Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolási rajzot keresek
 
Témaindító: Kallai Csaba, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   86 / 375
(#) Doncso válasza Frankye hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Nagyon szívesen. Ha érdekel tudok többet is mondani róla. Mit tud, mennyire használható, mik a tapasztalatok.
Üdv.
(#) Frankye válasza Doncso hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Szívesen olvasnék róla!
Az oldalon - már amennyire szegényes angol tudásommal ki bírtam silabizálni - ír egy spéci kijelzőről, az LTC4627-ről, meg hogy a Digi_key-től szerezhető be. (A képeken viszont sima, hétszegmenseseknek látszók vannak benne.) Ezzel kapcsolatban is örülnék némi plusz információnak, illetve, hogy Nálad a tápellátás az említett LM2931-el van-e megvalósítva, vagy érdemes-e más táplálási móddal kísérletezni esetleg? (Gondolok itt főként a telepes táplálásra, mint pl. a 9V-os szárazelem.)
Előre is köszönöm az információkat!
(#) dinokal válasza Doncso hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
szia.
engem is nagyon érdekelnének a tapasztalatok !
(#) Bari- válasza Doncso hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Szia

Csatlakoznék én is az elöttem szólokhoz

Bari
(#) Doncso válasza Frankye hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Szia, nálam sima 7805 van, (ez volt itthon) és egy mezei 4 digites 7 szegmenses, Kingbrigh-t kijelző, telepes megoldás jó lehet, mivel mindig csak egy szegmens világít egyszerre, ezért nincs szükség a meghajtó tranzisztorokra sem a kijelzőhöz.
Van egy kezdetleges nyák tervem hozzá, de az CA kijelzőhöz van, rengeteg az átkötés, érdemesebb lenne áttervezni CC-re úgy a vezetősáv is kevesebb lenne.
(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Vagyis multiplexelt kijelzőhöz áttervezni, csak már nem tudtam kijavítani, ezekkel a kijelző megnevezésekkel mindig gondba vagyok.
(#) Frankye válasza Doncso hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Ha megtennéd, hogy felteszed az ominózus tervet, megkísérelném áttenni.
Köszönöm a választ!
(#) Sebi válasza Doncso hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Nagyon komplett kis készülék! Tetszik. A kijelzők közös anódos - szokásos - 7szegmenses kijelzők is lehetnek, multiplex hajtáshoz huzalozva. Ez kissé több nyák-munka, mint ha sikerül szerezni egyben egy 4digiteset.
Az egy jó huszárvágás, hogy a meghajtást úgy programozta, hogy mindig csak egy szegmens aktív - ezért elhagyta a soros szegmens-ellenállásokat és a PIC 20-25mA-es áramkorlátozó kimenetére bízta a feszkülönbség elfűtését. (a magam részéről a 20mA-t soknak tartom a szegmensek hajtására - különösen telepes táplálás esetén. Ezen is lehet segíteni, ha a közös anódokba teszünk korlátozó ellenállásokat, mert a meghajtási trükk miatt így sem lesz fénymoduláció).

Egy dolgot még megoldhatott volna: a CMOS áramkörök max 15V-ról is járhatnak - itt pedig nem léphetjük túl a bemeneten az 5V-ot....
(#) Doncso válasza Sebi hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Idézet:
„Nagyon komplett kis készülék! Tetszik. A kijelzők közös anódos - szokásos - 7szegmenses kijelzők is lehetnek, multiplex hajtáshoz huzalozva. Ez kissé több nyák-munka, mint ha sikerül szerezni egyben egy 4digiteset.”


Ez volt nálam is, csak ilyen kijelzőm volt itthon, így sok lett az átkötés.

Idézet:
„Az egy jó huszárvágás, hogy a meghajtást úgy programozta, hogy mindig csak egy szegmens aktív - ezért elhagyta a soros szegmens-ellenállásokat és a PIC 20-25mA-es áramkorlátozó kimenetére bízta a feszkülönbség elfűtését.”


Ez a része szerintem is ötletes.

Idézet:
„Egy dolgot még megoldhatott volna: a CMOS áramkörök max 15V-ról is járhatnak - itt pedig nem léphetjük túl a bemeneten az 5V-ot....”


Ebben ha nem tévedek nincs CMOS árankör csak egy pic, én ennek a bemenetére egy 7805-öt tettem így tág határok között lehet a bemenő fesz.

Nyák mellékelve.
Annyit tennék hozzá, hogy ezt a nyákot középen el lehet vágni és összefordítani, így kisebb lesz.
Remélem tetszik nektek majd.
Ez a nyákterv a kingbright srwa56-11 es 4 digiteshez való és két lábú gombokhoz.
Üdv.
(#) mark.budai hozzászólása Aug 4, 2009 /
 
Sziasztok! Megint kellene egy kapcsolási rajz!
Egy 12-220V-os inverter rajza kellene, lehetőleg kapcsolóüzemű, de lehet 50Hz-es is. Egy töltőhöz kell 220V, (nem tudom, hogy annak szinusz kell, vagy jó más is). Azt nem akarom, hogy egy külön autós töltőt építenék a laptophoz, nehogy valami baja legyen, úgyhogy mindenképp 220V kell.
Van 20db IRFPF50 FET-em, 900V, és (25°C-on) 6,7A-t tud, (100°C-on) 4,7A-t tud.
Jóval keresnék egy kapcsolóüzemű, vagy akár egy 50Hz-es invertert (12V->220V). A töltő 230V-on eszik kb. 1,7A-t.
Köszi a válaszokat előre is!
(#) Bari- válasza Doncso hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Szerintem Sebi arra gondolt, hogy CMOS logikai áramkörök vizsgálatához nem jó mert ott a LOG1 akár 15V is lehet, mert a PIC bemenetére max 5V-os jel kerülhet.
(#) Sebi válasza Bari- hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Így van, erre gondoltam, csak pongyola volt a fogalmazásom...

Pesze egy osztóval ez is megoldható.
(#) maTaKee válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Üdv!
Szerintem hülyeség csinálni egy invertert ahhoz, hogy utána egy laptop töltőt ráköss... Még pazarolnád is az energiát... Szerintem hogyha egy invertert összetudsz rakni úgy, hogy működjön, akkor egy sima egyszerű laptop töltőt is összetudnál rakni úgy, hogy működjön, és még olcsóbb is lenne. De Te tudod...
(#) Sebi válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Ezt nem igazán ajánlom, nagyok lesznek a veszteségek a többszörös átalakítás miatt. Semmivel sem kevésbé biztonságos a kapható boost-konverter, aminek a kimenete (pl jumperekkel)beállítható 20V-ig. Így bármelyik laptophoz alkalmas és ha nagyon aggódsz, akkor a kimenettel párhuzamosan tégy egy combos zenert.
(#) mark.budai válasza Sebi hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Bár féltem a laptopot, a veszteség nem érdekel, mert ott a generátor az autóban. Van egy inverterem, de az 24-220V-os. Belepiszkálni nem akarok, de ha a 12V-ot 24V-ra átalakítom, aztán a 24-et 220-ra, a 220-at meg 20V-ra, akkor nem nyerő az ügy. Van mikrótrafóm, azzal nem lehetne valamit kezdeni? Csak rézvezetékkel lehetne rá tekerni 12V-os tekercset, vagy alumíniummal is? Mert van egy házból, ahol le lettek cserélve a kábelek.
Csak valahogy tranyókkal kéne csinálni 50Hz-es jelet, utána, lehetőleg FET-el, adni neki a 12V 50Hz-es feszt.
(#) sprofan válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
A 24V-os inverter meg sem moccan 12V-ról ugye? Csakmert az ilyen kapcsoló üzemű dolgok vígan elvannak már 110V-ról is.
(#) Sebi válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Örülj a 24/220-as inverternek, használd PC-hez, mert arra való és manapság már nem tesznek bele két akksit - nem is tudnak annyit. A mostani "Smart" UPS-ek többnyire 12V-ról járnak, de abban is piszkálódni kell, hogy elinduljanak hálózat megléte nélkül is...

Mikró trafója majdnem minden más célra alkalmatlan.
Alu huzalt csak Rákosi elvtárs érájában használtak trafóhoz, motorhoz. Amikor át lettek tekerve rézzel, kb 30%-al tudtak többet - ennyit erről.

Tehát ha az átalakító csak a laptop 220-as tápjának kell, akkor azt javaslom, készíts egy kapcsolóüzemű tápot ferritmagos trafóval, 60...250kHz működési frekivel. A kimeneti fesz egyenirányítva legyen 300V körüli (DC), ezt simán beadhatod a laptop tápnak, mert az a hálózat egyenirányításával indul és a pufferkondin kb ennyinek kell lennie.
Ezzel a súly és a veszteségek is elfogadhatók.

Lehetne építeni egyszerű 2x9V/230V-os trafóval is hasonlót mondjuk 400Hz-en, itt még jól mennek a vasak is. (rep.gép fedélzetén sem véletlenül 400Hz-es a hálózat)
(#) bandee001 hozzászólása Aug 4, 2009 /
 
Hello mindenki!
Nemtudom hogy valakinek van e ilyesmi rajza amit keresek. Garázskapu vezérlő elektronikát szeretnék csinálni és ehhez keresnék rajzot ami jól működik
előre is köszönöm
Üdv!
(#) mark.budai válasza Sebi hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Most tesztelgettem Multisimben, és 2N3055-tel, és egy, a B-ra kötött, 7V-os amplitúdójú szinuszgenerátorral, bár nagyin ingadozó feszt, de sikerült előállítani.

Most a mikrótrafón gondolkozok. Le kéne vágni a szekundereket, és tekerni rá 12, vagy 2*12V-ot. Előállítani 50Hz-et, majd egy, vagy két IRFPF50-es Fetre adni, ami meghajtja a trafót. IRFPF50-ből akár párhuzamosan is köthetnék 1-2db-ot.
De ahogy írod, 400Hz-ig elmehetnénk a frekivel, vagy az alatt valahol...
(#) Doncso válasza Sebi hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Jah, értem, ez lehetne egy tovább fejlesztése a műszernek, egy kapcsolható osztó, ez mondjuk frekiméréskor is jól jöhetne. Viszont egy két tapasztalat a műszerről.
Frekit nagyon jól mér, semmi gond vele, sőt igazából mindene jó, ami nem tetszik benne, hogy a fesz mérés nem pontos, illetve a kondi és indukció mérésen is lehetne mit ügyeskedni még, sajnos nem egy halál pontos műszer, viszont minden más dolga egészen jól használható szerintem. Gondoljatok bele mekkora lehetőségek vannak ebbe a kis áramkörbe,frekimérő, generátor, pwm, video pattern, r/c, ascii, és még sorolhatnám, szerintem ennyi pénzt bőven megér.
Hobbi szinten teljesen megállja a helyét. Arra gondoltam, hogy esetleg az oszci babrálásával talán lehetne pontosítani az induktivitás és kapacitás mérést, de a bemenő fesz mérést hogyan?
(#) Sebi válasza Doncso hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Igazából - ha nem pontos és a tápfesz stabil - nem lehet javítani rajta. A 870-es PIC 10 bites AD-t tartalmaz, ennél a kapcsolásnál a táp a referencia. Minden más mérésbe is ez szól bele.
Egy helyszíni nyűglődésnél mindig jó, ha a zsebben van egy ilen.
(#) Sebi válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Mondom Neked: felejtsd el a mikró trafót. Össze van hegesztve, a nyugalmi áramfelvétele is lehet vagy 1A!
Mikrónál nem számít, mert a primert kapcsolgatják.
Én inkább vennék egy 100VA-es rendesen elkészített 230/2x9V-os trafót, azt cicergetném a két FET-tel 400Hz-en. Kimenet egyenirányítva mehet a tápnak. Nem vesz az fel 1,2A-t 230-on, valószínűleg autorange bemenetű, 90-240V-ig jó neki és 1,2A a max. a legkisebb fesznél.
(#) Doncso válasza Sebi hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Ezt jó hogy mondod, esetleg akkor a tápfesszel lehetne babrálni, 317 vagy valami komolyabb stabilizátorral, lehet azért kell neki az a low dropout stabilizátor. Bár szerintem inkább azért hogy 5V-ról is stabil tápot kapjon, mert ugye a 7805-nek több kell mint 5V.
(#) Doncso válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Most nem azért, de miért nem veszel egy invertert? Vagy egy halott akkuval rendelkező UPS-t? Fillérekbe kerül.

Pl: Bővebben: Link

vagy
Bővebben: Link

esetleg

Bővebben: Link

vagy talán

Bővebben: Link

(#) Frankye válasza Doncso hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Nagyon köszönöm a rajzot! Tényleg hatalmas tudás van ebben a kis kütyüben, ahhoz képest, hogy alig pár alkatrészből van "összedobva".
Ahogy Sebi mester is írta: Helyszíni javításhoz szinte elengedhetetlen. Hihetetlen, mi mindent beletett az alkotója...
(#) Doncso válasza Frankye hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Nagyon szívesen. Nekem is nagyon megtetszett, jó kis műszer. A kimeneti jelalakok is elfogadhatóak, nem vészes. Időközbe szereztem 4 digites multiplexelt kijelzőket, majd át kell alakítanom a nyák tervet, úgy nem kell annyi átkötés, jóval kevesebb a láb.
Egyébként titkon elárulom, itt találtam a HE-n
(#) Frankye válasza Doncso hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Idézet:
„Egyébként titkon elárulom, itt találtam a HE-n”

Mármint mit? A 4 digites kijelzőket, vagy a kapcsolást?
(#) Doncso válasza Frankye hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Jah, reggel van még. A kapcsolási rajzot.
(#) Doncso válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Emlékeid megint csalnak Zoli mester, én adtam neked, de ezt már beszéltük. Te valaki másnak adtad.
(#) Frankye válasza Doncso hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Össze ne vesszetek, ki kinek adta!
Lényeg, hogy van, és tetszik sokunknak, és Doncso mester már meg is építette, tesztelte, jó véleménnyel van róla. Mi pedig majd jól utánépítjük, és örülünk.
Következő: »»   86 / 375
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem