Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Wand Clock
 
Témaindító: zoly15, idő: Okt 29, 2008
Lapozás: OK   34 / 67
(#) webinas válasza janocsi hozzászólására (») Aug 3, 2009 /
 
Szia!
Ismét nekiálltam a Wand-clock II.-nek.
Már megvettem mindent hozzá, éppen a tekercsel szenvedek. Kézzel tekerem. Nem volt kedvem előbányászni az esztergát.

Amint látom és olvasgatom a topicokat, már jelentősen megváltozott a II. verzió is. Csak kapkodom a fejem, hogy miket is varázsoltok bele az órába.

Na, csinálgatom, aztán kérdezek...
(#) janocsi válasza webinas hozzászólására (») Aug 3, 2009 /
 
Szia Webinas!
Nagyon örülök, hogy újra itt vagy, és folytatod a továbbépítést. (Eddig csak egy rugót törtem el...)
Sokat változott azóta az óra szoftver és hardver egyaránt, egy sokkal tökéletesebb, nagyobb rendszerben. Itt a Wand_886 első veziói már szinte mindent tudnak, ami egy ilyen eszköztöl elvárható. Ez az óra már túlnőtt a megszokott, egyszerű felépítésű eszközökön, (Hp41C) ezért mindenképpen el lehet gondolkodni azon, érdemes-e a régebbi verziókkal foglalkozni.
Természetesen, a W_628-as verzió már megfelelhet ezeknek az elvárásoknak, ilyen fali-Wand működik most is nálam, és nagyon tetszik, mert ez is távirányítós kivetelben készült. (Az asztali kivitel talpazata alá a széleken most 20*16*4mm-es parafa lemezeket ragasztottam, kitünően csillapitják a nemkivánt berezgést).
- Ha csak az egyszerü PIC16F84-es verziót szeretnéd megépíteni, arra megtalálod a korábbi H.sz-ek ben az összes hozzávaló leírást. Itt is célszerű az újabb rugómechanikával szerelni az órát. Ha van kérdésed, azonnal írd meg, segitek megoldani a problémákat.
Néhány új felvételt felrakok, hogyan is néz ki összeállítva egy W_886/3.10-es verzió.
Szia.
(#) webinas válasza janocsi hozzászólására (») Aug 3, 2009 /
 
Szia!
Letöltöttem a 628_2.26 csomagot, de nincs benne a távirányító. Vagy gyárit használsz?
(#) janocsi válasza webinas hozzászólására (») Aug 3, 2009 /
 
Szia Webinas!
Megy az eredeti RC5 távival is, én az URC22B távival használom, term. átírva a kódokat. (Ha majd ez a Keys.asm kellene, feltőltöm Neked).
- Még egy videó a 886/3.10-es verzióval, háttérben a monitorom képernyője. (A kijelző még "átlátszó", nincs semmi burkolat rajta. Én igy szeretem használni, talán egyszer majd teszek rá egy védő plexi előlapot és takaró hátlemezt.). Szia.

Kephatter.avi
    
(#) Hp41C válasza webinas hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Szia Webinas!

Köszönjük a rugókat, a Te rugóddal megy az én óram is...
Meg kell gondolni, hogy milyen kontrollerrel csinálod meg az órát. A 16F628 nem sokkal tud többet, mint az eredeti (azért az RTC bővítés rajta van.)
A kibővített szolgáltatású verziók nagyobb pic-kel készültek. 16F886-tal már ébresztési, relé kapcsolási, hőmérési, automatikus fényerő szabályzási lehetőség is van benne. A DCF77 szinkronizációt is megírtam, de még nem akar működni. 16F887- tel (+7 port kivezetés) még a páratartalom és a légnyomás mérése is menne...
A nagyobb (8k) programtár sokkal több funkció megvalósítását engedi meg...
A hét napjának nevét pl. 16 nyelven lehet megjeleníteni...

Azon töprengek, hogy egy 16F88-at felteszek az óra I2C buszára a mérések (páratartalom, légnyomás, esetleg a már meglevő mérésekből is átvehetne) elvégzésére, az emberibb ébresztési és óraütési előállítására (zene ébresztéskor, madárhangok lejátszása egész órakor, az idő bemondása, stb...). Nem utolsó sorban ki lehetne használni a belső ram-ját, a port kivezetéseit, és felszabadítana egy-két port kivezetést a 16F886-on.

Ha gond a kontroller beszerzése, esetleg tudok segíteni...
Mindenkép a szinkronizált multivibrátoros lengető egységet építsd meg...

Szia
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Kitünően és tökéletesen megy a W886/3.10-es verzió!
Asztali kivitelű vázra szerelve, a számítógép asztalon helyeztem el, az RS232 folyamatos kapcsolattartása miatt.
- Az f88 bővítés valóban megoldhatná a hangok hű utánzását, és az egyéb kisegítő, segéd funkciókat is átvehetné. Jó ötlet.
- 8 pontos kijelzővel az analóg kijelzés már sokkal jobban értelmezhető lett, főleg a keret meglétével jól viszonyítható a pontosabb időmeghatározás. (0-24h).
Csináltam még egy szinkronizált astabil H-hidas vezérlőt, ahol egy LM317-tel állítom be a kivánt áram értékét. (Nem tudom hol lehet a programban szabályozni a lengetés feszültségét, ezért raktam be az LM317-es szabályozást). Most az áramfelvétel már össz.: 280mA lett!
Itt van néhány újabb felvétel és egy "tegnapi" avi keret nélkül, talán igy szebb. Szia.

(#) webinas válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Szia!
Ennyire nem gondolkodom előre!

Előbb meg csinálom az alap készüléket a mechanikai rezgés miatt. Kíváncsi vagyok, hogy miért rezeg be.
Elvileg nem szabadna neki, ha a rugó pontosan merőleges a felfüggesztésre. Meg az alap verzióhoz megvettem már minden alkatrészt.

Ez lesz a gyakorló darab. Aztán ha működik, akkor kezdek bele a komolyabb órába.

Bár tartok tőle, hogy mire oda jutok, ti már az atomóránál tartotok majd.

Orosz elektromos óráknál használtak egy meghajtást, amit ki szeretnék próbálni ezen a téren is.

Lényege:
Két tekercs van egybe tekerve. Amikor a mágnes elhalad a tekercs felett, az kinyit egy tranzisztort, és egy kondin keresztűl a másik tekercs ad egy lökést a mágnesnek így az tovább lendül. Ezt minden féllengésnél megcsinálja. Ez az óráknál nagyon bevált.

Kiváncsi lennék, hogy itt is működne-e? Illetve beválna -e a hajtásnál.

Ha kell rugó szóljatok. Közben találtam még.
(#) webinas válasza janocsi hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Sziasztok!
A 4,5V-os táp minek plusz bele?
(#) webinas hozzászólása Aug 5, 2009 /
 
A rengeteg eszemmel közben rájöttem, hogy valószínűleg az órának kell, hogy ne legyen szenilis.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Szia!

A "Wand voltage" hivatott a feszültség állítására ( 0 - 0V, 250 - 12V), a visszaolvasott érték a bal oldali mérések között a V-ban mért értéket mutatja.

Szia
(#) janocsi válasza webinas hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Szia Webinas!
A 4.5V + tápot kihagyhatod, mert kb 20-25mp igy sem "felejt" abban a kapcsolásban.
- Ha ezután nem akarna bekapcsolni, "resetelni" kell az áramkör PIC 5V-ját tápfesz nélkül! (A program a maradék fesz hatására már lefagy a PIC-ben, kb. csak 1-2 perc múlva lesz indítható). Szia.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Szia Hp41C!
A "Wand" fülön kerestem ezt a lehetőséget, Hmmm. Ebben megint az az érdekes, hogy a Meas. ban elég gyakran nézegettem meg adatokat, de ez a beállitás nem tünt fel egyáltalán.
Beállítottam 185-re, itt még szépen ketyeg a lengetés. Hamarosan kiveszem az LM317-et, minek melegedjen két félvezető is. Akkor majd állíthatok a feszültségen megint.
Köszönöm, szia.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Kiszedtem a felesleges áramkorlátot, és jól be tudtam állítani a kar amplitudóját a programból. Tetszik a kar kitérésének ilyen "finom" hangolású beállítása. (Egy CD plexijét muszáj volt védő előlapnak feltenni, mert több "baleset" is érte már a kijelző-kart. Nagyon könnyen elhajlik...) Csináltam néhány megszokott felvételt is a működésről. Köszönöm, szia.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Sziasztok!
Egy Measurements kép lemaradt at előzőkből, íme. Sziasztok.

Meas_5.jpg
    
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Jobban átvizsgáltam a beállítható értékeket mindegyik fülön. Egy kérdésem van ezzel kapcsolatban: A Brightness... lapon van egy Auto standby time (sec)-ben megadható értékkel. Ha távival kapcsolom ki az órát, az idő a beírt értéktől csökken. Ha a Stop-pal a programban kapcsolom ki a Wand lapján, akkor 0 lesz a hátralévő idő, és a távival nem tudom már bekapcsolni. A legnagyobb beírható érték 65535 sec, ami kb.: 18 óra 20 percet jelent. Ha ez 0 lesz, szintén nem kapcsolható már távival az óra.
Szia.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Sziasztok!
Az Alarm 1-2 beállításait egy egésznapos programbeállítással le teszteltem a 886/3.10-es verziót. Ott semmilyen hibát nem találtam, pontosan kapcsolgatta be/ki az órát. A beállításokról és a Wand lapjáról néhány felvétel, sziasztok.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Szia!

Amikor egyszerre ment a propeller bázisával, akkor vettem észre a bázis pontatlanságát. Itt a Timer2 adja az idő számításához a megszakítást minden 1000 utasítás ciklusban. A bázis pedig a Timer0 -t használja, de a hardver nem teszi lehetővé a 1000-es osztás beállítását, ezt programmal kellett megoldani. Itt jött elő, hogy az előosztó (4) alkalmazás miatt egy TMR0 írással nem lehetett a pontos 1000 osztást elérni - kétszer kellett a TMR0-t írni. (A TMR0 írása 2 ciklusra letiltja a számlálást.)

Szia
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Az új (propeller) bázisprogramban el lehetett menteni az Alarm beállitásait egy filében. Az megoldható lenne, hogy itt is bekerülne a programban ez a lehetőség, mert történt már olyan "reset", ahol az RTC-ből is elveszett minden adatom. Ilyenkor egyfajta beállítást vissza lehetne írni, nem kellene újra kitalálni azokat.
- Lassan már el tudom mondani, teljesen kiísmertem ezt a 3.10-es verziót, közben arra is rájöttem, hogyan tudom a távival (RS232 kapcsolat nélkül) mégis használni az óra fontosabb funkcióit.
Köszönöm, szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Szia!

A menüből el helet érni... Sőt, a Propeller bázis be tudja olvasni a Wand óra mentett ébresztési adatait is - és fordítva is, a Wand óra is képes értelmezni a Propeller óra ébresztési adatait.

A beállítási adatoknál azonban mindegyik óra csak a saját mentett állományát képes feldolgozni.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Megvan, a menüből el tudtam menteni, és elmentettem a paramétereket is. Ha egyszer (sok) időd lenne, ehez, ill. az újabb verziókhoz is célszerű volna egy kezelési úzmutatót leírni. Sokkal könnyebben elérhetők lennének ezek a fontos funkciók. (Lehet, hogy még mindig találnék számomra ilyen "rejtett" funkciókat?)
- Egy teljesen új 8 pontos kart kezdtem el csinálni, mert ez a mostani nem annyira vállt be. Itt már visszatértem az 1mm vastag nyák-lengőkar jól bevállt méreteihez. Ha elkészült, majd bemutatom azzal is a működés jellemzőit.
Köszönöm, szia.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Elkészült az újabb 8 pontos kar, de ezzel sem vagyok megelégedve. Valami oknál fogva "ferdén" rezeg a párhuzamos sík helyett. Cseréltem mágnest, forgattam, állítgattam minden mechanikai lehetőséget megvízsgáltam, de hasztalan. El nem tudom képzelni mi lehet a baja, pedig jónéhányat készítettem már hasonlót. Visszaraktam az előzőt, azzal legalább megyen síkban a rezgés. (Nem szabad ennyire precizen megcsinálni, mert mégannyira sem lesz jó.)
Kék 0805 méretkódú LED-ekkel szereltem, és a keretet két vörös 0.8mm széles spéci LED alkotja. Ilyen LED-eket már 1mm távra lehetne rakni egymástól, ahol igen kis méretben is elkészülhetne a kijelző. Egyszer csinálok a miniatür Wand-ot. Néhány felvételt feltöltök, szia.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Sziasztok!
Kikapcsolódásképpen, egy régebbi (f84A)-val működő asztali Wandot lebontottam, és átalakítottam f628_2.26 verziós kiépítéssel. Megvan benne az RTC-s lehetőség is. Úgy van kialakítva, ha szükséges, akkor csak be kell rakni egy PCF8583P IC-t, és csatlakoztatni hozzá egy 2032-es, vagy hasonló elemet. A program is igy van fordítva a kontrollerben. (Működik a program RTC nélkül, és be van kötve minden hozzávaló alkatrésze.) Ez a 2. ilyen óra, az elsőt fali kivitelben használom egy ideje. Még jónáhány paramétert kell majd megváltoztatni, (a rezgési freki még kevés, résoptika helyett Hall IC, stb.). Néhány felvétel ezekröl, és az óráról egy tömöritett állomány.
Sziasztok.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Sziasztok!
Érdemes volt ezzel az órával foglalkoznom, mert rájöttem a "ferde" elhajlást, rezgést, mi okozza! Ha a kijelző fejrész valamelyik írányban kicsit is el van ferdülve, akkor a kijelző lengés közben elferdití a kar tetejét, (mint egy venti lapátja), és emiatt a könnyitett kart elég nagy elhajlásra, (ferdülésre), készteti. Hiába csak 7mm széles az egész kijelző 1mm vastag hordozója. Nagyobb frekveciájú rezgésnél erre fokozottan kell ügyelni, és manuálisan tekergetve síkra állítani a kijelzőt. A mágnes a karral a tekercsek légrésében tökéletesen párhuzamosra állítható, ez a jelenség ettől teljesen független. Néhány felvételben ilusztrálom a hibát, és a sikban-rezgés megvalósulását is. (A frekin növeltem a rugóhossz rövidítésével. ekkor kezdett ez a jelenség is felerősödni). Elnézést a rossz minőségű felvételek miatt, de ez most optikai vezérlésű óra, nem tudtam jobban megvilágítani. Sziasztok.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Sziasztok!
Egy új rugótartó szerelvényt készítettem el, mert nem tetszett a tartó mechanizmus stabil rögzitési módja. 6*20mm-es alu rúd az alapanyag, u.a. mint a rugó és kar összekötő elemé. Ezzel remélem már nem lesznek berezgési problémák nagyobb frekin sem. Az volt az észrevétel, hogy minél nagyobb lesz a frekvencia, annál jobban "rázkódik" a gyengébb rugótartó bak, emiatt a hangja is kezd felerősödni, pedig csak 2-3Hz-el növeltem. (18Hz-nél már rezonált!) Tovább emelve a frekit, ezt a túlméretezett tartó szerelvényt már nem bírja berezgésre kényszeríteni. (A kijelző sikját itt is újra kellet az elcsavarodás miatt jusztirozni. Ez, ha csak 1-2 fok is nagyon eltéritheti a kar rezgési síkját!)
Néhány újabb felvétel erről az összeállításról, sziasztok.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Szia Janocsi!

Végre-valahára tudtam egy kis időt szakítani a szinkronizált multivibrátoros rezgető megépítésére. Most ez az óra is el tud indulni parancsra, ébresztésre.

Szépen halad az asztali kivitelű Wand órád ...

Szia.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Ennek igazán örülök, mert most tértem én is vissza a 886/3.10-es hez. Egy kicsit kisérleteztem, tapasztalatot gyüjtöttem azon az órán, igy mostmár ehez is bátrabban tudok majd hozzányúlni. Nem akartam ezt elbarmolni... (A legjobban az elcsavart rezgés érdekelt, amiatt kezdtem vele komolyabban foglalkozni).
- Mindegyik órámban szikronizált H-hidas lengető áramkör van, ezeket szeretem alkalmazni a stabil elindulása miatt. Egészen kis áramokra is be tudom állítani, akkor is elindul magától.
- Ez a 886-os most nem rezeg el az asztalon, pedig 22Hz fölött rezeg a kar. A Meas. -ban ott vannak a fontosabb adatok, felrakom, és egy szép kis avit.
Szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Aug 12, 2009 /
 
Szia!
Biztos az indulás mind parancsra mind ébresztésre.
Egy kis optimalizálás után elkészült a 3.12 verzió, kb. 10 ram változót sikerült felszabadítani. De a DCF77 vétel még mindig nem megy...

Szia
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 14, 2009 /
 
Szia Hp41C!
A DCF77-el nagyon sok a probléma, sokat olvastam róla, és túl messze is van hozzánk, csak szenvedés az egész tortúra. Nem is tudom nekünk itt miért nincs egy hasonló adónk, (relénk), vagy "errefelé" nincs is szükség az ilyen tipusú pontosabb időre?
- A 886-os Wand kijelző mechanikai védelmével kellett foglalkoznom, mert olyan vékony a kar, hogy gyakran éri véletlen fizikai igenybevétel. Most teljesen le van burkolva, elől és hátul is lezártam. Elől vékony müa. fólia, hátul egy nyáklemezekből kialakitott házat szereltem fel amely a fóliához van szorítva, azt is merevíti körben. Később, ha beválik, akkor festem le, ill. a fa szerkezeteket majd lakkozom. Néhány felvétel a "nyers" szerelvényről.
Szia.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Aug 14, 2009 /
 
Sziasztok!
Lefestettem a nyák-burkolatot matt feketére, tetszik igy a kinézete. (Jó, hogy belül is fekete lett a burkolat, igy sokkal jobb a kijelző láthatósága.) Ha találok valahol füstszínü kb 1mm vastag hajlékony plexit, abból készitem el majd a védő előlapot. Néhány felvételben még erröl, sziasztok.
(#) lidi válasza janocsi hozzászólására (») Aug 14, 2009 /
 
Azt a mindenit, ez már nagyon gyárin néz ki !

Ha sikerülne teljesen nyomásálló burkolatot csinálnod, abba pedig vákuumot, akkor szélzaj se lenne, meg légellenállás se.
Következő: »»   34 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem