Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Olvasgattam az Ágoston féle könyvet és láttam az egyik PP kimenőnél SR leágazásokat? Azt hova kell kötni? A primeren van a 2 anód és táp mellett. Így összesen 5 leágazása van a primernek.
Az az ultralineár leágazás lesz szerintem, a segédrácsra kell kötni.
Itt vagyok,van netem (csaknemjó a space...)
REMIX kondenzátorokról,ésellenállásokrólnincs valakinek valamilyen adata, hogy a típusszám,mit takar (Pla c2488 az milyen anyagú fegyverzettel, ésszigetelésselkészül, hovaajánlotta a gyártó,stb ..) ? Nagyon nagy segítséglenne,én szétgugliztam az agyam ,desemmi, csak ellentmondásokbaütközök
Pár típus:
C 2441, C2442, C207, C205X, C220, C224X, C209, C2443 - polisztirol (PS) C242- poliészter (PETF) C223, C233X, C219, C240, C2193, C259 - fémezett poliészter (PETP) C2341, C2342, C2343, C232, C254 - polipropilén (pp) C250, C243, C248, C255 - fémezett polipropilén(PP) C2488-ról sajna nem tudok semmit, nem írtad el egy 8-assal esetleg ?
szia! Köszi szépen,ezzelnagyjábóltisztába tettem adolgokat! Nem elírástörtént,valóban az a típusa,úgy gondolom,hogy a 248 egy "altípusáról" lehet szó. viszont vannak régebbi 3-massalkezdődő,meg amiketírtál az utáni jelzésűek,azokról tudsz valamit? Esetleg az ellenállásokról ( szürke az szénréteg, a sárga,rózsaszín fémréteg,akékaz műszerbe szánt 1-5 %-osfémréteg,de jólennetudni,milyen fém,ésmekkorateljesítményű? )
Ugyanígy az oroszokról sem tudoksokmindent. Tudom, hogy az MLT az fémréteg, ésegész jóminőségű,deplaz ML az micsoda? ( bocsánat,deez a space hol működik, hol nem .. )
Az Alt+32 jó lehet a space helyett
A 3-asok közül Remix-ről sajnos nem tudok semmit, Kemet-ben C320 és C330 az kerámia monolit kondi, mártott műgyantában, radiális kvezetéssel, illetve a C 124 és a C192 szintén kerámia monolit, de chip-kondenzátor, axiális huzal vagy szalagkivezetéssel.
A C0805-től C2225-ig kivezetés nélküli (smd) chip kondi (kerámia monolit), de ezek mind Kemet gyártmányok.
Hello
Egy 6.3 Volt fűtéső csövet lehet fűteni 6 Volttal? Van egy 12V-s trafóm, egyenirányítás pufferelés után 7812 vel stabilizálnék majd 2 10K-s ellenállással 6 voltot csinálnék belőle.
Miért nem 6,3V ha már stab. .?
5V stab. IC + 2db. SI diódával megemelve a GND pontja , meg lesz a 6,3V . Kisebb AC jobb lenne (9-10V ), mert nagyon melegedni fog az IC , sok fesz. esik rajta a 12V AC miatt. Ha 12,6V kell akor 1db SI diódával megemeled , az is összejöhet , de a trafód már lehet , hogy kevés lesz . Idézet: „majd 2 10K-s ellenállással 6 voltot csinálnék belőle.” Úgy érted hogy a két 10k-val leosztanád (feleznéd) a feszültséget?Az felejtős, majdnem nulla feszültség lesz a csövön a soros 10k és a cső fűtőszálának kis ellenállása miatt. Ha jó az AC fűtés is, szerintem simán soros ellenálláson ejtsd le a feszültséget 6,3-ra. üdv
Azért mert van már egy nyákra szerelt 7812-m kondikkal ellátva és nincs itthon 7805-ös. Most jutott eszembe hogy van egy másik trafóm 1.5-12V ot tud leadni, megyek is a boltba 7805-ért. Kösz a segítséget.
Mate78: Úgy gondoltam hogy az egyik 10k-s ellenállással párhuzamosan lenne a fűtés és úgy elvileg azon is 6V esik. Vagy rosszul gondoltam?
Nem lesz úgy jó, mert terhelt feszültségosztód lesz, az egyik tagja 10k a másik pedig a 10k és a fűtőszál párhuzamos eredője ami nagyságrendekkel kisebb, tehát a fűtőszálon nem lesz feszültséged szinte....gondolj bele.
