Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátoros teljesítménynövelő erősítő
Témaindító: Narancs, idő: Júl 19, 2009
Témakörök:
Létezik egy ilyen erősítő hogy BX1065. A somogyi neve alatt gyártják, és amiket nem értek ezzel kapcsolatban:
-Transzformátoros teljesítmény növeléssel dolgozik - ennek mi a jelentősége? -Csak magas szintű bemenete van - Nem értem hogy miért nincs alacsonyszintű, illetve azt mondják hogy egy, pl jobb hátsó hangszóróra kössem rá, és onnan kapja a jelet. Fogja-e a fejegység azon(pl.: jobb hátsó) kimenetének a terhelését növelni, illetve érinti-e a jobb-hátsó hangszóró hangerejét? 2ohm-on 100W, 4ohm-on 65 W a telljesítménye. A láda amit hajt 4ohm-os, milyen tápkábelt vigyek neki az akku-ról?
Ebben az erősítőben a "transzformátoros teljesítmény növelés" szóhasználatból kiindulva nincs kapcsolóüzemű tápegység(DC-DC konverter), hanem egy 12V-ról működő erősítő kimenetével egy trafót hajtanak meg, ami 120Hz-ig talán még jó is lehet. Ahogy írják, csak mélyládához való. 100W nem nagy durranás, de jobb, mint ha a fejegységről nyüsztetne egy mélyládát az ember. Talán az árát is megéri, ha nem számítasz túl sokra.
Megmondom őszintén nekem erről a régi fázisfordítós erősítő jut eszembe aminek a bemenete volt egy trafó és azt egy kis végfokkal hajtottuk . A trafó kimenete meg hajtotta a tranyók bázisát ami egy kvázi vég volt és így csak teljesítményt erősített viszot nem volt gerjedékeny illetve szimetrikus volt a bemenet a trafó miatt. Jól szólt az annakidején . BRG magnó hangszórókimenetéről hajtottuk és a kimenetén az erősítőnek volt 4 darab 20centis pd hangszóró és egy pákatrafóról hajtottuk és szólt mint az őrült bár a minőségét nem forszíroznám de bulizni jó volt mert igénytelen megoldás.El tudom képzelni hogy egy trafó meghajt két pár tranyót amiknek a kimenete hídba van kötve akkor akár még jöhet is ki belőle valami és nem terheli a fejegységet.
Változik-e ettől az adott sáv ohm értéke? Jobban megterheli a sávot? Ha nem akkor megveszem, de ha ettől egy kicsit is halkabb lesz a hangszóró amire kötve lesz, mert ugye a meglévő hangszórókimenetre kell kötni, amin így akkor hangszóró és erősítő lesz, akkor viszont nem.
Idézet: „egy 12V-ról működő erősítő kimenetével egy trafót hajtanak meg” A jobb hátsó hangszórótól kap jelet a cuccban lévő erősítő. Ennek többtíz Kohm a bementi ellenállása, szóval változik az eredő ellenállás de olyan kicsi mértékben hogy nem számottevő. (kiszámolhatod ha akarod) De ha nem így lenne akkor nem is árulnának ilyet szerintem...
Lekéstem a módosításról...
Tehát: - fejegység terhelését nem növeli - jobb hátsó hsz hangeréjét nem változtatja - tápkábelnek számolhatunk 100W-al 12Volton esetén P=U*I képlettel 100/12=8.33 Áramsűrűség: 5A/mm^2 szóval minimum 1.66mm^2 keresztemetszetű vezeték kell. De mivel olyan nincs vegyél 2.5-öst, az szabványos.
Pontot kaphatok?
![]()
szia ! ha teheted NE VEGYÉL SOHA SOMOGYIS CUCCOT ! MÁR KB 6-7 HÓNAPJA BE SEM ENGEDEM A MŰHELYEMBE A SOMOGYIS TEMÉKET !!
Talán azért nem engedi be a kolléga, mert még a kínai termékek közül is a legalja, a Somogyi autó"HIFI" szekciója. Ezt én is sok javított, majd visszahozott, majd megint javított Piros vacak "autóerősítő" után mondhatom...
Alulméretezett, összecsapott technológia! ![]() Vagy a "tri" mód rávakarása a burkolatra, amikor rendesen még a híd 4ohm-ot sem viseli el... Csak ennyit erről. Régen , még a zöldperemű 20cm-esek idején nem volt rossz, 13éves 100w-os 20cm-es zöldpereműím dolgozgatnak hiba nélkül, és még nem rohadt szét, de amióta audio line, és "autóhifit" árul, azóta... no comment... ![]() Ez egy kritika volt, megalapozva, de visszatérve az eredeti kérdéshez, ez az erősítő szerintem egy alacsonyinpedanciás végfok, ami akár tudhat 100w-ot is p.l.1ohm-on 12v-ról, és ezt inpedanciailleszti /feltranszfolmálja/ 4 ohm terhelésre. A 90-es évek elejéről DIN méretben equalizeres formában gyártottak már ilyeneket, még nekem is van valahol egy. ![]()
Örülök hogy igényesen kifejtetted a véleményed. Igazából én meghallgatom/nézem mit veszek tőlük, és van ami megéri azt a pénzt, főleg ha komolyabbra egyszerűen nem tudom előkeríteni a pénzt.
Szegény ember vízzel főz... ![]()
köszi
![]() Somogyis cuccokról én is mindenhonnan ezt hallom, kivétel nélkül...
Van belőle azért ami jó, mert tényleg van, de van ami pofátlanul szar kínai cumó...
![]()
Ki kell fogni...
![]()
Mivel elővettem, és megjavítottam, ide is felteszem okulásnak...
Nos: Sikerült fényképátfordítós technikával visszarajzolnom a kapcsolását a végfoknak, és közzéteszem, hogy leleplezzem eme ötletes megoldást! A turpisság az ellenütemű végfokra kötött kimenőtrafóban van! HA jól megfigyelitek, a két egymással szemben tekercselt primer tekercset megkapja a PNP és az NPN végtranzisztor kollektorköre. Így a két tranzisztor a primerre hídkapcsolás nélkül képes rákapcsolni a teljes tápfeszültséget (minusz szat.fesz). A testen lévő primerrel autotranszformátoros módszerrel egy 0,65 szörös tekercselési arányú szekunder van sorosan kötve, így egyenfeszültség semmiképp nem juthat a hangszóróra... Bármely primerfélre bármely félperiódusban ha a közel tápfesz (14,4V minusz k.b. 1,4V) jut, ahhoz hozzáadódik a 0,65 szöröse. Ez 13V esetén: 1,65x13V=21,45V csúcs. Ennek az eff. értéke 15V, ami 4 ohm-on 56W. Ez az elméleti maximum. A kimenőtrafó kicsinek tűnhet, az 5cm2-ével az is! 5cm2-el, 50Hz-en 1T-val 25VA vihető át, viszont a 3dB-es ponton fél hangerőnek, azaz negyed teljesítménynek kell jelen lennie, így ha ~48W-ot várunk el tőle(real world), a -3dB-es ponton elég ha csak 12W-ot tud, amit kicsit túlgerjesztve át is visz, 50Hz-en 25W, és felfelé akár a 48W, mert 5cm2-el, ha 50Hz-en 25W, akkor 500Hz-250W, 1kHz 500W is átvihető! /persze tekercselési problémák itt igencsak közbeszólnának, de a keresztmetszettel így arányos.../ Szóval 1kHz-en tudnia kell. Hát megmértem: 14,5V-ról: 1kHz 45W/4ohm, sunyiban megjegyezném 50Hz-en csak 30W, kicsit cápafogasodó jelalakkal. Egyébként füllel nem hallható 40W-ig semelyik tartományban torzítás. A FRONT kimenete annó két hidalt TOSHIBA IC-vel volt felépítve, azokat pótolnom kellett mással, hát TDA1516Q-t kapott, így ott is van 2x24Wattocska! ![]() A gyári mókusvakító feliratból így a fele igaz: A FRONT 2x24W, a REAR pedig 2x45W! Ezek azért 15 éve egy 1500-as Zsigában elöl 16cm-es FIRST duplakónuszos hangszórókon, és a kalaptartóban 2db 25cm-es ruszki mélynyomón jól nyomhatták az it's my life-ot, 150W-al! És még csak ezek után jelentek meg nálunk a PIONEER 100W-os gyönyörűségek, amikben a tápban még tranzisztorok kapcsolgatták az 50kHz-et... Egy szó mint száz, DIN méretben egy síma sztereo autósmagnóból egy dühöngő állatot varázsolhatott ez a kis műremek a 90-es években! Szóval le a kalappal! :kalap: U.I. a SAL utánzata, mivel a normális előfokozat hiányából adódóan, és az olcsóságot követve egyből bemenőtrafóval hajtja a végtranzisztorokat, egy silány utánzat! Az én RETRO "Vintage" cuccomban a végfokokban 14, az EQ-ban másik 14db tranzisztor dolgozik, és még van-volt benne 2db 4558S-, és 1db DIL4558 is! (no és a látványhoz egy 4017, e az már más téma!) Képek itt: Ecopityu |
Bejelentkezés
Hirdetés |