Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Semmit nem tettem bele a 2 kondin meg a stabon kívül ezért is furcsa nekem. Kb 10-16V között állítgatom a bemenő feszt és mindig 7.9x V van a kimeneten. 1. láb BE 2. Közvetlenül a földre 3. KI így van bekötve, ahogy az adatlap mutatja. Megnéztem közelebbről is és nem 7808at kaptam ha egyáltalán létezik olyan. Ha a bemenő fesz 7.36V akkor van a kimeneten 5.99V Egy 7812 után kötöttem és akkor is 8V volt a kimenet. Az is érdekes, mert az üresjáratban kb 16V-ot ad le ha rádugom a TDA2003-as erősítőmet akkor lecsökken 14.5V-ra. Valahogy ezek a stab ic-k nem akarnak nálam működni.
Egy kérdés: nem lehet hogy a műszered rossz? Bár ennyire nem csalhat....
Valószínűleg azzal van gond Egy akkut mutat az egyik sarokban már egy ideje, gondoltam majd akkor cserélek elemet ha teljesen lemerül vagy nem lehet vele mérni. Rádugtam a trafóra és úgy meg 10.30 V-ot mutat a 7812 kimenetén, szóval így se teljesen jó. Egy piacos digitális multiméter olcsó volt, hát olyan is, de azért ennyire nem kellene pontatlannak lennie. Holnap veszek bele elemet hátha akkor jó lesz.
Az enyém Maxwell vmi. Én is piacon vettem, de úgy kb. jó, csak már idegesítő, hogy nem lehet vele váltóáramot mérni.... Kb. tudom csak beállítani a fűtőfeszültséget....
Ha jelzi az elem lemerülést, az a baj, olyankor már teljesen pontatlan a műszer (referencia feszültséget nem tudja a műszer előállítani, ezért is jelzi ki, ha túl alacsony az elem feszültsége).
Igen, én is úgy döntöttem hogy áttekerem. És majd azon elvégzem a négyszöges mérést, addig még össze kell dobnom egy négyszöggenerátort. Nemsoká lemérem az induktivitásokat is még ezen.. Majd az új trafón a primer eredő induktivitást is növelnem kell, hiszen alacsonyabb frekvencián ha nagyobb a hangfal impedanciája (kb 70-50 Hz körül) akkor az Raa replussz RT is nagyobb lesz, tehát az induktivitásnak is nagyobbnak kell lennie (mint ami a konstans műterheléssel számolva adódna), hogy ne söntölje a mély hangokat.
Cseréld ki azt az elemet, mert így csak szívatni fog!
Mint előttem szólók már írták, így nem lehet vele mérni, mert hülyeséget mutat. Azt ne várd meg, hogy elhalványuljon, mert az LCD még 1,5v-ról is működik /bár a vez. IC-je biztos nem/ , de a méréshez neki igencsak stabilizált (etalon) referencia fesz kell, amihez képest méri a bemenőt, ha már ehhez sincs megfelelő telepfeszültség, akkor te azzal ne mérj! Egyébként milyen csövet fűtesz?
Reggel már kicseréltem az elemet most már 5V-ot mutat ott ahol kell. EF184-et fűtök, már kész is lett az áramkör, csak elég sok munka volt vele soha nem akart rendesen működni, most már szépen izzik.
Diódákat nem kötötted be , csak 5V-ról fűtesz ?
De bekötöttem, 6.3 V van a kimeneten úgy ahogy kell. A 7805 viszont eléggé forró lesz egy idő után tennem kell rá egy nagyobb bordát, pedig az se annyira kicsi ami rajt van
Hát sajnos ez a baj velük, hogy 1A-t tudnak, szóval már az a 300mA is melegíti őket. Én meg közben rájöttem miért búg a Villard kaszkáddal az előfok... Rossz helyen vettem le a tápfeszt. Már minden okés, és dobozolásra vár a booster. PCF80-nal.
A melegedés azért függ a "nyers" feszültségtől is. Ha lényegesen nagyobb, többet kell a stab kockának elfűteni.
Jól megkomplikáljátok a csövek fűtését.
Hát igen, DE például a most összekötözgetett boosteren is hallható a váltóáramú fűtés hangja.... Kipróbáltam. Fűtés be volt kapcsolva, az anódfesz is. A puffer 3x820µF volt. Fogtam, kikapcsoltam a puffert töltő feszültséget, semmi változás. Ha viszont ki húztam a 230ból a trafót, akkor meg eltűnt az az ici-pici zaj is. Szerintem a fűtés miatt, de lehet hogy megszórja a csövet a trafó?
A PCF80 triódája van bekötve 4.7k-s munkaellenállással. A nagy kapacitás csak azért van, mert próbálgattam a Villardot.
Majd kipróbálom a fűtésleakasztást, de mindjárt betonozunk. Majd este meg mondom mire jutottam.
Tranyóknak szokott ilyen nagyságú munkaellenállása lenni. :nemtudom:
Hát nem tudom, de az ITT levő leírás alapján lett tervezve. Szerintem szépen működik is. Már kipróbáltam, a fűtés lekapcsolása után CSÖKKEN a mély zaj, ami alapvetően is kicsi, nem számottevő.
[OFF]Ő nem, de a gazdija.... fórumunk egyik komoly tudású szakembere. Ez a kérdés, ki Ő?
(Sajnos Kecskeméten nem lehettem jelen, de - privátban - azért sokat próbálok tenni a személyes kapcsolatok ápolása érdekében. Zalából hazafelé tartva remek fórumtársunk lehetővé tett pár órás tapasztalatcserét, ott kapta lányom lencsevégre eme különösen értelmes kis kutyust, mely vetekszik a holnap Janival meglátogatandó Köbzolink ebének értelmi szintjével.)
Pont ez a bajom ezzel az oldallal. Nem jól magyarázhatja, ha nem jól érted meg.
Berajzoltam egy lehetséges megoldást 22k Ohm os munkaellenállással. Ekkor 560 Ohm -os katód ellenállás megfelelő lesz. A sárga vonal a 4,7 k-s munkaellenállást feltételez, bőven a disszipációs görbe felett, vagyis a tiltott területen halad át.
Zalából hazafelé jövet....talán Sturbi esik útba...
Hát akkor kéne valami értelmesebb magyarázat. Nekem a képen levő jött ki.
[OFF]Nem hiába járod az országot, gratulálok, Máté. Képben vagy.
Ha ránézel a kék vonalakra, akkor látszik, hogy a fesz tengelyen +2V, és -2V nem ugyanakkora feszültségváltozást hoz létre. Ez a munkapont nem szerencsés.
köszi. Egyszer nekem is volt már alkalmam találkozni Sturbival.
Szerintem meg ugyanakkorát, 20V-ot.. A rács -2Von van ám!!
Nem egyforma az (-2V-on sem)(20 és 15). Ne így csináld.
Állíts egy kb. merőlegest a 0 V-os rácsfeszültség14 mA-es pontjához, akkor kb. 160 V-lesz a táp és 3V körül lesz a rácselőfesz, és számold ki ehhez, hogy mekkora munkaellenállás kell (11 K körül). Így lesz kb. 20-20V, ha elég ennyi. (lila) |
Bejelentkezés
Hirdetés |