Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Sziasztok : Ma bedobozoltam egy kis órát ami nem más mint egy egykijelzős Nixie Z560M -csővel ! Hálás köszönet érte Müszinek az óra paneljét neki köszönhetem !
![]() ![]()
Lacikém, ez eszméletlen gyönyörű
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ennyi szép dologért már járna egy Nobel-díj. ![]() ![]() ![]() GYÖNYÖRŰŰŰ Müszi
Müszi-hez csatlakozom! Nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon szép!!
Okés! Levettem róla. A tesztet, majd ha megkapom a piccet megcsinálom. Aztán már csak a dobozolás van hátra.
Üdv!
Nem muszáj levenni róla
![]()
Egy GPS alapu nixie csöves órát tervezek. Mivel a GPS adatfolyamában benne van a dátum és az idő is így kézenfekvő volt, hogy a dátumot és az időt is kijelezze az óra. Összesen 14 cső kell hozzá. (XXXX.XX.XX XX:XX:XX év.hónap.nap óra:perc:másodperc) És itt a nagy kérdés, hogy vajon 14 nixie csövet, hogyan célszerü meghajtani. Kézenfekvő a minden csőhöz saját 74141 -es IC, de kissé bonyolult lesz az áramkör. A multipexálás sokat egyszerűsít a helyzeten, de itt meg fényerő problémák lesznek, mivel 14-szeres áramot kellene átküldeni a csöveken impulzus üzemben, hogy meglegyen a fényerő. Mindenesetre kétlem, hogy akár impulzus üzemben is, de elviselnék a csövek a 14x -es áramot.
Csinálj 3db 5-ös csoprtot, így csak 5x áram kell nekik, azaz kb. 10mA, amit szoktak tudni (adatlap szerint), de ez függ a mérettől is.
Vagy 5db 3-ast, ekkor viszont 5db 74141 kell, és elég kb. 6mA-rel hajtani.
Jó lenne alacsonyan tartani a vezérlő jelek számát. A 14 cső anód feszültségének kapcsolgatásá már alapból 14 vezérő jel. Ha 5-ös csoportokba rendezem a csöveket akkor még 3 x 4 = 12db vezérlő jel. Azaz összesen 26 láb csak a kijelző vezérlésre megy el, a mikrokontrollernél. Persze lehet csökkenteni a mikrokontroller oldalán a felhasznált láb számot, de ez a meghajtó áramkör bonyolításával érhető csak el. Pl ha a mikrokontroller shift regisztereket tölt, az 8-ra redukálja a használt láb számot, de ez cserébe +4 IC. Bár most, hogy belegondolok, talán felesleges az anódokat teljesen függetlenül kapcsolgatni. Ha az egyes csoportok csöveit egyszerre kapcsolom ki és be (azaz egyszerre kap anód feszültséget az összes csoport pl. 1-es csöve), az máris lecsökkenti az anód vezérlő jelek számát 5-re, csak a 74141 -ek vezérlését kell így megvalósítani. De ez csak SW. Ezen még elgondolkodom...
Na megy a tesztüzem az órámon. csak kicsit elnéztem pár ellenállást és 6 tranyám kicsit felforrósodott. na most van egy kis szellemkép is. több digitnél megjelenik más számkijelzés is
![]() ![]()
Szia, mindenképpen kalkuláld bele hogy a nixie csövek nem igazán szeretik ha folyamatosan csak egy karakterük van használva, tehát ki-be is kéne őket kapcsolgatni legalább éjszakára mikor úgysem látja senki (mert alszik
![]() ![]()
Szóval ez nem tranyahiba. kicseréltem semmi nem változott. valószínű a progiban kell az időzítéseket módosítani
![]()
Az automaikus fényerő szabályzást megfogom valósítani. Tehát éjszaka a sötétben egészen más kitöltési tényezővel fog menni a multiplexálás, mint nappali üzemmódban. Így az éjszakai átlagos bekapcsolási idő jóval kisebb lesz, mint a nappali. A nem használt digitek járatása már egy érdekes kérdés. Fölleg az "év" 4db csöve az izgalmas, hisz az egy teljes évig ugyan az. Sőt az "év" első 2 csöve még ennél is rosszabb, mert az 100 illetve 1000 évente lép 1-et. Erre még majd kitalálok valamit. Elvileg semmi akadálya, hogy a GPS adatfolyamból mást is dekódoljak ne csak az időt. Így pl a sebességet vagy a szélességi, hosszúsági koordunátákat is meglehetne jeleníteni a dátum helyén, ami már elég változatos számokat jelent.
Valószínű a multiplexálás vezérlése nem tökéletes ezért látszik az előző digit is a következő csövön. A következő sorrendet ha betartod, akkor jónak kell lennie:
1. Anód feszültség lekapcsolása az aktív csőröl 2. Következő cső katódjának földre húzása 3. Anód feszültség rákapcsolása a következő csőre 4. Várakozás.... Ha elöbb kapcsolod rá az anódfeszültséget a következő csőre, mintsem beállítanád az aktív számjegynek megfelelő katódot, akkor nyilván még látszik egy nagyon rövid ideig az előző szám. Bőven elég ha 1-2 utasításnyi ideig van ez a kombináció, mivel a gyors multiplexálás miatt ez a sok kis idő összeadódik és szépen derengeni fog az előző számjegy.
Jókora feladat de az biztos hogy megoldja a digit-járatás problémáját
![]()
Okés! Köszi a helpet. Megnézzük, mondjuk a progit öcsém írta
![]()
Szoftverben nem olyan nagy munka. Meg kell írni a dekódolót ezekhez is. Inkább az a nagyobb kihívás, hogyan lehet elhejezni úgy a nixie csöveket a dobozon, hogy más információ is jól mutasson rajta, ne csak a dátum és az idő.
Mi lenne ha betennél közéjük elválsztó glimmeket vagy ledeket és mindíg azokat gyújtanád ki mondjuk villogtatva amik elválasztják egymástól az információkat
![]() Lehet hogy nem az igazi de ez csak egy hírtelen ötlet volt. Vagy ha híve vagy a háttérvilágításnak és meg is oldható a te esetedben, akkor lehetne változtatni a háttérszínt különböző színű ledekkel az információk elválasztására...
Ma beültettem az egyik mutiplex nixie meghajtó panelt a 3 közül. Első tesztek alapján remekül működik. Az anód feszültséget a megszokott tranzisztorpár helyett optocsatolók kapcsolgatják. Ez így egyszerűbb kapcsolást eredményez és ráadásul biztonságosabb is a mikrokontrollerre nézve, ami majd ezeket a meghajtó paneleket vezérli. Teljes kiépítésben maximum 3 x 5 nixie csövet lehet majd vezérelini, ha mind 3 panel be lesz ültetve.
Egy K155ID1 IC vezérli a katódokat ez egy 74141 kompatibilis orosz IC. Ahogy néztem semmivel sem rosszabb mint a nyugati testvérei. De a biztonság kedvéért azért IC foglalatban van
![]()
Nem rossz megoldás. Nekem sajna nem volt 74141 nem is tudtam sehol sem beszerezni, ezért a pic megoldotta ezt a problémát csak ki kellett tranyázni
![]() (a képek egyelőre kicsit rossz minőségűek)
Ertem mar. Leolvastam az IC tipusat, de nem tudtam hogy ez az orosz valtozata a 74141 -nek, ezert kerdeztem ra.
T. Kollégák! Létezik olyan módosítás, amellyel a Vicsys féle órára rá lehetne varázsolni a másodperceket? Megépítettem a Tom025 féle órát, nagyon jól működik, stabil és csöndes. Erre alapozva szerettem volna ugyanolyan méretben egy dcf-es órát építeni, hogy a kész, 6 csöves kijelző panelt át tudjam rá tenni. A pic16f84a-t és a pic16f628-at tudom égetni, ezért kerestem egy olyan kapcsolást, amelyik 6 nixie-t hajt és dcf vevőt is tartalmaz. Mint később kiderült az óra, amelyet átterveztem a már adott méretekhez, nagyon zajos és sajnos és a sok tranyó a katódoknál sem váltható ki sn74141-re mert "szellemképes". Ráadásul nekem sem szinkronizál a dcf-re. Mások is próbálkoztak ezzel a kapcsolással (Zoknee is megépítette, simple dcf nixie clock), csak én nem lapoztam olyan koránra vissza. Szóval a lényeg: a Tom025 félébe dcf / Vicsys félébe másodperc, vagy valaki ismer más bevált kapcsolást és kódot?
Ha nem akarsz új vezérlő programot írni, akkor használd Topi óráját alapnak és ehhez illeszd a kijelzőket.
Bővebben: Link
Köszi a tippet, de egy kicsit aggaszt a 28 lábú pic meg a 20MHz-s kvarc (félek ez is fütyülni, zenélni fog, ha megépítem). Töröm tovább a fejemet rajta.
![]()
...az a tranyós nekem is fütyűlt.azóta is félre van téve,várja a sorsát...
7 szegmenses vfd-vel nem épített már valaki órát?érdekelne egy kipróbált kapcsolás IV 11-es csöveim vannak. |
Bejelentkezés
Hirdetés |