Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lézeres távolságmérés
Lapozás: OK   2 / 2
(#) dolfin válasza amather86 hozzászólására (») Aug 13, 2009 /

Igazad van, utánaszámoltam.
Van 40Mhznél nagyobb kvarc is?
AVR-hez sajnos nem értek.
Akkor ezen még gondolkodni kell...
Ha valakinek egyéb ötlete van, azt megköszönöm.,
Köszi
(#) amather86 válasza dolfin hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

Kvarc az van, csak ARM-et, vagy DSP-t kell használnod, hogy bírja is. ARM van 200-400MHz-es is, javítsatok ki, ha van nagyobb/nincs ekkora.
Vagy FPGA-ba is meg lehet írni
1ébként engem is nagyon érdekel a téma, össze kéne futnunk? (igen -> privát)
(#) dolfin válasza amather86 hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

Üdv

Privátban is beszélhetünk (ha olyan a téma) de itt mindenki tud belőle okulni.
Sajnos az említettekből egyikhez se értek, de ha te tudsz programozni, akkor megoldható.
Az egész kapcsolás szerintem nem túl bonyolult. Van egy lézerpointered amit kapcsolgatsz és egy fotodiódád vagy fototranzisztorod (szerintem egy megfelelő fényszűrővel) és már érzékelhető is a jel.
Lehet akár Infra lézer is vagy vörös lézernél 650nm-es színszűrő, csak azt valahol találni kell.
200-400Mhz kb 75cm lenne a maximális felbontás... még egy nagyságrend kellene (1Ghz ) vagy valami más megoldást keresni...
A másik megoldás, hogy a visszatérő fény fázisát vizsgálják, azt vajon hogy és mivel csinálják.
(#) amather86 válasza dolfin hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

A legegyszerűbb, ha a visszaérkező jelet formázod (négyszögjellé), ezt xor küldött négyszögjel. Az így kapott jelet integrálod valamennyi ideig, így megkaphatod az eltérést...
Ez valsz. nem elég pontos.
Egy másik megoldás: kiküldesz egy 1MHz-es 3szög/fűrész jelet. A visszaérkezőt szűröd, erősíted, így elég jó lehet a visszaállított jel.
Ez mintaveszed mondjuk ezzel: ADuC7020 (szinkronizálható a fgv.generátorral)
Így az 1MHz-nek megfelelő 300m-t 12 biten felbontva 15cm-s pontosság is elérhető lenne. Természetesen nem lesz, de sz.tem méteres már elérhető.
Aztán drágábban van 100MHz-es ADuC is...
Már 'csak' a többi nagyfrekis cuccot kell kiválasztani hozzá
(#) amather86 válasza amather86 hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Egyéb megjegyzés:
- a laser-ek elv. csak pár 10kHz-es változást tudnak követni, de ennek még utána kell nézni.
- ehhez hasonló elvű távolságmérőt szeretnék később rádióval is...
(#) dolfin hozzászólása Szept 14, 2009 /

Üdv

Van egy új ötletem.
Az emberi szem alapján: 2 lézer, (egyik lehet mondjuk fix) a másik forog (szteppermotor) és addig forog amég a 2 lézerpontból 1 nem lesz.
Megfelelő kalibráció után, fogalmam sincs mennyire lesz pontos, de szerintem ez (a matematikai tudásom alapján) a közeli érzékelésnél pontosabb (sinus,cosinus...).
Ti mit szóltok? A másik kérdés hogy hogyan lehetne érzékelni hogy 2 pont van e vagy csak 1?

Üdv
(#) iamrob hozzászólása Szept 14, 2009 /

Hali!

Érdemes lehet esetleg erre vetni egy pillantást. Elvileg 50ps felbontással tud időt mérni, ami 15mm-es felbontást jelentene a távolság mérésben (ill. reflektív mérés esetén 7,5mm).
Az adatlapját nem néztem át, nem tudom mennyire lenne bonyolult megoldani vele. Csak mint lehetőség linkeltem.
Tudásához képest nem is túl drága...
(#) amather86 válasza iamrob hozzászólására (») Szept 15, 2009 /

Az a baj, hogy a mérendő impulzusokat is elég nehéz olyan szépre létrehozni, hogy csak 0.5-2ns felfutási ideje legyen, ne legyen annyira zajos, hogy ezen belül is kb. a komparálási pont ne ugráljon nagyon...
Átlagolással viszont már működhet, vagy passz
(#) dolfin válasza amather86 hozzászólására (») Szept 15, 2009 /

És az én megoldásom?
Minél nagyobb felbontású szeppermotor kell, vagy esetleg egy nyomtatóból kioperált poziciókártya (az elég pontos szokott lenni)
Azon gondolkodtam hogy egy fotoellenállással, megfelelő színszűrő után nézném a kapott ellenállást AD konverterrel és a legkisebb értéknél (legnagyobb ellenállásnál) csak 1 pont lenne és ekkor nézném a 2 lézer egymás által bezárt szögét.
A mellékelt képen látható a számolás módja.
a-oldalt ismerjük és a ß szöget, akkor b oldal számítható.

Üdv

trigonom.JPG

(#) adamtui_93 hozzászólása Szept 17, 2009 /

Hali
csak egy ötlet veszel valami használt lézeres távolságmérőt és a kijelzőét kötöd AVR / PIC- re
vagy ha sikerül akkor azt a jelet ami a kijelző vezérlőjébe megy, ha szerencséd van akkor igy is lehet
(#) amather86 válasza adamtui_93 hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

az a baj, h a "laseres" távolságmérőkből az olcsók (2..5eFt) ált. csak célzásra használják a lasert és ultrahanggal mégnek...
(#) highand hozzászólása Szept 19, 2009 /

Nem egy, hanem két lasert kell használni, mégpedig olyanokat, amelyiknek a hullámhosszuk valamely többszörösén a frekvenciáik közel vannak egymáshoz, de nem esnek egybe. Tekintve a laser működési elvét ez nem lesz egy könnyű feladat. Mindazonáltal, ha sikerül, akkor lehetséges lesz interferáltatni azokat. A jobb fázis mérést amplitúdó modulációval lehet segíteni. Ez teszi lehetővé, hogy ne a hullámhossznak megfelelő frekvencián kelljen fázist összehasonlítani, hanem annak csak töredék részén.

A kiértékelő rész készen van, hiszen minden laser radar ezen az elven működik, csak ott a fázis eltolást a doppler effektus hozza létre.

Ez csak egy futurisztikus ötlet, de működhet.
(#) newen hozzászólása Dec 13, 2012 /

sziasztok newen vagyok!
úgy látom jó szakemberek vannak itt, és talán tudnátok megoldást találni az én problémámra is. Hogy legyen egy kis ösztönzés fizetnék is érte az elkészítésért plusz magáért az eszközért is.
Itt a probléma:
kb. 20-25 cm-ről kell a tárgy távolságát megmérni és azt nem egy kijelzőn hanem egy felskálázott mozgó rúdon jelenjen meg. Tehát ha a tárgy 5 cm-re van akkor a mozgó rúd is 5 cm-en álljon.
Ha valakit érdekel írjon rám a
newen01@freemail.hu-ra.
a többit majd megbeszéljük azzal akit érdekel
(#) tomika1234 hozzászólása Ápr 28, 2013 /

Sziasztok!

Szuksegem lenne egy olyan szenzorra ami ket reszbol al, es kimeneti jelkent (ha lehet 0-5 V) megmondja a ketto kozott levo tavolsagot.
Igazabol max 300 meterre lenne szuksegem.
20 meter felett nem baj, ha elter egy ket metert. Alatta azert legyen meter pontos.

Tudtok ajanlani egy ilyen erzekelot? Igazabol a hatotavolsagban es kimeneti jelben flexibilis vagyok, ha az ar/ertek arany meggyozo.

Koszi!
(#) sirály12 válasza tomika1234 hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Szerintem a legköltséghatékonyabb egy lézeres távolságmérő lenne. Ennél olcsóbban nem lehet összehozni, egy ilyen pontos eszközt. Az anyagköltsége több lenne, mintha kompletten megveszed.
(#) tomika1234 válasza sirály12 hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Szia! Es tudsz ilyen eszkozt aminek van analog kimenete, mondjuk 0-5V-os? Koszi
(#) kisedison hozzászólása Márc 29, 2014 /

Elég régi a téma, de.. A kulcsszó LIDAR. Csak ez folyamatosan szkenneli a teret 90-180-360 fokban egy lézersugárral, és folyamatosan méri a távolságokat, típustól függ hogy mekkora a felbontás. A robotautókon (mint pl a Google Priusa, vagy amiket a Darpa Grand Challange-en lehetett látni) olyanok is vannak amik egyszerre 32-64 lézersugárral pásztáznak.
(#) amather86 válasza L_Maqvus hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Nem tudom még aktuális-e, de neked egy ultrahang adó-vevő párosra van szükséged.
Egyik oldalon egy adó, másik oldalon egy/két* vevő.
A terjedési sebesség kb. 300m/s, tehát a mm-es pontossághoz 300-600kHz-es számolás szükséges.
Lehet venni hang visszaverődéses mérőt is (robotokhoz árulják). Ezzel ilyen szempontból csak az a gond, hogy a hang nem pontszerűen terjed, de ha az adó vevő részt kettészeded, akkor ezt megoldottad.
A másik gond, hogy eléggé elkent lesz a vett jel, kéne csinálni pár tesztet, de sztem csak a cm pontosság lesz az elérhető.

*A terjedési sebesség eléggé hőm., páratartalom függő. Legegyszerűbb, ha egy vevőt leteszel valami etalon távolságban is, és az azon mért időhöz arányosítasz.
(#) amather86 válasza highand hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Hasonló ötlet már volt, annyit tennék hozzá, hogy a háromszögeléshez elég, ha veszel egy kamerát meg egy lasert. Leteszed őket 10cm távolságba, h mindkettő "ugyan arra nézzen".
Aztán a kamera képen megnézed, hogy melyik pixelre (oszlopra) esik a laser fénye (esetleg egy szűrő is jól jön).
Bővebben: link
az elérhető pontosság leginkább a kamera és a laser távolságától és a felbontástól függ, de elég olcsó megoldás (legolcsóbb, programozható, kamerás mobiltelefon + laser pointer).
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2014
(#) amather86 válasza amather86 hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Valamiért levágta a végét....
Szóval rajzoltam valami gagyi rajzot (ld. az előző csatolmány), ne tessék röhögni, a célnak megfelel.
A kamerát persze nem kell a laser felé dönteni, akkor a max "végtelen" lesz. Ha elég ügyes vagy, beállíthatod úgy is, hogy az átló mentén mozogjon a kamera képén a laser pont, ahogy a tárgy mozog, ezzel nyersz pár pixelt.
Vetíthetsz vonalat is, akkor elég érdekes alkalmazások is szóba jönnek.
Bővebben: Link
Persze a "pontosság" a távolsággal csökken (logaritmikusan), de ez szerintem nem túl nagy baj.

Szóba jöhet kitakarás, de ha a kamerát közelebb teszed a laserhez, akkor egyre nehezebben, persze ezzel meg a pontosságot csökkented (ha a hatótáv marad)...
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2014
(#) mindenrevalasz hozzászólása Aug 16, 2014 /

Van itt néhány fénykép egy 35 méterig 1mm pontossággal mérő műszerről.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem