Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
A BRG MK 23 ma már nyugodtan nevezhető múzeális darabnak, nem beszélve az elődjéről, ami MK 21 néven futott. Ennek a típusnak az első darabjai még a "vágott" nyák technikára hasonlító panellel voltak szerelve. Az MK sorozat többi darabja: MK 25, MK25A, MK 42, MK 43, MK 43A, MK 27, MK29 Ezek voltak az "olcsó" Magyar magnók.
Meglepődve tapasztaltam hogy az 1980-as évek egyik sikere a ZX spectrum alig több mint 20éves utánépített változata a műszaki muzeum honlapján a "kincseink" között szerepel! Bővebben: Link ( Ajánlom a múzeum megtekintését minden régi gépek, technikák iránt érdeklődőnek!) Manapság a 10 éves mobil telefon (pl. Nokia 5510) már muzeális darabnak minősül. (Annak ellenére hogy kifogástalanul működik, bár a lányom szerint "égő" ilyen telóval járni.) Nagyon valószínű hogy napjaink gépei, elektromos-elektronikus készülékei nyomtalanul tűnnek el a hulladékban, ha néhány lelkes gyűjtő nem őrzi meg az utókornak. A téma címében szerepel ugyan a "készülékek-alkatrészek" de a témát olvasgatva, gyakorlatilag a ma csak"szórakoztató elektronikának" hívott termékek vannak elsöprő túlsúlyban. Ez érthető is, a nagy gyártott darabszámból nagyobb eséllyel marad meg restaurálható darab. Mindenesetre ide teszek egy régi műszert hogy a túlsúlyt csökkentsem. Egy padlásról került elő porosan, mocskosan, galamb xarral hitelesítve a képen látható mA mérő. Megtisztítás után kiderült hogy gyári állapotban van még a pecsétek is sértetlenek, bár egy leltári szám felcsavarozásának helye azért látszik. Nem hagyott békén a kisördög és összehasonlítottam két mai digit multiméterrel, gondolván hogy az öreg cucc bizonyára csak szép de mérésre nem használható. Az eredmények: öreg digit1 (MY68) Digit2 (Safetech No 3HB) 150mA 149,3mA 149,7mA 190mA 189,7mA 190,2mA Ezek után több kérdésem nem volt! Díszhelyre került, a feleség legnagyobb bánatára.
A Szovjetúnióban az 50-es 60-as években nagy divat volt a használt, azaz exponált röntgenfilre készített hanglemez. A köznyelvben egyszerűen "kosztyi" nak, aza csontoknak hyvták az ilyen lemezt.
Általában a kis hangstúdiók (olyna mint ami nálunk is volt a József kőrúton) foglakoztak a "gyártással" Egyébként ezek a szovjet lemezek némelyike olyan értékes nyugaton, hogy mostanában állítólag az "utángyártással" - magyarul a hamisításukkal is próbálkoznak
Elővettem a Grundig magnókat Reporter 500 L(1952) és 700L(1953) ,az utóbbit láthatjátok a képen,elég nagy meló lesz a felújításuk .
Szép darab igy is Aztán sok sikert hozzá
Szép napot mindenkinek! Hosszú hallgatás után ismét jelentkezem egy készülékkel. Egy 946 F típus,ami feltehetőleg az export miatt Orion emblémával készült. A készülék érdekessége (legalábbis Számomra),hogy a bal szélső gomb a középhullámé a megszokott középső helyett.
Ez valami gyönyörűség, gratula hozzá!
Ennek a "Velence" gépnek van egy EM4 varázsszemes változata is, az nem exportra, gyermekkromban volt szerencsém hozzá egy kedves rokonnál. Sajnos a rádió kölcsön volt csak, a szegény idős rokon pedig 2006-ban elhunyt...
Üdv Fecó. Szé a gép. A másik érdekesség "ha nem cserélted" a hangszóró. Szerintem a 9-es szériát mind kerek hangszóróval szerelték. Öreg T
Üdv. Igen. Az első szériák ,de azokat ECH 21-el szerelték. Ha tévednék Zoli mester jelez. Öreg T
Köszönöm! Nem cseréltem a hangszórót. Még 92'-ben volt egy VT-s 946-osom,ha jól emlékszen abban is ilyen német oválhangszóró volt. Van még egy VT-sem,abba viszont a kerek hangszórót szerelték.Az előlapba a kerek és az ovális hsz. rögzítőcsavarjainak helyét is belemarták,ezért valószínű eredeti a módosítás.
A muzealis rovatot olvasva ugrott be,hogy van egy SONY 2R32 jelzesu,markaju zsebradiom,amelyet be szeretnek inditani.Muzealis ez is hiszen kb, 1970 korul jelent meg.Valaki tudna segiteni kapcsolasi rajzzal?Csak a kozephullamot fogja,fogna.Attila
Idézet: c. téma ide áthelyezve.„Muzealis radio” A következő ilyen témanyitásnál már lesz figyelmeztetés is - ha valaminek van helye, legyen ott.
Üdv! Ma vettem bolhán ezt a vénséges vén hőmérőt. Nem volt drága! Valaki tudja mikori lehet? Amúgy remekül működik!
Szép mennyibe adták?
Van egy b 100-as donorom, be volt ázva igaz de, ha valakit érdekel belőle alkatrész jelezzen felém! Üdv!
100Ft-t Perkáltam érte! Tennél fel képet a b 100-ról hátha érdekel!
Akkor az ára is jó volt a b100ról meg még perpillanat kelleni fog belőle nekem alkatrész nem tudom pontosan mi össze akarok hozni egy jó magnót, a kivezérlés jelző már nincs meg, mert nekem jó volt mind a kettő és már el is csereberéltem Fogok róla képet tenni, de nem egy nagy szám a mechanikáján rozsda van ( nem minden hol) a hangszórója nem zúgott ( már nem is fog) de amiről kivannak kötve a hangszórók azon a panelen 2 db kondi le van szakadva, igy nem is foglalkoztam vele, ha valami alkatrész esetleg érdekel belőle irj és külön arról is csinálok képet!
Hány voltos a motorja a b100-nak? esetleg még az kéne!
Szia : a B100 motorja az 220 Voltra készült még anno !
Gondolom, nem csak szép, hanem működik is.
Jelentem irigykedek! Nem is kicsit... gratulálok hozzá!
Össze költöztettem a múlthéten a Tesla magnókat. Erről egy kép hátha valaki irigy lesz, bár nem biztos:
Ilyen rádiókat, lemezjátékost honnan lehet szermányolni?
Tisza-tó mellett nincs semmi ilyen hely.
Jéé,Tesla dömping Egy db B100-asom nekem is van,újszerű az is,csak át kell kondizni,mert fütyül az egyik csatorna
Kezdofiu: például itt: Bővebben: Link Üdv!
Lemezjátszóba kéne az a motor. De nam 12V-os és nekem az kéne! :no:
Üdv. Tipus? Igen sok fajta van. Van pár darab. Öreg T
Hát igen, igy nem unatkoznak Majd tartok Unitrákkal is.
Tényleg ha már Unitra van nekem egy M1417S a következő a problémám, nem működik rajta a kivezérlés jelző. Hol keressem a hibát? Már kipróbáltam másikkal is, és a vezeték sincs megpattanva. Előre is köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |