Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   629 / 2208
(#) lpcollector válasza rhesus23 hozzászólására (») Júl 13, 2009
Egy igazán jó házból való 300B nagyon sokba kerül, és még sok mindent kérhet ahhoz, hogy valóban a maximumot nyújtsa. Én igaz csak gyárit hallottam, de az nem az utánépítésre sarkalt, hanem inkább arra, hogy egy életre lemondjak a saját csöves erősítő gondolatáról is.
Szerencsére itt a fórumon bebizonyították, hogy más csőből is szólhat "ZENE".
(#) l48 válasza mayky hozzászólására (») Júl 13, 2009
A bizonytalanságom oka az, hogy ugyanekkor vettem 6AS7G Sylvania csővet.Amit beraktam a fejhallgató erősitőbe aminek a hangjával elégedetlen voltam. Nem kiabálom el de valahogy minden a helyére került. A torz mélyhangok is eltüntek. Hozzáteszem, hogy ezidáig már 4 gyártó csőveit is kipróbáltam. A sylvania csőnek a belső felépitése is más.
(#) sturbi válasza mayky hozzászólására (») Júl 13, 2009
Nincsen ám ott olyan lényeges eltérés, ezen az adatlapon tipikus adatok vannak, nem határadatok. Az eltérések főként abból adódnak, hogy 170 V anódfeszt javasol (mert valószínűleg TV hangcső lehet), 250 V-al már kb. EL 84, csak 300 mA fűtőárammal. Kipróbálni mindenesetre érdemes szerintem, másképp úgysem lehet megtudni mennyire kompatibilis hangra (a PCL 86/ECL86 esetén is hasonló a helyzet, azok hangjában is inkább a márka hallatszik, mint a konstrukció, a Valvo pedig jó márka).
-Na ezt jól megmondtam, pont a konstrukció változik a különböző márkáknál.
(#) rockersrac válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Júl 13, 2009
Én a Conradnál jártam pórul majdnem bemegyek,kis papírcetlivel,hogy veszek 470K,2 watt ellenálást 2-3 darabot. Odamegyek a pulthoz,kérem az ellenálást,elmegy a fickó kibogarászni az ellenálásokat. Fizettem,már majdnem felértünk utca szintre haverommal,mikor valami okból fogtam és ránéztem az ellnálásra! Hát nagyon jól tettem hogy ránéztem! NEM 470K volt ráírva hanem 270 ohm! Na usgyi vissza blokkon még a tinta sem száradt meg szerintem telljesen,mondom mi a bajom,mondja a pénztáros hogy a kiszolgálóval kell rendeznem. Bemegyek,fogom magam sorom kivárom mondom mi a baj,jólvan,nézi: nincs olyan,kérdezem hogy mi az ami legközelebb áll hozzá értékben? Erre nézegeti: mondja hogy 2wattosban jelenleg 80K-s a legnagyobb! Aztán mondja hogy esetleg 1 vagy 1,5 wattos ellenálás van,hogy az jó-e? Hát mondom nem jó,mert a másfél wattos épp hogy elég lenne,azt meg nem akarom hogy koppra kiszámolva legyen a dolog. Végül üres kézzel mentem a pénztárhoz,meg egy cetlivel amin a pénz vissza rublika volt be jelölve! Na mondom ide sem nagyon kell jönnöm többet!
(#) mayky válasza sturbi hozzászólására (») Júl 13, 2009
Lehet, de mondjuk 300 V-os anódfesszel ne akarja tesztelni (amit úgye az EL84 adatlap szerint bír)
Én annyival fogom nyomni az EL84-eket 15 W kell
(#) ngyzoli válasza djhans hozzászólására (») Júl 13, 2009
"Viszont egy egyencsatolt PP-től félnék,hogy nem állnak be a munkapontok."
(nem is tudom,mit mondjak erre) ...ne tedd ezt.Az egyencsatolás,ha minden klappol,éppenhogy saját magát "húzza be" a megfelelő munkapontba.És hát miért is ne klappolna minden... :yes:
(#) ngyzoli válasza mayky hozzászólására (») Júl 13, 2009
Egy biztos:az EL 84 soha nem fogja porig alázni a 300B-t,sőt,meg sem közelíti...más kérdés,megéri-e az árát a 300B?? Ez ugyanis négyzetesen arányos a minőséggel.(nekünk sajnos) Megfontolandó...
(#) sturbi válasza mayky hozzászólására (») Júl 13, 2009
-Hát igen, a PL 84-nek csak 250 V-ot ír tartósan, és ahogy írtad valóban nem ugyanaz (más fűtéssel) mint az EL 84.
Mindenesetre itt egy bővebb adatlap, ha l48 akar belőle valamit okozni. PL84 adatlap
(#) ngyzoli válasza lpcollector hozzászólására (») Júl 13, 2009
"Szerencsére itt a fórumon bebizonyították,hogy más csőből is szólhat ZENE."
De bizony ám,hogy szólhat! A dologban épp az a tragikomikus,h az aranyárban mért,ezoterikus erősítők hangját rendkívüli módon meg lehet közelíteni,hétköznapi,"pórias"alkatrészekkel.Csak épp azt a néhány nüansz-nyi különbséget nem lehet áthidalni soha.Viszont,hogy az is meglegyen,azért már százezreket(milliókat)kellene fizetni. Megéri? Aligha...
Mikor az utánépített Neiro nálunk járt,össze lett hallgatva ismerősöm nemrég épített 6L6-os PSE-jével,és a tetródás gép bizonyos részleteken bizony dinamikusabbnak tűnt,jóllehet nem volt annyira végletekig kifinomult,és légies,mint ellenfele.S ezt még a Neiro építője is elismerte.Meg kell találni az ésszerű kompromisszumot...
(#) Téboy hozzászólása Júl 14, 2009
Tessék itt van az el84-es verzió igazatok van! bekell valanom első ránézésre nem is szembetűnő a külömbség!

kel84.pdf

(#) kocos válasza djhans hozzászólására (») Júl 14, 2009
Nekem már be vannak téve egy dobozba El84/6V6 PP majdani kimenőinek. 70 Hz fa-val gitárerősítőnek tökéletes lenne, de szerintem 10-12 W-hoz Hifire is jó lehet, mert hiperszil lévén jobban lehet gerjeszteni. próbálgatni kell
(#) djhans válasza kocos hozzászólására (») Júl 14, 2009
Szerintem kevés HiFire a 4,5 cm2-es SM65. Oda SM85a kell. Nekem 12cm2-es az EI.
(#) kocos válasza djhans hozzászólására (») Júl 14, 2009
De egy hipersilnél meg nagyobb indukció engedhető meg! szerintem kimenőnél számolhatunk 1 T-val (?) Próba cseresznye
(#) rhesus23 válasza kocos hozzászólására (») Júl 14, 2009
Valahol azt olvastam, hogy kimenőnek 0,6T-val kell számolni.
(#) kocos válasza rhesus23 hozzászólására (») Júl 14, 2009
Szilíciumos vasra, ahol amax megengedett indukció 1 T, de hipersilnél ez majdnem 1,8 T, szerintem kimenőnél belefér a 0,8-1 T, de mondom, én még hipersil kimenót nem készítettem, ki kell próbálni!
(#) djhans válasza kocos hozzászólására (») Júl 15, 2009
Nagyon leült a topik . Mindeki nyaral
(#) Müszi válasza djhans hozzászólására (») Júl 15, 2009
Nyugi. Nekem már alakul a csövecske. Huzalozás 50%-ban kész. Doboz szintén.

üdv
(#) mark.budai válasza djhans hozzászólására (») Júl 15, 2009
Én nem nyaralok. Én épp tervezgetem, hogy mégis hogyan legyen az EL84 dobozolása, elrendezése.

Ha egy fém lemez alatt van egy toroidtrafó, a fém lemezre meg ráfogatva, felül a két kimenő, és a lemez a védőföldön van, akkor megszórhatja a toroid a kimenőket?
(#) djhans válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 15, 2009
Nekem úgy volt ahogy te akarod és nem szórta meg a kimenőket. A védőföldnek ebben nincs szerepe.
(#) Ricsi1992 válasza Müszi hozzászólására (») Júl 15, 2009
Milyen csövecskét építesz?
(#) djhans válasza Müszi hozzászólására (») Júl 15, 2009
Na ez jó hír. Nekem meg lesz egy prémium EL84 SE. Csatornánként egy-egy EZ80 egyenirányítással. 2db rádió hálótrafóval fog menni. SM65 kimenővel lesz szerelve. Sajnos a PP-m kényszerpihenőn van mert az egyik kimenő átütött. Szétszedem a másikat is és nem tekerek többet vadtekercseléssel. Inkább rászánok 5x annyi időt.
(#) mark.budai válasza djhans hozzászólására (») Júl 15, 2009
Köszi! Akkor így jó is lesz.
(#) Mate78 válasza djhans hozzászólására (») Júl 15, 2009
Nálam most KT88SE van porondon, trafók megvannak,deszkamodell félig kész.Aztán jön egy PCL86PP. Trafók ahhoz is megvannak.
Aztán meg...

üdv
(#) punkkazy hozzászólása Júl 15, 2009
Üdv!
Gondoltam rakok fel pár képet a végre valahára véglegesen bedobozolt PCL86SE-emről.
Szokásomhoz híven "sz@rból-várat" koncepción alapoztam mindent. Az oldalán látható fa egy tető szegő léc, ami igen-igen piszkos volt, de a tecsós rezgőcsiszoló megoldotta a problémát. Nomeg a csónaklakk.
A tetőlem egy 4mm alulemez, ami kimaradt, a többi részét hűtőbordának használtam fel még régebben egy ajándékvégfokhoz. A hálótrafókat védő lemezdoboz pedig egy villanymelegítő hátlemezéből lett kivágva és hajlítva. Illetve került rá némi szürke festék. Az alját lezáró piros műanyag pedig valami a pincénkből, nem tudom pontosan mi.
A három cső használt TV-ből való, a trafók szintán használtak. Kondik szintén, az egyetlen amire költöttem az ellenállások és kisebb kondenzátorok. A vezetékek is bontottak. A kapcsoló és egyébb nyalánkságok is boltból származnak, kivétel a potenciométer, az használt (egy Tesla gyártmányú).
A belsejéről nem készült kép, de ha lesz felrakom! Köszi hogy meghallgattatok !
[OFF]Egyébként bővült a "csőgyűjteményem". Újabb két tévébelsőt kaptam egyik ismerőstől. Immáron 57 csővel büszkékedhetek (ebből nagyoooon régi darabok pl. UBL21, UF21...) + 3 a végfokban )
(#) ngyzoli válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 15, 2009
Ha biztosra akarsz menni,állítsd össze a trafókat,úgy,ahogy szeretnéd,hogy majd legyen.Kimenőre egy zárt fejhallgatót,hálózatit valamivel leterhelni,bekapcs,és ha búgást hallasz...az nem jó.Addig kell forgatni,helyezgetni,amíg alig hallható lesz a brumm,ez lehet az optimális/végleges helyzet.
(#) kocos hozzászólása Júl 15, 2009
Üdv mindenkinek!

Égető szükségem lenne egy miniatűr ( tehát 7 lábú), vagy hasonló méretekkel megáldott stabilizátor csőre ! 80-150 V körül, teljesen mindegy! nagyon fontos, és sürgős lenne! köszönöm!

Kócos
(#) Ricsi1992 válasza punkkazy hozzászólására (») Júl 16, 2009
egész pofás kis erősítő lett, grat! Szépek a kondik is ....csak nem MM-ek?(a kék feliratból gondolom, meg a tetején az a "pöcök") Nekem is van egy pár, csak meg kéne őket formázni.
(#) lapose válasza kocos hozzászólására (») Júl 16, 2009
Szia!

Nem tudom mire kellene, de nekem egy glimmlámpa jutott eszembe.
(#) kocos válasza lapose hozzászólására (») Júl 16, 2009
igen, végü lis ioncsőről van szó, ami kifejezetten feszültségstabilizálásra lett kifejlesztve. Mire kellene? referenciafeszültség előállítására áteresztőcsöves stabilizátorba.
(#) mayky válasza kocos hozzászólására (») Júl 16, 2009
A kapcsolás érdekelne amiben használni akarod.

150c - OA2 - OA2_

Én is vettem Kalocsától 6 db tungi 150c2-őt. Phono előerősítőben szeretném használni.
Következő: »»   629 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem