Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Nem tudom milyen nyelven szeretnéd, de nagy vonalakban: beállítasz egy timert, timer megszakításban növelsz egy változót. Ezután megnézed, ha tulcsordult, azaz értéke 0, akkor bekapcsolod a lededet, azután meg akkor kapcsolod ki ha egyenlő a kívánt pwm jeled szélességével. Ez maga a szoftveres pwm. A főprogramodban meg szépen növelned kell a kitöltést, majd csökkenteni. A kapcsolások között, van egy ilyesmi példaprogi, rgb ledekre, igaz atmel -re, de mivel C ben van írva, könnyen átírhatod magadnak pic-re is.
Most nézem a rajzod, hát addig-addig faragod míg teljesen eljutsz az oshon féle égetőhöz.
![]()
Leírtam a miérteket, számold meg, hány alkatrésszel kevesebb ez így, még is működik hibátlanul!. Ismerem az oshont évek óta és a többi égetőt is, ami létezik(meg is építettem az összeset, amit az oldalamon találsz).
Az oshont nem építed fel a 7407-re, panel nélkül, légszereléssel! A JDM-et pedig hagyjuk, nem működik minden PC-n és alapjaiban hibás tervezés! JDM Ne... Nem hiszem, hogy bárkit összezavarna egy kapcsoló bekapcsolása égetés előtt(Vicces lenne, ha ez problémát okozna, mert akkor az ilyen hogyan akar programozni? ![]() Idézet: „7406-tal ebben az áramkörben is gondjaid adódnak?” Nem próbáltam, de ez a rész határozza meg az összes oshon klón működési paraméterét, ezért az a gyanúm, hogy a 7406 itt is okozhat gondokat. Több égetőt úgy tudtam csak életre kelteni, hogy kicseréltem 07-re. Mindegyik működött először természetesen, tehát ha megépítem 06-al, tuti működik, most! ![]()
Hát jó, pár alkatrésszel kevesebb, de ennyi erővel akkor lpt csati se kell, dugdossuk bele a drótokat az aljzatba. Ezt mindenkinek meg kell tudnia csinálni, aki ért a pic programozáshoz.
Nekem ez már nem ésszerű egyszerűsítés, ha képes kapcsolni, akkor ne ezen a pár alkatrészen múljon már, meg legyünk annyira igényesek, hogy legalább egy próbapanelen drótozzuk össze a programozónkat, ne levegőbe. JDM-et meg hiába szidod, nálam ment hiba nélkül akkoris ![]()
Nem értek veled egyet(Főleg mivel szándékosan kisarkítod a dolgot! Attól, hogy valami egyszerű, nem jelenti, hogy igénytelen!).
A JDM ügyet pedig ha nem érted meg szakmai oldalról, akkor nincs mit tovább rajta vesződnünk!
Már rongyosra olvastam a 16F887 pdf-jét, de akkor sem megy! tudtok segíteni abban, hogy hogyan kell analóg jelet pic-el beolvasni?
Be tudom kapcsolni analóg bemenetnek a porta-t, viszont az ist..nek sem bírom az értéket beolvasni. Nincs valakinek egy egyszerű példa progija erre, hogy megnézzem, hogy én mit ba..tam el? köszi a segítséget
Nem elég analógra kapcsolni a lábat. Miután ez megtörtént, ki kell választani az A/D modul bemeneteként ezt a bemenetet, fel kell programozni az A/D modult (sebesség, referencia, számábrázolási mód, stb.), majd elindítani egy mérést. Miután megtörtént a mérés, utána már ki tudod majd olvasni az analóg értéknek megfelelő számértéket (összesen 10 bitnyi) a megfelelő SFR-ekből.
Ez az amit a 44 pin demo boardhoz adnak példának (PIC16f887)
Igazából megoldódott a kérdés, de már csak kíváncsiságból is megpróbálok néhány típust és a FET-eket is! Köszönöm, hogy foglalkoztál vele!
Hello mindenki!
Szerintetek jobban megéri 18F-et venni mint 16F-et? ![]() Ezekre gondoltam: PIC18F4550-I / P vagy PIC18F4520-I / P. ![]() Eddig 16F877A-t használtam ami szerintem elég jó de azt mondták, hogy ezzel könnyebb elvileg meg jobban használható. Ráadásul van rajta USB csatlakozás is ha jól tudom. Köszi a válaszokat előre is! Bye! Idézet: „Szerintetek jobban megéri 18F-et venni mint 16F-et?” A feladat határozza meg, de a nagyobb lábszámú és memóriájú típusok esetében egyérteműen igen. Csak az egyiken van USB, amit felsoroltál. Az meg hogy melyik a jobb, nem megválaszolható kérdés. Mire kell, attól függ!
Értem. Köszönöm!
![]() Igazából hobbi célra, tesztelgetésre kéne. Meg hát ami éppen eszembe jut, hogy jó lenne megcsinálni de semmi komolyabb. Előbb szeretném megtanulni valamennyire a használatát a PIC-eknek mielőtt valami komolyabba belekezdenék. Szerintem azt veszem amelyikbe USB csati is van mert az érdekesnek tűnik. ![]()
Mindig a feladathoz választjuk a PIC-et. Én pl. elég sok 12F675-öt 12F683-at használtam már különféle célokra, mert elég volt lábszáma. 18F-ből ilyen kis lábszámú nem létezik. A kicsit nagyobb lábszámúaknak (16F628, 16F876, 16F887, stb.) van lábkompatibilis 18F párjuk is, ezeknél már tényleg az ár határozza meg a dolgot. Az ettől nagyobb lábszámúak már csak a 18F családban vannak, mint ahogy USB, CAN, Ethernet és egyéb perifériák is csak ezekben (bár létezik külső ethernet vezérlő is, de úgy már általában drágább az egész).
Ami tény, hogy a 18F-ek a memóriaszervezésük miatt könnyebben programozhatóak, és kevesebb az utasításoknál az ilyen-olyan veszteség, illetve eleve magasabb órajelen tudnak futni, tehát a teljesítményük nagyobb (persze erre viszonylag ritkán van szükség). Szóval mindig a feladathoz kell kinézni a PIC-et a fontos szempontok alapján. És hogy mondjak valami értelmes választ is, gyakorláshoz, ismerkedéshez jó a 16F887 és a 18F4550 is. Tehát nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy jobban megéri. Az USB még érdekesebb lesz, ha akarod majd használni is ![]()
Értem.
Nagyon köszönöm a válaszokat Mesterek!! ![]() Akkor még eldöntöm, hogy melyik is lenne jobb de szerintem marad a 18F. ![]() Igazából eddig azért nem vettem mert féltem tőle. Megzavart az a 18-as szám. ![]() Idézet: „Megzavart az a 18-as szám.” Az oldalamon írok erről a szindrómáról, nem olvastad?
Én nemrég tértem át 18F-re, azon belül is a 18F8622 lett a cél. Nálam a fő szempont a rengeteg funkció és a mégtöbb I/O bit volt, meg persze ehhez társul a gyors műveletvégrehajtó tulajdonsága is.
De. Pontosan ez az egyik ok amiért szeretnék venni egyet.
![]()
Ennek örülök! A 10F, 12F és 16F-eket pedig szépen a helyükön kell kezelni, mert van ahová bolondság mást tenni.
Tanulni szerintem is a 18F jobb, mert egyszerűbb. Utána jöhet a 16F-el való kínlódás, mert addigra legalább van egy kis rutin. ![]() Idézet: „Tanulni szerintem is a 18F jobb, mert egyszerűbb. Utána jöhet a 16F-el való kínlódás, mert addigra legalább van egy kis rutin.” En amugy forditva gondolnam logikusnak a tanulast, kezdeni a nehezebbel es atterni akenyelembe -- pl vezetni sem automata valtossal kell kezdeni ![]()
De nézhetjük úgy is, hogy ne egy szervo nélküli lomha, esetlen batárral tanuljunk vezetni, mert azzal könnyebben az árokban találjuk magunkat!
![]()
Találtam egy kis olvasni valót
![]() h..p://rapidshare.com/files/264792920/pma_3_hu.pdf.html
Á. Nem tudom letölteni! Azt írja, hogy 10-en tölthetik le és elérték ezt a számot. Nincs meg valahol máshol?
Ha valahogy el tudod nekem juttatni (legjobb lenne valami letöltési forrás rá), akkor felteszem valami rendes tárhelyre.
P(ic) M(ikrovezérlők) A(lkalmazástechnikája). Gondolom én.
Ez a Kónya könyv. Biztos, hogy ez helyénvaló itt?
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |