Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolási rajzot keresek
 
Témaindító: Kallai Csaba, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   82 / 375
(#) Rádió Kezdő válasza proli007 hozzászólására (») Júl 9, 2009 /
 
Max. 10 amper 3 szegmensre...
Valamint 5V tápfesszel...
És egyenáram...
(#) mark.budai válasza Rádió Kezdő hozzászólására (») Júl 9, 2009 /
 
Tessék...
(#) roy hardsword hozzászólása Júl 9, 2009 /
 
sziasztok

Unitra M 2405s orsosmagno kapcsolasi rajzat keresem
, a tranzisztor vegfokost, nem a TDA-s , IC-st , sajnos a yaxley-rol leszakadtak a vezetekek, es az egyik vegtranyo is elment. koszonom elore is
(#) Doncso válasza roy hardsword hozzászólására (») Júl 9, 2009 /
 
Parancsolj. sok sikert hozzá.
(#) proli007 válasza Rádió Kezdő hozzászólására (») Júl 9, 2009 /
 
Hello!
Budai, már meg is adta a választ.
De az nem "három szegmens". Mert a kijelző lehet hét szegmenses (azaz annyi vonalkából áll a kijelezendő szám) és 3 digites lehet a kijelzés. Ez itt most 3,5digit, mert a teljes három digiten (számjegyen) kívül, még van egy "fél digit" azaz 0 vagy 1. így a kijelzés 0000..1999-ig tart.
De a kijelzés lehet ettől függetlenül Led, vagy LCD. Itt a kapcsolás Led-es.
üdv! proli007
(#) petya100 hozzászólása Júl 9, 2009 /
 
Sziasztok. Spektrum analizátor kapcsolási rajzot és nyákrajzot keresnék de nem találom ez a panel nyákrajza kellene nekem amit mellékeltem a videón előre is köszi Bővebben: Link
(#) roy hardsword válasza Doncso hozzászólására (») Júl 9, 2009 /
 
Szi
Nagyon KOSZONOM a segitseget es a gyors vaalaszt, es Haalaas vagyok erte
De sajnos ez is az IC -s veegfokos ,a tipus szaam megegyezik csak a rajz maas meg a bele, Ez nekem is megvan, de hasznalni nem tudom.
Koszi meeg egyszer
Udv
(#) bandee001 válasza petya100 hozzászólására (») Júl 9, 2009 /
 
Hello!


Én ezt ajánlanám neked. Panelterv sajnos nincs hozzá nekem( úgy kaptam a fotózott panelt ) , de nekem is folyamatba van az építése. Láttam már működni és nekem tetszett. Ha a kijelzőrész nem tetszik akkor azt ledekből is kirakhatod olyanra mint a videon van. Csak sztem ez olcsóbb megoldás lehet mint a videon bemutatott, mert ott ha jól láttam minden sávhoz külön IC tartozik. pl egy UAA180-as IC 4-500ft körül mozog és azt ha 2x8 sávra csinálod meg, akkor az 16 IC és csak kijelző IC-k lennének 6-7ezer ft körül+ az apróságok.
Én a kettőhöz megvettem a dolgokat, mindenestől van kb 5000-be. A legdrágább az LM3916. az volt 600ft körül, de csak 2db-ot kellett megvenni. A ledsorok 160-180Ft- volt, mintha megvennéd a ledeket külön.

Bővebben: Link

ez hasonló mint ami a videón van:
Bővebben: Link


Sok sikert az építéshez bármilyenbe is fogsz
(#) Sebi válasza roy hardsword hozzászólására (») Júl 9, 2009 /
 
Ez az.

M2405S.pdf
    
(#) roy hardsword válasza Sebi hozzászólására (») Júl 9, 2009 /
 
Szia
Haat Basszus Ez AZ!!!
Nagyon-Nagyon le vagyok kotelezve neked es minimum egyel jovok
KOSZONOM
(#) roy hardsword hozzászólása Júl 9, 2009 /
 

Mostanaban egy impulzus kimaradas jelzo aramkor utan kutakodok de nem 555 ossel , hanem muveleti erositovel es / vagy Buffer rel/ 4050es/ felepitve mivel kesz aramkorbe kellene betennem de nem tudom osszehozni. sehol sem talalok peldat se az OPA impulzusfigyelokent valo alkalmazasara.
Segitseget elore is koszonom
(#) mark.budai hozzászólása Júl 10, 2009 /
 
Sziasztok! Tervezgetem, hogy milyen extrák legyenek a GU-50-es erősítőmben. És szeretnék egy olyat, hogy távirányítóval lehessen a hangosítani, halkítani, Stand By üzemmódot szeretnék kapcsolni (csak fűt a cső).
A távirányító vevőnek van az a 3lábú IC-m is, meg az a fémdobozos vevő is. A vezérléseket egy SAA 1293-04-gyel jó lenne megoldani. Majd egy IC-vel, ami 20-30 szintet tud kapcsolni, nyitogatni tirisztorokat, amik előtt vannak a megfelelő értékű ellenállások, hogy változzon a hangerő.
Ja igen, azért kéne tirisztor, mert relém nincs annyi, de tranyókat meg nem szeretnék tenni egy csöves erősítőbe, de annyi még elfogadható szerintem. A tirisztorokkal csak az a baj, hogy nem addig vezetnek ugye, ameddig van gyújtófesz, hanem a begyújtás után addig, ameddig folyik rajtuk áram.
Ja igen, a digitális potit (mert ez ugye az) jó lenne vezérelni az előlapról is, két mikrokapcsolóval, de az egyszerű, csak ahol a szintkapcsoló IC kapja a jelet a SAA1293-04-től, oda kéne egy-egy mikrokapcsolót kötni, és azzal is lehetne vezérelni. Meg ugye kéne egy öntartó relé, ami akkor húz meg, amikor megnyomom a ki/bekapcsoló gombot a távirányítón, és akkor ejt el, ha mégegyszer megnyomom. Teljesen kikapcsolni nem kell az erősítőt, ez csak az anódot szakítaná meg, a 230-as kapcsolót majd az erősítő előlapján kapcsolom, ezt nem kell távirányítónak tudnia.
Ehhez kérnék kapcsolási rajzot!
Remélem érthetően fogalmaztam.
Köszi a válaszokat!
(#) mark.budai válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Ja igen, azt elfelejtettem, hogy két 7szegmenses (közös anódú) LEDes kijelzővel jó lenne kiíratni, hogy "hányas" hangerőn van, ami úgy számolna, hogy ahányadik szinten van az ic, ami nyitogatja a tranyókat a hangerőnek, annyit írna ki, tehát 30 szintes IC-nél teljes kivezérlésen 30-at írna ki. Ha bekapcsolom (230-as kapcsolóval), akkor Kiírná, hogy F., hehát fűtés, ha megjött az anód, akkor kiírhatná, hogy A.F., tehát anódfesz, kb. 5 mp-ig, de ez nem muszáj, és utána meg a hangerőt. Ha StandBy módban van, akkor kiírhatná a hangerőt, nehogy teljes hangerőn visszaadjam neki az anódfeszt .
Ja igen, az anódfesz 1 perc múlva jön meg bekapcsolás után, de ezt jobb lenne nem időzítővel, hanem pl. az anódról egy ellenállással figyelni, hogy mikor van anódfesz.
Nagyon szépen köszi előre is a segítséget!
(#) proli007 válasza roy hardsword hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Hello!
Nem is csoda, mert ilyen OPA alkalmazás, alapvetően nincs! Az sem mindegy, hogy az impulzusnak milyen frekvenciája van, illetve állandó-e a kitöltési tényezője. (Mert legfőképpen állandó frekvenciájú periodikus jelek kimaradása észlelhető.)
-A mikroprociknál a Watchdog áramkörök látnak el ilyen feladatot. Ott egy számláló számol (általában visszafelé), és ha eléri a nullát, akkor kimaradt az impulzus (azaz eltévedt a program). Ha viszont jön az impulzus, akkor a számlálóba beíródik a kezdeti érték.
- Analóg módon is megoldható a dolog, de több fokozatra bontva. Általában egy monostabillal indul, ami a bejövő impulzusból állandó szélességűt gyárt. A lelke a kapcsolásnak, egy ellenállás-kondi tag, ami állandóan töltődik, de ha az impulzus jön, a monostabilon keresztül kisüti a kondit. Ha nincs kimaradás, akkor a kondi nem tud feltöltődni. Ha viszont kimarad, akkor feltöltődik, amit az RC tagot követő komparátor érzékel. De hogy a komparátor kimeneti jele ne legyen egy észrevétlen impulzus csak, ezt köbeti szintén egy monostabil áramkör, ami a komparátor utáni impulzust meghosszabbítja, hogy "látható" legyen.
- Hogy ebből a három fokozatból, melyiket szeretnéd OPA-val - CMOS-al megoldani, az már rajtad múlik. Mert monostabilra, komparátorra már találsz kapcsolásokat.
- A megoldás részben attól is függhet, hogy mennyire szeretnéd precízre legyártani az időzítéseket. Ha a CMOS mellett döntesz, a 4050 nem a legjobb választás Mert részben nem invertál (tehát nem lehet egy jelet megfordítani vele) részben nincs hiszterézise, (nem komparátornak való, bár pozitívan visszacsatolható)
üdv! proli007
(#) proli007 válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Hello!
Hát ettől a perverziótól már nekem is felállt a hajam!

Idézet:
„Ja igen, azért kéne tirisztor, mert relém nincs annyi, de tranyókat meg nem szeretnék tenni egy csöves erősítőbe, de annyi még elfogadható szerintem.”


Általában az épít csöves erősítőt, aki minőséget szeretne készíteni, oka egyszerű, a csövek közel négyzetes karakterisztikája. Viszont általában óvakodnak, mindenféle kiegészítő vacakoktól, mert minden láncszem ami a szükségesen felül be van iktatva, csak ront a minőségen.
Hogy tranyót nem akarsz bele tenni az még érthető lenne. De hogy mit keres itt a tirisztor, ami sok mindenre jó, csak éppen erre a célra nem, arról fogalmam sincs!?

Még logika sincs az elgondolásban számomra. Miért jön meg egy perc múlva az anód? Pont azért szokták késleltetni, mert az anódfeszültség hamar jön meg, és a cső még nem fűtött fel. Így az anód szívása kártékonyan hathat az katódra.

Ha ezeket a feladatokat hagyományos IC-vel akarod megoldani, akkor egy kazallal kell bele. Neked a mikroproci a megoldás.

De mindent összevéve, azt ajánlom, hogy gondold át még egyszer, mi is az elsődleges célod, áramkörök követelményei, mit mivel érdemes megoldani, és az után válasszál bármi megoldást.
üdv! proli007
(#) mark.budai válasza proli007 hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Igen,. azért jön egy perc múlva, hogy arra felfűtsön a cső, ez logikus. Szerintem! Jó, jó, mindegy, hogy mi van benn, de a hangerőváltás, meg a hangerő kijelzés kéne, a többi nem érdekes. De, azért a StandBy üzemmód jó lenne.
Akkor a TV-kben mivel oldották meg?! A SAA1293-04-et onnan bontottam. A TBA810-nek meg szerintem nincs hangerő szabálylyzójel bemenete, ott is hasonlóképpen oldhatták meg. Mikrokontrollert csakis a leges-legutolsó esetben látnám jónak, hisz a TV-kben sem volt/van.
(#) proli007 válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Hello!
- Az SAA 1293 nem tud hangerőt szabályozni, annak csak egy impulzus szélesség modulált kimenete van, ahonnan szűrés után analóg egyenfeszültség vehető le. (ennek az ICnek azért elég komplikált a lelki világa, hogy ezt itt megtárgyaljuk és nálad még elég sok a fehér folt a témában.)
- A TBA810 valóban nem tud szabályozni, de az előtte lévő TBA 120 már igen, mert abban van analóg szorzó áramkör. (Ami elég pocsékul, de ellátta a feladatát már.) Tehát az SAA valószínűleg azt vezette a TV-dben.
üdv! proli007
(#) mark.budai válasza proli007 hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Én is arra gondoltam, hogy a SAA után kéne egy IC, ami "darabosan" tranyóval, vagy mint egy poti, nagyon kis darabokban szabályozza a hangerőt, aminek 1 bemenete, egy kimenete, és egy GND-re kötendő lába van, amit be kell kötni, int egy potit. Ezen kívül már csak a standby kapcsoló kéne, ezt szerintem egyszerűbben meg lehet csinálni. Bár a poti féle hangerőszabályzást szerintem már csak mikrokontrollerrel lehetne megcsinálni, abba meg programot írni én nem tudok.
(#) mark.budai válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Hagyjuk az egészet, már nem is érdekel! Lesz egy rendes poti, aztán kész! a StandBy nélkül meg megleszek.
(#) Sebi válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
A 1293-nak 4db PWM kimenete van, ezeket szűrve állítoták elő a négy szabályzófeszt. Neked ezzel a fesszel kellene vezérelni egy FET-es osztót, vagy pl egy TDA IC-s előerősítőt, amit eleve így lehet szabályozni. A standby kimenethez semmi különös nem kell, egy tranyó meg egy relé és kész, mert belül flip-flop van. Bármely csatornaszámra bekapcsol, (H) az OFF gombra pedig ki.
A digit potival az a gond, hogy azokat impulzusokkal kell léptetni, de nem hozzáférhető a belső számláló állása, hogy kijelezhető legyen. Ez többeknek okozott már gondot, itt is tárgyaltunk róla.
(#) bandee001 hozzászólása Júl 11, 2009 /
 
Hello mindenkinek!
Már megint sztem egy lehetetlen dolgot kérek Sony TC-K490-es magnódeck kapcsolási rajz érdekelne és a mechanika rajza . Bekapcsoláskor elkezd a mechanika zörögni és kikapcsolás után is folytatja egy kis ideig. Szerintem valami vezérlés gondja lehet, de nem vagyok benne biztos. A mechanikát szétszedtem, összeraktam de nem jobb. És nem indul el a lejátszás, az olvasófejet meg se mozdítja a szalag felé. Esetleg ha valaki erre tud valaki megoldást, ha rajzot nem is, megköszönném.
Előre is köszönöm
Üdv!
(#) devergo válasza bandee001 hozzászólására (») Júl 12, 2009 /
 
Hali bandee.
Nem tudom, hogy sikerült e már megtalálnod a hiba okát, de szerintem nem biztos, hogy vezérlési gondja van. Szét kellene szerelni még egyszer a mechanikáját, és lépésről lépésre kitakarítani, újrazsírozni a fogaskerekeket. Ha ezek után sem működik, jöhet az aprólékosabb munka, meg persze a sokkal nehezebb is. A mechanika. Nekem is volt egy ilyen típusú deckem, és a mechanika rendbetételével helyre jött. Sajnos nem találtam hozzá szakmai leírást, de ha valahogy ráakadok, felteszem.
(#) bandee001 válasza devergo hozzászólására (») Júl 12, 2009 /
 
Kössz szépen!
most fogok hozzá majd az újra szétszedéshez, csak erőt veszek magamon meg egy kis kaja mellé jó lenne megjavítani, mert a szomszédomé és ő megkapta ingyen. Munkadíjnak pedig kaptam egy AKAI erősítőt és egy Samsung telót meg aztán nem csináltam még ilyet és kihívásnak sem utolsó Neked mit csinált hogy szét kellett kapnod? esetleg fényképed nincs a komplett mechanikáról? úgy könnyebb lenne valamivel de ha nincs nem gond
Üdv!
(#) devergo válasza bandee001 hozzászólására (») Júl 12, 2009 /
 
Nekem a szalagot tekerte fel, de sikerült megoldanom a problémát. A kazettarész szétszerelése után, a hátulján található kis állítócsavarral sikerült beállítanom. Azóta jól működik. Szerintem nálad sem lehet olyan nagy baj, mert ha az elejéről indulunk, az alapoktól, áramot kap. A motorok működnek, lehet, hogy a be-kikapcsolási gombnál kellene még szétnézni, lehet, hogy ott van valami gond.
(#) bandee001 válasza devergo hozzászólására (») Júl 12, 2009 /
 
Tuti h vmi vezérlés gond...
egyszer kap áramot a motor, forog mindkettő de az egyik fordítva, köv. bekapcsoláskor csak az egyik forog egy pár mp-ig utána leáll, köv. próbálkozásnál csak az a motor forog folyamatosan amelyik áramot se kapott eddig...úgyhogy egyenlőre félrerakom amíg nem lesz vmi szakirodalom v nálam jobban hozzáértő ember véleménye pedig kíváncsi lennék rá h milyen. Jó kis deck-nek néz ki.
A mechanika is el volt ugorva. eddig nem is emelte fel az olvasófejet. A közepén van egy nagy fehér tárcsa, és azt raktam arébb egy picivel, így már el lehetett érni, hogy felemelje a fejet. Csak az a baj, hogy most úgymaradt az egész és PLAY módban nem lehet nyitni az ajtaját, úgyhogy a köv. szétszedés hosszadalmasabb lesz de ez legyen a legkisebb bajom most ezzel. A kapcsológombjával sztem nincs baj, mert az rendesen működik.
(#) zoli693 hozzászólása Júl 12, 2009 /
 
Hello! Én egy diesel autóban lévő fordulatszámmérőt szeretnék belerakni valahogy egy benzines autóba. És az a gond ,hogy a műszer az 24v-os és nekem 12 vagy 6 voltra kellene. A másik, nem tudom hogy a diesel autóknál hogy van megoldva. Vagy ugyanúgy a gyújtásra rárakhatom? Légyszi valaki segítsen!!
előre is köszi
(#) bandee001 válasza zoli693 hozzászólására (») Júl 12, 2009 /
 
Hello Zoli!
dieselnél nincs gyújtás A generátorról szokták levenni a jelet vhonnan. Sztem egyszerűbb ha szerzel egy 120-as skoda fordulatmérőt és azt rakod bele. Annak csak 12V, test és jel kell a generátorról. És sztem a diesel fordulatmérő úgy 6ezerig lehet skálázva és ha a benzinesnek odanyomod 1x, akkor nehogy felmenjen esetleg 8ezerig és kiakassza a műszert. Nemtudom milyen kocsiba akarod rakni, de benzinesnél előfordulhat. Mi is az öreg skoda műszerét raktuk be ladába és az is felmegy 8ezerig.
Arra h 24V-os műszert hogy lehetne meghajtani 12V-al esetleg 6V-al, arra hirtelen nem tudok választ adni sajnos. Én még csak tanuló vagyok de amit írtam az működik, bevált és nem is néz ki rosszul.
Üdv!
(#) Moderátor hozzászólása bandee001 hozzászólására (») Júl 13, 2009
 
Légy szíves, és az MSN-es szlenget (
Idézet:
„sztem”
,
Idézet:
„vhonnan”
,
Idézet:
„h”
, stb.) a továbbiakban mellőzd! Írd ki légy szíves a teljes szavakat, ez itt fórum, nem chat!
Legközelebb az ilyenért warn-t fogsz kapni.
(#) zoli693 válasza bandee001 hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Hello!

Tudom,hogy dieselnél nincs gyújtás Én autószerelőnek tanulok.... A volánnál vagyok gyakszin és sikerült elhoznom egy pár dolgot egy ikarusból És arra gondoltam h a fordulatszámmérőt ráraknám a simsonomra ha lehet valahogy...... igaz csak 3 ezerig mér de jól néz ki És ezért kértem segítséget hogy,hogy lehetne ezt kivitelezni,mert én annyira nem vagyok otthon az elektronikában. Azért köszi De viszont ha erre van valami jó ötleted azt légyszi írd le. Köszi.
(#) Moderátor hozzászólása zoli693 hozzászólására (») Júl 13, 2009
 
Ez a figyelmeztetés Rád is vonatkozik! (
Idézet:
„h”
)
Következő: »»   82 / 375
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem