Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangszóró tekercselés
Témaindító: robinson17, idő: Jún 23, 2006
Témakörök:
Üdv mindenkinek! Újratekercseltem ma egy Crunch Ds-12x mély hangszórót.Az összeégett csévetestről a szintén égett 0,35-ös huzalt letekertem és a csévetestet megmértem.Elkészítettem egy ilyen csévestet papírból és a lebontott huzalt feltekertem rá a számlálóról leolvastam a menetszámot.Új szintén 0,35-ös trafóhuallal elkezdtem a tekercselést,a végén a huzalt meg kellet toldalnom bontott huzallal ami itt-ott pill.ragasztós volt a korábbi szakszerű felhasználás miatt
![]() ![]()
Keres vissza topic-ban es talalsz valaszt mindenre.
Tobben leirtak mar a javitasi modszereket . Idézet: „A multkor mondottam volt a SAL gitarhangszorokrol amiket nagyon lenezzel hogy meg vagyok elegedve veluk !” Lehet, de azok nem gitárhangszórók. Semmi közük hozzá.
Nehezen érthető, amit írtál. hogy lehet toldani huzalt tekercselés közben? Duplacsévés a hangszóró, hogy 4 illetve 8 ohmos bekötést emlegetsz? Mechanikailag minden rendben van? Nem ér vashoz a cséve? A papír csévetest nem túl jó ötlet, meg a palmatex sem..
Ezt hogy erted ??? Mitol csokken a legresindukcio ?
A legres ugyanaz marad nincs semmi valtozas . Ahogy @huhuu is mondja , a draga jomonosegu hangszorokat set lehet szedni,mindent ki lehet cserelni .Pld egy 300W-os JBL-t koncert elott javitottam ( a ponthegesztett tekercs kives=zetes elengedett es en 10 perc alatt szedszettem odaforrasztottam es visszaszereltem ) Nekem most is van 4 drb. bolgar"Goodmans" klon . A magnest 4 csavar tartja es leveheto hatulrol .Leszeded a tekercsetr teszel egy massikat ,kozpontsitod visszaragasztod a porfogot es a kivezeto szalakat es lehet duborogni tovabb.
Hali mindenkinek..nekem 13centis porvédőre lenne szükségem..vki tudna segíteni h hol tudok ilyet venni?
elörre is köszönöm
Csak a javítások ám nem így működnek. Én nem szidom más munkáját, én tudom hogy rosszul csinálják, és mivel minden munkámat fotókkal, mérésekkel dokumentálom, bizonyítani is tudom, hogy milyen volt eredetileg - milyenre "javították" - és milyen, ha jól csinálják.
Ez pont olyan tény, minthogy kínai habszéllel nem lehet hangszórót javítani.
Jogos hogy tartósabb, de teljesen másképp szól, és süketebb
Mondjuk, hogy tuningoljam
Mi a francnak gép? Pár száz, talán ezer hangszorón túl vagyok 1982 óta, de egyszer se hasznátam gépet. Csak a helyet foglalja
Az alulemezen nincsen papir a drót alat. Növelné a vsatagságot ! A szabadnyakon van több okból kifolyólag
Meglepne ha a kivülről ráfújt lakk a csévetestre is, és a két sor között is ragasztana. Még akülönleges kúszóképeségü csodaragasztók se képesek rá, csak vákumban
Ne válszolj már légyszi kétéves hozzászólásokra, ha lehet...
Ez mégjobban meglepne, hogy 3 sor lenne. Mindig párosak a sorok, hogy nefoglaljon + helyet a visszavezetés
Ritka kivétel a sziszegöknél van ahol nagyon rámentek a súlyra, és a kicsi induktivitásra. Pl a Vidi régi taknyos domja, vagy az Elektrovoice tweeterjeiben
Az a taknyos dóm egy Audax magas méretpontos és azonosan működő másolata.
EGyébként akkor még nem sok hangszórót láthattál, mert JBL-nél van egysoros cséve mély, sőt szubhangszórónál is, eleve jobb a hőleadása, mint a kétsornak.
Az igaz, hogy igy esetleg valami palimadárnak ellehet adni a hangszorót föleg ha tök süket, és még vak is hozzá. Kelő türelem kell hozzá, _ nem a gányoláshoz_ mert ritka
12cm, vagy 15cm-es szokott lenni
Még ezt nem halottam a bolgára , hogy Goodmans klon.
Tetszik.
Álljon meg a menet. Én nem a fazon _lapos_ drotós kivitelről beszéltem. Ami szerény véleményem szerint nem kánaán, mert rengeteg negativuma van _nem a gyárthatóságról beszélek. Van gépem hozzá, lapos aluhuzalom is _
Ha már az elönyökről beszélünk, mást kellenne domboritani, nem a hőterhelhetőséget ! Abban igazad van hogy nem néztem az irkákat dátum szerint, találomra olvasgattam, és csipöből válaszoltam. Na többet ilyet nem tesszek Búzgon helyeselek Neked a kinai habszélbeli megállapitásodra. Sokszor vérzett a szivem-Az az ősejtel tákolt_ mikor jó adotságú hangszorókat heréltek ki velük
Nem is lapos. A JBL 2234 2235H-ról van szó, egysoros, 0,224 körprofil huzallal. Sima réz. Azoknak a hszeknek a cséve a legjobb része
![]()
Holnap megnézem hátha van valahol 2234, 2235H-ám.Én még nem láttam jobb fajtának mondott JBL- t körprofilal, csak a LE 26 és társait. az 10....mm-es lengös brutál mágnesü papirmembrános magas a 70-80-as évekbeli Hifi cucokban.
Ezt nem értem: " Nem cserélném le, szűk légréssel egyébként az indukció sem sérül. " de nem baj. A francba. nem akartam pötyögni,
Annyira nem jók azok a JBL-ek a lengőrendszer és a membrán nincs a helyzet magaslatán, de a cséve rendben van. Csak ennyit írtam, és ezt most is tartom.
Ha nem érted az idézett részt, akkor ajánlom a mágnességtan ide vonatkozó passzusait.
Ha az aluminium csevetest tomege nagyobb vagy kisebb mint a "papir" de biztos kisebb mint az uvegszal csevetest szerintem igencsak befolyasolja az erzekenyseget .
Alunál kisebb a tömeg, mint papírnál. A "kolléga" meg folyamatosan sületlenségeket irkál, de nem probléma, én bizti nem javítom ki. Talán keveset aludt.
A tiszteletet adjuk egymásnak! Moderáld magad, mert ez a stílus nem helyénvaló! Ugyan így pl13 is! A figyelmeztetések nem tartanak örökké, a következő lépésben más eszközökhöz nyúlunk!
Hangszoros urat pedig megkérem, hogy életvitelét, és egészségi állapotát ne a fórumon teregesse ki. Ne híguljon a szakmai tartalom mindenféle ide nem valóval!
Sziasztok.
Laikusként, izgalmas volt végigolvasni az utóbbi 100 hozzászólást. Olvastam itt az alumínium, kontra egyéb csévetestről... Felmerült bennem a gondolat, az alu cséve nem rontja nagyon a hangszóró érzékenységét? Mert én egy rövidrezárt menetként látom őt a légrésben. Ami jelentősen fékezheti, és melegítheti a csévét. Hacsak el nincs vágva és vágás szigetelve, hogy ne képezhessen rövidrezárt "menetet".
Akár rövidre is zárhatod, nem befolyásolja az érzékenységet.
A lényegre koncentrálva.
A vezető csévetest a mechanikai ellenállást változtatja az örvényáramok szintjén, ezen keresztül hat a mechanikai jóságra és az induktivitásra (csökkenti mindkettőt), de a nekünk lényeges elektromos jóság alig változik. Az érzékenységet ugye a következőképp számítjuk: http://img44.imageshack.us/img44/8519/refrz.png[link][/url] Amint a képletből világosan látszik, csak az fs, Vas, és Qes értékei szerepelnek, ezek pedig Nem!! változnak a csévetest cseréjével, magyarul az érzékenység állandó marad. A mostani PA hangszóróknál is létezik többféle verzió, kapton, nomex, alu és ezek kombinációja, pl. pont a JBL használja előszeretettel ezt a hármat együtt, egy csévetesten. Mindennek megvan az oka és magyarázata, ennek is, ugyans egyáltalán nem lényegtelen (átvitel, rezonanciák, és torzítások szempontjából) egy hangszórónál a lengőrendszer tömegeloszlása, és ha pontos mélyátvitel a célunk, akkor nem engedhető meg a magas mechanikai jóság, az h. a mozgórészek önálló életet éljenek, szükség van az alu hordozóra. Az ilyen stílusú mondatokat Idézet: „Úgy tünik az alu csévés teszt meghaladja a képeségeid” sztem inkább hanyagoljuk. Ha csak egy mód van rá. Főleg úgy, hogy már régen leírtam, a hangszóró helyettesítő képletét ismerve világosan bizonyítható, rosszul gondolod az alu csévetest okozta változásokat, mivel a tapasztalatot, jelenséget nem kötöd össze az okkal, a magyarázattal, hogy miért is történik az, amit látsz. Még valami, a hangszórón nem egyenáramot hallgatunk, a csévetest beejtése, vagy kézzel mozgatása a légrésben pedig annak felel meg, a váltakozóátramú viselkedésre önmagában ebből még egyáltalán nem tudsz következtetni, tehát a Idézet: teljesen értelmetlen, és persze az abból általad levont következtetések is hibásak.„már leirt egyszerű kisérlet” A valóság ezzel szemben a következő: Adott egy hangszóró, és mérések készültek róla nyitott illetve összezárt vezető csévetesttel, amint látszik, főleg mechanikai hatásai vannak a módosításnak, illetve az induktivitás (némelyik összetevője) csökken, ahogy fentebb leírtam. Az érzékenység változatlan. Körülbelül hasonló nagyságrendű a hatás, amikor Kapton, papír, vagy presspán csévetestről aluminiumra váltunk. http://img34.imageshack.us/img34/2746/595imp.gif[impedanciamenet][/url] Fekete az alapállapot, piros a zárt csévetestű. A hozzá tartozó T-S paraméterek: fekete: fs=49,284 Qms=2,602 Qes=0,493 Qts=0,414 piros: fs=49,579 Qms=2,037 Qes=0,508 Qts=0,406
Sziasztok Szakik!
Szükségem lenne egy kis segítségre... Kellene ennek a SONY hangdoboznak a pontos típusa, hátha valaki tudja. Sajna nincs semmi más képem róla, és nem is tudok róla semmi infót. A típus meg nagyon kellene.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |