Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED alacsony feszültségről
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Jamaicaboy válasza aderka hozzászólására (») Júl 8, 2009 /

Aha van ilyen 5méteres LED szallag aztán darabolható...és arra gondoltam hogy azt beletenni fénynek...mee ha lehet minnél olcsóbban akarom összehozni mee tápom van itthon aztán akkor LED szallag kéne már csak...de megadom a linket!
http://elektroexpressz.hu/shop_artdet.php?shop_id=5495&cikk=unas_416047
(#) aderka válasza Jamaicaboy hozzászólására (») Júl 8, 2009 /

Kösz! Ha legközelebb linkelsz használd a LINK feliratot a hozzászólásban.
Ilyet még nem láttam, de ahogy olvasom 3mm-es LED-ekből raktak össze 300 db-ot. 12V ról kell táplálni, a képen látszik, hogy van elötte smd előtétellenállás.

És ilyet akkor valahogy rátok kötni tápra?
(#) aderka válasza Jamaicaboy hozzászólására (») Júl 8, 2009 /

Hát a tápodon megkeresed a test pontodat, és az ahhoz mért 12V-odat. Ha megvan ez a 2 drót a LED csíkod + - pontjára rákötve készen is vagy.
Esetleg ha nincs pont 12V-od használj 7812-es stabilizátort.

Nagyon Szépen köszi!
(#) adam1212 válasza Dani494 hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Sziasztok, mivel engem is érdekelnek az ilyen kapcsolások, gondoltam megméregetem Dani494 által küldött a.) kapcsolást, hogy hogyan is működik pontosan, mert én sem tudtam. Erre jutottam: Először képzeljük le a 10uFos kondenzátort. Kezdetben mindkét tranzisztor zárva van. Az 1nF-os kondenzátor a 150ohm felől földet lát, és bekapcsoláskor az 1Mohmon keresztül elkezd feltöltődni. Ekkor eléri azt a feszültséget, ami elég ahhoz, hogy az 1kohmon keresztül kinyissa az NPN tranzisztort, ezzel leföldelve a PNP bázisát, ami ennek hatására kinyit, és rövid ideig ráengedi a tápfeszültséget a kollektorára. A PNP kollektorán rövid 1.5V-os impulzus vannak. 1nF kisül, kezdődik elölről a játék, aminek periódusideje a jelen kapcsolásban 1kHz körüli, gondolom az 1M, 1n és 150ohm határozza meg főként. A felső 150ohmmal és a 10u kondenzátorral megemelik a kollektoron lévő feszültséget a tápfeszültséggel(1.5V). A led magyarul 1.5V-ot lát, amin rövid impulzusok vannak, az impulzusok is 1.5V-osak, gondolom ezért hivják feszültségkétszerezőnek, de nem egyenfeszt ad ki.
(#) Dani494 válasza adam1212 hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

Köszönöm!
(#) adam1212 válasza Dani494 hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Nincs mit, egyébként elem nélküli fázisceruzát szeretnél csinálni belőle? Mert igazából nem értem miért van csak 0.5V tápfeszültséged. Az mondjuk tény hogy 0.5V-ról nehéz lesz akár egy tranzisztort is kinyitni, hogy legalább váltóáramot csináljon, ha DC-d van, persze nem lehetetlen. Lehet FET-tel kellene játszani, mert azokon már a fél volt is felére tudja húzni a drain áramot. Körül kell nézni.
(#) Dani494 válasza adam1212 hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Ami azt illeti konkrétan nem ezért szeretném meghajtani 0,5V-ról,de az érintés és elem nélküli fázisceruzát 230Ac-re már kb fél éve üldözöm,eddig nem sok sikerrel.Építettem egy olyat ami hangot ad ki az Ac vezeték közelében,de csak 1 cm-ről,és a kapcsolás 9 V-os.Itt HE-n már többször kérdezgettem másoktól,általában mikor új témát nyitottam ezt is megkérdeztem,de senki se írt.Szétszedni nem tudok egy ilyet mert nincs a környeztemben,rendelni pedig csak ezért nem szeretnék.

Esetleg van valami működő kapcsolásod ezzel kapcsolatban?Nagyon megköszönném,hidd el sokat néztem már utána a dolognak hiába.
(#) adam1212 válasza Dani494 hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

Hát sajnos konkrét rajzom nincs, egyébként az érintés nélkülitől ne várj többet 1cm-nél, és ha tovább hatna, akkor azt sem tudnád hol van. Esetleg egy ilyet találtam, ez 3V-os. Egyébként akinek van szkópja, az inkább elnyomni szeretné mintsem megtalálni Ha van konkrét elképzelésed, akkor ki lehet kíséletezni egy kapcsolást, meg kéne méregetni egy kis tekercsen indukált feszt abból a távból ameddig szeretnéd használni, aztán addig növelni a menetszámot, amíg egy használható feszértéket nem kapsz. Ezután gyakorlatilag úgy fog működni mint egy transzformátor szekunder tekercse, amit egyenirányítasz, bepufferelsz, aztán mehet a ledre.
(#) Dani494 válasza adam1212 hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

Köszönöm!
Ez a kapcsolás tetszetős.Végül is nem nagy gond ám hogy nincs az összes igényemnek megfelelő fesz.kémlelő,mert csak kíváncsi voltam hogy van e,és ha igen hogy működik. Ezt a kapcsolást is megépítettem,ez meg túl érzékeny,sok dolog bezavarja ezért kétes a pontossága.Faraday kalitkába fogom majd tenni és megpróbálom úgy.Hangszóróvédőből csináltam az elsőt,de az csak nagyon keveset árnyékolt,beletettem a telefont,de továbbra is fogta a jeleket.A kalitkára kis vagy nagy lyukakat vágjak szerinted?És mennyit?
(#) adam1212 válasza Dani494 hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

A telefon alatt a mobiltelefont érted? Mert az egy picit magasabb frekvencián működik (900-1800MHz), aminek a hullámhossza nagyon kicsi, ezért kis lukon is beférkőzik. Ha mégis kisebb a lyuk mint a hullámhossz, akkor exponenciálisan csökken az amplitúdója befelé haladva. A lyuk nélküli Faraday kalitkát árnyékolásnak hívják, csak oda tegyél lukat, ahova be szeretnél nyúlni potihoz. Egyébként mindenképp árnyékolással érdemes nekiállni az áramkörnek, különben amit az antenna összeszed azt a mellette levő IC is összeszedi, pedig annak már nem kéne. Ha meg kitaláltál egy olyan fáziscerkát, ami szerinted a legtöbbet tudná nyújtani a számodra, akkor ne add fel amíg ki nem találod hogy működik! Alapvetően nem baj, ha nem a már működő példányokból indulsz ki, mert a tied jobb lesz, mint a bolti.
(#) adam1212 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

Már hogy ne lenne köze, a fázist egy led jelzi, a tekercsen meg alacsony feszt indukál. Lehet használni a bolti fáziscezuzát is, csak abban semmi poén nincs.
(#) adam1212 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

A ledet meghajtani kell egy kisebb teljesítményt átindukálnia a tekercsbe, szerintem másra nehezen jelez be, hacsak nem laksz adótorony mellett. A szelektivításról is lehet gondoskodni, nem értem miért gondolod hogy bármire villogna össze-vissza.
(#) Czeffer hozzászólása Szept 28, 2009 /

Sziasztok.
Új vagyok, és lenne pár kérdésem, kérésem.

1. Szeretnék kérni anyagot, infót, linket, mindent ami van a FEHÉR LED-ről.

2. valaki tudna e küldeni egy egyszerű kapcsolást a következőről?
-Hangra egy led felvillan. Minél kisebb a kapcsolás, annál jobb. Elemes kapcsolás kellene.

E-Mail: czefi1@gmail.com

Nagyon szépen köszönöm a segítséget előre is.
Üdv
(#) karpi válasza Dani494 hozzászólására (») Szept 28, 2009 /

A 0,5V a silicium felvezetonek egfy kicsit keves , 0,6-0,7 kell az E-B kozott.A blocking-oszcilatornal ahogy emlitettek a kollegak egy "tuske" tulloves keletkezik ez kinyitja a tranzisztort es igy elkezd oszcillalni. Ez is egy Step-Up konverter (transzverter) vagy ki hogy hivja .
"Ge"- os tranzisztorok 0,2 - 0,4V korul is nyitnak.
(#) karpi válasza Czeffer hozzászólására (») Szept 28, 2009 /

Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem