Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   643 / 2208
(#) sturbi válasza kocos hozzászólására (») Júl 26, 2009
Az az igazság, hogy az a hatásfok 50 Hz-re van megadva, óvakodnék szélessávú trafónál foglalkozni vele.
Jó nyaralást !
(#) lpcollector válasza sturbi hozzászólására (») Júl 26, 2009
Hát most jól összezavarodtam...
Hónapok óta gyűjtöm az információkat, és igyekszem levonni a megfelelő következtetést, és ezek szerint nem jól?
Ugye ebből indultunk ki.
Ezzel kapcsolatban egy másik fórumon ezt írtad:
Idézet:
„Szerintem ez a kapcsolás nagyon ász, igazhogy 300-800 ohm Ra-val kalkulál a kimenőnél, de amorf vassal (hagyományos vassal az 1,2 K, 50 V-al nagyobb tápfesszel pont jó lenne). Ebben a kapcsolásban maximálisan ki vannak használva a 6E5P képességei, jól ki tudná hajtani a 6C33C-t, még akkor is, ha 1,2 K Ra-val dolgozna.”

A tápfesztrafó már megvan, max. a kimenőn lehet faragni, igaz, azt meg Mayky segítségével éppen a Te ötleted felhasználásával már itt a fórumon megterveztük. Csak a primer tekercsek soros felfűzését szúrtam el, abban szerettem volna ismét segítséget kérni, de most úgy tűnik a menetszámok sem jók?
(#) lpcollector válasza 6C4C hozzászólására (») Júl 26, 2009
Persze, -80V akart lenni, kicsit elkapkodtam...
A soros ellenállást én is láttam néhány rajzon, köszi a tippet. Ennek hatását könnyű kipróbálni, mert nem nyákon lesz az erősítő. Véleményed szerint elég a 100K a bemeneten, ilyent is láttam.
(#) sturbi válasza lpcollector hozzászólására (») Júl 26, 2009
Dehát azt írtam, hogy 50 V-al nagyobb tápfesszel (és itt a 240 V-os trafóra értettem, tehát 290 V-os szekunderrel, 290*1,2=348 (V)). Most sem azt mondom, hogy biztosan nem hajtja ki a 6E5P, csakhogy esetleg előfordulhat.
A kiindulási rajzon a 200V B+ egyértelműen elírás (240 V váltót ad le fél amper terhelhetőséggel a trafó, az 50 ohmon kb.10 V esik), ott kb. 270-280 V van, ha ettől 50 V-al többet számolunk, az nem 220 V lesz, hanem 320 V körül.
(#) baggab válasza sturbi hozzászólására (») Júl 26, 2009
Ebben teljesen igazatok van, a korrekciós tagok valóban rontják a fázismenetet.
Az előző hozzászólásomban tévesen írtam: a következtetett szórt induktivitásom azért mégsem 150 mH, kb a fele lesz, de ki fogom venni a kimenőt és lemérem az lesz a legtisztább; abból számítható lesz az alsó és felső sávhatár amit a trafó tud. Szerintem a felső határfreki a szórt induktivitásból kb. 30kHz-re fog majd kijönni, -ezt jövő héten lemérem. Ami miatt mégis a 15 kHz-től tapasztalható vágás és plusz fázistolás van az a csövek anódjai között lévő soros RC számlájára írható. Enélkül az RC tag nélkül volt egy kis gerjedés, azért raktam bele. Más kapcsolásokon is láttam ilyet. Itt C értékét lecsökkentem 1n alá, valamint a katodint meghajtó trióda (V2) anódján lévő 0.5n-os kondit is csökkentem. Ettől azt várom majd hogy csökken a fázistolás és a 15kHz-en mért jelszintesés is kisebb lesz majd. Amikor a számomra jó hangzást kikísérleteztem ennek a két kondenzátornak az értékeivel nem játszottam, tehát valóban az általuk okozott fázistolás -mint hiba- benne van a végfokban. Ezért akarom őket csökkenteni. Ha 5 ohmos műterheléssel, V2 rácsától a műterhelésig sikerül 30Hz-20Khz között +-30 fokos fázismenetet és +-3dB -es amplitudómenetet elérni, már jobb lesz. Ha ez igy összejön, korrigálom a cikket is.
A 190 V-os anódtekercs honnan jött, amikor a kiindulási rajzon 240 V-os van, attól mindenképpen több kellett volna ha megnöveltük az Ra-t nem ?
A kiindulási rajzon -80-110 V rácselőfesz van írva, ha növeljük a tápot, akkor azt is növelni kellett volna nem ?
Szinte minden fellelhető kapcsolásban ezt a csövet 200-240V-ról hajtják és -60-100V fix előfeszültséggel. Ezen már ha akarnék sem tudnék változtatni, mint írtam, készen vannak a táptrafók.
A kimenőn még lehet változtatni, de erről Te is és többen mások is akik építettek ezzel a csővel SE erősítőt úgy nyilatkoztatok, hogy jobb az 1000-1200 ohm körüli illesztés.
Ezen a rajzon nekik kihajtotta (igaz itt tetróda üzemmódban) és Te is mindig dícsérted ez a csövet. Amit szeretnék 15W-ot alacsony torzítással...
(#) 6C4C válasza lpcollector hozzászólására (») Júl 26, 2009
A belinkelt rajzban vegyes előfeszültség előállítással valósították meg a 6C33C munkapontbeállítását. Így vált lehetségessé a 91 kOhm rácsellenállás használata.
Tetródaként a meghajtócső jobban kivezérelhető, természetesen a torzítás növekedése árán
(#) lpcollector válasza 6C4C hozzászólására (») Júl 26, 2009
És a többiről mi a véleményed?
A meghajtórészt a lerajzolt beállításaimmal (trióda üzemmódban) már korábban kimértem, 2Veff bemenőjelnél 51Kohmon 57Veff-et produkált 1KHz-en. Ezt 5,25Veff be és 130Veff ki jelig tudta szemmel látható torzítás nélkül.
A többi olyan kapcsolásból, ahol a 6C33C-t 200-240V-ról működtetik.
Véleményed szerint ebből nem jöhet össze a 15W 1,2K/8ohm illesztéssel? 600-800 ohm körül kellene gondolkodnom?
De akkor 600 ohmos kimenővel, ha az Ra-t növeljük, növelni kell a tápot is, különben csökken a leadott teljesítmény is, főleg ilyen alacsony tápoknál, mert rövidebb a használható karakterisztika szakasz, mint nagyobb tápfesznél.
A kapcsolásokhoz írt teljesítmények sokszor túlzóak, a tápfeszültség és az Ra érték által meghatározott elméleti maximumot is gyakran túllépik.
A te erősítőd 220 V-al kb. 5 W-ot fog leadni jó minőségben, ha meglenne a kiindulási rajzon lévő kb. 280 V, akkor 8 W körül lenne, ha az általam ajánlott +50 V is ott lenne (330 V), akkor 11,5 W körül lenne, de a trafó nem 1,2 K csak 1,1 a 8 ohmos hangsugárzók meg inkább 6-7 ohmosak, úgyhogy pár W-al több is lehet.
Ha nem változik a hálózati trafó, akkor majd a kimenő bekötésével tudsz jobb illesztést válaszani, remélhetőleg nem 220 V-od lesz így sem, hanem inkább 230 körül.
Jól értelek, Te 600 ohmos kimenőt javasolsz 220V/250mA anódfeszültséghez?
(#) mayky hozzászólása Júl 26, 2009
Hát én 200 V -ról működtetem (200mA), a 6C33C SE-met. Mert nagyobb tápfeszen nem tetszett a hangja. Olyat trafót csináltam amivel 200-250 V között változtatható a tápfesz. 1200 ohmos primer impedanciával, és el kell mondjam hogy a 90 db/W Bowerekkel hatalmasat szól az a 5 W. Az 7 W-os KT88 SE-em (aminek a részei most Máténál vannak) sehol se volt hangerőben hozzá
(#) lpcollector válasza mayky hozzászólására (») Júl 26, 2009
Ezért is esett a választásom a Te trafótervedre, amit akkor Sturbi és CHZ mester is jónak tartott. Sőt más is utánépített innen a fórumról ugyancsak 200 V anódfeszültségre...
Ezért is lepett meg, amit most Sturbi írt...
(#) 6C4C válasza lpcollector hozzászólására (») Júl 26, 2009
A 6C33C adatlapja 30W anóddisszipáció felett az anódfeszültség maximumát 250 V-ban határozza meg.
(#) CHZ válasza lpcollector hozzászólására (») Júl 26, 2009
Maradjon az 1,2k kimenő és a tápfesz is ..
Kisebb torzítás kapsz és teljesítményben sem lesz hiányod . Kipróbáltam sokkal jobb hangot kaptam 1k kimenővel mint 0,6k-val , 220V táp mellett és teljesítmény csökkenés sem volt igazán .
(#) CHZ válasza sturbi hozzászólására (») Júl 26, 2009
Persze a "méretezett " kimenők között is nagy különbségek lehetnek , ezt én sem vitatom .
Hál . trafót , már én is próbáltam kimenő helyett alkalmazni R vasmagost , az sem hozta a minimálisan elvárt átvitelt sem , pedig ott a szimmetria is teljesült és a csat. tényező is jobbnak mondható , mivel nagyobb felületen érintkeznek a szek /primer tekercsek .

baggab által alkalmazott trafó sem lehet jó .
Csak gondolj a fel nem használt 230V primer tekercsre , levegőben lóg .
Primer induktivitása sem elegendő (EL84 nem kis belsőellenállsú trióda ), csatolási tényezőről nem is beszélve.
A trafó hibáit kiemelésekkel korrigálni sem tartom jó ötletnek .
(#) lpcollector válasza CHZ hozzászólására (») Júl 26, 2009
Akkor így megy a deszkára aztán meglátjuk.
Már csak valami jó felfűzési sorrendet kellene kialakítani ehhez a trafóhoz. Talán még egy megcsapolással a felénél a 600 ohm is kivezethető lenne.
Végülis ki tudom számolni 12,9 W-ra is a teljesítményt 220 V-al 1200 ohmra, akkor maradjon minden úgy, ahogy tervezted 1150 ohmmal még ettől is kicsit több lesz.
Most is jónak tartom a trafót, a tápot keveslem, de biztos jó, ha a többiek azt mondják.
(#) sturbi válasza mayky hozzászólására (») Júl 26, 2009
Ennek mennyi a mért színuszos teljesítménye 8 ohmos műterhelésen ?
(#) CHZ válasza lpcollector hozzászólására (») Júl 26, 2009
Felénél nem 600 ohm lesz .
Ha 4 ohm terhelést kötsz rá akkor kapsz 0,6k Ra értéket .
Az nem felére esik. Ha a két külsőt lezárod ellenállással kb. 700 ohm lesz.
(#) mayky válasza sturbi hozzászólására (») Júl 26, 2009
Nem mértem
Ill. egyszer néztem egy néccöget 8 ohmon és egy true rms műszerrel 12 V körüli értéket mértem(8ohm), de szerintem akkor még 250 V -os táppal.
(#) CHZ válasza sturbi hozzászólására (») Júl 26, 2009
Én mértem , 1k Ra és 240V táp melett 12V eff. feszkó jött le , felette már vágta a szinuszt .
(#) sturbi válasza mayky hozzászólására (») Júl 26, 2009
Hát az 18 W, én 16,6 W-ot számolok most 250V-al, akkor az előző számolásom rossz volt, hát ugye minden azon múlik mekkora maradékfeszültségben gondolkodunk. Előzőleg a tápfesz felével számoltam, de hogy elővettem az adatlapot, most 80 %-al és ez reálisnak tűnik.
Na akkor az új fejlemények birtokában joggal számíthatsz 14-15 W-ra ( [(230*0,8)/1,41)^2]/1150=14,75 (W) ).
Bocs, hogy megkavartam a dolgokat, nem mindig vagyok "komplett".
(#) baggab válasza CHZ hozzászólására (») Júl 26, 2009
Na kiszedtem a kimenőt. Néhány napon belül lemérem, csak a trafót, úgymint a kimenő félprimer oldali induktivitását, meg rövidrezárt kimenő szekundernél a szórt induktivitást. Ebből tudom a határfrekiket számolni, kíváncsi leszek rá. Ha nem fogja tudni -3dB -re legalább a 30Hz-25kHz-et, akkor meg tényleg áttekerem. A mérés során az eredeti hálózatis primer végig a levegőben fog lógni, mint ahogy az üzem közben is volt.
Mit érdemes/lehet még ezen a két paraméteren kívül lemérni?

A vas EI mag, 11 cm2. Azt hogy hány lemezből áll nem tudom, majd megpróbálom szétszedés nélkül megszámolni. A vas az azért jól lehet kimenőnek ha esetleg áttekerem? Külsőre kb úgy néz ki mint a hazai Brg (Mambó, M20 Calypso, stb) magnók trafója.

Hát volt egy nem mindennapi délutánom a gép elött...

Tehát akkor "előre a Lenini úton"! (És ez a szovjet csövek árnyékában nem is nagy tulzás...)
(#) CHZ válasza baggab hozzászólására (») Júl 27, 2009
Én nem kötném ki a kimenőt , az erősítőben mérném meg az egész átvitelét . Négyszöges mérés 100Hz és 10KHz sokat megmutatna az erősítő és a kimenő minőségéről . Tetőesés és túllövések láthatóvá tennék a lehetséges hibákat .
Kimenő vasa elegendő és alkalmas lehet az EL84 PP-hez . Érdemes lenne áttekerni . Hatásfoka is sokat javulhatna , mivel minden trafóra érvényes , hogy akkor legkisebb a vesztesége , ha a prim/szek. tekercsekaránya kb. 1/2:1/2 , tehát fele-fele területet foglalják el a csévén . Most használt trafódra ez nem mondható el , a levegőben lógó nagy menetszámú tekercs nagy helyet elfoglal és lezáratlanul egyébb galibákat is behozhat . Szerintem már ez is indokolná az áttekerését .
Nem kritizálni akartam a szépen , precízen megcsinált erősítőd , de véleményem szerint megérdemelne egy jobb kimenőt .

Következő: »»   643 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem