Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Egy olyan gondban vagyok, hogy egy kamera képét kellene feldolgoznom mikrovezérlő segítségével(avr -re írnám a progit). A legjobb az lenne, ha pixelenként le lehetne kérdezni a képet, úgy 640*480-nál nem kellene több. Amire eddig jutottam: I. Az optikai egérben található egy kis kamera(18*18->40*40)durván a felbontása.(Persze lehet több is, de ez az ami a leggyakoribb). Előnyei hogy SPI buson vezérelhető, és elég gyors. A hátránya hogy kicsi a felbontása. II. Létezik egy IC a VNC1L, ami elméletileg képes a webkamerát kezelni. Ez jó lenne, ha valaki tudna adni hozzá regisztertáblázatot, és egy teljes adatlapot. Mert ami a gyártó honlapjáról leszedhető az a spi busnál megáll, és nem tartalmazza a regisztereket. III. Az sos-nél lehet venni egy ilyen kamerát amely ha jól veszem ki, akkor képes rs232-n kommunikálni, és megosztani a kép adatait. Igen nagy hátránya hogy drága. IV. A webkamerát usb-n keresztül tisztán rákötni az AVR-re. Ezt elvetném, mivel szeintem nem elég gyors ehhez ez a fajta mikrovezérlő, és igen komoly programot igényelne. Ennek a problémának a megoldásában kérném a segítségeteket. Ant
Pontosítok, mert ez így elég tág... Csak azt kellene kezelni, hogy a képen hol van egy fényló pont, bár ezt igen nagy felbontásban.
Üdv,
USB-os webkamera + vinculum chip felejtős. Vannak soros kamerák amiket régebben lehetett telefonhoz csatolni pld. Siemens S55-höz. Ezzel az a baj, hogy jpgt tol ki, és annak feldolgozása necces egy 8 bites mikrokontrollerlel, egy 640*480 jpg áttolása így is kb. 1-1,5 sec, mi lenne ha ez bitmapként jönne ki. A boltban kapható soros kamerákat nem ismerem. A képfeldolgozás a másik téma, a legszerencsésebb gépidő szempontjából a szintrevágás, de ehhez azt kell feltételezni, hogy a fénypont a három alapszín egyike, illetve hogy más ilyen szín nincs a képen. Szerintem ez a feladat nem 8 bites mikrovezérlőnek való. Ha rám hallgatsz inkább valami ARM/AVR32-es devboardban és annak megfelelő kamerában gondolkozz.
Az igen nagy felbontás mint jelent? A 640x480 nem az, szerintem. Az elektro levlistán van egy srác aki részt vett egy kamerás partjelző rendszer fejlesztésében, vele kéne kommunikálni. Ott nagyfelbontású CCD-t használnak, FPGA-val, ha jól emlékszem.
Ha elég a sima videókamera felbontás, AVR-el fel tudod dolgozni közvetlenül a kompozit jelet. Ha csak annyi kell, hogy egy fényes pontot megkeress, elég egyszerű lehet a dolog. Léteznek a neten avr-el is olyan feliratozók amik meglevő videojelre rá tudnak tenni feliratot, azt kéne tanulmányoznod. Az AVR-el feldolgozod a szinkronjeleket, és így már tudod, hogy épp hol tart a kép, és egy A/D bemeneten meg közben megnézed a fényességet. Vagy komparátorral.
hali, én csak ezért a kamera jel feldolgozásért szeretnék ARM-ra váltani. 8bitesnek nem tudtam megoldani hogy elég gyors legyen, és a 16MHz@1-2Kbyte sram elég karcsú az ARM- ok közül van 32-64kbyte@55MHz is ami szerintem egy .jpg kép feldolgozásához lehet elég. abból a jelből teleszórok egy memóriablokkot és lehet a függvényeket ráengedni, bár még fogalmam sincs milyeneket az is lehet 2 képet kell tárolni 1 időben, ha mozgásokat akarja az ember figyelni. Esetleg, ha folyamatban, amíg tölti rá az előző képre az újat, akkor vizsgálni pixelenként. az is sokat számít mekkora a felbontás(ezt szoftverrel erősen lehet butítani).
akárhogy számolgattam, mindig kellett valami háttértárolót használni, egy ronda 640*480-as 8bites színmélységű bitmap kép több mint900KByte, ha kell 2 még rosszabb a helyzet. Én tuti egy SD kártyára, vagy valami párhuzamos RAM-ra feltolom, és csak az után piszkálom. Tud valaki egy oldalt ahol l van írva a számítógép RAM-ok használata? van egy használaton kívüli gigás noti ramom csak jó valamire.
Hát igen, a vinculum chip kicsit bonyi lett volna...én is néztem ilyen soros kamerát, pontosan mca-25 -öt, de igazad van ez lassú. Igazándiból csak fényességet kellene nézni, pontosan infra jel fényességét azaz a kamerára kéne tenni egy infra szűrőt. Igen ARM az sokkal gyorsabb, és többet is tud, de nem is olyan árban van .
Cavalier: A composit video jeles ötlet az csúcs, most néztem ezt az oldalt. Bár a vertikális szinkronizálás nem egészen értem, csak a fél sort küldi el a kép felénél?! Most nézem az avr adc lekérési idejét, 14órajel. Az durván 16mhz-n 50 minta soronként lazán belefér. Zuzmo_farok: Én régen néztem a D-ramok írás, és olvasás ciklusait, és működhet mikrovezérlővel. Csak keress rá a google-ban.
Hopp! Hülyeség, analog comparátorral még gyorsabb
Üdv.
Képfeldolgozást nagyon gyors DSP-vel, vagy FPGA-val szokták megoldani. Idézet egy bme-s anyagból: Idézet: „ A digitális jel és képfeldolgozási feladatok megvalósítása sok esetben a kifejezetten erre a célra tervezett DSP processzorokkal sem oldható meg gazdaságosan. A nagymértékű hardveres párhuzamosítást kínáló FPGA eszközök alkalmazása ezekben az esetekben egy lényegesen kedvezőbb megoldást jelenthet, egyszerűbb tervezési és realizálási feltételekkel. ” Imi.
Érdekes, és nagyon sokoldalú, amit küldtél. A baj csak az, hogy én még csak az avr-ig jutottam, és probálnám a szerkezetet a legegyszerűbben megvalósítani. Ugyanis nekem csak egy fénylő pontot kell megkeresenem, és ehhez elég lehet a composit videó jel is.
Az ilyen modulok a biztonsági kamerákban vannak, és azok 8-10000 forint alsó határral rendelkeznek. Németországban a conradban láttam kamera modult, és az csak 15 euró volt... Most nagyon , amiért nem vettem meg...
Szia.
Igen, a téma nem egyszerű. Ha az lenne, akkor már minden autóban akadályfelismerőnk lenne Sajnos én sem ismerem ezeket az algoritmusokat, így nem tudom neked megmondani, hogy meddig fog tartani a kép elemzése. A következőt javaslom: A kamera jelét vidd be PC-be, ott írd meg C-ben az elemzőt, majd nézd meg, hogy ez meddig tart. Ebből az időből már tudsz saccolni, hogy x MHz AVR-en ez kb. mennyi ideig tart (gondolom ott is C-ben fogsz dolgozni). A progit úgy kell megírni, hogy #ifdef dírektívákkal gyakorlatilag változtatás nélkül lefordítható legyen PC-re is, és AVR-re is. Valahogy így: #ifdef AVR akkor valami utasítás // AVR esetén #else akkor valami más utasítás // WIN32 esetén #endif Imi.
Sajnos nem c-ben írom a programjaimat. AVR-re basicben, a PC-re delphiben . Az a baj, hogyha végleg be kellene vinnem pc-re, akkor webkamerát használnék és twain programot, ezzel meg van oldva De nekem mikrovezérlőre kellene.
A baj az, hogy nincsen nekem itthon soros porton kommunikáló kamerám, és nem akarok egyet venni 10e-ért, ha mégsem működne.
Nagyon tetszik a compositos megoldás, hiszen ha csak pontot kell keresni, akkor egy megszakítás ha 0-n van a jel, és megszakítás akkor, amikor a legerősebb a jel( egy potival beállítani az analóg komparátort). Minden 0-n lévő megszakításkor elindítani a timert és és amikor legerősebb a jel akkor rögzíteni az értéket. Most nekem ez tűnik a legegyszerűbbnek.
15 K HUF egy Ubiquiti Routerstation itthon Mo.-n. 680 Mhz, 16 MB flash, 64 MB RAM. Van rajta USB 2.0 azaz veszel hozzá egy jobb webkamerát és onnantól csak kódolás kérdése az egész. Az egész megállt 20 K anyagköltségből, és nem kellett panelt gyártani, meg miegymás. Én szintrevágós témát ~feleekkora vason (Asus WL-500GP v1 -> 250 Mhz, 32 MB ram, 8 MB flash) kb. 5-7 FPS-el tudtam VGA-ban végezni.
Hali
Analóg kamera felbontása nem túl jó. És azt is digitalizálni kellene nagysebességgel. Digitális kamerák közül pl az ericssonnak van rácsatolható kamerája. Ez UART-on keresztül kommunikál. 115200bauddal, amit PIC is tud kezelni. Ez JPEG-ben és RAW(RGB)-ben is tudja adni az adatot. Van a neten hozzá program is. MCA25 80x60-640x480-ig. (keress meg, ha ilyen érdekel, van MCA25 és MCA30 is) Digitálisok közül vannak újabbak, 1208x1024 felbontással. Különböző mobilok használják. Én egy Blackberry kameráját üzemeltem be. 8bites XMega processzorral. 4 frame/sec-mal képet 1280x1024 üzemmódban kiolvasni és 320x240-es LCD-re kirakni (RGB565) AVR32 procik között pl AT32P7000-ben gyárilag benne van a kamerakezelés. Meg még sokminden más. Egyetlen hátránya, hogy hobbi céllal a BGA tok nem túl nyerő.
Szia, nem igazán akarom digitalizálni a jelet, csak kiválasztani az utolsó legfényesebb pontot a képernyőn.
Azaz a video jelet soronként vizsgálnám, és kiválasztanám a legfényesebb pontot. Ha a feszültség meghalad egy bizonyos értéket akkor a comparator megszakít. Tudni fogom az oszlop és sor kordinátáit, abből már meg van állapítva a helye. Ezeket a kamera modulokat én is néztem, bár avr-el tudnám csak megvalósítani.
AVR -8bites mikrovezérlőt értettem, maximum atmega128.
Honnan tudod, melyik a legfényesebb pont az összes közül, ha nem digitalizálsz?
Komparátor ok, de mihez képest?
Igen ezt ki kell kísérletezni, az analog komparátor referenciáját állítanám.
Akkor az csak nagyon mesterséges körülmények között menne... folyamatos megvilábítás, változattlan környezet...
Mit is szeretnél csinálni? Ehhez nem lesz jó
Nem ehhez kellene. Infra szűrő, és egy infra lézer fényét kellene megkeresni a falon. Csak annyi, hogy hova világítottam.
Amit rajzoltam kicsit bugyuta, de remélem érthető. 1. a videó jel 2. a sorvége jelek 3. keresett képpont jele
Apropó, nem tudnátok, hogy hol lehet Budapesten olcsón fekete-fehér kicsi kamerát venni?
Valami ahhoz hasonlót, ami ezen a linken az első sorban látható. A conradban 5500 Ft lenne, de az kicsit drága.
Közben szereztem egy gameboy kamerát, és most van tesztelés közben. Ám van egy probléma, a kimenő jel úgy változik, ahogy én szeretném, de mintha nem adna ki magából videó jelet. Azaz a jelszint konstans értéken marad. Az ic adatlapja.
A programban nem járatom 500khz-n, sőt amikor a videojelet küldetem, akkor sokkal lassabb. Ha megkapta a read jelet az avr, akkor egy pixelenként szép lassan leellenőrzi, hogy mennyi a feszültség. De mindig ugyanazon az értéken marad. Foglalkozott már valaki gameboy kamerával?
Hello!
Úgy látom te járatos vagy ebben a kamera témában. Én egy robotot építek ("Ki mit építettben van fent kép) szóval erre szeretnék egy kamerát tenni és a kamera képét a PC-n nézni. Tudnál ezekről a kamerákról valami bővebb információt adni? Esetleg adatlapot? Ha jól értem van eladó kamerád is? Köszi a segítséget.
Üdv!
Van rajta optika? Mert az nélkül mindin pixel ugyan olyan színű.
Szerintem biztos, mert így néz ki
Úgy teszteltem, hogy egyszer belevilágítok lámpával, egyszer nem
Szia
Hát ha digitális kamerát akarsz RF-en vagy Bluetooth-on PC-re küldeni, az nem kicsit macerás, de megoldható. Ellenben van egy tuti megoldás, vannak ilyen 2,4 Ghz-en adó analóg megfigyelő kamerák. És vannak tolató kamera vevő egységek. A pici pár grammos kamerát a robototdra teszed, adsz neki 5V és adja a jelet. A hordozható egységen meg nézed a jelet, nem is kell PC hozzá. Ilyet rakok a helimre is.
Hello!
Ez a megoldás is érdekel. Bár vagyok olyan mazoista h nem ezt a megoldást választom. De hol kapható ilyen kamera te már utánanéztél? Ára ilyenek?
Kaptam ajándékba kamera + 4 csatornás RF vevőt.
Neten láttam külön kamerát, de még keresek ilyen forrást. A mobil cucc meg egy GPS navigáció, amiben van tolatókamera vevő. 2,4 Ghz A GPS+tolatókamera 38eft A kamera csak 10eft De még keresek olcsóbb lehetőséget. Az autós tolatókamera kialakítása miatt picit nagyobb, robotra jó, de helire már nagy, ezért keresek olyat, amilyet kaptam. Ezek az eszközök kompatibilisek, a kamerák 4 csatornán lehetnek. Az első variációban még hang is jön.
Jó, én írom tovább a saját problémámat
A gameboy camera az első képsort kiküldi, de a másodikat nem, azaz maximális feszültségen hagyja a kimenetet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |