Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciamérő
Lapozás: OK   5 / 74
(#) Medve válasza vd1234 hozzászólására (») Júl 4, 2009 /
 
Hello, a PIC órajelével mindenképp baj lehet, esetleg az LCD-vel is, próbálj meg egy másik tipust.
(#) vd1234 válasza Medve hozzászólására (») Júl 4, 2009 /
 
Hali, vadiúj 4 MHz-es kvarcot használtam, ezek is rosszak lehetnek? A PIC is 4 MHz-es. 1,5 cm-re van a 15-16 lábtól, az csak nem sok? Kb. 2x akkora a panelom, mint a Vicsys által közzétett, mert csak filcem volt. Most megpróbálom IC-prog-gal az égetést.
(#) Ballage válasza vd1234 hozzászólására (») Júl 6, 2009 /
 
Szerintem nézd meg, hogy a TTL kapuk és a PIC között minden összeköttetés rendben van-e. Nekem akkor produkált ilyet, amikor breadboardon összerakva nem volt rendes összeköttetés a kapukkal. Ha a Vicsys... felirat megjelenik akkor a program már elindult, tehát az égetés és az órajel is rendben van, mivel ezek nélkül biztosan nem indulna el egyáltalán.
(#) vd1234 válasza Ballage hozzászólására (») Júl 6, 2009 /
 
Köszönöm az eddigi válaszokat, Medvének a múltkor nem köszöntem meg, elnézést. Egy IDE-kábellel is megpróbáltam rátenni a kijelzőt, ugyanaz. Az első sor teljesen sötét, ennyi. Akkor is, ha a PIC nincs benne. A TTL rendesen rákötve. A múltkor szó volt róla, hogy lemaradt egy átkötés a nyák-tervről, remélem, a kapcsolásról nem maradt le, mert ez saját nyák-terv...Mitől lehet full fekete az első sor az LCD-n?
(#) Medve válasza vd1234 hozzászólására (») Júl 6, 2009 /
 
A kontraszt nincs rendesen beállítva
(#) vd1234 válasza Medve hozzászólására (») Júl 6, 2009 /
 
A trimmert ide-oda tekergettem többször (teljesen), sajnos nem ez a baj
(#) vd1234 válasza vd1234 hozzászólására (») Júl 6, 2009 /
 
Jut eszembe, a kvarc burkolatát le kell földelni, vagy esetleg volna meghatározott bekötési iránya (eddig az utóbbiról nem tudok, de már nem zárok ki semmit) ?
(#) Ballage válasza vd1234 hozzászólására (») Júl 6, 2009 / 2
 
Nálam akkor lett teljesen fekete az első sor, amikor sikerült hazavágni a PIC órajelgenerátorát. Ki akartam cserélni a kvarc melletti trimmert, mert egy vacak műanyagot vettem bele (soha többet), és "okosan" úgy forrasztgattam, hogy benne volt az PIC a foglalatban és rá volt kötve a tápra is a cucc. Ez nagyon megviselte a lelkivilágát szegénynek.

Egy PIC csere után simán ment megint a műszer. Szerintem nézd meg szkóppal, hogy megy-e az óragenerátor!

Az érdekessége a dolognak, hogy a PIC amúgy teljesen jól működik, tehát az égetőprogram felismeri és programozza is, csak a kvarccal nem hajlandó működni.
(#) Ballage válasza vd1234 hozzászólására (») Júl 6, 2009 /
 
Nem tudom, hogy kell-e, de én például leföldeltem (szerintem kevesebb zavarsugárzása lesz). Bekötési iránya nincs neki, nem számít hogy hogyan kötöd be.
(#) vd1234 válasza Ballage hozzászólására (») Júl 6, 2009 /
 
Nagyon köszönöm, ezt meg is próbálom, remélem még ma sikerül kicserélni a PIC-et! Úgy gondolod, hogy a külső kvarcnál mérjek rá szkóppal, igaz? Ha ott van 4 MHz, akkor nem a PIC baj?
(#) Ballage válasza vd1234 hozzászólására (») Júl 6, 2009 / 1
 
Igen. (Csak lehetőleg rendes, kis kapacitású leosztós mérőfejjel mérj, mert könnyen leállhat a rezgés, ha túl nagy a terhelés az oszcillátoron). Bár ha "sima" madzaggal mérve van órajel, akkor biztosan jónak lehet nyilvánítani...
(#) vd1234 válasza Ballage hozzászólására (») Júl 6, 2009 /
 
Mondjuk ezt tényleg nem hittem volna, hogy az égető rendben találja, és mégsem megy...
(#) vd1234 válasza Ballage hozzászólására (») Júl 6, 2009 /
 
Köszönöm, mindjárt meg is próbálom (bár mondjuk évek óta nem ment a szkóp )
(#) Ballage válasza vd1234 hozzászólására (») Júl 6, 2009 /
 
Gondolom az órajel oszcillátornál sikerült valamit kiégetni, a többi rész meg ép maradt. A belső órajel-generátoráról meg simán elindul, ha kell.

Tulajdonképpen kalibrálni szerettem volna, de nem lehetett egy bizonyos pontnál lejjebb hangolni az oszcillátort mert az a műanyag vacak trimmer átment rövidzárlatba. Ezentúl csak kerámia vagy légtrimmert fogok venni. Kiszedtem, de akkorra már hazament a PIC oszcija. Amint sikerült újra feléleszteni, már nem mertem tovább piszkálni a műszert, úgy ahogy volt, trimmer nélkül visszaraktam a dobozába. Most ugyan nem pontos, de legalább megy.... Mai fejjel már kész kvarcoszcillátort tennék bele, nem bajlódnék a hangolgatással.
(#) vd1234 válasza Ballage hozzászólására (») Júl 6, 2009 /
 
A szkópnál nem volt semmi, a hangolgatásnál jelezte az 50 Hz brummot, a többinél néma csend. A PIC csomó lába 5V-on van, az adatlábak mind. Csak azon gondolkodok, hogy amikor kiírta azt az üdvözlősort, akkor sem ment tovább. Hm, lehet, új kvarcot is vennem kell. Nekem kerámia trimmerem van hála Istennek, most megnéztem...
(#) Ballage válasza vd1234 hozzászólására (») Júl 6, 2009 1 /
 
Nem hiszem, hogy a kvarc elfüstölt volna, elvileg nem egy érzékeny alkatrész, én speciel még olyat nem is láttam, hogy egy kvarc elégett vagy elromlott volna... Már ha nem verték kalapáccsal...
(#) vd1234 válasza Ballage hozzászólására (») Júl 6, 2009 /
 
Nem is arra gondoltam, hanem hogy pechemre gyárilag sem volt jó esetleg... Köszönöm a segítséget, akkor még reménykedek...
(#) Ballage válasza vd1234 hozzászólására (») Júl 6, 2009 /
 
Ha eleve nem lett volna jó, akkor a Vicsys... szövegig sem jutott volna el.
(#) vd1234 válasza Ballage hozzászólására (») Júl 7, 2009 /
 
Igazad lehet. Hát, most vettünk egy teljesen új 16f84-et, igaz, csak 20MHz-es volt, de az csak elmegy 4-gyel is. Felprogramoztam, kicseréltem a 74hc132-t, a bf961-et, a bf240-et, a rezgőkvarcnál a kondikat, és még mindig ugyanaz. Még megpróbálom egy új kijelzővel, és ha nem megy, akkor azt hiszem befejeztem ezzel. Most találtam neten egy műszert, UT 60 H azt hiszem, ami 0,01% pontossággal mér frekvenciát, és 4 3/4 digites, 20000 körül. Ez már lassan a felében van, és még semmit sem csinált effektíve
(#) vd1234 válasza vd1234 hozzászólására (») Júl 7, 2009 /
 
Lehet, hogy az égetővel nem jól csinálom. Először bedugom a soros portra, aztán beteszem a PIC-et, aztán rárakom a táp földet, és a 12,7V-ot. Mikor beégette, akkor leveszem a 12,7V-ot, aztán kiveszem a PIC-et, de a táp földje rajta van közben. Ez így jó lehet?
(#) Ballage válasza vd1234 hozzászólására (») Júl 7, 2009 /
 
Mivel programozod fel? Az étegéskor vissza tudja ellenőrizni a beégetett kódot?
(#) vd1234 válasza Ballage hozzászólására (») Júl 8, 2009 /
 
WinPIC-kel (2008. aug. 8-i változat), és a benne javasolt égetővel (Schottky-diódás, bár nem a kapcsoláson szereplő, hanem 1N5819 van nekem), soros porton. De próbáltam már erősített COM84-gyel is. Inicializálja az áramkört, égeti (CTRL-P, de már parancssorból is csináltam), ellenőrzi, mindent rendben talál. A tegnap esti próbálkozásom sem jött össze. Most még megpróbálok egy új kijelzőt, a jelenlegi BC1602AYPLEH, KS0066-tal, elvileg HD kompatibilis. Esetleg mégsem jó ez az égető, vagy a sorrend, ahogy csinálom?

egeto_sch.gif
    
(#) vd1234 hozzászólása Júl 8, 2009 /
 
Most gondolkodok, mi van, ha valamiért az oszcillátor a legelején elindult, majd az üdvözlősor kiírása után meg is állt, és azóta sem indult el többet, és sem a PIC, sem a kijelző nem rossz? A PIC RB1...RB7 lábain 5V van multiméterrel mérve. Lehet egy külső kész oszcillátor kellene...megpróbálok utánanézni.
(#) Frankye válasza vd1234 hozzászólására (») Júl 8, 2009 /
 
Azt tapasztaltam, hogy ha nagyon nagy a bemenő jel frekvenciája, vagy ha a trimmerkondit nagyon eltekergetem, képes leállni a PIC, és az Általad leírt hibajelenséget produkálni. Egy újraégetés segített, de éppen megadta magát az ICD2-m, így most azt sem tudom kipróbálni...
(#) vd1234 válasza Frankye hozzászólására (») Júl 8, 2009 /
 
Hali, köszönöm a választ! A trimmert próbáltam nagyon lassan is körbeforgatni, de semmi. Tutira áll a PIC. Most néztem a WinPIC dokumentációját, és beadtam neki a PIC16F84A.dev-et tartalmazó könyvtárat, be is olvasta, de most sem megy. Ráadásul fordított tápfeszt adtam az égetőre , belefáradtam biztos, most azt mértem át. Remélem a soros port bírta. De az első próbálkozásnál nem adtam meg a .dev könyvtárat, mégis próbált indulni. Most pihenek kicsit azt hiszem.
(#) vd1234 hozzászólása Júl 8, 2009 1 /
 
Ja, és a bemenetem nyitott
(#) Frankye válasza vd1234 hozzászólására (») Júl 8, 2009 1 /
 
Én már kezdem feladni ezt a kapcsolást... Háromszor építettem meg, mert először nem lett jó a NYÁK. Másodjára az első verziós NYÁK-kal készült. Átforrasztottam, javítottam, nem ment. Harmadszorra jó lett a NYÁK, több próbálkozásra elindult, ment, de rettentően ugrált a frekvencia-mérés, és "véletlenszerű" volt. Próbáltam állítgatni, kihagyni a tranyót-FET-et, ahopgy Vic a cikk végén írja (tuti TTL feszekkel), de nem javult, majd egyszer egy nagyobb freki mérése után "kockázott" egyet az első sorba, és onnantól se kép, se hang...
Beleőszülök lassan!
(#) vd1234 hozzászólása Júl 8, 2009 /
 
Kedves Fórumozók! Nagy kérésem van. Megtenné valaki, akinek jól megy ez a kapcsolás, hogy leírná, milyen égetőt használt, milyen égetőprogramot, milyen lépésekben égetett, stb., ha már ilyen béna vagyok. A nyákot ketten néztük át, az jó. Át is mértem, még az IC-ket is, a kontaktusok jók. Még egy PIC-et veszek, meg egy LCD-t, és azt hiszem, többet nem éri meg költeni rá. Én is beleőszülök, Frankye-hez hasonlóan
(#) Ballage válasza vd1234 hozzászólására (») Júl 8, 2009 /
 
Én PicKit2-vel csináltam. Összekötöttem egy breadboardon egy foglalatot egy 5 pólusú tüskesorral, ahogy a PIC doksijában meg van adva az ICSP programozáshoz. A szoftver "PICkit 2 v2.61" volt, vagyis a gyárilag a PicKit2-höz adott progi (bár frissítve volt a netről). Ezzel csont nélkül működött.
(#) vd1234 válasza Ballage hozzászólására (») Júl 8, 2009 /
 
Köszi, ezt a Pickit2-t javasolta Vicsys is. Ez képes valamiféle ellenőrzésre is (hogy a PIC többi részegysége jól megy-e) ? Mert a WinPic is ellenőriz, de persze csak amit beleírt. Mert ha már kiadok tizenpárezret ezért az íróért, legyen már biztosabb, mint ami most van...
Következő: »»   5 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem