Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Szerintem amikor 1-2 óra alatt "összeütöttük" azt a Junoszty trafós PL500 PP-t, akkor jött meg a "bátorság". Láthattad hogy mennyire egyszerű, és hogy "első rúgásra indul".
Valahogy úgy! Viszont egy egyen-csatolt PP-től félnék, hogy nem állnak be a munkapontok.
Egyenlőre még csak azt szeretném megismerni mit tud nyújtani egy SE.
Készült egy egy pentóda triódába kötve, pentódával meghajtva (EL84/EF86), majd egy tetróda tetródaként használva triódával meghajtva (G807/ECC81), és most talán összejön egy csodálatos trióda triódának kötött tetródával meghajtva (6C32C/6Э5П). (És van két félkész dobozom mindehhez )
Még ez sincs bedobozolva de már töröm a fejem egy 30W-os PP-n. PL500 helyett PL36-al mert az nekem jobban tetszik. Persze ha olcsón beszerezhetó belőle 4 egyforma új.
Hát a 6C33C nem rossz cső, de én most jobban szeretem az ellenüteműimet. De ez ízlés kérdése.
Tudok olyan (másik) fórumlakóról, aki pl. ki nem állhatja az 300B hangját. Nem tudom, lehet, hogy csinálni kellene egy 2x90 W 6C33C ellenüteműt. Bár nálam szempont az erősítő fogyasztása, ezért is kísérletezek most ezzel az EL84 PP-vel.
Mellékeltem egy jó 807PP rajzot amit szeretnék megépíteni,hacsak valaki nem ajánl egy jobbat. Kiváncsi lennék,hogy hány W-ot tudhat. az anódfesz 350V.
Nekem is nagyon tetszik az EL84 hangja. Találtam is egy EL84 Quad Paralell SE kapcsolást, be is linkeltem ide a fórumra, de aki figyelemre méltatta az is csak lebeszélt róla. Így indultam el más irányban, de még az SE-n belül.
300B SE-t csak gyárit hallottam, de annyi pénzért én sem szeretnék 8W-ot
Sajna 300B-t, EL84-et még nem hallottam szólni, de remélem fogok A 300B azt nem biztos
Hát ugye légszerelésű a cuccom, ezért amit még ki fogok próbálni, hogy hogy muzsikálnak a 6E5P tetródák PP végfokcsőként. Ja meg van vagy 40 db 6P14P-m is
Eddig abban a tévhitben éltem, hogy ez az orosz EF86. A 6N2P-re gondoltam.
Hát inkább az ECC83-nak felel meg más fűtésbekötéssel a 6N2P.
"A 300B azt nem biztos"
Dehogynem! Én most arra gyűjtögetek. Egy-két év alatt csak elkészül, addig ott a másik. Szerintem sok embernek itt a fórumon ez az álomcső. Nekem is...
Hát ha úgy vesszük, hogy mennyi lóvét szúrtam már el csövekre, vasakra, anyagra, abból biztos vehetnék egy jó pár 300B-t. Csak kérdés, hogy megéri-e.
Mi van akkor ha megépítem, és mégsem esek hasra előtte Egy EL84 porig alázza
Nekem az álomcsöveim az EBL21, a Gu50, és a 6P45SZ.
Ha lenne kedvem, pénzem, energiám, akkor biztos egy odab...szós PP-ét építenék 6P45SZ-el. Imádom még a GU81M-et, de azt már csak szigorúan vitrinbe :yes: 300B-t elfogadnék egy hibássat szivesen, a gyűjteménybe. üdv
No én meg 6Э5П-t nem hallottam szólni, semilyen "pozícióban".
Sturbi dícsérte a hangját, CHZ mester utasításai alapján mértem is, de zenét még nem láttak nálam ezek a csövek. Pedig a találkozón is hozzájutottam újabb 3db-hoz Tényleg hihető a katalógusadat, hogy csak 500 üzemórát bírnak?
Nem tudom, nekem van 20 db. Az a mohai srác mindent rámsózott. Sőt van 5 db 6E6P-E a hosszabb élettartamúból, de állítólag annak nincs jó hangja
Én egy Audio Note erősítőben hallottam, de ahhoz a hangzáshoz nem csak az a két cső járult hozzá.
Félek, hogy egy olcsóbb 300B-vel "házi trafókkal" a közelébe sem lehet jutni. És még annyi szép cső van elérhető áron amit ki sem próbáltam...
Az 500 üzemóra a nála szokásos alkalmazásokra (ami nem egy szolid erősítő) vonatkozó minimális üzemóra. Az enyémek legalább 1500 üzemórát mentek már és ugyanolyanok, mint mikor kivettem a dobozukból. Szerintem nem kell túl komolyan venni a megadott üzemórát.
Hozzájutottam 2 pár pl84 Valvo csőhőz. Véleményed szerint utánépithető ezzel a csővel bármely el84 kapcsolás figyelembe véve azt, hogy ezeknek a csőveknek más a fűtőfeszültsége.Igazából az érdekelne, hogy a hangban van e különbség.
Jó kérdés
Az adatlapot nézve nem csak fűtésben tér el. hanem Max anód- segédrácsfeszben és optimális illesztésben is, amit így gyorsan megnéztem. PL84
Zenehallgatás közben egyszer csak az egyik oldal jóval halkabb és mélyhiányos lett a 6P14P PP-ben. Sajnos már megvan a hiba oka. Zárlatos lett az egyik primer tekercs a kimenőben. 88 ohm helyett csak 51 ohm mérhető amíg a másik csőé 88. Tekerhetem újra! És persze a legbelső tekercs.
Szerintem egy menet valahogy a szélén a primerből becsúszhatott a szekunder közé. Amíg a primer majdnem tápon van addíg a szekunder meg testen van a visszacsatolás miatt. Ezt nem bírta a szigetelés.
Én is majdnem be...tam ijedtemben, mikor a lány - rég nem használt Hifiének a hangdobozait kötöttük a PL500 PP-re. Az egyik oldal néma maradt, akkor néztem, hogy az elszabadult tengeri malac elrágta az egyik eret. De nem történt szerencsére semmi. :yes:
Hát nem sok kedvem van ezek után megtekerni de muszáj lesz. Már épp dobozolni akartam. A hangja gyönyörű volt. És amikor nálad mértük a frekiátvitel is. Ez a vadtekerés átka.
Idézet: „Az a mohai srác mindent rámsózott.” Nem mindent, mert még nekem is jutott belőle Ehhez a 6Э6П-hez én is nagy reményeket fűzök, talán CHZ mestert is űzi annyira a kiváncsiság, hogy meghallgatja. Ő egyszer rajzolt is ilyen csövekhez valami egyszerű néhány vattos SE kapcsolást.
Megnyugtattál
[OFF]Nem is ez volt, hanem a képen látható! Ki lett toloncolva Alsónémedire. De ott a titkos ügynökök átkeresztelték Jámbort Samura.
Volt egy olyan érzésem, hogy nem ilyen egyszerű. Annyira nem vettem olcsón, egy próbát megér. Köszönöm!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |