Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   28 / 254
(#) CIROKL hozzászólása Máj 29, 2009 /
 
Sziasztok : Ma bedobozoltam egy kis órát ami nem más mint egy egykijelzős Nixie Z560M -csővel ! Hálás köszönet érte Müszinek az óra paneljét neki köszönhetem ! Több kép ITT látható !
(#) Müszi válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 29, 2009 / 1
 
Lacikém, ez eszméletlen gyönyörű :kalap:

Ennyi szép dologért már járna egy Nobel-díj.

GYÖNYÖRŰŰŰ

Müszi
(#) mark.budai válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Müszi-hez csatlakozom! Nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon szép!!
(#) Szamy válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
király a kertitó!
(#) Honki válasza zoknee hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Okés! Levettem róla. A tesztet, majd ha megkapom a piccet megcsinálom. Aztán már csak a dobozolás van hátra.
Üdv!
(#) zoknee válasza Honki hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Nem muszáj levenni róla jól nézett ki így is. Élestésre nyugodtan fent hagyhatod, majd meglátod, hogy mi a helyzet, és eldöntöd a dolgot.
(#) ATtiny hozzászólása Máj 31, 2009 /
 
Egy GPS alapu nixie csöves órát tervezek. Mivel a GPS adatfolyamában benne van a dátum és az idő is így kézenfekvő volt, hogy a dátumot és az időt is kijelezze az óra. Összesen 14 cső kell hozzá. (XXXX.XX.XX XX:XX:XX év.hónap.nap óra:perc:másodperc) És itt a nagy kérdés, hogy vajon 14 nixie csövet, hogyan célszerü meghajtani. Kézenfekvő a minden csőhöz saját 74141 -es IC, de kissé bonyolult lesz az áramkör. A multipexálás sokat egyszerűsít a helyzeten, de itt meg fényerő problémák lesznek, mivel 14-szeres áramot kellene átküldeni a csöveken impulzus üzemben, hogy meglegyen a fényerő. Mindenesetre kétlem, hogy akár impulzus üzemben is, de elviselnék a csövek a 14x -es áramot.
(#) pbalazs válasza ATtiny hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Csinálj 3db 5-ös csoprtot, így csak 5x áram kell nekik, azaz kb. 10mA, amit szoktak tudni (adatlap szerint), de ez függ a mérettől is.
Vagy 5db 3-ast, ekkor viszont 5db 74141 kell, és elég kb. 6mA-rel hajtani.
(#) ATtiny válasza pbalazs hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Jó lenne alacsonyan tartani a vezérlő jelek számát. A 14 cső anód feszültségének kapcsolgatásá már alapból 14 vezérő jel. Ha 5-ös csoportokba rendezem a csöveket akkor még 3 x 4 = 12db vezérlő jel. Azaz összesen 26 láb csak a kijelző vezérlésre megy el, a mikrokontrollernél. Persze lehet csökkenteni a mikrokontroller oldalán a felhasznált láb számot, de ez a meghajtó áramkör bonyolításával érhető csak el. Pl ha a mikrokontroller shift regisztereket tölt, az 8-ra redukálja a használt láb számot, de ez cserébe +4 IC. Bár most, hogy belegondolok, talán felesleges az anódokat teljesen függetlenül kapcsolgatni. Ha az egyes csoportok csöveit egyszerre kapcsolom ki és be (azaz egyszerre kap anód feszültséget az összes csoport pl. 1-es csöve), az máris lecsökkenti az anód vezérlő jelek számát 5-re, csak a 74141 -ek vezérlését kell így megvalósítani. De ez csak SW. Ezen még elgondolkodom...
(#) Honki hozzászólása Jún 9, 2009 /
 
Na megy a tesztüzem az órámon. csak kicsit elnéztem pár ellenállást és 6 tranyám kicsit felforrósodott. na most van egy kis szellemkép is. több digitnél megjelenik más számkijelzés is a másodperc 1esnél az 5-ös alatt látszik a 0 is. holnap tranyacsere mpsa42
(#) Hp41C hozzászólása Jún 10, 2009 /
 
Sziasztok

Óra egy csővel.
(#) MrBrown válasza ATtiny hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
Szia, mindenképpen kalkuláld bele hogy a nixie csövek nem igazán szeretik ha folyamatosan csak egy karakterük van használva, tehát ki-be is kéne őket kapcsolgatni legalább éjszakára mikor úgysem látja senki (mert alszik ), meg járatni is kéne a nem használatos digiteket (ez főleg a dátumra vonatkzik), különben nem lesz hosszú életű.
(#) Honki hozzászólása Jún 10, 2009 /
 
Szóval ez nem tranyahiba. kicseréltem semmi nem változott. valószínű a progiban kell az időzítéseket módosítani
(#) ATtiny válasza MrBrown hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
Az automaikus fényerő szabályzást megfogom valósítani. Tehát éjszaka a sötétben egészen más kitöltési tényezővel fog menni a multiplexálás, mint nappali üzemmódban. Így az éjszakai átlagos bekapcsolási idő jóval kisebb lesz, mint a nappali. A nem használt digitek járatása már egy érdekes kérdés. Fölleg az "év" 4db csöve az izgalmas, hisz az egy teljes évig ugyan az. Sőt az "év" első 2 csöve még ennél is rosszabb, mert az 100 illetve 1000 évente lép 1-et. Erre még majd kitalálok valamit. Elvileg semmi akadálya, hogy a GPS adatfolyamból mást is dekódoljak ne csak az időt. Így pl a sebességet vagy a szélességi, hosszúsági koordunátákat is meglehetne jeleníteni a dátum helyén, ami már elég változatos számokat jelent.
(#) ATtiny válasza Honki hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
Valószínű a multiplexálás vezérlése nem tökéletes ezért látszik az előző digit is a következő csövön. A következő sorrendet ha betartod, akkor jónak kell lennie:
1. Anód feszültség lekapcsolása az aktív csőröl
2. Következő cső katódjának földre húzása
3. Anód feszültség rákapcsolása a következő csőre
4. Várakozás....

Ha elöbb kapcsolod rá az anódfeszültséget a következő csőre, mintsem beállítanád az aktív számjegynek megfelelő katódot, akkor nyilván még látszik egy nagyon rövid ideig az előző szám. Bőven elég ha 1-2 utasításnyi ideig van ez a kombináció, mivel a gyors multiplexálás miatt ez a sok kis idő összeadódik és szépen derengeni fog az előző számjegy.
(#) MrBrown válasza ATtiny hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
Jókora feladat de az biztos hogy megoldja a digit-járatás problémáját
(#) Honki válasza ATtiny hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
Okés! Köszi a helpet. Megnézzük, mondjuk a progit öcsém írta
(#) ATtiny válasza MrBrown hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
Szoftverben nem olyan nagy munka. Meg kell írni a dekódolót ezekhez is. Inkább az a nagyobb kihívás, hogyan lehet elhejezni úgy a nixie csöveket a dobozon, hogy más információ is jól mutasson rajta, ne csak a dátum és az idő.
(#) MrBrown válasza ATtiny hozzászólására (») Jún 11, 2009 /
 
Mi lenne ha betennél közéjük elválsztó glimmeket vagy ledeket és mindíg azokat gyújtanád ki mondjuk villogtatva amik elválasztják egymástól az információkat
Lehet hogy nem az igazi de ez csak egy hírtelen ötlet volt.
Vagy ha híve vagy a háttérvilágításnak és meg is oldható a te esetedben, akkor lehetne változtatni a háttérszínt különböző színű ledekkel az információk elválasztására...
(#) ATtiny hozzászólása Jún 18, 2009 /
 
Ma beültettem az egyik mutiplex nixie meghajtó panelt a 3 közül. Első tesztek alapján remekül működik. Az anód feszültséget a megszokott tranzisztorpár helyett optocsatolók kapcsolgatják. Ez így egyszerűbb kapcsolást eredményez és ráadásul biztonságosabb is a mikrokontrollerre nézve, ami majd ezeket a meghajtó paneleket vezérli. Teljes kiépítésben maximum 3 x 5 nixie csövet lehet majd vezérelini, ha mind 3 panel be lesz ültetve.
(#) gtk válasza ATtiny hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Katodokat mivel hajtod meg?
(#) ATtiny válasza gtk hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Egy K155ID1 IC vezérli a katódokat ez egy 74141 kompatibilis orosz IC. Ahogy néztem semmivel sem rosszabb mint a nyugati testvérei. De a biztonság kedvéért azért IC foglalatban van Hátha mégis cserélgetni kell majd. Ugyanezen okoból vanak az optocsatolók is foglalatban.
(#) Honki válasza ATtiny hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Nem rossz megoldás. Nekem sajna nem volt 74141 nem is tudtam sehol sem beszerezni, ezért a pic megoldotta ezt a problémát csak ki kellett tranyázni
(a képek egyelőre kicsit rossz minőségűek)

(#) gtk válasza ATtiny hozzászólására (») Jún 19, 2009 /
 
Ertem mar. Leolvastam az IC tipusat, de nem tudtam hogy ez az orosz valtozata a 74141 -nek, ezert kerdeztem ra.
(#) sooty válasza vicsys hozzászólására (») Júl 31, 2009 /
 
T. Kollégák! Létezik olyan módosítás, amellyel a Vicsys féle órára rá lehetne varázsolni a másodperceket? Megépítettem a Tom025 féle órát, nagyon jól működik, stabil és csöndes. Erre alapozva szerettem volna ugyanolyan méretben egy dcf-es órát építeni, hogy a kész, 6 csöves kijelző panelt át tudjam rá tenni. A pic16f84a-t és a pic16f628-at tudom égetni, ezért kerestem egy olyan kapcsolást, amelyik 6 nixie-t hajt és dcf vevőt is tartalmaz. Mint később kiderült az óra, amelyet átterveztem a már adott méretekhez, nagyon zajos és sajnos és a sok tranyó a katódoknál sem váltható ki sn74141-re mert "szellemképes". Ráadásul nekem sem szinkronizál a dcf-re. Mások is próbálkoztak ezzel a kapcsolással (Zoknee is megépítette, simple dcf nixie clock), csak én nem lapoztam olyan koránra vissza. Szóval a lényeg: a Tom025 félébe dcf / Vicsys félébe másodperc, vagy valaki ismer más bevált kapcsolást és kódot?
(#) vicsys válasza sooty hozzászólására (») Júl 31, 2009 /
 
Ha nem akarsz új vezérlő programot írni, akkor használd Topi óráját alapnak és ehhez illeszd a kijelzőket.
Bővebben: Link
(#) sooty válasza vicsys hozzászólására (») Júl 31, 2009 /
 
Köszi a tippet, de egy kicsit aggaszt a 28 lábú pic meg a 20MHz-s kvarc (félek ez is fütyülni, zenélni fog, ha megépítem). Töröm tovább a fejemet rajta.
(#) Szamy válasza sooty hozzászólására (») Júl 31, 2009 /
 
...az a tranyós nekem is fütyűlt.azóta is félre van téve,várja a sorsát...
7 szegmenses vfd-vel nem épített már valaki órát?érdekelne egy kipróbált kapcsolás IV 11-es csöveim vannak.
(#) vicsys válasza Szamy hozzászólására (») Júl 31, 2009 /
 
Szia
Itt 1 alternatíva:
Bővebben: Link
(#) vicsys válasza sooty hozzászólására (») Júl 31, 2009 /
 
Van itt egy ATMEGA-val:
Bővebben: Link
Következő: »»   28 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem