Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv minden pákamesternek!
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudok 34v AC ból 34v DC-t csinálni? Tápegységet akarok "építeni" de itt leragadtam. Amúgy LM317T-vel akarom és valahogy a 34v AC vel megsütöttem. Arról nem beszélve hogy az arcomba robbant egy kondi! Először 12v DC-vel próbáltam akkor jól működött, nem melegedett semmi! Aztán jött a 34v AC és bumm. Na ehhez mit szóltok? Várom segítségeteket. Üdv. jocki17
Ha elektrolit kondenzátor,megértem,hogy mért robbant.Mivel az elektrolit kondira nem teszünk váltóáramot.Csakis egyent.És ügyelni kell a polaritásra.Mert ha minuszon plusszot kap,oxidációs folyamat keletkezik és aztán bumm lesz.Egyenáramot pedig graetz híddal lehet csinálni.
Üdv.
A graetz hidat hogyan kössem be és milyen fajta legyen ? Ha lehetne akkor a legegyszerűbb egy kapcsolási rajz lenne.
A dióda lehet 1N4148,ebből veszel vagy kiszerelsz rosz tv-ből vagy rádióból négy darabot és úgy kötöd,ahogy a rajzon van.
Nem muszáj 34v mert van 24 v ac-m is
Úgy lehetne? Ha lehet akkor szabályozhatóra lenne szükségem.
Tökéletes az 1N4001 és raksz egy kis ellenállást a dc pluszra és megvan oldva.
az ellenállás mérete és teljesítménye mekkora legyen?
van itthon komplett diodahidam az nem jó? 50v 1.5 amperos
Szia!
A 24V AC az jó lesz. Diódának az 1N4001 visítva jó, csak 1A-es, inkább 3A-es kellene, pl. 1N5401. Rögtön csinálok egy rajzot neked.
nem vagyok a műhelyemben és nem is néztem
az tuti hogy 1-1.3 amperra lenne szükségem a kimeneten
De jó.Bocs.Ha 1 amper kell,akkor használj 15 ohmos ellenállást ami legalább 14 w.
Szerintem ezt is elkészítheted.Egyszerűbb.Az elem helyére jön a graetz.A graetz plusszára jön az ellenállás.A 15 ohmos. Bővebben: Link1.25 helyett rakd be a 34-et.
Akkor most megy neked az 50 pontocska!
kössz
Köszönöm a segítségedet! Amugy nem nyitotta meg a gépem a linket amit feltettél
azért kössz
Szia!
Ez a rajz sajnos hibás. Ez egy áramgenerátor lett volna töltéshez, de az ellenállás rossz helyen van.
Tényleg.Az inre kellett volna.Azta.Most veszem észre.Hogy hibás és hogy nem is ehhez van.Bocs.
Azta de figyelmetlen vagyok.A középső lába nem is az in.Na mindegy.Bocs.Este van.Látszik.Figyelmetlen vagyok,meg minden.Na megyek.Álmos vagyok.Kössz,hogy segíthettem.Sziasztok.
Szia!
Az LM317T stabilizátor ic-nek nincs maximális bemeneti feszültsége. A gyártó csak azt szabja meg, hogy a bemeneti és kimeneti feszültség különbsége nem haladhatja meg a 40V-ot! Bár még nem próbáltam de lehet vele akár 100V-ra is stabilizátort építeni. A maximális 20W disszipációra azért érdemes figyelni tervezés során. LM317T datasheet Pisti
Elnézést mégegyszer a képért.Nem ellenőríztem le.Megkaptam a képet a neten és már is linkeltem.Bocs.Remélem többé nem fordul elő.Sziaszok.Jó éjszakát. :no:
Szia!
Idézet: „Az LM317T stabilizátor ic-nek nincs maximális bemeneti feszültsége.” Ebben igazad van, de ha valaki szabályozható tápot akar belőle csinálni, és nem figyel oda, könnyen túllépheti a maximális feszültséget! A nagyobb feszültségről való járatást hagyjuk meg a tapasztaltabbaknak.
1A folytonossan ? a fogyasztas vagy ez a maximalis fogyasztas ?Mit taplalsz?
A Graetz 1A-es diodakbol osszeteve 2 A-t visz , megoszlik az aram a ket felperiodus kozott a maga maga diodain. Lehet nagyobb feszultseget is szabalyozni csak hogy tobb alkatresz kell es elkomplikalodik a kapcsolas. Valahogy ugy hogy a stabilizator IC csak a "felso" reszet stabilizalja , az "also" reszen egy fix stabilizator van ami ugy van "beallitva " hogy megemeli az LM317 nullpontjat igy ez a biztonsagos hatarok kozott mukodik .Ily modon mar nem lehet leszabalyozni 1,2V -ra a kimenofeszultseget . Tulajdonkeppen ugy kell elkepzelni mint ket stabilizatort egynas fole helyezve ,ket LM3170et "sorbakotve" egymas fole 70 V lessz a max feszultseghatar . Ugyanilyem modon csinaljak az LM 7805 ,..7809,..7812 fix stabilizatorokkal is es lehet szavalyozhatova tenni ezen utobbiakat is E fix stabikal epitett allithato feszultsegu tapegyseg eseten nem lehet lejebb menni a kimenofeszultseggel a stabil megadott fix ertek ala .Pld, az LM705 eseteban a minimalis beallithato feszultseg 5V lesz.A kepen van a kapcsolasi megoldas az LM780x tipusu fix stabilizatorok esetere.:atszik ahogy a referencia "nullat tologatjak feljebb" |
Bejelentkezés
Hirdetés |