üdv
A fűtőszál ellenállása ugye 2 ohm körül van valahol, vagy még kisebb. Ha ezt a 10k-val párhuzamosan kötöd, akkor a 10k-nál sokkal kevesebb lesz az eredő ellenállás, így a feszültségosztó sem felezni fogja a feszt, hanem nagyon kevés jut a csőre... Máté ezért írta, hogy az úgy nem lesz jó.
Esetleg köss sorba egy Trabi izzót a csővel, így 12V-on működne. [off]Azt nem tudom, hogy az az izzó is jó lenne-e, ami pl. a pillanatpákában, vagy ami a bicikliken van, de szerintem kevés a teljesítménye...
Kösz így már minden világos. Az eredő ellenállásról megfeledkeztem.
mark.budai: 7805-t használok majd az biztos működni fog, de azért kösz az ötletet.
Én csak megközelítettem onnan, hogy nem muszáj sem ellenállás, sem 7805, csak egy Trabi izzó.
[off]Már vettél is 7805-öt?
Igen már megvettem, elég drága volt, 130 Ft
Trabi izzót nem is tudtam volna szerezni. Egyébként nem okozna zavart ha AC-val fűteném a csövet? Gondolom mindegy hogy 6.3V AC vagy DC, mert a teljesítményük ugyanakkora.
Üdv!
A PCL86 SE-emben a csövek AC-ról vannak fűtve, búgást nem okoz, sőt semmilyen zajt. A többiekhez egy kérdés: amikor a poti nem legmagasabb állásban van akkor sercegő hangot az erősítő. Ez miért lehet? Mondjuk én arra gondolok, hogy nagyon nagy a poti értéke (1Mohm, ha jól emlékezem).
Az izzó csak akkor lehetne jó , ha megegyezik az árama a cső fűtésének áramával . Mivel nem tudjuk milyen csövet szeretne fűteni , így a javaslat nem hiszem , hogy működne .
Én eddig semmit sem fűtöttem DC-vel, nem is terveztem, hogy azzal fogok valamit is! Én AC-vel fűtöm a csöveket.
Csak akkor nem, amikor a labortápról próbálom őket, hogy jók-e. CHZ: Ez igaz! Erre nem is gondoltam! De ha két (ugyanolyan) cső van, akkor azokat is lehet sorosan kötni...
Csak azonos fűtőáramú csövek fűtését lehet sorosan bekötni , lásd a PL sorozatot .
És ha van két EL84-em, amit 12.6V-ról akarok fűteni, azokat nem köthetem sorosan?
Köszi!
Igazából nem akartam sorba kötni, csak az elmélet kedvéért írtam.
Kötheted sorosan , ha azonos gyártmányúak nagy eltérés nem lehet az áramfelvételük között .
Üdv!
Egy gyors kérdés: LC szűrőt hogyan tudok méretezni? A Villard-féle feszültség sokszorozóhoz kéne, mert elég nagy búgást generál, gondolom 50Hz vagy épp 100Hz. Sajnos szkóp nincs, de már nagyon kéne...
Szerintem nincs rá képlet. Teszel egy 20mH-s tekercet, meg egy olyan kondit, ami a kezedbe akad.
[off]Küldjek hangkártyára köthető szkóp rajzot?
Nem kell, van az, csak tudod nekem van amikor nem hangfrekvenciára kell, hanem pl. most megnézném milyen zavar van a tápfeszben.... Azt meg nem kötném szívesen a PCre...
A 7805 kimenetén 8 V-ot mérek és csak 1 220 µF-s kondi van a bemeneten, valamint egy 100 nF-s a kimeneten. Ha változtatom a trafó kimenőfeszültségét akkor is 8 V. meg lehet ölni egy csövet ha túl sok a fűtőfeszültség? Esetleg terhelés hatására lecsökken a fesz 5V-ra?
Ügyelj a pontos bekötésre! Pl. az eagle-ben vannak néha lábkiosztás hibák, én szívtam már meg ezzel. Adatlapból a legjobb. Ott 5VDC-nek kell lennie. Vagy raktál be diódákat is? Minden dióda kb. 0.7V-al fogja megemelni a kimeneti feszültséget a névlegeshez képest. A kondinak elégnek kell lennie.
Valamit elrontottál , ha nincs dióda pontosan 5V lesz a kimenetén .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |