Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Sajnos ez a beillesztés nem sikerült elegánsan, remélem nem haragszanak meg ránk a többiek!
Steve
Fogd rám nyugodtan
MOVWF ADCON1 ; 7 bit: az AD átalakítás 10 bites eredményét balra rendezi ( ADRESH-ba jut a felső 8 bit!) ; 6 bit: az AD átalakítás konverziós sebessége Fosc/32 az adatlapon a 6 bit az Unimplemented
Igazad van, most nézem, hogy miért írtam, mert emlékeim szerint is két helyen kellett állítani a sebességet! Mindenesetre működik, az LCD-s rész meg nem érdekes jelenleg!
Steve
A másik kérdésem :
BANKSEL TRISD MOVLW 00010100B ; az LCD-hez PORTE lábai digitálisak, PORTA is digitális, kivéve RA0-t! Banksel Trisd --> ez az lenne nem hogy bankváltás TRISD és a D port bitjeit állítod 0 v. 1. Miért van itt az E meg A?? Lehet, hogy hülye kérdés.
Megtaláltam: egy korábbi adatlap alapján volt megírva és ott még állítani kellett ! Azért is zavart, mert emlékeztem rá, hogy 2 helyen KELLETT állítani! Nekem az az adatlap még 16F873-as néven volt elmentve (ua. a család!) ezelőtt kb. 6 évvel!
A program egyébként tutira megy, mert tanárként ezt írtam a tanítványaimnak, de ezek szerint frissítenem kell a mostani adatlap alapján ( gondolom az ERRATA-kba benne van, de mivel működött nem néztem utána!) ) Steve
A BANKSEL TRISD a TRISD-t tartalmazó BANK-ra váltás, azaz az 1-es BANK-ra ( ettől kezdve az összes, 1-es BANK-ban lévő regisztert eléred, pl. az ADCON1-et is!) !
Nézd meg, hogy mit jelent, ha az ADCON1-et a megadott bitekkel töltöm fel ( akkor a mostani verzió szerint nem aktuális bitekkel ne foglalkozz!) ! Steve
18F4550-nél 5.1V bemenetre tönkre mehet?
PWSupply az 5.5V-ig mehet, azt látom. A zéner miatt kérdem, mert van 4V7, meg 5V1-es. És itthon csak 5V1-es van most
Nyugodtan ráteheted...
Steve
most neked a B-től kezdődik a nulla ha jól látom.
Ha így nézem az RA0 az analóg.
El tudnád küldeni a teljes progit meg a kapcsolást is hozzá, este át szeretném tanulmányozni alaposan.
Nincs meg hirtelen a teljes doksi, de a lényeget látod: az RA0-n van a poti, amit digitalizáltunk és a kapott értéket egy SZTE rutinnal feldolgozva kiírtuk a kijelzőre!
A bináris számok megadását jól látod, alapértelmezésben mi a decimális számrendszert szoktuk beállítani! Most mennem kell, majd délután leszek! Steve
Kiírhattam volna teljesen, csak lusta voltam, semmi extra jelentése nincs, a software-hardware szoros összefonódására akartam utalni.
Blint
Sziasztok
A soros probléma megoldódott, köszönöm mindenkinek aki segített. Érintkezési probléma okozta a hibát.
Referencia kézikönyv:
Ha beírom egy pic típusszámát (pl. PIC16F877, dsPICF4011) a Google keresőbe, akkor elvezet a Microchip oldalára, ahol az adott PIC-re vonatkozóan összegyűjtve megtalálható az adatlap, az Errata, a vonatkozó alkalmazási mintapéldák és a Refrencia Kézikönyv megfelelő fejezeteit. Ha a Referencia Kézikönyv fejezetei nincsenek belinkelve (pl. PIC16F887), akkor erre érdemes keresni: Refrencia kézikönyvek
A kondikon kívül még nem kell a három ellenállás sem...
Sziasztok!
Készítettem egy kapcsolást, amiben van egy save gomb. A gomb lenyomásakor a PIC az aktuális értéket az eepromba menti (majd induláskor visszaolvassa). A kapcsolóval párhuzamosan szerelt tranzisztor pedig egy amolyan automatikus mentés lenne áramszünetkor. Sajnos nem egyértelmű a tranzisztor kapcsolása, amikor a tápfesz megvan. Próbáltam fettel is, de sajna azzal sem megy. Akkut nem akarok használni az áramkör kis mérete miatt. Ötleteket várok azügyben, hogy mit kellene átvariálnom?
Igen de írtam, hogy a rajzhoz képest azokat fordítva is kötöttem be.
Max232N-em van és 1µF-es kondik. Ezért nm értem miért nem megy.
Kondikon kívül akkor semmi ellenállás nem kell? Kicsit félreérthető a hozzászólásod. (Az explorer board rajzán rajta volt a két ellenállás)
Hali! valahol láttam egy olyan megoldást, hogy egyik lábára a pic-nek tettek tápot majd egy dióda meg egy kondi utánn kapta meg a rendes tápot, mikor elment a táp az adott lábon megszünt,de a pic-táplábán még a kondi megtartotta egy ideig. És onnan tudta, hogy menteni kell. Esetleg ez neked is jó lehetne. Remélem érthetően írtam le.
Idézet: „Elsősorban azt kérdezném meg, hogy mi az a HW-SW?” gyakori rovidites: HW: Hard Ware SW: Soft Ware PIC (ill mikrocontrolleres es mas beagyazott rendszerek eseteben) amugy a software-t firmware-nek hivjak (FW) utalva, hogy az a resze az eszkoznek (ellentetben mondjuk egy szamitogeppel ahol a szamitogep fel van arra keszitve, hogy egy altalanos hardware-es kornyezetet biztositva sok fajta software-t lehessen rajta futtatni. A FW tehat szerves resze a HW design-nak, azt elvalasztani nem lehet vagy inkabb csak oktalansag lenne.
Vagy esetleg egy jól belőtt komparátort is el tudnék képzelni, de ez az előző javaslathoz képest ágyúval verébre kategória.
Nem tudod használni a PIC belső komparátorát? Az eeprom mentéshez idő kell, legalább 4700µF kéne az 5V-os táphoz, bár lehet, hogy 1000-is elég lenne, ha nincs sok adat.
Kis kiegészítés a HW/SW témához (hogy egyértelműbb legyen): a szoftver az, amibe nem lehet belerúgni... Idézet: „Igen de írtam, hogy a rajzhoz képest azokat fordítva is kötöttem be.” 1. Félreérthető volt a dolog, mert több rajzról beszéltél, s az utólag berakotthoz pedig az írtad, hogy "ezt a kapcsolást építettem meg". Mindegy, lényeg, hogy jó a polaritás! 2. Az RS232 szintkonvertert mellőzve, az UART kimenetet PICkit2-vel közvetlenül tesztelheted. (Az UART kimeneten a PIC Tx lábát értem, ahol logikai szint van...). Logikai anlizátorként is, és UART eszközként is használhatod, Így ellenőrizhető, hogy billeg-e a Tx kimenet (alaphelyzetben magas a szintje...), stimmel-e a bitráta ésatöbbi... Egy hasonló vizsgálat (Az USB-UART átalakító tesztelése PICkit2-vel) itt olvasható.
Ez nagyon szemléletes, fogom használni...
Steve
[OFF]
Idézet: „Kis kiegészítés a HW/SW témához (hogy egyértelműbb legyen): a szoftver az, amibe nem lehet belerúgni...” Dehogynem, beteszed a Street Fighter IV-et es barmelyik emberkevel szet lehet rugdalni
Hali,
ha egy 10K-s potit kötök a pic RA0 lábára kell neki valami ellenállás áramkorlátozónak?
Ha nem kapcsolod kimenetté a lábat úgy, hogy a potméter a szélső helyzetében van, akkor nem kell.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |