Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Vegyes barkácsfogások
Olvasgattam a Műhely, szerszámok topicot. Ott mindenki a barkács-sarkát mutatja be, viszont jobbnak láttam egy új, vegyes jellegű témát nyitni. Gyűjtsük össze azokat a felettébb hasznos, apró fogásokat (Elsősorban mechanikai témában), melyeket írtatok - külön témákban, a témákhoz mellékesen kapcsolva. Kezdeném az első hozzászólásban erre reagálva: A minidrillembe nem tudtam a 0,8-as fúrót befogni (lötyög). Ezért vagy blankolt huzaldarabot húzok rá, vagy az általam ismert legvékonyabb (2 mm-es) zsugorcsövet zsugorítok rá. Így viszont csak a 1,5 mm-es tokmányba megy bele, de nem kotyog, lötyög stb., ha szimmetrikusan, gyűrődés nélkül sikerül rázsugorítani. Ha blankolt huzalvéget húzok rá, egy kevés olaj nem árt. Leszedni - ha elrongyolódott - csípőfogóval elrágva lehet.
Természetesen egy ilyen vegyes topicban intenzíven kell használni az oldal keresőjét, mivel a tág témakör szükségessé teszi (A tartalom és a terjedelem kérdése)
Háhh!
Köszi a segítséget! 0,5mm-es fúrót nem tudtam én sem befogni a tokmányba Max 3-as fúrót lehet belefogni.
Én nem tettem fel képeket, egy sima sárga midi drillem van. cserélhető gyors tokmánnyal különböző fúró átmérőkhöz. Persze 0,8-as fúró (amit én átkötések helyéhez és 2 raszteres ellenállásokhoz használok) nem lehetett. A 0,5 => 3 mm az már túl nagy eltérés, inkább fel kell fúrni egy kisebb átmérőjű rudat. Ezt a suli műhelyben csináltuk annó.
Szerencsére van olyen fúróm,ami befogja,de nagyon utállatos egy csigafúró...össze-vissza rogy,és el is törik
Múltkor fúrtam vele vagy 5-öt sikerült eltörni. Mostmár csak az 1mm-re esküszöm,legyen az ellenállás,kondenzátor,IC megfúrom 1mm-es csigafúróval,belemegy,nagy gondot szerintem nem okozhat.
Most gondolkodom egy álványos fúrón!
Sajnos se fém se vas anyagom nincs,úgyhogy fábol próbálom majd megépíteni.valami ILYEN szerkezetűt.
Én nyitottam a témát, és ez a 3. hozzászólásom. Hétvégén garzon elemeket fúrtam össze. Mondom az én szobámba ami félig műhely, jó lesz. No már most rétegelt lemez, minden oldalán műanyag fólia borítással. HA felülről elkezdem fúrni, a másik oldalán átszakad. Pont ugyanúgy, mint a NYÁK. Aki fúrt már alkatrészoldalról, tudja mire gondolok. Itt az a gond, hogy mindkét oldal borított, és 2 oldalról fúrni kockázatos, mivel nem esik egybe, akkor lépcsős lesz. Ezért gyors szorítóval egy selejt fa csíkot fogtam alá. A fordulatot érzi az ember, hol forgácsol a legjobban. A vége felé csökkenteni kell az előtolást, mert a gyors satu sem fogja oda tökéletesen, kicsit így is elpúposodott, mert csak kettő volt. Nem látszik, mivel lent van és fiókos rész, a csavar eltakarja, de ilyen helyeken lehet gyakorolni. Kellemes időtöltés.
Az elkészült gépről a képeket a Műhely, szerszámok topicba tedd, az építés során nyert tapasztalatokat meg ide várjuk, más is tanuljon belőle
Én egy ilyet csináltam magamnak: Link
Mindig azt az oldalt fúrd, ami látszani fog, akkor szép lesz.
Alul pedig támaszd alá egy másik fadarabbal és akkor nem fog átszakadni. A kimeneti nyílás is szép lesz. Fűrészelésnél (PL. dekopír) pedig a fonák oldalról kell vágni, mert a felső oldal vágásszéleket "szaggatja" a fűrészlap. Minél finomabb fogazás, lassú előtolás. Akkor az is elfogadható lesz.
Hi
A dekopiros dolog nem feltétlen igaz. Lehet kapni "lefelé" és "felfelé" fogazott fűrészlapokat is. Legalábbis a fekete & dekker gépekhez.
Visszafele fogazott?
Bár lefelé fogazott lappal még nem találkoztam, de akkor a színéről vágd.
Egyszerű ez mint a barlang rajz.
Van lefele fogazott lap! Úgy van kialakítva, hogy kb 2 centiméter van lefele fogazva és ezek valamivel hosszabbak a felfele álló fogaknál. ez elővágja a tetejét a laminálást.
Ezzel viszont akkor a fonákjáról.
Valóban nem láttam még ilyen lapot, de nagyon ötletes! Így nem szaggatja fel a laminálást. Keresni fogom, mert elég sokszor használok dekopirt. Köszi!
Én se láttam még csak öcsém asztalosnak tanul és náluk a cégnél használnak ilyet. Makita gyártmány volt amit hazautalt
Ezt a módszert tovább lehet fejleszteni egy kis lustasággal. Ha nem csipjük el a rátekert szárvastagitó vezetékét, hogy a tokmányból kiálljon 1-1.5 cm akkor kiválóan letakaritja a fúrás környékét, úgy fizikailag és a ventillációs hatása révén. Sok évtizedes tesztelés
Béka oldalán találtam ezt az egyszerű de nagyon hasznos fogást, amit akkor használhatunk amikor meg akarunk fogni valamit, de már kevésnek bizonyul mind a két kezünk, lábunk, stb: Bővebben: Link
Egyéb más haszos fogás ugyanezen az oldalon: Bővebben: Link
Nem rossz!
Amint írtad,ütnek ezek a fúrók,elég nagy baj az nyákkészítésnél Nekem fogadni merek azért tört el vagy 5 0,5mm-es csigafúróm. A házilag készített fúrók a jók Meg azok,amik csak egy motorbol álnak,és a motor tengelyén van a tokmány,azok talán nem ütnek,meg a nyákfúráshoz nem is kell olyan nagy bivaly erő...Szerintem inkább csak gyors fordulat.
Sziasztok!
Én a pontozáshoz szeretnék segítséget nyújtani ezzel a hozzászólással. Létezik egy Automata pontozó nevű szerszám amihez nem kell kalapács. Nagyon ötletes dolog, egyszerű a használata és nem utolsó sorban kényelmes. Google-ban érdemes rákeresni hol mennyiért lehet kapni mert az ára elég széles skálán mozog. Ha esetleg érdekel valakit a belseje akkor teszek fel képeket.
Sziasztok!
Épp az imént szedtem szét egy fogaskerekes mehanikus fúrót. A kérdésem: 5mm átmérőjü tengelyt megtudom fúrni 2mm-es fúróval? A motorra akarom ráhúzni ezt a tengelyt,mert a végén van a tokmány A motor tengely átmérője olyan 2mm lehet.
Meg lehet fúrni, de baromi pontosan kell a közepét bejelölni pontozóval. Állványos fúróval lenne szerencsés fúrni, vagy inkább elvinni egy esztergányoshoz, hogy ne legyen ferde a furat.
Sok sikert hozzá.
Elég hosszu a tengely,ga félre sikerül,levágom. Amúgy ez valami csiszolt cucc mm-re a közepén van egy pötty,mintha épp pontozva lenne.
Úgy könnyű lesz megfúrni
Eszterga nélkül meg se próbáld, mert ütni fog.
Egyszerűbb, ha mindjárt kukába dobod. Egy csomó munkától megkíméled magad. Mint Akashi is mondta: esztergályoshoz kell vinni. Egyébként akár 4.8-as fúróval is meg lehet fúrni az 5mm-es tengelyt.
Eszterga nélkül úgy tudod pontosan megfúrni, ha az állványos gépbe a 2mm-es fúrószárat fogod, a tengelyt meg függőlegesen tartva forgatod! Esetedbe a tokmányba fogva valami kúpos dolgot, letámasztod az asztalra és igy próbálod fúrni.
Segit a tengely függőleges tartásába, ha a 2mm-es fúróval először a fúrógépasztara helyezett (lerögzitett) lemezdarabba készitesz egy kis központot, és ebbe állitod a fúrni kivánt tengely tokmányába fogott kúpot.
Felajánlok esztergálási munkát az említett alkatrészhez annak, akinek valóban szüksége van rá, és nem tudja megoldani másképp. Soproni vagyok.
Idézet: „Múltkor fúrtam vele vagy 5-öt sikerült eltörni.” Mert talán hagyni kéne dolgozni a fúrót nem csak tolni bele...
Ez felettébb érdekes..
Én a Proxxon-nal már március óta kézzel fúrok 0.8 tól 2mm-ig.. Még egyet sem törtem el! Sőt, mióta nyákot gyártok egy csigafúrót sem törtem el.. Annyi volt hogy hajlott, de akkor láttam hogy nagy az előtolás.. Üdv!
Ha egyszerű bútorlapot vág az ember, akkor jobban jár ha bekarcolja ollóval, a lap laminált részét alul is, felül is, és akkor nem szakad fel a fűrészelésnél.
Tegnap kellett a telken hirtelen két polc, de nem volt fűrészem, csak egy ollóm, meg csiszolópapírom, vagy 50cm-t kellett vágni mindkettőn. Bekarcoltam jó mélyen a bútorlapot (1,8 vastag) és egyszerűen eltörtem, maljd lecsiszoltam ahol kijöttek a szálak. A végeredmény szebb lett, mintha dekopirral vágtam volna! Persze ha van fűrész azzal biztosabb a dolog... Nekem tetszik ez a téma! Már rég óta keresek valami barkácsoldalt a Neten, de eddig nem találtam jót, mindenütt csak rám akarnak sózni valami árút, és a felét nem tudod meg, mit hogyan kell megcsinálni. Kár, hogy nem lehet témakörökre bontani
(nem csak Zolynak)
A fúrótörés nem csak az felhasználón múlik, hanem a gyártón is. Például, egy kifejezeten nyákfúrásra készített fúró igen kemény, ennélfogva rideg szerszám. Egyik haverom még a 6-osat is eltörte, igaz úgy hogy kézből fúrt vele. Nyilván ezt a fúrót légcsapágyas, igen pontos főorsóval rendelkező gépekbe ajánlják. Elég egy kis ütés, máris elszállt. Más a helyzet, ha bevonatos, a titán (wolfram) karbid bevonat alatt szívós mag van, igy ez a fúró már sokkal hajlékonyabb a felület keménysége mellett. Rosszabb fúrógépekbe inkább az ilyen szerszám az ajánlott. |
Bejelentkezés
Hirdetés |