Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   541 / 1320
(#) lidi válasza slogan hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Nem tudom milyen nyelven szeretnéd, de nagy vonalakban: beállítasz egy timert, timer megszakításban növelsz egy változót. Ezután megnézed, ha tulcsordult, azaz értéke 0, akkor bekapcsolod a lededet, azután meg akkor kapcsolod ki ha egyenlő a kívánt pwm jeled szélességével. Ez maga a szoftveres pwm. A főprogramodban meg szépen növelned kell a kitöltést, majd csökkenteni. A kapcsolások között, van egy ilyesmi példaprogi, rgb ledekre, igaz atmel -re, de mivel C ben van írva, könnyen átírhatod magadnak pic-re is.
(#) slogan válasza lidi hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Köszönöm ,megpróbálom !
(#) lidi válasza watt hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Most nézem a rajzod, hát addig-addig faragod míg teljesen eljutsz az oshon féle égetőhöz. Bővebben: Link És ahogy látom ez kapcsolja magától a VPP -t. Ezzel a kapcsolással van valami gond, vagy a kihívás miatt alkotsz sajátot ?
(#) watt válasza lidi hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Leírtam a miérteket, számold meg, hány alkatrésszel kevesebb ez így, még is működik hibátlanul!. Ismerem az oshont évek óta és a többi égetőt is, ami létezik(meg is építettem az összeset, amit az oldalamon találsz).

Az oshont nem építed fel a 7407-re, panel nélkül, légszereléssel! A JDM-et pedig hagyjuk, nem működik minden PC-n és alapjaiban hibás tervezés! JDM Ne...

Nem hiszem, hogy bárkit összezavarna egy kapcsoló bekapcsolása égetés előtt(Vicces lenne, ha ez problémát okozna, mert akkor az ilyen hogyan akar programozni? ). Egyébként nem kell semmi különleges képesség a működtetéshez.
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Idézet:
„7406-tal ebben az áramkörben is gondjaid adódnak?”

Nem próbáltam, de ez a rész határozza meg az összes oshon klón működési paraméterét, ezért az a gyanúm, hogy a 7406 itt is okozhat gondokat. Több égetőt úgy tudtam csak életre kelteni, hogy kicseréltem 07-re. Mindegyik működött először természetesen, tehát ha megépítem 06-al, tuti működik, most!
(#) lidi válasza watt hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Hát jó, pár alkatrésszel kevesebb, de ennyi erővel akkor lpt csati se kell, dugdossuk bele a drótokat az aljzatba. Ezt mindenkinek meg kell tudnia csinálni, aki ért a pic programozáshoz.

Nekem ez már nem ésszerű egyszerűsítés, ha képes kapcsolni, akkor ne ezen a pár alkatrészen múljon már, meg legyünk annyira igényesek, hogy legalább egy próbapanelen drótozzuk össze a programozónkat, ne levegőbe.

JDM-et meg hiába szidod, nálam ment hiba nélkül akkoris
(#) watt válasza lidi hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Nem értek veled egyet(Főleg mivel szándékosan kisarkítod a dolgot! Attól, hogy valami egyszerű, nem jelenti, hogy igénytelen!).
A JDM ügyet pedig ha nem érted meg szakmai oldalról, akkor nincs mit tovább rajta vesződnünk!
(#) redoc hozzászólása Aug 7, 2009 /

Már rongyosra olvastam a 16F887 pdf-jét, de akkor sem megy! tudtok segíteni abban, hogy hogyan kell analóg jelet pic-el beolvasni?
Be tudom kapcsolni analóg bemenetnek a porta-t, viszont az ist..nek sem bírom az értéket beolvasni.
Nincs valakinek egy egyszerű példa progija erre, hogy megnézzem, hogy én mit ba..tam el?

köszi a segítséget
(#) szilva válasza redoc hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Nem elég analógra kapcsolni a lábat. Miután ez megtörtént, ki kell választani az A/D modul bemeneteként ezt a bemenetet, fel kell programozni az A/D modult (sebesség, referencia, számábrázolási mód, stb.), majd elindítani egy mérést. Miután megtörtént a mérés, utána már ki tudod majd olvasni az analóg értéknek megfelelő számértéket (összesen 10 bitnyi) a megfelelő SFR-ekből.
(#) Stefan válasza watt hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

2n2222-d biztos van otthon az nagyságrendekkel gyorsabban kapcsol. Egy próbát megér szerintem. Digitális áramkörbe nekem is volt már problémám a bc 182 lomhaságával, 2n2222 pár fokkal jobb volt.
(#) Stefan válasza redoc hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Ez az amit a 44 pin demo boardhoz adnak példának (PIC16f887)
(#) watt válasza Stefan hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Igazából megoldódott a kérdés, de már csak kíváncsiságból is megpróbálok néhány típust és a FET-eket is! Köszönöm, hogy foglalkoztál vele!
(#) spepe hozzászólása Aug 7, 2009 /

Hello mindenki!

Szerintetek jobban megéri 18F-et venni mint 16F-et?

Ezekre gondoltam: PIC18F4550-I / P vagy PIC18F4520-I / P. Szerintetek melyik lenne jobb?

Eddig 16F877A-t használtam ami szerintem elég jó de azt mondták, hogy ezzel könnyebb elvileg meg jobban használható. Ráadásul van rajta USB csatlakozás is ha jól tudom.

Köszi a válaszokat előre is!

Bye!
(#) watt válasza spepe hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Idézet:
„Szerintetek jobban megéri 18F-et venni mint 16F-et?”

A feladat határozza meg, de a nagyobb lábszámú és memóriájú típusok esetében egyérteműen igen.
Csak az egyiken van USB, amit felsoroltál.

Az meg hogy melyik a jobb, nem megválaszolható kérdés. Mire kell, attól függ!
(#) spepe válasza watt hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Értem. Köszönöm!

Igazából hobbi célra, tesztelgetésre kéne. Meg hát ami éppen eszembe jut, hogy jó lenne megcsinálni de semmi komolyabb. Előbb szeretném megtanulni valamennyire a használatát a PIC-eknek mielőtt valami komolyabba belekezdenék.

Szerintem azt veszem amelyikbe USB csati is van mert az érdekesnek tűnik.
(#) potyo válasza spepe hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Mindig a feladathoz választjuk a PIC-et. Én pl. elég sok 12F675-öt 12F683-at használtam már különféle célokra, mert elég volt lábszáma. 18F-ből ilyen kis lábszámú nem létezik. A kicsit nagyobb lábszámúaknak (16F628, 16F876, 16F887, stb.) van lábkompatibilis 18F párjuk is, ezeknél már tényleg az ár határozza meg a dolgot. Az ettől nagyobb lábszámúak már csak a 18F családban vannak, mint ahogy USB, CAN, Ethernet és egyéb perifériák is csak ezekben (bár létezik külső ethernet vezérlő is, de úgy már általában drágább az egész).

Ami tény, hogy a 18F-ek a memóriaszervezésük miatt könnyebben programozhatóak, és kevesebb az utasításoknál az ilyen-olyan veszteség, illetve eleve magasabb órajelen tudnak futni, tehát a teljesítményük nagyobb (persze erre viszonylag ritkán van szükség).

Szóval mindig a feladathoz kell kinézni a PIC-et a fontos szempontok alapján. És hogy mondjak valami értelmes választ is, gyakorláshoz, ismerkedéshez jó a 16F887 és a 18F4550 is. Tehát nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy jobban megéri.

Az USB még érdekesebb lesz, ha akarod majd használni is Most még ne számolj erre, majd egy fél-egy év múlva.
(#) spepe válasza potyo hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Értem.

Nagyon köszönöm a válaszokat Mesterek!!

Akkor még eldöntöm, hogy melyik is lenne jobb de szerintem marad a 18F.

Igazából eddig azért nem vettem mert féltem tőle. Megzavart az a 18-as szám.

Idézet:
„Megzavart az a 18-as szám.”

Az oldalamon írok erről a szindrómáról, nem olvastad?
(#) mammut válasza spepe hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Én nemrég tértem át 18F-re, azon belül is a 18F8622 lett a cél. Nálam a fő szempont a rengeteg funkció és a mégtöbb I/O bit volt, meg persze ehhez társul a gyors műveletvégrehajtó tulajdonsága is.
(#) spepe válasza watt hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

De. Pontosan ez az egyik ok amiért szeretnék venni egyet.

Ennek örülök! A 10F, 12F és 16F-eket pedig szépen a helyükön kell kezelni, mert van ahová bolondság mást tenni.
Tanulni szerintem is a 18F jobb, mert egyszerűbb. Utána jöhet a 16F-el való kínlódás, mert addigra legalább van egy kis rutin.
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Idézet:
„Tanulni szerintem is a 18F jobb, mert egyszerűbb. Utána jöhet a 16F-el való kínlódás, mert addigra legalább van egy kis rutin.”

En amugy forditva gondolnam logikusnak a tanulast, kezdeni a nehezebbel es atterni akenyelembe -- pl vezetni sem automata valtossal kell kezdeni
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

De nézhetjük úgy is, hogy ne egy szervo nélküli lomha, esetlen batárral tanuljunk vezetni, mert azzal könnyebben az árokban találjuk magunkat!
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

A szervó meg bármikor elmehet...
(#) poisonman hozzászólása Aug 7, 2009 /

Találtam egy kis olvasni valót

h..p://rapidshare.com/files/264792920/pma_3_hu.pdf.html
(#) redoc válasza poisonman hozzászólására (») Aug 8, 2009 /

Á. Nem tudom letölteni! Azt írja, hogy 10-en tölthetik le és elérték ezt a számot. Nincs meg valahol máshol?
(#) lidi válasza poisonman hozzászólására (») Aug 8, 2009 /

Ez mi lett volna amúgy ?
(#) potyo válasza poisonman hozzászólására (») Aug 8, 2009 /

Ha valahogy el tudod nekem juttatni (legjobb lenne valami letöltési forrás rá), akkor felteszem valami rendes tárhelyre.
(#) kisszee válasza lidi hozzászólására (») Aug 8, 2009 /

P(ic) M(ikrovezérlők) A(lkalmazástechnikája). Gondolom én.
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Aug 8, 2009 /

Ez a Kónya könyv. Biztos, hogy ez helyénvaló itt?
Következő: »»   541 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem