Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális vasútmodellezés

Témaindító: mspike, idő: Júl 7, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   18 / 40
(#) lidi válasza ayas hozzászólására (») Júl 20, 2009 /

Teszel egy breakpointot a kód elejére, meg egyet a végére, majd szimulátorban mikor eléred az első pointot lenullázod a stopwatch-t, és mikor elérsz a második BP -hez, látni fogod az eltelt időt a nullázás óta. A szimulátorban ne felejtsd el beállitani az órajalet.
Ha odáig jutsz, akkor van saját programom ami az mplab szimulátorához csinál dcc packet stimulust. Ha gondolod kipróbálhatod majd.

Érdemes még megnézni a 16F684 -et is, az se sokkal nagyobb, viszont egyszerűbb lesz vezérelni a H hidat, mert pár lábbal több kimenete van.

Én most épp a MERG -es dekódert tervezem át picit, kis egyszerűsítéssel, egy mozdonyba illő nyákra. (szokás szerint a gyári panel helyére) Ebben 16F872 van. A legnehezebb a quartznak helyet találni, mert amit kapni Lomexben smd-t az is bazi nagy. (Ill HQ -ban most találtam kisebb smd quartzot, igaz nem olcsó) Ezért jók a belső oszcis példányok.
(#) lidi válasza lidi hozzászólására (») Júl 20, 2009 /

Itt a kép a színszűrűős ledről. Bal felső sarokban szűrő nélkül látszik, hogy kékes a fénye. A háttérben pedig a kisérleti színátmenetes szűrő látható.
(#) ayas válasza lidi hozzászólására (») Júl 21, 2009 /

Az az mplab-os tesztprogram nagyon is érdekelne! Tegnap elkezdtem írni asm-ben a dekóder progit. Az már kész, hogy a preamble-t és az első 0 bitet felismerje.

Hogy működik pontosan a teszprogid? Mit csinál, mit lehet vele tesztelni?
(#) lidi válasza ayas hozzászólására (») Júl 21, 2009 /

DCC packeteket lehet vele mplab stimulus file-ba belerakni. Így tesztelheted a dekóder progidat szimulátorban, hogy tudja-e venni, értelmezni a bejövő jelet. Te hogyan szimuláltad a preamble-t és a 0 bitet ?

Ja, félreértettél! Nem teszteltem, csak megírtam.
Elküldöd majd a tesztprogramod, hogy tudjak tesztelni?

Este tudom elküldeni majd otthonról. Azért így teszt nélkül elég meredek leírni hogy:
Idézet:
„Az már kész, hogy a preamble-t és az első 0 bitet felismerje.”

Ja, egyetértek! Bocs! Várom akkor a tesztprogit!

Íme a progi. A képernyő közepébe írhatod kézzel a 0 és 1 -eseket, vagy alul a gombokkal a progi csinál neked packeteket. A generate gomb pedig elmenti dcc.scl nével maga mellé. Ezt be tudod tölteni az mplab szimulátor stimulusához.

dccstim.zip

(#) lidi hozzászólása Júl 22, 2009 /

Az asszimetrikus DCC jelről tud valaki valami bővebbet ? Én csak annyit találtam, hogy pár diódával meg lehet állítani a vonatot a jelző előtt. De lassítani is tud, pl ha sárga a jelző?
(#) joko1313 válasza lidi hozzászólására (») Júl 22, 2009 /

Hello.
Igen tud lassítani is, de idáig csak a Lenz dekodereknél találtam ezt a funkciot.
Az 5 diodás modul a BM1 megállítja a vonatot,plusz az állando féktáv is beállíthato.
4 diodás verzio, csak lelassul eggy bizonyos szintre, beállíthato valamelyik cvben.
A Zimo már kicsit fejlettebb technologiát használ HLU, de sajnos lassítani a diodás verzioval nem tud.
(#) lidi válasza joko1313 hozzászólására (») Júl 22, 2009 /

Tehát ha 4 dióda sorba, 1 szembe, akkor megáll, ha pedig 3 sorba és 1 szembe akkor meg lassít ?

Lassítás
De épp most néztem utána a neten és nem is olyan egyszeru a dolog.
írd be a gogliba lenz BM2 és tedd át képkeresésre.
egy lengyel oldalon mindent szétír épp ezeket probálom most kibogozni. Lengyel szoveg, de menni fog.

(#) joko1313 válasza joko1313 hozzászólására (») Júl 22, 2009 /

Tehát
Stop 4+1 dioda , minden félperiodus feszultsége kissebb 2,4 Vtal mint a bemeno DCC.

Lassítás MINDEN MÁSODIK FÉLPERIODUS kissebb 2,4 Vtal mint a bemeno DCC, tehát a diodás verzio NEM JO!
A bekotésbol látni,hogy pices a dolog mert hát nem is lehetne máskéép megoldani.
Na de az nem is olyan biztos! :yes:
Gondolkodoba esem.
(#) lidi válasza joko1313 hozzászólására (») Júl 22, 2009 /

Link esetleg? mert nem találom.
(#) lidi válasza lidi hozzászólására (») Júl 22, 2009 /

Bővebben: Link ez lenne?

www.forum.martel.pl
utána DCC
és ABC i moduly BM1,BM2,BM3 Lenz-a od podszewki
mindjárt az elso oldalon.
(#) lidi válasza ayas hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Na jutottál valamire ? Tudod használni a programot ?
(#) ayas válasza lidi hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Megszültem a programot odáig, hogy felismeri 0 vagy 1 jön, alacsony vagy magas szinttel kezdődik-e a bit. Kivárja a preamble-t, beolvas 3 byte-ot, elmenti. Utána megint preamble-t vár. Beraktam egy breakpoint-ot oda mielőtt visszatérne preamble-t várni.

A progid futattam, generáltam egy scl fájlt. Most nem írom le miképp próbálkoztam, de nem sikerült tesztelnem vele. Még sosem használtam stimulust fájlt az MPLAB-ban. Írd le légy szíves, hogy tudom használni!
(#) lidi válasza ayas hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Továbbra sem értem, hogy hogyan írod meg a programot teszt nélkül.

Nah, elöször is: Debugger -> Select tool -> Mplab SIM. Majd ezután Debugger -> Stimulus -> New workbook. Azután stimulus ablakban Advanced gomb lenn, és ott kitallozod az scl-t az Attach gombbal. Ezután már indíthatod a programodat a kék play gombba. A watch ablakban pedig látod hogy jönnek a jelek a megadott input lábra. Innen gondolom már a többi menni fog. Felveszed a saját változóidat, és figyeled hogy működik e a dekódolás. Először a bitek vétele, majd a byteok összerakása, majd hibaellenőrzés, végül a packetek értelmezése.
(#) dzsolt válasza joko1313 hozzászólására (») Júl 24, 2009 /

Kösznöm én is az infókat, bár egyenlőre lemondtam az ABC funkcióról. Ahogy kérdezgettem a modellezőket nincs is igazából igény rá, PC-vel egyszerűbb a dolog. Nézegettem a linkelt fórumon a szkóp ábrákat, ez mind szép és jó, talán üresjáratban tényleg így néz ki a jel. Én egy egyszerű ellenállás osztón keresztül próbáltam mérni a DCC feszt. Az 1,6V-os külömbség leosztva már csak 240mV-ot jelent a procilábon, ami nem valami sok, mármint A/D kimeneti értékben. Mozgás közben, zizegő motor pwm mellett, ezzel a módszerrel, szinte lehetetlen ezt a kis külömbséget korrektül megmérni. Ezért mérem a DCC feszt, a motorfesz mérés előtt, amikor a pwm tiltva van. A program erősen "prellmentesít", 200ms-ig kell legalább ennek a külömbségnek lennie, hogy azt mondjam ABC jel van (Zimo-nál beállítható ha jól tudom, akár 1s is). Ennek viszont az a hátránya, hogy nagyobb sebességen ennyi idő alatt a mozdony jelentős utat tehet meg. Szóval valamennyire müködik a dolog, de nem mondanám 100 százalékosnak. Ja és az állandó fékutat nem sikerült megoldanom, jobban kellett volna figyelnem a fizika órákon, esetleg valakinek valami ötlet? A képen a procilábon mért dcc fesz látható, amikor zizeg, majd mérésszünet, majd megint zizeg a motor pwm.

Picture 2.png

(#) lidi hozzászólása Júl 27, 2009 /

Uj verzió a DCCSTIM ből: Bővebben: Link Ez már tud két bemenetre eltérő dcc jelet generálni. Ez a MERG dekódernél van így, mind a két sínből vesz mintát.
(#) lidi hozzászólása Júl 29, 2009 /

Ezek az új "áldozatok". A következő 2 dekóder ezekbe készül majd. Elvileg átirtam a MERG dekódert újabb olcsóbb PIC re (16F883). Remélem jó lesz.
(#) dzsolt hozzászólása Júl 29, 2009 /

Szevasztok.
A ki mit épített topikban már írtatok az északis kiállításról. Az biztos, hogy a digitools ott lesz így a mozdonydekóder is. Ha jól tudom Topiék is kinnt lesznek már csak ti hiányoztok. Esetleg ha ráértek, és kiváncsiak vagytok a fremo-s modulra vagy az elektronikákra, gyertek, én pénteken biztos ott leszek. És én is szivesen látnám működés közben pl. a merg dekódert. Üdv. Zsolt
(#) lidi válasza dzsolt hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

Tavaly voltam kinn, kérdés hogy idén érdemes-e kimenni, vagy ugyanazok a modulok lesznek-e kinn megint.

Egy működő MERG-es mozdonyom van épp, de lesz ott neked asztalod ? Vagy hogy tudnánk megnézni működés közben ?
(#) dzsolt válasza lidi hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

Nem az én asztalom de meg tudjuk nézni az biztos. Voltam ma is, nagyban a tavalyi modulok vannak, de van ujdonság is.
(#) lidi hozzászólása Aug 1, 2009 /

Voltam ma kinn a kiállításon, láttam DZsolt digitools-os dekóderét. Elképesztően pici. Láttam még Topiékat is, és végre láttam fehér HE-s pólót is. Majd rakok fel képeket valahová, csak teljesen lemerült a gép, fel kell töltenem az akksikat.
(#) lidi válasza lidi hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

A képek: Bővebben: Link
(#) Norberto válasza lidi hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Tuti! Köszönjük a képeket!
(#) Topi hozzászólása Aug 6, 2009 /

Sokan érdeklődtetek a készülő terepasztal iránt. Íme egy rövid kis FullHD-s videó modul asztalunk egy kis részéről. A teljes 16 méteres modul egész videója még nem lett összevágva.

Bővebben: YouTube HD

A HobbyDCC.hu oldalon további képek a II. Északis kiállításról, meg a végre elkészült modulokról. Utolsó pillanatban, a kiállítás előtti nap este lettem kész például a vezeték nélküli kézi vezérlőnkkel is

De hát ha nem lenne utolsó pillanat, sosem készülne el semmi, mint ezt tudjuk
(#) Frankye válasza Topi hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Nekem ez tetszett nagyon:
Idézet:
„Támogatott mozdonyok száma: 999
Váltók száma maximálisan: 999”

Idézet:
„ha nem lenne utolsó pillanat, sosem készülne el semmi”

Ez pontosan így van!
Köszönet a képekért és a videóért!
Következő: »»   18 / 40
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem