Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kamera -> uC
Lapozás: OK   1 / 3
(#) Ant hozzászólása Aug 22, 2009 /
 
Sziasztok!

Egy olyan gondban vagyok, hogy egy kamera képét kellene feldolgoznom mikrovezérlő segítségével(avr -re írnám a progit).
A legjobb az lenne, ha pixelenként le lehetne kérdezni a képet, úgy 640*480-nál nem kellene több. Amire eddig jutottam:
I. Az optikai egérben található egy kis kamera(18*18->40*40)durván a felbontása.(Persze lehet több is, de ez az ami a leggyakoribb). Előnyei hogy SPI buson vezérelhető, és elég gyors. A hátránya hogy kicsi a felbontása.
II. Létezik egy IC a VNC1L, ami elméletileg képes a webkamerát kezelni. Ez jó lenne, ha valaki tudna adni hozzá regisztertáblázatot, és egy teljes adatlapot. Mert ami a gyártó honlapjáról leszedhető az a spi busnál megáll, és nem tartalmazza a regisztereket.
III. Az sos-nél lehet venni egy ilyen kamerát amely ha jól veszem ki, akkor képes rs232-n kommunikálni, és megosztani a kép adatait. Igen nagy hátránya hogy drága.
IV. A webkamerát usb-n keresztül tisztán rákötni az AVR-re. Ezt elvetném, mivel szeintem nem elég gyors ehhez ez a fajta mikrovezérlő, és igen komoly programot igényelne.
Ennek a problémának a megoldásában kérném a segítségeteket.

Ant
(#) Ant válasza Ant hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Pontosítok, mert ez így elég tág... Csak azt kellene kezelni, hogy a képen hol van egy fényló pont, bár ezt igen nagy felbontásban.
(#) Lucifer válasza Ant hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Üdv,

USB-os webkamera + vinculum chip felejtős.

Vannak soros kamerák amiket régebben lehetett telefonhoz csatolni pld. Siemens S55-höz. Ezzel az a baj, hogy jpgt tol ki, és annak feldolgozása necces egy 8 bites mikrokontrollerlel, egy 640*480 jpg áttolása így is kb. 1-1,5 sec, mi lenne ha ez bitmapként jönne ki. A boltban kapható soros kamerákat nem ismerem.

A képfeldolgozás a másik téma, a legszerencsésebb gépidő szempontjából a szintrevágás, de ehhez azt kell feltételezni, hogy a fénypont a három alapszín egyike, illetve hogy más ilyen szín nincs a képen.

Szerintem ez a feladat nem 8 bites mikrovezérlőnek való.
Ha rám hallgatsz inkább valami ARM/AVR32-es devboardban és annak megfelelő kamerában gondolkozz.
(#) Cavalier válasza Ant hozzászólására (») Aug 22, 2009 / 6
 
Az igen nagy felbontás mint jelent? A 640x480 nem az, szerintem. Az elektro levlistán van egy srác aki részt vett egy kamerás partjelző rendszer fejlesztésében, vele kéne kommunikálni. Ott nagyfelbontású CCD-t használnak, FPGA-val, ha jól emlékszem.

Ha elég a sima videókamera felbontás, AVR-el fel tudod dolgozni közvetlenül a kompozit jelet. Ha csak annyi kell, hogy egy fényes pontot megkeress, elég egyszerű lehet a dolog. Léteznek a neten avr-el is olyan feliratozók amik meglevő videojelre rá tudnak tenni feliratot, azt kéne tanulmányoznod. Az AVR-el feldolgozod a szinkronjeleket, és így már tudod, hogy épp hol tart a kép, és egy A/D bemeneten meg közben megnézed a fényességet. Vagy komparátorral.
(#) Zuzmo_farok hozzászólása Aug 22, 2009 /
 
hali, én csak ezért a kamera jel feldolgozásért szeretnék ARM-ra váltani. 8bitesnek nem tudtam megoldani hogy elég gyors legyen, és a 16MHz@1-2Kbyte sram elég karcsú az ARM- ok közül van 32-64kbyte@55MHz is ami szerintem egy .jpg kép feldolgozásához lehet elég. abból a jelből teleszórok egy memóriablokkot és lehet a függvényeket ráengedni, bár még fogalmam sincs milyeneket az is lehet 2 képet kell tárolni 1 időben, ha mozgásokat akarja az ember figyelni. Esetleg, ha folyamatban, amíg tölti rá az előző képre az újat, akkor vizsgálni pixelenként. az is sokat számít mekkora a felbontás(ezt szoftverrel erősen lehet butítani).
akárhogy számolgattam, mindig kellett valami háttértárolót használni, egy ronda 640*480-as 8bites színmélységű bitmap kép több mint900KByte, ha kell 2 még rosszabb a helyzet. Én tuti egy SD kártyára, vagy valami párhuzamos RAM-ra feltolom, és csak az után piszkálom. Tud valaki egy oldalt ahol l van írva a számítógép RAM-ok használata? van egy használaton kívüli gigás noti ramom csak jó valamire.
(#) Ant válasza Lucifer hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Hát igen, a vinculum chip kicsit bonyi lett volna...én is néztem ilyen soros kamerát, pontosan mca-25 -öt, de igazad van ez lassú. Igazándiból csak fényességet kellene nézni, pontosan infra jel fényességét azaz a kamerára kéne tenni egy infra szűrőt. Igen ARM az sokkal gyorsabb, és többet is tud, de nem is olyan árban van .

Cavalier:
A composit video jeles ötlet az csúcs, most néztem ezt az oldalt. Bár a vertikális szinkronizálás nem egészen értem, csak a fél sort küldi el a kép felénél?!
Most nézem az avr adc lekérési idejét, 14órajel. Az durván 16mhz-n 50 minta soronként lazán belefér.

Zuzmo_farok:
Én régen néztem a D-ramok írás, és olvasás ciklusait, és működhet mikrovezérlővel. Csak keress rá a google-ban.
(#) Ant válasza Ant hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Hopp! Hülyeség, analog comparátorral még gyorsabb
(#) jym válasza Ant hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Üdv.

Képfeldolgozást nagyon gyors DSP-vel, vagy FPGA-val szokták megoldani.

Idézet egy bme-s anyagból:

Idézet:

A digitális jel és képfeldolgozási feladatok megvalósítása sok esetben a kifejezetten erre a
célra tervezett DSP processzorokkal sem oldható meg gazdaságosan. A nagymértékű
hardveres párhuzamosítást kínáló FPGA eszközök alkalmazása ezekben az esetekben egy
lényegesen kedvezőbb megoldást jelenthet, egyszerűbb tervezési és realizálási feltételekkel.


Imi.
(#) jym válasza Ant hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
(#) Ant válasza jym hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Érdekes, és nagyon sokoldalú, amit küldtél. A baj csak az, hogy én még csak az avr-ig jutottam, és probálnám a szerkezetet a legegyszerűbben megvalósítani. Ugyanis nekem csak egy fénylő pontot kell megkeresenem, és ehhez elég lehet a composit videó jel is.
Az ilyen modulok a biztonsági kamerákban vannak, és azok 8-10000 forint alsó határral rendelkeznek. Németországban a conradban láttam kamera modult, és az csak 15 euró volt... Most nagyon , amiért nem vettem meg...
(#) jym válasza Ant hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Szia.

Igen, a téma nem egyszerű. Ha az lenne, akkor már minden autóban akadályfelismerőnk lenne

Sajnos én sem ismerem ezeket az algoritmusokat, így nem tudom neked megmondani, hogy meddig fog tartani a kép elemzése.

A következőt javaslom:

A kamera jelét vidd be PC-be, ott írd meg C-ben az elemzőt, majd nézd meg, hogy ez meddig tart. Ebből az időből már tudsz saccolni, hogy x MHz AVR-en ez kb. mennyi ideig tart (gondolom ott is C-ben fogsz dolgozni). A progit úgy kell megírni, hogy #ifdef dírektívákkal gyakorlatilag változtatás nélkül lefordítható legyen PC-re is, és AVR-re is.

Valahogy így:

#ifdef AVR
akkor valami utasítás // AVR esetén
#else
akkor valami más utasítás // WIN32 esetén
#endif

Imi.
(#) Ant válasza jym hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Sajnos nem c-ben írom a programjaimat. AVR-re basicben, a PC-re delphiben . Az a baj, hogyha végleg be kellene vinnem pc-re, akkor webkamerát használnék és twain programot, ezzel meg van oldva De nekem mikrovezérlőre kellene.
(#) Ant válasza Ant hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
A baj az, hogy nincsen nekem itthon soros porton kommunikáló kamerám, és nem akarok egyet venni 10e-ért, ha mégsem működne.
Nagyon tetszik a compositos megoldás, hiszen ha csak pontot kell keresni, akkor egy megszakítás ha 0-n van a jel, és megszakítás akkor, amikor a legerősebb a jel( egy potival beállítani az analóg komparátort). Minden 0-n lévő megszakításkor elindítani a timert és és amikor legerősebb a jel akkor rögzíteni az értéket. Most nekem ez tűnik a legegyszerűbbnek.
(#) Lucifer válasza Ant hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
15 K HUF egy Ubiquiti Routerstation itthon Mo.-n. 680 Mhz, 16 MB flash, 64 MB RAM. Van rajta USB 2.0 azaz veszel hozzá egy jobb webkamerát és onnantól csak kódolás kérdése az egész. Az egész megállt 20 K anyagköltségből, és nem kellett panelt gyártani, meg miegymás. Én szintrevágós témát ~feleekkora vason (Asus WL-500GP v1 -> 250 Mhz, 32 MB ram, 8 MB flash) kb. 5-7 FPS-el tudtam VGA-ban végezni.
(#) pici hozzászólása Aug 22, 2009 /
 
Hali

Analóg kamera felbontása nem túl jó. És azt is digitalizálni kellene nagysebességgel.

Digitális kamerák közül pl az ericssonnak van rácsatolható kamerája. Ez UART-on keresztül kommunikál. 115200bauddal, amit PIC is tud kezelni. Ez JPEG-ben és RAW(RGB)-ben is tudja adni az adatot.
Van a neten hozzá program is. MCA25
80x60-640x480-ig. (keress meg, ha ilyen érdekel, van MCA25 és MCA30 is)

Digitálisok közül vannak újabbak, 1208x1024 felbontással. Különböző mobilok használják.
Én egy Blackberry kameráját üzemeltem be. 8bites XMega processzorral. 4 frame/sec-mal képet 1280x1024 üzemmódban kiolvasni és 320x240-es LCD-re kirakni (RGB565)

AVR32 procik között pl AT32P7000-ben gyárilag benne van a kamerakezelés. Meg még sokminden más. Egyetlen hátránya, hogy hobbi céllal a BGA tok nem túl nyerő.
(#) Ant válasza pici hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Szia, nem igazán akarom digitalizálni a jelet, csak kiválasztani az utolsó legfényesebb pontot a képernyőn.
Azaz a video jelet soronként vizsgálnám, és kiválasztanám a legfényesebb pontot. Ha a feszültség meghalad egy bizonyos értéket akkor a comparator megszakít. Tudni fogom az oszlop és sor kordinátáit, abből már meg van állapítva a helye.
Ezeket a kamera modulokat én is néztem, bár avr-el tudnám csak megvalósítani.
(#) Ant válasza Ant hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
AVR -8bites mikrovezérlőt értettem, maximum atmega128.
(#) pici válasza Ant hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Honnan tudod, melyik a legfényesebb pont az összes közül, ha nem digitalizálsz?
Komparátor ok, de mihez képest?
(#) Ant válasza pici hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Igen ezt ki kell kísérletezni, az analog komparátor referenciáját állítanám.
(#) pici válasza Ant hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Akkor az csak nagyon mesterséges körülmények között menne... folyamatos megvilábítás, változattlan környezet...
Mit is szeretnél csinálni? Ehhez nem lesz jó
(#) Ant válasza pici hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Nem ehhez kellene. Infra szűrő, és egy infra lézer fényét kellene megkeresni a falon. Csak annyi, hogy hova világítottam.
Amit rajzoltam kicsit bugyuta, de remélem érthető.
1. a videó jel
2. a sorvége jelek
3. keresett képpont jele

jel.JPG
    
(#) Ant válasza Ant hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Apropó, nem tudnátok, hogy hol lehet Budapesten olcsón fekete-fehér kicsi kamerát venni?
Valami ahhoz hasonlót, ami ezen a linken az első sorban látható.
A conradban 5500 Ft lenne, de az kicsit drága.
(#) Ant válasza Ant hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Közben szereztem egy gameboy kamerát, és most van tesztelés közben. Ám van egy probléma, a kimenő jel úgy változik, ahogy én szeretném, de mintha nem adna ki magából videó jelet. Azaz a jelszint konstans értéken marad. Az ic adatlapja.
A programban nem járatom 500khz-n, sőt amikor a videojelet küldetem, akkor sokkal lassabb.
Ha megkapta a read jelet az avr, akkor egy pixelenként szép lassan leellenőrzi, hogy mennyi a feszültség. De mindig ugyanazon az értéken marad.
Foglalkozott már valaki gameboy kamerával?
(#) borvendeg válasza pici hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Hello!
Úgy látom te járatos vagy ebben a kamera témában. Én egy robotot építek ("Ki mit építettben van fent kép) szóval erre szeretnék egy kamerát tenni és a kamera képét a PC-n nézni. Tudnál ezekről a kamerákról valami bővebb információt adni? Esetleg adatlapot?
Ha jól értem van eladó kamerád is?
Köszi a segítséget.
(#) pako válasza Ant hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Üdv!
Van rajta optika? Mert az nélkül mindin pixel ugyan olyan színű.
(#) Ant válasza pako hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Szerintem biztos, mert így néz ki
Úgy teszteltem, hogy egyszer belevilágítok lámpával, egyszer nem
(#) pici válasza borvendeg hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Szia
Hát ha digitális kamerát akarsz RF-en vagy Bluetooth-on PC-re küldeni, az nem kicsit macerás, de megoldható.
Ellenben van egy tuti megoldás, vannak ilyen 2,4 Ghz-en adó analóg megfigyelő kamerák. És vannak tolató kamera vevő egységek.
A pici pár grammos kamerát a robototdra teszed, adsz neki 5V és adja a jelet.
A hordozható egységen meg nézed a jelet, nem is kell PC hozzá.
Ilyet rakok a helimre is.
(#) borvendeg válasza pici hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Hello!
Ez a megoldás is érdekel. Bár vagyok olyan mazoista h nem ezt a megoldást választom. De hol kapható ilyen kamera te már utánanéztél? Ára ilyenek?
(#) pici hozzászólása Aug 26, 2009 /
 
Kaptam ajándékba kamera + 4 csatornás RF vevőt.
Neten láttam külön kamerát, de még keresek ilyen forrást.
A mobil cucc meg egy GPS navigáció, amiben van tolatókamera vevő. 2,4 Ghz
A GPS+tolatókamera 38eft
A kamera csak 10eft
De még keresek olcsóbb lehetőséget.
Az autós tolatókamera kialakítása miatt picit nagyobb, robotra jó, de helire már nagy, ezért keresek olyat, amilyet kaptam.
Ezek az eszközök kompatibilisek, a kamerák 4 csatornán lehetnek. Az első variációban még hang is jön.
(#) Ant válasza Ant hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Jó, én írom tovább a saját problémámat
A gameboy camera az első képsort kiküldi, de a másodikat nem, azaz maximális feszültségen hagyja a kimenetet.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem