Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Sziasztok!
Sikerült rendelnem porcelán csőfoglalatot 279Ft/db-ért. Ez jó árnak számít?
Hát szerintem eléggé jó ár. Szegeden a Satelben is volt egy adag, de mire oda jutottam elvitték és azt mondták nem is lesz több... Ha nem titok hol szerezted? Nem mintha kéne, mert 4 csöves tévében akad egy jó néhány.
Sziasztok rendelkezem egy S626A Modern (román gyártmányú) csöves rádióval a probléma FM OIRT 66-74Mhz sávra van hangolva én pedig a következőre FM CCIR 88-108 MHz szeretném hangolni amennyire csak lehetséges, ebben kérném a segítségeteket
Szia!
Innen. Remélem tudtam ezzel másnak is segíteni.
Az egyszerű, és jó megoldás:RT1989/9, letöltheted innen:Bővebben: LinkKépeknem az én alkotásom, de ettől még jobb is.
Üdv:gkari
Szerintem érdemesebb áthangolni , a keveréses megoldás nem az igazi .
Forgós vagy dugattyús hangolású ? Ha van rajzod hozzá , könnyebben lehetne segíteni . Első lépés , meg kell keresni a rezgőkörökkel párhuzamosan kötött kapacitásokat és azokat eltávolítani . Majd RF generátorral behangolni . Nagyobb térerejű adók is segíthetnek az oszci. együttfutás beállításában .
Sorry, de ez így nem hiszem, hogy menne.Ha a rezgőköri kondikat eltávolítjuk, akkor marad a szórt kapacitás. ami az adott tekerccsel aligha rezegne stabilan pl. 110Mhz-en.Én a "Pacsirta"tekercsadatait ismerem, pl.az antennatekercs CCIR:5+1 menet, OIRT:7+2, osc.CCIR:5-1-13, OIRT:7-1-12, mod.CCIR:5, OIRT:7, minden rezgőköri kondenzátor ugyanaz! Hangolás:rézmaggal.A nyugati (CCIR)exportra 1959.-től készültek ezek a rádiók! A forgókondis rádiónál lehet a kapacitásokat is csökkenteni, de nem 0-ra. Ajánlom figyelmetekbe a: Bővebben: Link
Az " S626A Modern" rádió egyébként fémmag hangolású.Bővebben: Link
Biztos rosszul fogalmaztam , mert teljesen félre értelmezted .
A trimmerek és a forgó marad , csak a + parallel kondikat kell kivenni . Az értéketől függ , hogy esetleg kisebb kapacitást kell -e betenni helyettük . Sávszélességet csak a kapacitások csökkentésével tudod megnövelni .
Persze, hogy így jobb, de valamit hadd finomítsak:a "Pacsirta"példáján is látható, hogy a CCIR antennakör sávszélessége nagyobb(itt csak a nagyobb tekercs miatt), mert kb.3x akkora sávátfogásra van szükség, de az osc., és mod. körök sávszélessége az OIRT-hoz képest jobb is, ha nem nagyobb pl, a jobb osc.-mod. jó együttfutása érdekében.Egyébként egy rezgőkör sávszélességét alapvetően a "körjóság"-a határozza meg.
Már a rajz ismeretében , könnyebb a helyzet , látom nem forgós hangolású .
Antennakör , modulátor és az oszci kondijait csökkenteni kell , ez biztos . Sajnos 20MHz átfogást , sávszélességet nem lehet elérni , de a 15MHz összehozható nagyobb átalakítás nélkül is . Kőrjóságot milyen tényezők határozzák meg ?
Baggab-nak üzenem : Tegnap megérkeztek a csövek, épen, egészségesen, nagyon szépen köszönöm!
Sziasztok melyik kondira gondoltok C25, C16,C19?
A C19 az hidegítő kondi , az marad .
Az antennakörben én C76 -nak olvasom , ami 47pf . Ezt a rezgőkört kondijának csökkentésével és a vasmaggal kb. 95-100MHz -re kellene belőni . A modulátor körben csak a trimmert találtam (sajnos ). Az oszciban C21 , C22 és a trimmer ami meghatározó. Ezért sajnos a dugattyúk tekercsét kb. 1- 2 menettel csökkenteni kellene , tekercselés hosszának a megtartásával .
Üdv!
Korábban kaptam a sulimból egy kimenőtrafót. Valaki tudna segíteni a bekötésében egy rajzzal vagy magyarázattal? A tetején 6 (3-3) kivezetés van összesen: "P"; noname; 100V; 1,5W; 3W; 6W ilyen feliratokkal. Kép lemaradt
Ez nem kimenőtrafó, iskolai 100V-os hangrendszerhez hangszóró illesztő.
Talán a fehér-szürke koncentrikuskörös tesla dobozokban volt ilyen.
Egy kis segítséget szeretnék kérni!
Az EAG erősítőmben van két 0.8A-es és egy 0.3 A-es bizti.Felnyomom a főkapcsolót és egy pillanatra felvillan az üzemi izzó és utána kicsapja a két 0.8 as biztit.Én arra gondoltam hogy a bekapcsoláskor a trafó mágnesezéséhez nagyobb áram kell mit 0.8 amper ezért beraknék mondjuk 1 amperes biztit.
Ez valóban a Tesla hangdoboz illesztője.
Inkább azt nézd meg, hogy lassú (T-s) biztosíték legyen, ne rakj be a névlegesnél nagyobbat!
A valós rezgőkör jósága(ált. Q-val jelölve)az a csillapítás arány (pl.%-ban),mellyel különbözik a veszteségmentestől. Pl. az ideális párh. rezgőkör a rezonanciafrekvencián végtelen ellenállású.A Q függ a tekercs és a kondi minőségi jellemzőitől(l. pl. URH tekercsekben ezüst(özött)huzal).Az adott estben én a kondik cseréjét( a trimmer kisebbre állítását) jónak gondolom, de a cserét kizárólag azonos tipusura!
Sok sikert! Üdv:gkari
Sziasztok ! Látom már megint sokan csak nyaralnak meg nyaralnak . Csak egy - két megszállott építkezik mint én is ? Most ezen a kis gépen dolgozgatom csak a szó szoros értelmében . Vajon mi is lessz ebből ? De minden eshetőségre ez egy csöves erősítő lessz ha minden igaz . Már a belevalók előkészitve a beszerelésre , még a dobozoláson bibelődöm de vacilálok hogy a poti tekerenytyű az milyen tónusú legyen ? Két variációm lenne : az eggyik az a sárgaréz a másik pedig inox ,vagyis fémszinű ? Egyébként a poti tekerenytyű mindösszesen 20 mm -es csak az átmérője , szóval nem kell nagyban gondolkozni . Ez az egéssz kis mű az majdnem akkora mint egy A4-es rajzlap . Most még olyan kis hiányos , Sajnos még a kimenők is tekerés alatt vannak !
Én nem nyaralok, egy csöves előfok-torzítón dolgozok. Megyek fejjel a falnak, nem kérdezek csak "alkotok", rombolok. Remélem nem gyullad ki a cső . PCF802-es lett a kiszemelt darab. Táp és anódfesz-késleltető készen van.
Gratulálok nagyon szép!
Ezek a csőburkok főleg nagyon tetszenek. Milyen csövek fogják hajtani? Amúgy én sem tétlenkedek :én ECC 83-as gitártorzítón dolgozok, meg Orosz rádiót restaurálok.
Ezek PCL, vagy ECL86-os csövek, a középső EM80, vagy 81. A PCL86-os csőben van trióda, szerintem az fogja hajtani.
Cirokl: Szép lesz ez is, mint a többi erősítőd!
Zsiradék! Amúgy én is alkotok, csak lassan, meg nem csak csöveset
Olyan is kell bele? Az F a Fast, a T a Timed, ha minden igaz, szóval trafó elé T-set illik rakni, hogy a bekapcsolási hirtelen áramfelvétel ne nyírja ki rögtön.
Szia! Nagyon szép a doboz kivitele! :yes: Egy apróságot találtam csak, ami nekem nem tetszik. A csövek "glóriáját" szorító csavar. Nem tudom mi a pontos neve, de a KÉPEN a jobb felsőre gondolok! Még egyszer gratulálok! :kalap:
Zárt anya. Tényleg szebb lenne vele. Akarom mondani, tökéletes!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |