Fórum témák
» Több friss téma |
koszi,
a meretezest hogykell megoldani, hogy 60wattot engedjen es ne nagyon melegedjen? Vagy ez mar eleva akkor atartomanyban allithato? Ebben is buz11 van ez miert job az 555-el mint a masik megoldas amit nekem ajanlottal es amit megepitettem az iment? Bocsi eleg buta vagyok aramkorlatozasban...mint kiderult
Megvettem diódát, hát nehéz elhinni, hogy 2x10A-t tud azokkal a cérnavékony lábakkal, de meglátjuk. Majd hűtöm rendesen. Vettem 6méter 1mm^2-es vezetéket a trafóra rátekerni. Gondoltam elég lesz a két szekunderre. Tévedtem. Ennek a frányó trafónak 0.2Volt/menet a szekundere. 35 menet kellett rá, hogy 10VAC legyen. Épphogy elfér. Holnap veszek még ugyanennyi vezetéket és megcsinálom a másik szekundert is,ztán a táp kész is.
koszi,
kozben kerestem hasonlo aramkort keszen, ez szerintem nem 555 hanem 504es IC. Jo lehet esetleg kicsi modositassal? http://www.hestore.hu/termek_10021453.html
udv,
ha jol latom ez impulzusonkent amikor kapcsol az aramot tulajdonkeppen nemkorlatozza, tehat vannak peak-ek amikor egy idopillanatban igen nagy aram megy apeltierre. Ezt pufferkondival ugye simithatom? Mekkora elkot erdemes ra tennem, ugy 60watt kornyeken ha simitani akarok? Ezen kivul meg az erdekelne, hogy a pufferkondit a D3 diadaval sorba kothetem-e hogy megakadalyozzam a peltier aramtermelo tulajdonsaga miat ta visszaaramlast es milyen polaritassal a labakat? Koszi az infot elore is. Ja meg egy icipici kerdes a C1 es a C2 kondi mertekegysege mikroFahrad? azaz 100n es 10n kapacitasu kell legyenek?
hello!
a kapcsolast te linkelted ittvan par sorral feljebb ezen a cimen: (#489287) köbzoli válasza gammabuta hozzászólására (#489278) (http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/ec/ecffb30cc616b834fb4c0301349c236d.gif) es abban van eleve dioda a motorral (aza a peltier mert oda kell tennia motor helyere) parhuzamosan egy Schotky 16amperes. Arra gondoltam ezzel sorosan kotok elkot hogy pufferoljak, hogy ne legyen annyi hirtelen felugro aram impulzus, csak meg nemtudom mekkorat kene tenni oda. Mar megvettem a hozzavalo alkatreszeket, nemsokara osszforrasztom ezt is.
Hali! a diódával páthuzamosan kell a kondi
Bővebben: Link 1-2000 µF bőven jó. sprofannal ezt beszéltük pár oldallal viszább.
ertem de akkor vissza is tolti a peltier a kondit
ezt ti is tapasztaltatok, hogy nem fut/hut annyira ha ott a kondi, mivel amikor eppen nem kap aramot a peliter akkor tolti a kondit mivel aramot is fejleszt azt en meg nem szeretnem legalabbis elso korben. mondjuk ha meg egy diodat tennek sorba a peltierrel mar az is megakadalyozna a visszafolyast es akkor lehetne a kondi az abran levo diodaval parhuzamosan csak apeltier egyik labanal lenne dioda, hogy ne follyon vissza az aram amikor aramot termel a hokulonbseg miatt.
Szerintem nem kell túlbonyolítani. amíg nem kap áramot a peltier az nagyon kicsi idő. Nem is foglalkozik vele senki. Ha úgy nézzük a villanymotor is termel visszafelé mikor nem kap áramot (generátor), de olyan kicsi ez az idő hogy nem számottevő.
ebben igazad van villanymotornal is ez ahelyzet de vajon oda is tesznek pufferkondit?
Hát kerestem pár kapcsolást... 10 kapcsolásból egybe volt kondi de az is egy 100nF kerámia
Na megjöttem a nyaralásból, az a kondi nem kötelező, de ha betettem oda pár 1000uf-ot akkor pár fokkal hidegebb volt ugyan olyan körülmények melett.
banyaiakos Találtam neked egy nagyobb 15x15cm-es 2-es alu lapot jó tudom csak 5cm-el nagyobb, de ha kell odaadom, sajnos ebből is csak 1db van az előző meg kellett az enyémhez.
Van egy 140W-os peltierem (illetve 2), az lenne a lényeg, hogy legalább -20 fokon 3W hűtőteljesítményt kapjak (ha több nem probléma). Szerintetek ha rakok rá egy 30W-osat, azzal hogy alakul a hideg oldal hőmérséklete üresjáratban, és a hűtési teljesítmény?
Hát vízhűtéssel csináltam már, a vizet épphogy csak megfagyasztotta a hideg oldalon a 140W-os peltier. A hatásfok nem izgat, csak meglegyen a kellő hőmérséklet.
Azt sehol sem láttam adatok közt, hogy mégis mekkora az a határ hőmérsékletben, amivel kaszkád peltierrel le lehet menni. Mert ha lehet vele levegőt is cseppfolyósítani, akkor máris rendelek 10-et.
A melegedő oldalt hűtöttem vízzel.
A hideg oldalon épp hogy megfagyasztott néhány csepp vizet. De igazából arra vagyok kíváncsi, meddig lehet lemenni peltierrel, he lehűtőm a meleg oldalt -100 fokra, akkor -140 fok lesz a hideg? Leszedtem egy peltier kalkulátor progit, de nem lehet feltelepíteni. Számolásokat, és alapvető információkat (minimum hőmérséklet) nem lehet sehol sem találni.
hali,
szeretnekmar rendbetenni valami egyszeru dolgot, ami felreertesekhez vezethet. megpedig, pl. egy 80Wattos peltier mit jelent. Azaz mi az a 80Watt??? Azt jelenti hogy Qmax, ami 'Maximum heat pumping capacity in watts' tehat ez nem ugyanaz, hogy hany wattot kell ra adjunk vagyis hogy hagy watton hozza ki a maxot magabol. Hogylehet ebbol kiszamolni, hogy kozepes illetve jo hutesu (tehat egyszeru leghutes vagy specib vizhutes) meleg oldal mellett hany wattot szabad neki adni, hogy meg ne melegedjen at tulsagosan a hideg oldal. Ezt azert is kerdezem, mert leghutesnel en azt tapasztaltam, hogy a 36wattos peltierem 36watton mar tulmelegedett, azaz kevesbe volt hatekony, mint most, amikor 12wattot adok csak neki. Most huti jobban a hideg oldalt, aztan egy bizonyos watt teljesitmeny felvetel utan mar at forrosodika hideg oldalra is visszacsordogal a ho es gyakorlatilag csak fut. Persze ez elrendezestol hutborda es legaram mennyisegtol is fugg kis mertekben. Szoval egy 80Wattos peltier , aminek 80watt a ho atpumpalo teljesitmenye, hagy watt tappal hatekony, legalabbis mik a hatarok, mivel sokkal kevesebbet mint 80watt illetve sokkal tobbet is kepes felvenni, ha ugy szabalyozza az ember? Mi itt az osszefugges?
2008 október 26.-ai hozzászólásod felett van a válasz Akkor úgy látszik elsiklottál felette.
2-3W-hoz nem szeretnék kompresszoros hűtést építeni. Egy 0,5W-os vörös kryodiódához kell majd. Ezek csak -20 fokon kezdenek el CW-ben üzemelni.
Itt egy gyári kaszkád: Bővebben: Link Azért ez elég mélyre lemehet hőmérsékletben. Illetve olvastam, hogy impulzusban nagyon mély hőmérsékletet el lehet érni, de egyszerűen sehol semmi infó erről nincsen, mindenki hallgat róla, mint a sír.
Hali!
Ezt a kapcsolást csinálnám meg a peltier meghajtására, de egyirányítás után 23VDC-m van. Tudom úgy állítani a kitöltési tényezőt hogy az effektív érték ne menjen 15 volt fölé. Csak nem tudom, hogy a 23 voltos impulzusokat mennyire fogja szeretni a peltier. Vagy csináljam meg a trafót 10VAC-ra? Az 555 mindenképp stabkockáról kapná a 12Voltot. Köszi.
Ha tenne a peltierrel párhuzamosan egy kondit, akkor elméletileg nem lennének 23V-os tüskék mert csak addíg kap feszültséget a peltier amíg ott van az a felfutó tápfesz (felfutó amíg a kondi töltődik pl 15V-ig, amit multival beállítottam), nem?
Letekerni nem akarnám a szekundert, mert ha csődöt mond a poject, akkor feleslegesen szedtem szét a hibátlan toroidom. Viszont ha ellenfázisba tekerek rá huzalt akkor 35 menet kell hogy 10VAC legyen a 17ből ami alig fér rá. Pláne, hogy 2 szekunder van Lehet 1.5mm^2-es hangszórókábellel kéne tekerni. Úgy nem kéne 2x tekerni.
Megvárom hátha tudja hogy mehet-e a 23volt kapcsolgatva. Ha jól számoltam 200Hz a freki.
Na akkor inkább tekerek rá 2x35 menetet ellenfázisba...
Kaszkádba kötöttem egy 140W-os és egy 30W-os peltiert (kb. 11V-os feszről mentek) még várnom kell, mire megjön a lézeres hőmérőm, hogy a hőmérsékletet is tudjam.
Bővebben: Link
Csináltam egy amatőr vízhűtőblokkot hozzá.
Na, lemértem a kaszkádot, -27 fokot mértem 7,3V tápfeszről.
-20 fok 11,1V-ról 1 darab 140W-os peltier 7,4V-ról -5,9 fok -1,7 fok 12V-ról -9,8 fok 10V-ról Egy kis felület terheléssel -7,5 fok 7,4V-ról, kaszkádban.
Ilyen marha nagy teljesítmény kell az alacsony hőmérséklet fenntartásához?
Az a probléma, hogy a peltiernél, -mivel relatíve kicsi a felülete- hogy a meleg oldalnál nagyon nagy a hőellenállás. Gyakorlatilag nagyon nehéz lehűteni vízzel is 50 fok alá, főleg, hogy még terhelve is van a nagyobbik (gyakorlatilag nem lehet). Kaszkádnál ez kétszeresen is igaz lesz, így kb. 17 fok a kaszkád lépcsőkülönbség, +ehhez hozzáadódik a legnagyobb hőkülönbsége, amit vehetünk 67 foknak, de ez kisebb feszültség miatt nem ennyi lesz.
Szóval minél kevesebb peltier van kaszkádba kötve, annál jobb a hatásfoka. A legjobb megoldás lenne, ha ezüstlemezzel lenne lecsökkentve a hőellenállás, úgy akár egész nagyokat lehet lefelé ugrani hőmérsékletben. Ezért, igazán mély hőmérséklethez legjobb kompresszoros hűtést és 1 darab nagy peltiert használni kaszkádban, így -70 fok üresjárásban könnyedén elérhető a normál gázokkal (R134, PB), de az igazi lenne egy klímakompresszor és R290, vagy R404, vagy R507.. majd hamarosan összerakok egy rendes párologtatót, és vagy tiszta propánnal, vagy pb-vel töltött rendszerre rálököm a peltiert, hadd fagyjon le az egész.
Sziasztok
Huh rég jártam erre sajnos nincs időm sokat olvasgatni, pedig annó elég aktívan tettem. Collector: az a fél radiátor nagyon kemény meg gratu hozzá, mert én nem szöszöltem vele ennyit... nekem kapásból a csapból jött és a lefolyóba ment Epracer: ez több mindentől függ. pl.: a cella átlaghőmérséklete, a két oldal közötti különbség, cellára adott teljesítmény. Azt hiszem ha ennyi adatot tudsz, akkor már meg lehet mondani belőle a többit. átlaghőmérséklet a félvezető jellege miatt. Mivel annál hidegebb annál jobban nő az ellenállása, magát a hűtési mechanizmust pedig a rajta átmenő áram okozza. A két oldal közötti különbség pedig azért mert a cellának nem is olyan nagy a hőellenállása, ami részünkről elég nagy szívás... A hatásfokot elméletben nagyon könnyen ki tudod számolni. Csupán a rá adott teljesítményt kell mérned, és beosztani vele azt a hasznos teljesítményt amit elvonsz a hűtött oldaltól. Gyakorlatban viszont kicsit ennél macerásabb, mert hogy még U*I-t mér az ember, az oké. De hogy a hideg oldalról elvont teljesítményt egy pillanat alatt nem méred le az tuti, hacsak nincs valami nagyon spéci ilyen cuccod nagyjából mérni, csak úgy lehet ha a P=dE/dT ből vezeted vissza a dolgot (dE és dT lesz ismert) , tehát elkezdesz szobahőmérsékletről hűteni egy szigetelt dobozban valami olyan cuccot aminek tudod a hőkapacitását. Ezután meg felhúzol egy görbét ahol időben ábrázolod a mért hőmérsékleteket. Ekkor megvan az hogy valamennyi idő alatt mennyivel csökkent a hőmérséklete a cuccnak. Pl.: 10fokról lement 6fokra 1 perc alatt. azaz abban a percben 4fokot csökkent, ebből meg kijön mennyi energiát is vontál el a hűtött térrészből=> azaz meg is van a hűtési teljesítmény. remélem érthető volt a dolog. A jelenlegi iskolai helyzetedet nem tudom, ezért nem is akartam a deriválással kifejezni a dolgot habár azzal egyszerűbb lenne a dolog egyébként a nekem mért peltiernél (ez egy kisebb példány) a 0%-tól elment egészen 400-430%-ig és a hideg oldal még ekkor sem volt melegebb a meleg oldalnál. Amiből ez kijött néhány érték: Ppeltier=2Watt Pelvont~8,2-8,3Watt, Ppeltier=12Watt Pelvont~27Watt. (természetesen dT=0-nál ) ezek a mért értékek, a mérés után felállított közelítő modell szerint 600-650%ig is elmehet a dolog, ami azért bizarr kár hogy ez nagyon kis teljesítményeknél igaz. a végére meg egy kis nyammogni való ha valakit érdekel http://mono.eik.bme.hu/~vanko/labor/kutato/NB.pdf üdv: balage
nofene....csak kétszer lehetett módosítani sebaj akkor itten fojtatom.
Ami kimaradt a közepe felé: Nálam a Ppeltier=A peltier elemre adott teljesítményt akarja jelenteni (azaz U*I) Pelvont=A hideg oldalról "elszivattyűzott" hőmennyiség lesz. A leadott teljesítmény engem különösebben nem érdekel, mivel semmi értelme... maximum a hűtés tervezésénél jelenthet hasznos infot, mert néhol köze nincs az elvezetett hőmennyiségnek a Peltierre adotthoz. Mivel: Ppeltier=2W Pelvont=8,2W => Pleadott=Ppeltier+Pelvont=10,2W Szóval itt épp 2Watton járatjuk a kis hőelemet és láss csodát mégis 10Wattra kell tervezni a hűtőbordát hosszabb üzem esetén. A másik példámnál is 12Wattot kap a cucc és mégis majd 30-at kell elvonni onnét. Érdekes egy dög mi?
Hőszenzorokat szeretnék tesztelni, ehhez kellene olyan eszköz, ami kb. -10 és +50 fok közötti hőmérsékletet tud generálni. Arra gondoltam, hogy peltier elemet használok. Még eddig nem volt dolgom ezekkel, ezért bocsánatot kérek a nagyon amatőr kérdésekért. Arra volnék kiváncsi, hogy ha pl. egy labortápegységgel egy 12V-os peltier elemnek kisebb feszültséget adok, és beállítok áramkorlátot, akkor üresen a peltier elemmel be lehet állítani egy viszonyleg fix hőmérsékletet illetve azt a feszültség változtatásával lehet-e szabályozni? Vagy ez olyan, mint a digitális áramkörök zöme, azaz két állapota van, vagy megy, vagy nem, olyan nincs, hogy csak kicsit megy. Ha pl. egy 12V-os peltierre 5V-t adok, akkor mit csinál?
Még egy picit off kérdés: az ebayen kapható olcsó (20-25USD) infrás thermometerek mennyire megbízhatók, tartósak? |
Bejelentkezés
Hirdetés |