünikkel csak óvatosan! Sajnos, amilyen aranyos kis jószágok (mert tényleg azok!) annyira veszélyesek is, és nem elsősorban a tüskéik miatt! (Illetve csak közvetetten a miatt.)
Ugyanis rengeteg kullancsot, bolhát, egyéb élősdit terjesztenek, mert - épp a tüskéik miatt) nem tudják kivakarni magukból!

Szerk.:
Köbzoli barátom beelőzött jobbról...
(#) Frankye válasza DuMatyi hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Idézet:
„A nyílászáró eredetiségét ráragasztott 23 féle matrica igazolja, amit a felhasználónak kötelessége beépítés után jól látható helyre az ablakkeretre ragasztani.”

Rosszul írtad, Matyi! Nem az ablak keretére, hanem az üvegére kell ragasztani őket!
A másik tévedésed: A téglák gyártóit arra vesz majd rá, hogy az eldobott téglák csak az általa gyártatott ablakokat törjék be (de azt mindig), a konkurencia gyártmányát ne!
(#) Frankye válasza Szebence hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Ennek örülök! Vigyázzatok a szemetekre, mert bár kettő van belőlük, egy szemmel nem az igazi a világ... (Sajnos tudom, mert sokszor ven begyulladva, hol az egyik, hol a másik.)
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Eltakaítják az egereket, meg a különféle rovarokat. A tejet is szeretik, meg a lehullott gyümölcsöt. Úgy tudom, hogy az a fajta kullancs ami bennük van emberbe nem megy.
(#) Szebence válasza Frankye hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Igen, tudom! Ez is úgy ment bele, hogy üveget vágtam, felsöpörtem, minden, aludtam, másnap reggel összepakoltam, felvettek ismerősök, kiszálltam egy boltnál, ot megdörzsöltem a szemem és onnantól kezdve... Nekem mondod, mennyire fontos a két szem? Pár héten belül megyek alkalmassági tesztre, ott nagyon rámennek ezekre.
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Úgy tudom nem csak egyféle. Ráadásul nem is mászik egyik egyedről a másikra, hanem a növényzetről kerü az állatra vagy emberre.
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
(#) DuMatyi válasza Frankye hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Látom veszitek a lapot rendesen! :whistle:
(#) Lucifer hozzászólása Jún 26, 2009 /
 
Hová tűnt a villanykörte bedrótozása című topik?
(#) Action2K válasza Lucifer hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Türüve lött, pödig ojjjan szíp vót
(#) _ampervadasz_ válasza DuMatyi hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Üdv! Matthew! Szevasztok! Az általad leírt probléma nem ismeretlen. A kalózmásolatok már csak ilyenek, sok sok hibát magukban hordozva, vagy vírust. Nekem is félszemű az XP-m, de nem egy másolatnak a másolatának, a másolatának, a módisított verziója. Egy dolog van kiírtva a kernel magjából, a liszensz. A Micro persze érvénytelen pédánynak fogja hinni, de ki lehet jéátszani, méghozzá egyszerűn, hogy mégis csak legyenek frissítések. Nállam tökéletesen működnek a félszemű XP -im, nállam már csak akkor kell újraraknom, amikor már belassul, mert a pagefilesystem fájl felhízott akkorára, hogy....
(#) DuMatyi válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
nos ez egy teljesen törvényes XP, a Microsoft Campus Agreement keretein belül! A nyomtató is, minden jogtiszta, mégsem jó.
(#) _ampervadasz_ válasza DuMatyi hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Akkor ez nagyon érdekes. CSak félszemű XP -nél futottam bele ilyesmibe.
(#) Ricsi89 hozzászólása Jún 26, 2009 /
 
Most nézegettem képeket a kedvenc autómról és megpillantottam ezt. A képen lévő két dologból egy már megvan. (a bal alsó sarokban lévő élőlény) Teljesen ugyanígy kinéző macskám van. Egyből szemet szúrt. Most már remélem egyszer a macska mellé lesz egy ilyen autóm is. :yes: Mintha az én macskámat látnám.
(#) lapose válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Szia!

Olvasd el ezt, és minden világos lesz!Bővebben: Link
(#) radocziandras válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Ennek mondjuk nem ártana egy új festés.Meg a lökhárítót is kisütötte a nap.
(#) Ricsi89 válasza radocziandras hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Az lenne a legkisebb gond, ha már itt állna az udvaron. Amúgy a lökhárító szerintem elég jó rajta, csak elég rosszul esik rá a fény, mert krómozott elvileg, csak elég rosszul veri vissza a fényt ebben a pozícióban.
(#) Ricsi89 válasza lapose hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Nekem ez mára sok. Itt már világos ma nem lesz, esetleg holnap. Elkezdtem olvasni és amikor megláttam, hogy mennyi, akkor be is fejeztem. És megszólaltam, hogy Mennyiii?? És ekkor Ricsi rádöbbent, hogy mennyi az esélye, hogy 2-ese lesz az ötös lottón, és lefeküdt aludni, mert tudta, hogy vége lett a mai napnak. Mára részemről ennyi, jó éjt mindenkinek. Pihenjetek, holnap szombat, vége a melónak, ki kell pihenni a munka fáradalmait.
Következő: »»   580 / 3581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem