Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   663 / 2208
(#) sturbi válasza Moszkvai hozzászólására (») Aug 15, 2009
Ha ezüstös a réteg, akkor nem valószínű, hogy használt szerintem, a nagyon használt csöveknél kifejezetten kormos jellegű lerakódások szoktak lenni semmi esetre sem fényesek.
(#) CHZ válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 15, 2009
Ez azért kevés , többet kéne tudnia még ECC85-el is .
Egyszerű megoldás 6E5P , vagy 6ZS52P .
Több jó kapcsolás látható itt is ami megfelelő lehet , de nem "1/2" triódával .
(#) kocos válasza PetAd hozzászólására (») Aug 15, 2009
Ezeknél a "P" sorozatú soros fűtésű TV csöveknél a lényeg, hogy a fűtőáram 300mA legyen pontosan, szóval ezt mérd. Aztán, hogy az most 16,5, vagy 18 Volton áll be az lényegtelen.
Én 4 db PCL86-nak 8aminek egyik adatlap szerint 13,5, a másik szerint meg 14,5 V a fűtőfesze ) 15 Voltos fűtőtekercset készítettem, hogyha esetleg nagy lenne az áramfelvétel, akkor egy soos ellenállással beállítom. Nos a 4 cső pontosan 1, 19 A-t vesz fel 14, 9 V feszültségnél, szóval nem kell az ellenállás
(#) kocos válasza Moszkvai hozzászólására (») Aug 15, 2009
Nem tudom mennyiért vennéd, Sturbi, és CHZ Zoli megmondták, hogy ez még nem jelenti, hogy hazsnált, Ők azért sokkal tapasztaltabbak nálam, inkább Nekik higgy! szóval, ha nem túl drága, akkor megveheted, de én 600 Ft-nál nem adnék többet darabjáért, ugyanis annyiért kapsz új 6P14P-t, ami egy sokkal jobb hangú cső szerintem. Egy hangszer, és hifi erősítő javító/építő ismerősöm mondta, hogy neki vagy 800 db El84 ment át a kezén és sokkal volt baj ...
A GR erősítők gyártója, aki zenész körökben már külföldön is igen nagy elismerést szerzett termékeivel, szintén ezen a véleményen van, ő is 6P14P-t használ! Személyes tapasztalatom - hangzásban - nekem is ugyanez, HiFi-re, hangszerre egyaránt!
(#) rhesus23 válasza Moszkvai hozzászólására (») Aug 15, 2009
Találtam egy Tungsram EL84-et. Ez egy régi rádióból való, valószínűleg ment is jó sokat. Ez ugyanolyan mint a Tiéd csak ezen nem feketés az elszíneződés, hanem inkább szivárvány színű és sokkal kisebb felületen. Ha alulról nézem a lábak között barna az üveg. Nem is lehet átlátni rajta. A piros felirat már nem látható.
(#) kocos hozzászólása Aug 15, 2009
Én meg itt nagy "unalmamban" tekercselésbe fogtam A PCL PP másik kimenőjét tekerem újra, illetve még csak a szigetelést "cakkozom" ...
közben diszkréten szól a Faith No More, "bemelegítésként" a holnapi koncertre

remélem éjfél környékére végzek is ...
(#) rhesus23 válasza kocos hozzászólására (») Aug 15, 2009
Mire és mennyit tekersz?
(#) sturbi válasza tomi9 hozzászólására (») Aug 15, 2009
Nem kerek ez nekem egy csöppöt sem. Azt mondod, hogy a pentódák katódkörében lévő 100 ohmos potit 10 Kohmosra cserélted, ami eleve abszurd, hiszen a kapcsolási rajzból jól látható, hogy kb. 35 mA csövenkénti katódáram van, és ez nyilván átfolyik a katódellenálláson is, ez esetben 5 Kohmon (poti középen) 175 V esne (rácselőfesz), ami nyilván nem lehetséges. Viszont azt írod, hogy az egyik katódon 10,3 V, a másikon 12 V van, de azt is írod, hogy sikerült 0 V ofsetet állítanod (12-10,3=1,7 V ofset). Ezekkela rácselőfeszekkel (10 K középállásában) 2 mA körüli a katódáram, aminek viszont súlyosan ellentmond az, hogy ha a pentóda rácsán -10 V a rácselőfesz és 300 V az anódfesz, akkor 30 mA áramnak kell folynia kb.
100 ohmos ellenállások a segédrácson vannak, ha ezeket 330 ohmra cserélted, az érdemi változást nem okozhatna (egyébként, ha csak ennek az áramát nézem, az anódot nem, akkor kb. 2 mA lehet az áram a katódon 5 Kohm katódellenállással).
Esetedben kb. 25 mA katódáram kellene, ehhez katódonként 320 ohm (270-330 ohm) körüli katódellenállások kellenének.
Azt javaslom nézd át mégegyszer a csövek bekötését is alaposan, és ahogy Zoli is mondta kösd vissza az eredeti értékeket a katódkörbe, és csövenként állapítsd meg a katódáramot (katódellenálláson mért feszültségből könnyen számolható). Továbblépni ezután lehet.
(#) Moszkvai válasza sturbi hozzászólására (») Aug 15, 2009
Köszönöm.
Kormos lerakódás nincs rajta.Még a lábaknál se.
Az én használt EL84-eimnél viszont a lábaknál kormos az üveg.Akkor lehet, hogy új.
(#) Pioneer hozzászólása Aug 15, 2009
Készítettem egy gyors doboztervet a PCL86PP-mhez. A külső keret diófából, a felső borítás rozsdamentes lemezből lesz. A mérete 380x250x70 .
Próbáltam volna egy CAD program rejtelmeibe mélyedni, de inkább maradok a kézi rajzolású műszaki rajznál.
(#) CIROKL válasza Pioneer hozzászólására (») Aug 15, 2009
Ezek szerint tervezel rá EM 8 ... csövet is ?
(#) Moszkvai válasza kocos hozzászólására (») Aug 15, 2009
Van orosz csövem is.Én pont az ellenkezőjét hallottam a hangjukról.
Azért akartam venni, hogy kipróbáljam.Kettőt megvettem próbaképpen ami nem volt annyira csúnya.Egyébként 8db-ot akartam venni a PP-be és 1000Ft lenne darabja.
Ezért is kérdeztem, mert nem mindegy, hogy mit veszek ennyiért.A 6P14P 300Ft volt a börzén.Az oroszból van itthon három fajtám:6P14P-EV, 6P14P-K és a polgári verzió. Most tesztelem az SE-ben.Fejhallgatóval a polgári verzió tetszik a legjobban.Bár én szeretem a mély hangokat és nekem ez az első szempont.Magasba viszont az EL84 precízebb.A hangfalas meghallgatás még hátra van.Köszönöm a segítséget.Remélem majd másnak is hasznára válik ez a kis eszmecsere.
(#) Ricsi89 válasza CHZ hozzászólására (») Aug 15, 2009
Én voltam a marha, mert kimaradt a katód kondija. Mivel 63V-osból nem találtam hirtelen nagyobb értékűt, ezért egy 47µF 100V-ost tettem be és sokkal hangosabb lett. persze tettem az ECC-re is. Így már simán ki tudom hajtani a gépemről teljesen és nem torzít semmit. Gondolom itt fogy el az ECC ereje. Így kb 5W jön ki belőle és ég és föld a különbség a mostani és a délelőtti állapot között. A magas hangok picit túlsúlyban vannak a mélyekhez képest. Ezt okozhatja a katódkondi kis értéke? Mert amikor csak mély van magában az jó, de amikor belép az énekhang is, akkor ááá, eltörpül a mély és sok a magas. :yes:
Az 5 W már reális , ezzel a meghajtással .
A kimenő is okozhatja a basszus hiányát , de a katódban lévő elko értéke sem igazán elegendő .
(#) CHZ válasza Pioneer hozzászólására (») Aug 15, 2009
Jó ez a rajz .
Dobozban lesz a hál. trafó ?
(#) Ricsi89 válasza CHZ hozzászólására (») Aug 15, 2009
Áttúrtam az összes bontott panelt és találtam egy 470µF 63V-os kondit. Megtuningoltam a telefonomat is, hogy nagyobb jelet adjon ki és most van már basszus is. Szerintem a gépen nincs beállítva a hangszínszabályzás és ezért volt sok a magas. Így most elég jó. Még hiányzik a tápból is 50V és egy jó kis szűrés. Sajnos még csak a leválasztótrafóm adja a tápot mert nincs meg a saját trafója. Összeszámoltam, hogy mekkora teljesítményre lesz szükségem és 125W jött ki. Ehhez egy 12,5cm2-es vasmag elég lenne? Van egy hiperszil trafóm, ami 12,8cm2-es és arra 160VA van írva. Akkor gondolom ez is tud 150VA-t.
(#) lpcollector válasza Moszkvai hozzászólására (») Aug 15, 2009
Nem tudom, még érdekes-e, de csak most értem rá fotozni...
Van néhány darab, biztosan gyári új Tungsram EL84-em egyenesen egy felszámolt katonai raktárból (elötte évekig leltároztam őket ) És van közöttük egy széria ami pont így néz ki mint amiről itt szó volt, így ez nem lehet a használat jele.
Valóban nem olyan szép, mint a JJ, de hazai
(#) Pioneer válasza CHZ hozzászólására (») Aug 15, 2009
Szia!
Igen lesz benne oldalanként egy-egy EM80. A hálózati trafó toroid, ezért belülre kerül.
Amennyiben szeretnéd kihasználni a GU50 lehetőségeit , akkor minimum 200V/A (pl. SM102A) trafó kéne a tápba . Kimenőnek SM85B bőve jó lenne , vagy kb. ekkora teljesítményű vas . Pentóda beállításban 400V közeli táppal , megfelelő meghajtással 10W kihozható egy GU-ból .
(#) CHZ válasza Pioneer hozzászólására (») Aug 15, 2009
Szia!
Igen , gondoltam , hogy az a másik 2 cső varázsszem lesz .
Elfér az EM80 nyákja az erősítő panelje melett ebben az elrendezésben ?
(#) Moszkvai hozzászólása Aug 15, 2009
Hát igen nem véletlen dicsérik a TUNGSRAM-ot.
Amíg az orosz cső /6P14P-K/ugyanazon a magason cicereg a TUNGSRAM szépen sziszeg.A pergő dobok tisztábbak erőteljesebbek.A trombita harsányabb.Az énekhang egy árnyalatnyival tisztább.A mélyeivel nem vagyok csak megelégedve mert azok túl feszesek és a nagybőgő hangjának nem tesz jót.De ezeket csak többszöri cserélgetés után véltem felfedezni.Az orosz csőnél a K-jelűt találtam tisztább hangúnak.Bár mivel ez mikrofóniára kevésbé érzékeny cső lenne a TUNGSRAM erre is kevésbé volt érzékeny.A polgári verzióú így már tompábban szólt.De a mélyei lazábban szóltak.
Azért meggondolandó, hogy megéri-e a háromszoros árat.

(#) Moszkvai válasza lpcollector hozzászólására (») Aug 15, 2009
Igen így néznek ki.Nem túl szépek.De akkor újak.
Köszi!
(#) Pioneer válasza CHZ hozzászólására (») Aug 15, 2009
Most, hogy mondod, a varázsszemet nem lehet bárhogy fordítani.
Milliméterek híján, de át kell terveznem a panelt.
(#) CIROKL válasza Pioneer hozzászólására (») Aug 15, 2009
Hát igen az EM csöveket nem lehet akárhogyan fordítani ! Nálam mindig úgy vannak beépítve hogy csak a foglalatát építem a szerelőlapra , a hozzá tartozó elektronikát azt külön panelon oldom meg . Íme a panel és a foglalat beépitése itt talán látható . Mindez látható a belső kialakitásnál ott jobb oldalon a bemeneteknél . De viszont ha speciális panelt tervezel neki az akkor egészen más dolog .
(#) kocos válasza rhesus23 hozzászólására (») Aug 15, 2009
EI82 7 cm2-es vasra tekerek 3600 menet 0,2 es drótot, és 3x102 menet 0,5-öset 9kOhm/8Ohm
(#) rhesus23 válasza kocos hozzászólására (») Aug 15, 2009
És hogy állsz? Képeket láthatunk? Elég sok menet egy ilyen "kis" vasra nem? Mivel számoltad? (Tudod, tudom sok a kérdés)
(#) Pioneer válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 15, 2009
Most már elfér, átterveztem a panelt.

EM80.LAY

(#) sturbi válasza kocos hozzászólására (») Aug 15, 2009
Rá fog férni, kiszámoltad ?
(#) kocos válasza rhesus23 hozzászólására (») Aug 15, 2009
Sajnos nem jól állok, mert vendégeim voltak, eddig 300 menet van, majd az éccaka ráhajtok...
Lehet, hogy sok menet? még egy éve számoltam 0,6 T indukcióval, és 30 Hz fa-val...
számológéppel számoltam az ismert képletek alapján
most nem tudok képet mutatni, mert nincs gépem, de a testvére egy éve készült kb :
Bővebben: Link
(#) kocos válasza sturbi hozzászólására (») Aug 15, 2009
Rá fog! Már elkészült egy példány belőle, illetve kettő, mert ezt most újra tekerem, ugyanis melegedett (a használt drót átka - a 0,5-ös szekunder tekercseken végig meg volt repedezve a zománc ...) Az első példánya már szólt is, nem is rosszul ! Mélyben ott van, magasban kicsit hiányos volt egy SE-hez képest, bár nvcs nélkül hallgattam PCL86 PP-vel
Következő: »»   663 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem