Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Hogy szó ne érje a ház elejét, csak lekurtítottam azt a kábelt kerek 20cm-re. Az égető áramkör épphogy nem csúszott le a ház tetejéről, tartották a ICSP drótok.
De semmi javulás, minden ugyanúgy megy.
Sajnos nem tudok belekötni semmibe. Amit láttam meggyőző, rendes munka.
Azt nehéz megmondani, hogy a PC mit tud elrontani. Lehet, hogy eleve nem elég gyors az LPT port, vagy egyéb más alaplapi eltérés. Sajnálom, hogy ennyi munka után sem sikerült elérned eredményt! Azt még sem lehet javasolni, hogy vegyél másik PC-t, vagy alaplapot. Ennek ellenére ha kölcsönbe tudnál kérni egyyet, érdemes lenne kipróbálni, hogy biztosan a PC-e a ludas! Esetleg egy PCI-os LPT kártyát ha tudsz szerezni, az is jó lehet. A BIOS-ban is állítgasd a lehetőségeket, hátha az egyik jó lesz!
Az a PCI LPT kártya elég húzós áron van, szerintem még a legelvetemültebb ismerőseim sem rendelkeznek ilyesmivel. Annyit tudok csinálni, hogy barátokhoz átviszem, sitty-sutty ki lehet próbálni, majd uninstall.
Egy másik gépen már próbáltam, de abban is hasonló, olcsó alaplap van, igaz idősebb pár évvel. Tünetek azonosak, nem olvassa be helyesen a memóriát, ha egyáltalán felismeri a PIC-et.
Ennyi rossz alaplap nem lehet. Mi van a BIOS-al?
Márpedig én nem csodálkoznék, hogy a másik gépen sem fut. Mindkettő az olcsó kategóriából van, alaplapi hang és videókártya, stb.
Nézzük csak, az áramkörrel kapcsolatos gondokat kiszűrtük. Ha azt feltételezzük, hogy a számítógép nem hibás, akkor csak a PIC-ek lehetnek rosszak, ami megint sántít, mert 4db műveli ugyanazt. Holnap már remélem sokkal többet tudok mondani, mert készen lesz a PICkit2. Nem vagyok vallásos, de már csak az imádtság maradt hátra. Ha az sem fog működni rendesen... BIOS. Azt már állítgattam, és semmilyen befolyást nem tapasztaltam. Felírtam az eredeti beállítást: Win627 Super IO Chpiset PP adress: [378] PP mode: [ECP+EPP] EPP Version: [1.9] ECP Mode DMA Channel: [DMA3] PP IRQ [IRQ7] Most nem tudom pontosan hogy van. A PP (parallel port) mode-t állítottam át, meg az IRQ-t 7-ről 5-re. Úgy random. Csak sajnos a számítógép nem egy villanykörte, hogy állandóan újraindítsam.
Nocsak, más ember nagy betűvel nem képes kezdeni a mondatot, engem meg lazán moderál a fórum, ha leírom, hogy szerintem. Kénytelen vagyok rövidítgetni, mert így is kisregények születnek.
Fejlemények: Végigállítgattam a BIOS-t, de egyszerűen nincs hatással a dologra. Írtam, hogy hibás beolvasás. Beolvastam egy PIC (12F629, amit felismer) memóriáját: 1000x töröltem, de a kód így kezdődik: **** **** 3FFF 3FFF... A **** azt jelenti, hogy nem 3FFF. Jó, akkor próbáljuk meg ugyanezt beleprogramozni, erre mit kapok: HIBA, beírva: ****, kiolvasás: 3FFF. Na itt be is fejeztem tegnap, mert ezt emészteni szükséges. Próbáltam valami driver-t keresni az LPT porthoz, de az Eszközkezelőben csak ennyi van: ACPI\PNP0400\4&1E2BBE8D&0. Nem a fórum, hanem én moderállak. És a nagy kezdőbetűt, írásjeleket hanyagolók nem ennyi figyelmeztetést, hanem warn-t, vagy freeze-t kapnak. Frankye
Driver nincs, illetve benne van a rendszerben, külsőt még én sem találtam. Jó lenne megnézni, hogy milyen jelalakok vannak az LPT portodon(szkóp). Lehet, hogy olyan szinten lassú, hogy tönkreteszi a program által kiadott jelet. Az is lehet, hogy az ACK nem olyan szintekre érzékeny, mint ami kéne, vagy lehet, hogy az a lassú. Nincs könnyű dolgod sajnos.
Egyetértek, hogy vannak akik nem képesek nagybetűvel kezdeni(és van néhány modi, aki észreveszi, még sem szól érte.), de itt a rövidítések sem elfogadottak. Ne aggódj, hogy hosszú lesz, nem fog érte szólni senki.
Szkóppal vizsgáljam meg? Akkor túlnőtt rajtam az ügy. Igaz terveztem, hogy valami egyszerű számgé... ööö számítógépes szkópot összerakok, de nem nyerte el egyik sem a tetszésemet.
Viszont a PICkit2 működik. Még nem próbáltam végig, de a 12F-es PIC-et gyönyörűen (nekem) felprogramozta. Holnap megyek és kipróbálom egy másik gépen az LPT-s égetőimet.
A PK2 nagyon jól teljesít, alig van vele gond.
Kíváncsi leszek, másik gépen működik-e, majd írd meg! Szkóppal kéne a jelalakokat megnézni. A legjobb lenne összehasonlítani egy olyannal, amilyennel jól működik. Sajnos nekem egy gépem sincs, amin ne menne!
Sajnos nem tudok jó hírrel szolgálni. Elvittem a Mini-t kipróbálni, de fel sem ismerte a Winpic800 a PIC-et.
Felírtam az alaplap típusát: MSI 875P Neo-FISR. A 7407-es áramkört nem tudtam kipróbálni, mert annál a tápellátást a PC-ről oldottam meg, a csatlakozót is eszerint alakítottam ki. Kipróbáltam a LED-es vizsgálatot, kapcsolgattam a PGC, PGD vonalakat, nem volt semmi különös. Annyit viszont tudok, hogy a sok szenvedéssel sikerült legyalázni az összes 16F PIC-emet, ez kicsit elvette a kedvem az LPT port további bütykölésétől. Idézet: „Annyit viszont tudok, hogy a sok szenvedéssel sikerült legyalázni az összes 16F PIC-emet, ez kicsit elvette a kedvem az LPT port további bütykölésétől.” Helyes ICSP bekötés esetén és helyes áramkör megépítés esetén(Vpp nem kerülhet Vdd nélkül a PIC-re), nem lehet tönkretenni a PIC-et, még szándékosan sem. Ott valami más is lehetett a nagy próbálkozás közben, ha jól sejtem. Igazából nem tudok mit mondani, mert jó lenne végre egy olyan PC-t találnom a környezetembe, amin nem működik a WLPT, de nincs(7 PC-n működik). Egy van a szomszéd faluban, még nem tudtam egyeztetni gerry-vel, hogy tudná e nélkülözni, de hát ki az aki tudja?
A 12F629-emet kb. 5-ször többet használtam a próbálkozások során, mivel csak ezt ismerte fel stabilan, mégis hibátlanul megy. De a 16F-ek... amelyiket csak egyszer teszteltem, azt lehet írni, csupán működni nem akar, ami előtte szépen futott rajta. Amelyekkel többször is szenvedtem, az bizony No device detected.
Én csak azt akarom mondani, hogy ennek nem az égetőáramkör az oka! Nálam egy se ment még tönkre! Ahhoz valami nagy szamárságot kell csinálni, hogy megtörténjen. Ezt a PC sem okozhatja, mert teljesen mindegy milyen jelkombináció kerül a lábakra.
Sziasztok!
Először megépítettem Wattnak a WLPT_Vpp_mini-jét. A WinPic800 fel is ismerte a 12F675-ösömet... Kiolvastam a benne lévő adatot... Addig rendben is volt. Megpróbáltam beleírni, és ezt kaptam: HIBA -> Cím írása. Na akkor megpróbáltam ICProg-gal is... Elvileg bele is égette, majd kiírta: Verify failed at address 000h ! Mondom magamban: itt valami nem stimmel... Olvasgatok, majd elhatároztam hogy megépítem a WLPT_Vpp_mini_v4-t. Sajnálatos módon, pont ugyanazeket a hibaüzeneteket kaptam! Mit csinálhatnék, hogy működjön? Vagy esetleg elrontottam valamit? (de 3x is átnéztem az áramköröket...) A tápellátással sem lehet (elvileg) gond, mert a számítógépem tápját használom! Így tanácstalan vagyok. Légyszi tanácsoljatok! (ja, és ne azt hogy építsek egy komolyabb áramkört)
Próbáld meg, hogy kiolvasod amit beégettél! Ha csupa nullát olvas, akkor a kód védett és nem engedélyezett a kiolvasása(nincs valami visszajelzés ezügyben? Code Protected?)). Ha nem nullák, akkor hasonlítsd össze a kiolvasottat két puffer segítségével(egyikbe belenyitod a hexet, a másikba beolvasod a PIC-et és összehasonlítod(a menüben van a parancs).
Lehet, hogy néhány PIC esetében az írás után ki kéne kapcsolni a Vpp-t, hogy az ellenőrzés rendesen lemenjen, de mivel ez magától fut, és a program nem tudja, hogy a Vpp nem lett kikapcsolva, hiába adta ki a jelet, ezért előfordulha ilyen "hiba".
Nem Code Protected, és kipróbáltam a Vpp kikapcsolást... Sajnos nem jó így sem... Képeket mellékelek!
Olyan ismerős a probléma...
Ír bele valamit, de hülyeséget olvas vissza. Ha visszaolvasol pár hsz-t, akkor láthatod, hogy én is ugyanezzel szenvedtem, siker nélkül. Természetesen nem azt mondom, hogy nálad is ez lesz. Szórakozz rajta még egy kicsit, aztán ha nagyon belefáradtál, akkor ajánlom a szilva-féle PICkit2-t! Most a Vaterán árulnak belőle egész tűrhető áron, de ha Bp-i vagy, féláron kijössz alkatrészekből (~2000Ft). Bár ezért a tanácsomért biztos ütni fognak a modik. Nem szép dolog más elektronikáját árulni, de hasznos a vevőnek. Szerk.: Most nézem, hogy leszedték a 4000Ft-os PICkit-et (vagy nem találom), pedig elég népszerű volt. Már csak 6000Ft-os van.
Az a baj, hogy itt csak az kérdez, akinek nem megy, és nem tudni hányan vannak akiknek simán működik. Jó lenne valami visszajelzés azoktól, akiknek működik, mert a végén úgy tűnhet, nem jó semmire az egész, és csak nálam működnek ezek a dolgok!
Megnéztem, valóban nem lehet a védelemre fogni, sajnos!
Neked vista van a gépen?
Ki kellene tenni egy szavazást ide.
Biztos sokaknak működik, nincs kétségem. Csak van pár kivétel is.
Én nem tudom, nem divat mostanában jelezni, ha megépítenek valamit és jól működik...
watt:
Most windows 7 van a gépemen, de valószínűleg nem az a problémája... Mezoas: PicKit2? 6000 ft? Sajnos nem hiszem hogy olyat tudnék venni... Lehet hogy inkább rászánom magam a megépítésére... Azért köszi a próbálkozást!
6000Ft-ot én sem fizetnék érte. Viszont itt Debrecenben csak a PIC 2500Ft-omba került (Modul), végül kb. 4000Ft-ban állt meg a dolog. Utánanéztem, Pesten a Lomextől és Chipcadtől vásárolva az alkatrészt nyák nélkül, doboz nélkül valamivel több mint 1600Ft az alkatrészköltsége a szilva-féle PICkit-nek (bruttó).
Idézet: „Most windows 7 van a gépemen, de valószínűleg nem az a problémája...” Hát nem tudom...
Mezoas:
miskolci vagyok, így a postaköltséggel már 4000 - 4500 ft környékén járnék... sajnos... watt: De én tudom! Még nem találkoztam olyan programmal, ami Vistán fut, 7-n meg nem! (Pedig jó sok progit használok) Ja de igen! A HP multifunkciós nyomtatómnak a driver-je! Na az egy résznél megakadt. De a 7-ben valamivel fejlettebb program kompatibilitás beállító van, és vista módban simán sikerült!
Most próbáltam ki egy másik számítógépen a WLPT_Vpp_mini_v4-t... Egy PIII-on, XP-vel, de mind a két program esetén is ugyanaz a hatás !
Értem... Azért a mai nap folyamán még kipróbálok 2 lpt-s programozót, hátha összejön...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |