Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Lapozás: OK   63 / 308
(#) scooby_ válasza SALáta hozzászólására (») Júl 29, 2009 /
 
Sok sikert kívánok!
Csak tudnád mit éltem át a higító után össze-vissza kóvájogtam,mert elég kicsi a helység és megült a higítószag Olyan volt mint ha szipuztam volna
(#) SALáta hozzászólása Júl 29, 2009 /
 
Ilyen volt egy kollégámmal is , ő hallucinált is, de elég erős tömítőragasztó oldószere miatt. Szellőztetni kell, ha festek akkor amint kész kimegyek és egy két óra múlva szellőztetés. Nem egészséges.
(#) Alkotó válasza kezdofiu hozzászólására (») Júl 30, 2009 /
 
Gondolom a készülő fúrógép korszerűsítésemre vonatkozik a kérdés.
Nos... sehogy. Pihen. Elsősorban szabin vagyok, és nyaralok, közben meg volt egy kis javítási gondom, meg a hőfigyelőt is sikerült életre varázsolni a kezdeti "kóma" után.
Én már öreg vagyok, nem kapkodok. Van két másik napi használatban lévő fúrógépem is, ezért a dolog nem életbevágó, csupán a nosztalgia miatt akarom üzemkésszé tenni.
(#) kezdofiu válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 30, 2009 /
 
Arra fondolok amit 13évesen csináltál. Vagy nem a tied?
(#) Alkotó válasza kezdofiu hozzászólására (») Júl 30, 2009 /
 
Azaz! Az új tervek már jórészt megvannak, csak össze kell hozni, meg a sok kis apróságot megoldani, ami majd közben felmerül.
(#) scooby_ válasza SALáta hozzászólására (») Júl 31, 2009 /
 
Na! Megérte felcsiszálni meg berúgni a hígítótól
Sokkal jobban üt a halványzöld az asztalról
A fiókom tetejére le is fúrtam a állványos fúrót,az is nagyon jól működik! Mondjuk a vasat nem igazán akarja fúrni,nem is erőltetem a ház fúrójával! Még lesütöm a tekercset Fát viszont nagyon szépen fúrja,azzal megvagyok elégedve,a nyákot is szépen fúrja...csak ajánlani tudom mindenkinek az állványt! 60mm-t mozdul el lefelé a fúró tokmánya!
A műhely tiszta lakkbenzin szagú,szellőztetni kell
Azon gondolkodtam,lehet kapni öntapadós minden féle színű famintás fóliát,azzal lelehetne húzni az asztallapot!
(#) Doncso válasza scooby_ hozzászólására (») Júl 31, 2009 /
 
Idézet:
„Mondjuk a vasat nem igazán akarja fúrni”


Mondjuk ez lehet ám a gyenge minőségű fúrószártól is, illetve a hűtetlenség és kenetlenségtől is, nem biztos hogy a gép nem bírja.

Idézet:
„Azon gondolkodtam,lehet kapni öntapadós minden féle színű famintás fóliát,azzal lelehetne húzni az asztallapot!”


Esetleg laminált padló? Az nem olvad ki ha rácsöppen az ón.
(#) SALáta válasza scooby_ hozzászólására (») Júl 31, 2009 /
 
Natúr préselt 19 mm forgácslap, meglátszik rajta picit az ón de nem olvad el mint a laminálás, jobban illik egy műhely összképébe. Ha olyan lett volna otthon azt használtam volna. Nekem a nyákot nem jól viszi 0.8 mm es fúróval meg 1 mm el sem az állványos, kis adapter az asztalon a minidrillhez, kukából heftelve. Képet tudsz csinálni?
(#) Alkotó hozzászólása Aug 2, 2009 /
 
Elszégyelltem magam, amiért így elhúztam a kis-fúrógépet, ezért gyorsan alkottam egy kis konzolt hozzá.
Merevségre teljesen rendben van, pedig csak 2-es lemezből fabrikáltam.
A motor lehetne erősebb. A legnagyobb fordulatot (4000) csak akkor veszi fel, ha meglököm kézzel, utána már forog rendesen. Tesztelésképpen próbáltam 4-es fúróval nyákot fúrni, de ha csutkára nyomom neki, akkor a középső (3000-es) fordulaton már be tud lassulni. A legkisebb (2000-es) fordulaton simán viszi a 4-es furót.
Egyszóval teljesen rendben van, remekül lehet vele nyákot fúrni. Kicsi, csendes, pontos gép lett belőle. Helyi világítás és egy ki/be kapcsoló még dukál hozzá, majd azt is "megteremtem", no és persze jópár kis apróság, mint pl. festés, esetleg egy ügyes kis fúró-asztal, burkolat a laposszíjnak stb.
(#) zoly15 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 2, 2009 /
 
Szia!
Ez nagyon tuti kis gép lett
Ha már a fúróról van szó, én is alkottam pár nappal ezelőtt egy Fúró állványt

Üdv!
(#) Alkotó válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 2, 2009 /
 
Nagyon ötletes, hogy nem a "gépet" hanem az alátámasztást mozgatod.
(#) zoly15 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 2, 2009 /
 
Köszönöm!
Van akinek nem jön ez be, az nem csinál ilyet, akinek bejön az csinálja ezt...

Üdv!
(#) djgombi válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 2, 2009 /
 
Kinek mi az egyszerűbb megoldás. Tényleg jó. Ez valószínűleg nem igazán kotyog
(#) zoly15 válasza djgombi hozzászólására (») Aug 2, 2009 /
 
Valóban, ez nem kotyog.
No meg ha kotyogna is, mit számít? A nyákot úgy is fogni kell..

Üdv!
(#) SALáta válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 2, 2009 /
 
Jó kis gép lett újra. A fix mdb állvány jó megoldás mint a menetesszárad is, ott csavarral rögzíted az anyát a szárhoz? Márkázó (beütő) gépeknél volt ilyen megoldás nagyobb emelkedéssel, ott még talán jobban számított a stabilitás, itt kicsi erő hat bőven jó, régebbi állványosok is így voltak megoldva ha jól tudom. Menyit kottyan a főorsó? A barkács állványosomé eléggé, pedig új, satnya de előfúrással, pontozással használható. Sokkal jobb a házi kicsi, de ott érvényesült a géppark hiánya, ha maróm lenne nem így nézne ki, de nincs. A zoly15 féle megoldás furcsa, abban tényleg jó hogy egyszerű mégis fix az orsó, nem tudnám megszokni, de az igaz úgyis a nyák mozog. Így jó hogy ezeket a dolgokat bemutatjuk mert a többiek ötletet meríthetnek és talán jobbat is készítenek mert mindenki sufnijában más és más lapul. Jó lenen ezt is azt is kipróbálni melyik áll az ember kezére jobban.
(#) Alkotó válasza SALáta hozzászólására (») Aug 2, 2009 /
 
Nálam csak a furóorsó mozgó része kotyoghat, mert annak azért mozogni kell, de ez (szemre) maximum 0,1mm. Ez bőven jobb mint amire itt szükség lenne.
Az álványon való fel-le mozgatást egy speciálisan az álvány oszlopához illeszkedő anyával lehet emelni. Utána azt nem kell rögzíteni, mert magát a tartóhüvelyt lehet rögzíteni (fel van hasítva, az egyik képen látszik, ha jól emlékszem).
Nekem sincs marógépem.
Az alsó asztal mozgatása nagyon is kétélű eszköz. Valóban viszonylag egyszerű kivitelezni, de azért legyünk reálisak mikor megítéljük. Általában nincs túl nagy hely a fúró alatt, ezért ennek a szerkezetnek a "sikló" magassága is korlátozott, sőt ami ennél is fontosabb, maga a megvezetés is viszonylag rövid. Tehát csak ott jöhet szóba, ahol viszonylag kicsi a fúrási mélység, mint pl. a nyákfúrás. Másodszor az alaphelyzetbe való "visszatérítés" valószínűleg csak a gravitációra van bízva, ami nem mindig elég!
De a várható kottyanás a legkritikusabb, mert a nyákokat általában elég kicsi fúróval szokás "megtámadni" (0,7-1,5 között), amik sajnos nagyon rosszul tűrik az oldalirányú feszültségeket, töréssel szokták meghálálni az ilyen próbálkozásokat.

Saját tapasztalatom szerint, klasszikus kialakítású fúrószerkezeteket használva (a fúró mozog), évek eltelnek, hogy eltörnék akár egyetlen fúrót is (persze szigorúan csak a nyárfúrás közben, mert egyéb esetekben azért előfordul). Sokkal inkább olyan mértékű kopás szokott jelentkezni, ami már nem korrigálható köszörüléssel. Tehát nem csak a fúró éle kopik (azt még megköszörülgetem jópárszor), hanem az oldalán lévő élszalag is. Teljesen hasonló a kopási jelleg, mint mikor téglát, vagy egyéb erősen abrazív (koptató-t jelent) anyagot fúrok sima szénacél, vagy gyorsacél fúróval.
(#) SALáta válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 2, 2009 /
 
Én a gépem minimum egy esztergán tudtam volna olyanra elkészíteni amilyet szeretnék, minél kevesebb alkatrész, minél kisebb kottyanás. A késtartó helyére fixen felszerelve a gépágy, a perselyek helyeit megfúrni tökéletesen síkra, majd magát a gépvázat is hasonló módon megfúrni, lineáris vezetékek helyeit. De jó ez így is, használható, nem kellett hozzá semmi az otthoni szerszámokon kívül. Az oszlophoz tartozó anyával volt megoldva nálunk is, persze idővel elkopott, változtattunk rajta picit, a menetet mivel le kellett húzni megette a csavar idővel, eltérés hogy nem hegesztett, de ez is tökéletes. Nagyobb emelkedésnél kellett a fixálócsavar a tartórészhez, gondolom nálad ez nem kell. Házilag nem is tudom lehetne-e jobbat. Nehéz lehetett megcsinálni. Nálam a nagy állványos töri a kis fúrót, a kicsi tökéletes nyákra, de csak arra, többre nem.
(#) elektrorudi válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 3, 2009 /
 
Ez az igazi Alkotó (-ás) ! :yes:
Pénz , idő, fáradság, anyag, energia nem számít.
A lényeg, hogy saját maga csináljon az ember valamit !

Gratulálok !
(#) Alkotó válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 3, 2009 /
 
OFF!
Ha innen közelíted, akkor nem is annyira a ráfordítás arányossága a lényeg, hanem a cél. Kell-e egyáltalán valamire? Nálam a válasz egyértelműen NEM. Épp úgy, mint ahogy semmi szükségem még egy x-edik erősítőre, és mégis találok mindig valami érdekes kapcsolást, amit ki kell próbálni.
(#) elektrorudi válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 3, 2009 /
 
Tökéletesen megértelek.
Egy cipőben járunk.
... csak én már odáig jutottam, hogy nem csak az általam készített dolgokra semmi szükségem, de a megvásárolt dolgokkal is ez a helyzet. :papakacsint:
(#) mark.budai válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 3, 2009 /
 
Ezzel én is így vagyok! Van egy kész erősítőm, kettőt építek, egy negyedik is lesz, utána meg még egy 5.-et is akarok építeni, de azt majd később. Amit szerintem a legtöbbet fogok hallgatni, az az EL84-lesz, ami már lassan kész lesz, csak hálótrafó kell, meg a panelt kell kimarni, és a festés...

Amit tényleg megéri megépíteni az az óra! És egy hőmérő, meg 1 db erősítő, FM/AM vevő, meg pár "apróság". Pl. akkutöltő se, rossz, ha van.
(#) Müszi válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 3, 2009 /
 
Idézet:
„Van egy kész erősítőm, kettőt építek, egy negyedik is lesz, utána meg még egy 5.-et is akarok építeni”


Nekem megvan az a képességem, hogy hiába van egy jó kapcsolás, meg tudom állni, hogy ne próbáljam ki. Az oka egyszerű. Felesleges 10 erősítő egy lakásba.

üdv
(#) Alkotó válasza Müszi hozzászólására (») Aug 3, 2009 /
 
Idézet:
„meg tudom állni, hogy ne próbáljam ki.”


Biztos meg tudnám én is állni, de igazából nem is akarom megállni! Nekem az jó ha építek valamit, és jó ha csinálok egy n-edik labortápot (amiből tényleg elég néhány darab), és még néha az is jó ha nem megy minden simán, mert az kihívást jelent.

És még egy számomra fontos téma. Már csak a biztonság kedvéért is megépítek ezt-azt, mert e nélkül nem merném másnak is ajánlani.
(#) SALáta válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 3, 2009 /
 
Megállni nagyon nehéz, ha még nem is tökéletes akkor is, ha meg olyan amilyet az ember keresett... Nem lehet kihagyni. Ajándékoztam már el erősítőt, szívet, bár azt céllal építettem. Most is kaptam ezt azt, kezdek vele valamit tuti. Még nem találtam ki igazán hogy mit de majd csak lesz valami. Az alkatrészgyűjtést szeparátorgyűjtést is nehéz megállni. Ha jön a lomos a felesleg meg megy nekik. Pár hónapja volt a lomtalanítás, kezdem megállni hogy ne hozzam haza "jó lesz ez még neked" jelszóval a cuccokat, Minek nekem rossz dvd, rossz "hifi2, jó klíma stb...
(#) Doncso válasza SALáta hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Idézet:
„kezdem megállni hogy ne hozzam haza "jó lesz ez még neked" jelszóval a cuccokat, Minek nekem rossz dvd, rossz "hifi2, jó klíma stb...”


Ez egy nagyon nehéz dolog. Olyan mint amikor a dohányos megállja hogy ne gyújtson rá. A saját érdekében teszi. Régebben én is mindent hazahoztam ami árammal működött, de az igazság az, hogy egy idő után úgyis annyi cuccod lesz ha nem bontod szét (az meg lassan megy) hogy azt sem tudod mid van és mid nincs. Például volt hogy rendeltem egy IC-t a TV-be, 2k-ba került, majd később ráakadtam két TV sassziba is, na mondom szuper. A másik hogy nem fértem már be a műhelybe. Lomtalanítás, mindent ki, és mostmár megnézem mit engedek be.
(#) mark.budai válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Talán én sem akarom, de még nem is gondolkoztam, hogy minek ennyi erősítő. Amit a legtöbbet fogok hallgatni, az biztos, hogy az EL84, és a GU-50. Az EL84 egy PC CD meghajtó dobozában lesz, így elég csicsi lesz, könnyű odébbtenni, a GU-50 meg a csöves 10-12W-jával "odarak" a hangszóróknak teljesen. Igazából akartam építeni egy PL500PP-t is, de az már tényleg felesleges lenne. Ami igazán nem lenne az, egy GU-50PP, az EAG AE080-as hálótrafójával (800-900V), vagy egy GU-81SE.

Nekem néha, ha akad egy rossz TV, stb., félre szokták rakni az ismerősők. Most is van egy, megnézem, hogy csöves-e, ha az, akkor hozom szépen az egészet, ha nem, akkor nem kell. Ott szétbontani nem akarok, képcsőgyűjteményem nincs, mit kezdenék velük? 1-1 még elfér, mert kidobni, ha itt volt nálam egy ideje, minden nap látom, nem szívesen dobnám ki. De akkor meg nem férek el, ha csak gyűlnek a képcsövek, meg a sasszik. Bár a sasszi nem rossz, lehet azért dobozt építeni belőle, ha fadobozos volt a TV. A műanyaggal meg nem tudok mit kezdeni...
(#) patexati válasza Doncso hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Én minden lomtalanításkor két utánfutó (meg a kocsi is tele van) cuccot viszek a veszélyeshulladék lerakásra kijelölt helyre! Nem igen dobok a kukába semmit így talán a megfelelő helyre kerül a sok cucc! Persze az értékes alkatrészeket kiszedem!
(#) razor hozzászólása Aug 4, 2009 /
 
Ideiglenesen berendeztem egy kis műhelyt a szobámban. Bővítés még lehetséges...(vannak nem odaillő dolgok is )

műhely.jpg
    
(#) mark.budai válasza razor hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Jó lesz ez, ha elférsz itt. Bár nekem sem nagyobb az asztal.
Ami a hosszabbító mellett van, balra, azt én is elfogadnám.
(#) Frankye válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
De nem a fekvőre, hanem az állóra gondolsz, ugye?
Következő: »»   63 / 308
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem