Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   632 / 2208
(#) kocos hozzászólása Júl 18, 2009
150 Ohm , szerintem nem szabványos érték, boltban nem biztos, hogy fogsz kapni! Azonban, ha jól emlékszem régi hibrid tévékben van 150 Ohm/8 W-os huzalellenállás, de ez Imi "asztala"
(#) mark.budai válasza kocos hozzászólására (») Júl 18, 2009
Majd megkérdezem, Zolit, hogy Neki van-e, ha nincs, akkor két-két 300ohm 3-4W-tal össze lehet rakni.

Szerk.: Ezt nézd! Ezek szerint szabványos. De ha nem az, akkor is lehet kapni.
(#) Imi65 válasza kocos hozzászólására (») Júl 18, 2009
180, később 130 Ohm -os szokott előfordulni inkább a fűtőkörben, tápszűrésben, 16W-os teljesítményű. A tápban van még egy 2W-os 150 Ohm.
A 150 Ohm szabványos. 1,5k is szabványos.
(#) EcoPityu hozzászólása Júl 18, 2009
Sziasztok!
Végre visszatértem a nyaralásból!
Mivel sokan nem voltak a talin, ezért nem ajnározom, hogy ne fájjon nekik...
Akkor csövezzünk!
Kócos! Vittem a csövedet, és a foglalatodat, de a végén csak nem adtam oda Máténak, hogy elvigye hozzád..., de majd valahogy megoldjuk.
Lpcollector! A 6C33C-t csak nem adtam oda, pedig vittem...
Gubán Gábor! Nos kipróbáltad már az orosz hangot?
(#) Imi65 hozzászólása Júl 18, 2009
[OFF]Ezekkel (is) érdemes már hallgatózni.
(#) CIROKL hozzászólása Júl 18, 2009
Sziaszok ! Ahogyan figyelem mindenki strandol ? Hát nekem csak a hüvös mülyelyemben jutott hely . Éppen ezért hogy ne unatkozzak barkácsoltam már megint . A soron következő kis erősítőm paneljaival szórakáztam ! Nem más lessz mint a DJhans féle PCL 86SE, Ehhez terveztem nyákot a végpanelek számára és természetesen a tápegység is nyákos lessz . A tápegység panelen már az anód késlelető is helyet kapott ! Kész lett az EM80-84 meghajtó penelja is de az már csak olyan rutin mert már egy jó párat építettem belőle , mára ennyi a csövezésből ! Ja a paneleket már megint kézzel rajzoltam hogy jobban teljen az idő!
(#) mark.budai válasza CIROKL hozzászólására (») Júl 18, 2009
Na, most meg sztereóban is megépíted a PCL86 SE-t? Vagy a PCL82 másabb? A dobozolás művészetére megint kíváncsi leszek! Ennyi szép doboz mellett még van más dobozolási módszer is?
(#) CIROKL válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 18, 2009
Szia : Nekem Sé-ből csak EL84-em van illetve van egy árva picike ECL82SE , ami csak olyan kis árva és mindösszesen 1,5 Wattos . A PCL86SÉ-ből azért szeretnék min 3 Wattot kicsikarni ?
Idézet:
„Ennyi szép doboz mellett még van más dobozolási módszer is?”
Igen talán még van a tarsolyomban más is majd meglátjuk ? A dobozolás még várat magára , az csak majd ha beüzemeltem a paneleket !
(#) mark.budai válasza CIROKL hozzászólására (») Júl 18, 2009
Azt tudtam,hogy van PCL/ECL SE-d, de azt nem tudtam, hogy csak 1,5W-os. Jani kapcsolása nem 4W-ot tud? Vagy annyi anóddiszipációja nincs, hogy lehetne 4W?

Egy kérdés, csak érdekelne: A nagyobb teljesítményű SE-k, vagy a PP-k után nem túl halkan szólnak ezek a 3-4W-os erősítők? Megérné mondjuk egy GU-50 után építeni ez EBL21-et, vagy egy 6C33C SE után egy PCL86PP-t?
(#) Action2K válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 18, 2009
Lehet, hogy márkás (KEF USA), meg drága, de nekem nem tetszenek. Amit szeretnék majd megépíteni... De erről már itt írtam: Link
(#) Action2K válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 18, 2009
Idézet:
„nem túl halkan szólnak ezek a 3-4W-os erősítők?”
Az előző hsz-emben említett hangfallal leüvölti a pókot a sarokból.
(#) nyikolaj válasza CIROKL hozzászólására (») Júl 18, 2009
Szia
Ritkán írok de mindig fenn vagyok a topikon.
Na most mond meg micsoda véletlenek vannak én is most dobok össze egy PCL86 SE erősítőt.
Én a paneleket paintban megrajzoltam és nyomtatás után át vasalatam.

DSC04689.JPG
    
(#) EcoPityu válasza Action2K hozzászólására (») Júl 18, 2009
Laknék én ott, járnék azzal az autóval, tűrném azt a szöszit, innám azt amit a figura, és természetesen hallgatnám a zenéimet azokon a gyönyörűszép hangfalakon...
(#) kocos válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 18, 2009
Igazad van, benéztem
(#) kocos válasza EcoPityu hozzászólására (») Júl 18, 2009
Sebaj, még úgyis a rezet kajtatom
(#) mark.budai válasza nyikolaj hozzászólására (») Júl 18, 2009
[off]Paint?! Honnan tudod ott, hogy pont akkorának kell lennie a foglalat lábtávolságának? A Paint-hez képest szép panelek!
(#) punkkazy válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 18, 2009
Szerintem a csövek huzalozva lesznek, a számok "sorrendjéről" gondolom. Ami biztos, hogy nincsenek meg a novál foglalat beültetéséhez a lyukak.
Végre lett trafóm. A KRESZ oktatómnak segítettünk egy autót hozzá elvinni és meghívott minket, diákjait egy sörre. A lényeg az, hogy épp lomtalanított és kint virított egy 70-es évekbeli TV (Panorama; szerb gyártmány). Naná hogy trafó volt benne és nem kapcsoló üzemű táp. Igazából nem ő került bele, hanem a DoZ-omból kikaptam a 18VAC-os trafót, beleraktam az új TV-ből kitermeltet (így meg van a 40VDC a DoZ-nak). Fogtam egy másik rádiótrafót (230VAC/20VAC) és összekötöttem a 18VAC-os trafómmal. És "vo á lá" megvan a 250VDC a PCL 86-nak. Végre... Még lehet kicserélem a vidi kimenőket a képkimenőkre.
(#) mark.budai válasza punkkazy hozzászólására (») Júl 18, 2009
A képkimenőnek szerintem nem lesz jó az illesztése, mert az, ha jól tudom, 9k Ra-s értékkel bír.
Más:
Egy db Junoszt hálótrafó (220V-12V/2A) nem lenne jó PCL86PP kimenőnek? Csak egy próba erejéig... Van itthon 1-2 PCL-em, ki szeretnék próbálni vele egy PP-t, de mivel a PCL86SE-be cseredarabok ezek a csövek, ezért egyelőre nem szeretném véglegesen megtartani, csak egy 2 napig tartó drótkupac kéne, az is mono-ban.
(#) Action2K válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 18, 2009
Jól tudod! De ha középen megcsapolja, jó lesz PP-nek.
(#) mark.budai válasza Action2K hozzászólására (») Júl 18, 2009
Ez igaz. Már kezdtem azt hinni, hogy a szerkesztésben leírt kérdésemre válaszoltál!
(#) sturbi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 18, 2009
Mi mindenből lehet igencsak jó hangot kicsikarni....ezt a kicsi TL-t a ruhásszekrény maradákából csináltam. Reflexnek is jól szól, akkor nem kell a két szélső terelőlemez, csak a középső (de anélkül sem rossz, csak akkor többet kell a csillapítással foglalkozni). A belső méretei 17*24*48, ekkor a reflexnyílás hátul, felül van teljes szélességben. Az érzékenysége reflexben jobb, mint TL-ben, viszont TL-ben egyenletesebb az átvitel és valamivel mélyebbre megy. TL-ben nem kell bele csillapítóanyag sehova. A cső membránfelülettel megy végig (nagyobb átmérő jobb lett volna, de ennyi volt a maradék), kb.1,7 m hasznos hosszú (50 Hz körül).
A hangszórók egy régi Panasonic rádiósmagnóból valók, 10 cm-es szélessávú, nagyon érzékeny, szép hangú darabok.
5 W alatti erősítőhöz valók.
(#) punkkazy válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 18, 2009
Nekem valaki itt azt mondta, hogy a képkimenő jobb, hiszen a vasmagkeresztmetszete nagyobb. Ha jól emlékezem, akkor 350 ohm körül van a primer ellenállás.
(#) sturbi válasza punkkazy hozzászólására (») Júl 18, 2009
Ocsmányul szól a képkimenő, viszont ha szétszeded, és megtekered hangra, nagyon szép hangú kimenőt kapsz, nem egy nagy meló, érdemes vele foglalkozni.
(#) mark.budai válasza punkkazy hozzászólására (») Júl 18, 2009
Ahhoz még kéne a szekunder, és ki lehetne számolni.

Megmértem a Junoszt hálótrafót, és úgy számolva, hogy a szekundert a gyári bekötésben mértem, a primert meg a közepén, ahol össze van kötve, meg az egyik szélén mértem, úgy jött ki az 2,9K/8 ohm. Mekkora anódfesszel, melyik kapcsolással lesz jó ez az érték?
PP-ben át sem kell lemezelni, ugye?
Ha pedig 4 ohm-mal számolok, akkor az illesztés meg csak 1,4k/4 ohm. Már ha így lehet számolni. De ha így lehet számolni, és két (egyforma) 8 ohm-os hangszórót sorosan kötök rá, az 16 ohm, és akkor az illesztés 5,9K/16ohm.
(#) sturbi hozzászólása Júl 18, 2009
A héten javítottam egy DUAL CV-1-es erősítőt, nem sikerült kapcsolást kerítenem hozzá, úgyhogy visszarajzoltam (a fiziológiai hangerőt nem rajzoltam le, mert azzal szörnyű hangja volt). Van benne pár érdekes megoldás (balansz, hangszínszabályozás), ami miatt beteszem a topikba.
A ilyen hangszín egészen kellemes szabályozást tesz lehetővé, és gyakorlatilag van olyan állása, ami megfelel annak, mintha ott sem lenne.
(#) Imi65 válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 18, 2009
A Junoszty trafó fezültségáttétele kb. 220/19V. Ez így nem jó. Az 2,9k/8 Ohm -hoz durván 1:19-es áttétel kéne, ez meg 12. Ha a szekundert párhuzamosra veszed az eredeti soros kapcsolás helyett, akkor ez 1:24-re növekszik, de még ez is édeskevés ezeknek a csöveknek. Itt legalább 8-10k Ra-a -val kéne számolni.
(#) Mate78 válasza CIROKL hozzászólására (») Júl 18, 2009
Idézet:
„Ahogyan figyelem mindenki strandol”


Én nem strandoltam, itt 12 fok volt ma.Azért nem tétlenkedtem:

Méregettem az EAG 760/C hálótrafót, kiderült, hogy le van égve, ezért szétkaptam.Eredeti tekercseléssel úgysem tudnám használni, 2*6-700V jön le róla.
Jó szilíciumos EI vas,0,35-ös lemezvastagság, 24cm2 vaskeresztmetszet, lesz párja is, .Kimenőnek szánom majd.

Aztán bevasaztam a két kimenőt amit Fleta tekert nekem saját terveim alapján.Próba jövő héten.
3,5k/4-8Ohmos SM85B vason.

Aztán összedrótóztam a KT88SE-t, elsőre szólt,de kicsi az erősítése.CD nem vezérli ki,csak kb 1-2W-ig.A hangja viszont mindenféle finomítás nélkül is nagyon jó.

Végül a kezembe akadt egy rossz PCL86, ezért feláldoztam a kíváncsiságom oltárán.Megállapíthatjuk hogy sugártetróda kialakítású.

üdv

(#) CIROKL válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 19, 2009
Idézet:
„Jani kapcsolása nem 4W-ot tud?”
Valószinű tudja is a 4 Wattot ! Pont azért irtam óvatosan hogy MIN 3 Wattot szeretnék ? Aki engem ismer az tudja rólam hogy én nem a teljesítményre utazom ! Bár a távlati terveim közt van egy ütősebb csöves, valami PP vagy PPP Majd meglátjuk ?
Idézet:
„nem túl halkan szólnak ezek a 3-4W-os erősítők?”
Ezek szerint te még nem halottál 4 Watton szólni egy SÉ-t !
Idézet:
„Megérné mondjuk egy GU-50 után építeni ez EBL21-et, vagy egy 6C33C SE”
Az meg hogy megéri - E vagy nem annak sok öszetevője van .ezt szerintem mindenki saját maga döntse el
(#) CIROKL válasza nyikolaj hozzászólására (») Júl 19, 2009
Idézet:
„én is most dobok össze egy PCL86 SE erősítőt.
Eléggé népszerű ez a kis SE . szerintem sokan épitenek PCL /ECL/ SÉ-t Az általad épített az a Hans féle kapcsolás lessz ? Hát nem vesződtem nagyon sokat a tervezéssel csak egyszerűen papíron ceruzával megrajzoltam aztán kézzel kirajzolva a paneleket , majd maratás ! Ebből született a tegnapi délelőttöm eredménye! Szépek lettek a panelek , mekkora kimenőt tervezel neki ?
(#) fleta hozzászólása Júl 19, 2009
Laci Te aztán ki tudsz használni egy délelőttöt.
Én csak ezt a 2 csatornás gitárelőfokot csináltam. Ja meg egy subládába trafót tekertem, meg ennek is csináltam egy toroidot
Pihenés képen csinálok én is egy pcl86-ot. Olyan sokat beszéltek róla.
Következő: »»   632 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem