Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Lapozás: OK   146 / 443
(#) mammut válasza SzT3 hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

A legjobb verzió...
Kezdésképpen a főkonzol jön be, ott a projects/ eagle mappára jobb klikkel New Project-re kattintva hozol létre új tervezést, megadod neki a terv nevét és entert nyomsz!
Ezután jobb klikk a projected mappájára és New - Schematic kiválaszt és klikk.
A schematic lesz az áramköri rajz.

Itt kezdődik az egész, de nem itt fejeződik be! Ha kész van a kapcsolási vázlat, a File menü Switch to Board pontjára kell kattintani, ekkor beszól, hogy nincs panelrajz (nyákterv) a projectben levő schematic nevével, viszont ő felajánlja, hogy generál egyet a schematika alapján, a Yes-re kell kattintani és máris a nyáktervben vagyunk.
Itt alapból nagy összevisszaságot fog csinálni, de ez így van rendjén, ezután a saját szán íze szerint fogjuk tudni helyezgetni az alkatrészeket és vezetősávokat, furatokat... a panelon. A vezetősávokat az autoroute fogja a helyére pakolni, vagy ellenkező esetben mi is kézzel alakíthatjuk, ha jobban esik, ezt célszerű az alkatrészek végleges elhelyezése után végrehajtani! A panelrajz alkatrészbeültetési oldalát jeleníti meg felénk a program, a rozsdapiros színű vezetőréteg a felső oldal (1 Top), a kékeslila vezetőréteg az alsó oldal (16 Bottom) réteget jelöli kétoldalas tervezésnél. Egyoldalas nyáknál a kék oldalra fog csak huzalokat elhelyezni a program!
(#) SzT3 válasza mammut hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

ezt értem. . Bár eddig nem tudtam elmenteni. . de igy már sikerült
ÉS szerinted hogy csináljam? a semati8kus rajz legyen letisztázva vagy a nyákterv? én mint laikus inkább azt mondanám hogy a sematikust kavarom inkább meg nem a nyákrajzot?
mert amikor megvan a sematikus rajzom és rákatintok a switch to board akkor ugye behozza az alkatrészeket és ott van mellette a panel, gondolom ott kellene úgy elhelyezzem ahogy nekem a legjobb illetve ahogy a legkevésbé zavaros, namost akkor ez a kép a panelnak az alkatrészek felőli oldalát mutatja?
Na most ebből úgy lesz nyomtatott áramkör hogy rányomok az ikonok között alul lévő piros kék "hálós" auto ikonra. . ugye?
És ez már a forrasztási oldalt mutatja vagy még mindig a alkatrész oldalt? mert én most ugy probálom letisztázni a panelomat hogy a sematikus rajzba bepakolok minden olyan alkatrészt ami kell utánna létrehozom a board panelt ott elpakolgatom a dolgokat ugy hogy jó legyen és utánna azzal az auto gombal létrehozom (szerintem) a nyomtatottáramkör rajzot. ott meg szépen berajzolgatom a kapcsolatokat.
Tudom ez a leg boinyolultanbb. . csak azt nem tudom hogy itt akkor alkatrész vagy forrasztási oldal van. . mert ugye ugy kell kötözgetni.
illetve hogy hogy tudom azt változtatni hogy egy vagy két oldalas panellként rajzolja. én szeretném ha egy oldalas panelként rajzolná. . .

Igen a beültetési oldalt látod a programban!
Nem értem ezt a kavarós problémád, de teljesen mindegy hogy összevissza vannak a vezetékek a panelrajzon, a sárga vezetékek légvezetékek, ezeket a ratnest gombra kattintva összerendezheted minden alkatrészmozgatás után, a végleges alkatrészpozíció elérésekor pedig egy utolsó ratnest parancs és jöhet az autoroute gomb!
Ott adod meg, hogy a rajzon melyik réteget engedélyezed, és hogy a rajzolat milyen irányú legyen, meg lényeges még ott a Routing grid, ez a vezetékek sűrűségét határozza meg, minél kisebb szám van benne, annál sűrűbb lesz a rajzolat, érdemes kipróbálni 0,2mm-1mm-ig.

A Board rajz (nyákterv) mindig a nyomtatott áramköri rajzot mutatja neked, azt ami a panelra kerül.
És mindig a panel felső, vagyis beültetési oldalát mutatja! A forrasztási oldal a kék vezetékes oldal, de te azt is fölülről látod! A piros színű vezetékek pedig az alkatrészoldalon levő vezetőket jelölik, de ez csak akkor van, ha engedélyezed azt a réteget az autoroute-nál!
(#) IMi válasza SzT3 hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

Hello!
A sematikus rajzot szerkezd meg szépen, jól átláthatóan, majd válts a board-ra.Itt a kusza dolgokat kell rendbe tenni, először is el kell helyezni az alkatrészeket a board-on,(a board vonalai is mozgathatók), ha meg van az elrendezés akkor lehet routolni ( kézzel vagy auto). Mivel elsőre biztos nem lesz jó az elhelyezés a routolásnak, ezért ezzel jól ellehet szórakozni.Arrébb pakolod routolsz, ha nem jó ripup, majd megint mozgatás stb...
A panelt mindig felülről látod !!!
Az autoroute-ban a generals fülön tudod a routolni kívánt réteget be és kikapcsolni (N/A a kikapcsolt). Hamar ráfogsz jönni hogy az autoroute nem fogja 100%-osan megcsinálni, vagy nem úgy ahogy tervezted, ilyenkor marad a kézi madzagolás
Ha egyoldalast akarsz akkor a bottom rétegen dolgozz.
(#) bencsati válasza elektrocad hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

Köszi elektrocad, a group másolását kipróbáltam, működik is, de a másikkal nem jutottam semmire. Megköszönnék egy rövid leírást a panelize.ulp használatáról, ha ráérsz ilyenre! Köszi!
(#) elektrorudi válasza SzT3 hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

Szia.
A kapcsolási rajzot rajzold meg rendesen.
A programban nincs autoplace funkció, azaz minden alkatrészt neked kell elhelyezni a NYÁK-on.
Először a sok alkatrésszel érintkező alkatrészeket szoktam a panelre húzni (IC-k).
Utána a közvetlenül az IC-vel érintkező alkatrészeket húzom a "helyére". Azért van idézőjelben, mert ez még valószínűleg nem a végleges helye lesz, mert esetleg nem tudja bekötni az összes alkatrészt, és akkor egy kicsit módosítani kell az alkatrészek kiosztásán.
Alkatrészek mozgatása után érdemes rákattintani a "ratnest"-re (alul egy ilyen kereszt alaku piktogramm), mert akkor lerövidíti az összeköttetéseket, és jobban látod, mit hová kéne' mozgatni.
(#) elektrocad válasza bencsati hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

Sajnos a már említett címen található ulp-k leírásával nem szolgálhatok, mivel a cím nyilvános és bárki feltöltheti az általa írt és működő ulp-ket. Ez is egy, a felhasználók által írt alprogram. Egyébként az ULP egy rövidítés, User Language Program.
(#) SzT3 válasza IMi hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

Úgy ahogy értem, illetve ki is tudtam kapcsolni a többréteges nyákot. (tudom semmiségnek tűnik de mire megtaláltam mennyei boldogság)
tehát akkor miután megvan a sematikus rajzom meg a nyákott is kigeneráltam utána rányomok az autora és lepörget 3-4 verziót mire megáll. bár szerintem elég kesze kusza de mindegy.
namost ami ez után nem barnul be vezeték hanem vékony sárga lessz az lessz a lengő vezeték azt kell nekem bepotolni ugye?

Igen, vagy pedig más szabályokat feállítani a DRC-ben, vagy az autoroute-ban (pl. a vezetékek szélessége, a vezetékek felbontása, sűrűsége, routing grid finomítás).

A routing gridben adj meg neki pl. 0.4mm-t!
Persze ha már lefutott az autoroute, akkor már nem dolgozza fel újra a fájlt, egy biztonsági mentéssel kell újrapróbálkozni, vagy ha még nem mentetted el autoroute után a nyáktervet, akkor kilépés mentés nélkül és újra betölt a board rajz, és újra autoroute az új beállításokkal!
Így lehet vele játszadozni míg tökéletes nem lesz!

Szerintem a mellékelt nyáktervet még 50x le fogom futtatni újra + újra!.. Kész horror ez a játék.
(#) Pulyka válasza IMi hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

Szia

Nem akarok okoskodni,de mi szükség van a schematicra?
Én egyszerűen csinálom:
Új board(elötte nincs schematic) és itt elrendezem az alkatrészeket.
Ezután nyomtatok,és kész is a nyák(terv)

Gondolom a schematic csak a kapcsolási rajz miatt szükséges,de miért fontos az minden áron?

Nem kötekedni akarok,és okoskodni sem,csak nem értem.
Köszi

Szép estét
(#) mammut válasza Pulyka hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

Végül is teljesen igazad van, meg lehet csinálni úgy is egyszerűen, nem sok hátulütője van, bár a vezetékelés így kínosabb minden esetben!
(#) Pulyka válasza mammut hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

Egyszerű is igen.
Én szívesen használom a boardot,vagy úgy is mondhatom,hogy oda vagyok érte,mert én csinálom,a saját kezem munkája,és utána látom a művemet működni,az valami nagyszerű dolog
de tényleg nem értem,hogy mi értelme van a schematicnak,anélkül is pontos,és jó munkát végzek.
Nem magamat fényezem ,de ez tényleg így van
A fentivel azt akarom mondani,hogy nem azért nem használok schematicot,hogy egyszerűbb legyen a nyákkészítés,vagy mert lusta vagyok,esetleg időt spóroljak meg,de tényleg anélkül is megy a tervezgetés...

Nah valaki most már rántsa le a leplet erről a híres sematikról

Üdv:Tomi
(#) SzT3 válasza Pulyka hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

Egyet értek veled.
de igy is kezdtem hogy én per pillanat nem ugy csinálom hogy schematikba megrajzolom az egészet.
ENgem mondjuk csak jobban összekever. de minegy. valami haszna biztos van
amugy vannak olyan alkatrészek amiket a board nál nem lehet a listán megtalálni csak a schematik modnál. .ez miért van.
illetve ha már itt tartunk milyen 5 voltos regulátort javasoltok Pic16F627 es ic-hez Olyanra gondolnék ami benne is van az eagle-be mert én pl a 7805-se találom benne

A vreg néven vannak a voltage regulátorok, feszültség stabilizátorok a programban.
(#) SzT3 válasza SzT3 hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

ÉS ha már igy kérdezhetek akkor kérdezek is. mi határozza meg azt hogy milyen kondit rakok a feszstabilizátorhoz? csak ezért mert ugyan olyan feszstabhoz két különbözö képen más és más kondit tesznek? illetve mi az a kis valami aminek nanoba adják a számát meg pl azt javasolták hogy az PICem elé is tegyek ilyet csak nem tudom hogy mire gondolt a forumtársunk.

Előre is köszi

sajna szimplán vreg nincs nekem a pogiba csak v-reg-micrel.
ott meg nincs.
Amúgy ha szűkítem úgy hogy voltage regulator akkor talál egy csomót csak egyik se olyan amit olvasgatok vagy javasolnak hogy tegyek bele.
na mindegy elvileg egy 78L05z regulátor jo nekem ugye?
(#) kissi válasza Pulyka hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

Meg lehet csinálni schematic nélkül is az ák-t, de akik "komolyabban" csinálják ( ne sértődjetek meg érte!) azok mindig megrajzolják a schematic-ot is. Ennek az az oka, hogy egy-egy munkát mindig dokumentálni kell, mert sokszor már egy hónap múlva sem emlékszik rá az ember. A doksihoz kapcsolási rajz és NYÁK rajz is tartozik természetesen ( esetleg PIC program ) és ha ezeket az ember egy helyen megtalálja, akkor mind a javítás, mind az utángyártás, mind az esetleges későbbi módosítás könnyebben megoldható. A kapcsolási rajzból generálható netlist, amely alapján a NYÁK-ot már nem lehet eltéveszteni mint egyébként ( maximum az ember nem tudja megoldani vagy sokáig szenved vele!), sőt pl. tudomásom szerint az Eagle is ( én még nem használom, de fogom...) észreveszi, ha akár a NYÁK rajzon, akár az elvi rajzon cserélsz valamit ( ilyen előfordulhat akor is, ha már nem lehet például az alkatrészt kapni!) és figyelmeztet a javítandó eszközökre!
Szerintem ezek elég fontos okok a használatot illetően ( bár rövid távon néha tényleg előnnyel járhat ha az ember nem rajzol schematic-ot! )!

Steve

Itt a fájl, nekem alapból benne van. Ted be az eagle-x.x.x/lbr/ mappába, és már használhatod is.

v-reg.lbr

(#) SzT3 válasza SzT3 hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

Slussz poén az egyik demóáramkörében a feszültségstabilizátorként használja a 78L05z-t de a hozzá a demóban használt kondit nem lehet megtalálni az alkatrészlistába.
Vagy ennyire béna vagyok?

Köszönöm
már teszem is
(#) Frankye válasza SzT3 hozzászólására (») Aug 24, 2009 /

A kondenzátorokat, ellenállásokat, és általában a passzív elemeket nem érték alapján kell az EAGLE-ben keresni, hanem tokozás alapján. Ellenállásokat, kondenzátorokat az RCL nevű lbr-ben találsz, mégpedig úgy, hogy R_EU az európai szabványank megfelelő ellenállásokat, a C_EU a nem polarizált, európai szabványank megfelelő kondenzátorokat, a C_POL_EU pedig a polarizált, európai szabványank megfelelő kondenzátorokat tartalmazza. Az alkatrészeket méréssel lehet beazonosítani, lábtávolság és külső fizikai méretek alapján.
Úgy látom, Neked komoly gondjaid vannak a legalapvetőbb elektronikai ismeretekkel is, ezért nem biztos, hogy egyből a PIC-es áramkörökkel kellene kezdened az ismerkedést! Ne vedd sértésnek, de ez olyan, mintha valaki - a nélkül, hogy ismerné a számokat és a betűket - egyből harmadfokú, többismeretlenes egyenleteket akarna megoldani, és mellé Arisztophaneszt szeretne olvasni - eredetiben...
(#) SzT3 válasza Frankye hozzászólására (») Aug 24, 2009 /

Nem veszem sértésnek.
Pontosan igy érzem magam
CSak ez a megfogalmazás még nem alakult ki bennem de köszi
Sajnos relativ muszáj ezzel kezdjek mivel gyárilag megvenni rengeteg pénz esetleg megcsináltatni olyan fórumtársakkal akik vállalnak ilyet még mindig sok egy kicsit úgyhogy marad az hogy én megpróbálom megszülni az áramkört, és megépítem (elég lessz a programot kifizessem mert persze programozásból se vagyok valami fényes)
amúgy már lég jól állok ezzel az áramkörrel.
(#) gulasoft válasza elektrocad hozzászólására (») Aug 24, 2009 /

Hát nekem az autorouter miatt tetszik, azzal már drágább.
(#) Sendi hozzászólása Aug 24, 2009 /

Helló Mindenkinek.

Library-kat szeretnék összefűzni.
Van egy ulp a 'merge_lbr' de az leáll a 904 sorban szintaktikai hibával. (symbol listázása)
Ha ki REM-melem akkor végigmegy de a symbolt nem listázza.
Meg tudja valaki nézni mi a hiba?
Vagy valami egyéb módszer?

Köszönettel

merge_lbr.ulp

(#) Kacsavadasz hozzászólása Aug 24, 2009 /

Nincs valakinek véletlenül 74LCV4245-ös IC-hez, *.lbr-je?
Én nem találtam meg a neten.
Köszönöm!
(#) niedziela válasza Kacsavadasz hozzászólására (») Aug 24, 2009 /

Adatlapod van róla ?
Melyik tokozás érdekel ?
(#) Kacsavadasz válasza niedziela hozzászólására (») Aug 24, 2009 /

Adatlapom van, so24-es tokozás érdekel,ha nem lesz meg valakinek megrajzolom.
(#) niedziela válasza Kacsavadasz hozzászólására (») Aug 24, 2009 /

Nem értem a logikád, miért vársz akkor napokat,, hogy valaki az orrod alá toljon egy SO24-es tokot, ha amúgy nagy duzzogva megrajzolnád
(#) Kacsavadasz hozzászólása Aug 24, 2009 /

Azért kérdeztem, hogy hátha van valakinek, ha nincs akkor megrajzolom,gyakorlok legalább. Napokig viszont nem fogok várni, igaz nem sürgős a projekt.[OFF]
(#) bencsati válasza elektrocad hozzászólására (») Aug 24, 2009 /

Köszi elektrocad, akkor még nézegetem egy darabig, talán rájövök.
Következő: »»   146 / 443
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem