Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » METCAL (indukciós) páka
Lapozás: OK   2 / 5
(#) spark2 válasza László zs hozzászólására (») Nov 23, 2006 /

A kapcsolásnak csak kicsi hibája van.
Először azt veszem sorba, hogy mit kéne csinálnia ennek a tápnak. Tehát a megfelelő feszültséget kell biztosítania 330kHz-en a pákában lévő tekercs számára. A tekercsben elhelyezkedő pákahegy pedig egy ellenállásként fogható fel, ami párhuzamosan kapcsolódik a tekerccsel, vagyis ügyelni kell arra, hogy a megfelelő nagyságú áramot megkapja a tekercs.
A pákahegyek különböző nikkelötvözetek, amik mágneses anyagok, ezért a tekercs benne a pákaheggyel viszonylag nagy induktivitást képvisel, és amikor eléri a pákahegy a Curie-pontját, akkor a tekercs induktivitása jelentősen lecsökken, ami azt eredményezi, hogy a pákával sorbakötött kondi sokkal gyorsabban sül ki, ami nagy áramimpulzust jelent a FET-en, amit esetleg vizsgálni lehet, de ilyen funkció az UC3842-ben van, ebben az MP1591-ben nincs, és ekkor a FET nyitva tartásának idejét csökkenteni lehet.
Másképp fogalmazva, ha a pákahegy elérte a Curie-pontot, azután már hiába küldesz át áramimpulzusokat a pákán, és a benne levő tekercsen, már nem fog tovább melegedni a pákahegy, az áramimpulzusok energiája a FET-ben fog hővé válni.

A sok szöveg közben rájöttem, hogy mégiscsak közel jársz a megoldáshoz.
1. A FET-tel párhuzamos kondi abszolút nem kell, amikor vezet a FET, úgyiscsak mindíg kisül.
2. Nem fontos foglalkozni azzal sem, hogyha elérte a pákahegy a Curie-pontot, akkor visszavegyünk az energiából, mert a pákahegy már nem lesz melegebb, a FET meg amúgy is bírja, és fűti egy kicsit a szobát.
3. A pákával sorbakötött kondi a teljesítmény titka: jól látom, hogy 1pF van melléírva? Na mindegy, kezd el növelni ezt a kondit, és nőni fog a teljesítmény.
4. Szerintem nincs baj a 330kHz-el sem, és a +12V-os tápra kötött fojtótekercsre se nagyon pazarolj energiát, mert pl. egy 100uH-is tekercs impedanciája 330kHz-en X=2*pi*f*L=200 Ohm, szóval még szerintem egy 50uH-is tekercs is jó. Ez 5-6 menetet jelent egy szokásos légrés nélküli ferritre, bár ide inkább egy légréses kellene, egy Al=250-es, 20 menettel.

Most jut eszembe, a Weller pákák is így működnek, csak ott egy hőhuzal melegíti a pákát, de amikor a hegy eléri a Curie-pontot, akkor egy kis mágnes elenged, és nem vonzódik tovább a pákahegyhez, és ezzel lekapcsolja az áramot a hőhuzalról!
Csak 3 mágneses fém van: a Ni, a Co, és a Fe.
Így a Weller is nikkelt használhat.

Tehát amit fentebb kiötöltem, azt mindjárt én is kipróbálhatom Weller pákaheggyel, amire tekerek egy kis tekercset. Mondjuk szilikon-szigetelésűt, hogy bírja a kiképzést.
Szerintem ez egyenértékű a kerék feltalálásával.
(#) PCB válasza spark2 hozzászólására (») Nov 23, 2006 /

Szia !

330KHz

470KHz, se több se kevesebb

Üdv!
(#) László zs válasza spark2 hozzászólására (») Nov 24, 2006 /

A FET-tel párhuzamosan kötött kondi kicsi plusz teherként van jelen, (az értékét nem írtam de most nem is emlékszem már rá valami kis értékű volt) először én sem akartam belerakni, de csúnya volt a hangja a rendszernek amiután a páka hőmérséklete emelkedett. Valószínű, mint ahogy írtad ekkor lép képbe az UC3842 áldásos visszaszabályozása.
A pákával 1mikros kondi van (105) sorbakötve, csak csúnyán írtam.
A tekercs szerepe: egy BOOST üzemű feszültségkonverterként dolgozik a FET társaságában.
Ez teljesen igaz a Weller pákánál is működnie kell, egy kis átalakítás után.

Sajnos csak 330kHz-en működik.
(#) spark2 válasza László zs hozzászólására (») Nov 24, 2006 /

Javítanám magamat, mivel mégis jobb lenne az UC3842 helyett az UC3844. Csak annyi a különbség, hogy az előbbi PWM jele 100%-ig növelhető, az utóbbié meg csak 50%-ig.
Lehet, hogy a hétvégén tudok egy próbát végezni.
A pákával sorbakötött kondinál meg soknak érzem azt az 1µF-ot. Inkább egy kis értékkel kellene kezdeni, 5 vagy 10 nF-al, aztán menni felfele.
(#) hifiaki válasza László zs hozzászólására (») Nov 24, 2006 /

Szia!

A ferritgyűrű beszerzésére lenne egy javaslatom. A cím http://www.dspsystem.hu
Szerintem neked a T106-2 magra lenne szükséged. A méretei:26x15x10mm , Al:13,5 250kHz-10MHz. Luki fotóján úgy saccolom hogy a méretei ezek.

És ugyanitt kapható az UC3825, amiben csak a 11-es lábán van eltérés a 3823-tól. Belső referenciája van, nincs kivezetve, és nem kell ellenállás osztó a 11-es lábra.
Ha már lerajzoltad az eredeti kapcsolást, akkor a legjobb megoldás szerintem az lenne ha azt építenéd meg.
(#) (Felhasználó 1947) válasza László zs hozzászólására (») Nov 24, 2006 /

Sziasztok !
Meglep hogy ennyi gyakorlati tanács (PCB,+szerény személyem) után még a betonkeverés szintjén van a dolog.
1. A Metcal és a Weller pákák működési elve ég és
föld.
2. Az SP-200 Metcal állomás oszcillátorfrekije 470 kHz.
Ha nem hiszed, javaslom az oszcilloszkóp, vagy
frekvenciamérő nevű érdekes eszközök használatát.
3.A hegy rezonanciafrekije 470KHz, tehát 330 KHz-en
nem fog mőködni.(Tökéletlen illesztés.)
Tehát: Oszci 470KHz-re, ami meghajt egy Power Fet-et, ami nyomja a hegyre a nagyfrekit.
A táp kb:30V legyen, a 12 V NEM ELÉG.
Mindenféle PIC nevű eszközt kéretik mellőzni.
Ha ezt megcsinálod,estleg még sikerélményed is lehet.
Ezzel kapcsolatban többet nem tudok elmondani.

Üdv ! Luki

(#) binyu27 hozzászólása Nov 26, 2006 /

Sziasztok!

Engem az érdekel, hogy titeket mi nyűgöz le ebben a rádiófrekis pákában?
Én is voltam a Nokiában, fogtam is a kezembe ezt
a szörnyűséget(muszálybú,becsületbű),
de nekem nem nyerte meg a tetszésem.
Volt Weller-ből a mágneskapcsolós változat,
aztán a Ws50-es, aztán hozzájutottam a WS81-hez.
Ez igaz, hogy lassú felfűtésű (40-45s kb.),
viszont ezzel lehet forrasztani.
A flexben ilyenek voltak szerencsére minden asztalon Zeg-en annakidején.
Talán nekem nem volt szerencsém egy új heggyel kipróbálni, nem tudom.
(#) Norberto válasza binyu27 hozzászólására (») Nov 26, 2006 /

Hát akkor lapozgass egy kicsikét (az első oldalra), és megláthatod a témaindító hozzászólását!

Ha nem találnád, én ezért most beillesztem idézetként:

Idézet:
„nincs hőmérséklet-szabályzó áramköre. Nincs szüksége kalibrálásra és a hosszú élettartamú hegyek ritkán hibásodnak meg. A rendszerhez tervezett hegyek, változatos formában álnak rendelkezésre a különféle forrasztási feladatok számára. A hegy hőmérsékletét (teljesítményt) másik hegy kiválasztásával lehet elérni. Az egyedülállóan kicsi nyél-hegy távolság előnye a munka pontosságában mutatkozik meg. A fűtés hegy csúcsánál történik, ahol a munkavégzés történik, a nyél még néhány órai folyamatos munka esetében sem forrósodik át. Felfűtési idő: 1-3s!”
(#) PCB válasza binyu27 hozzászólására (») Nov 26, 2006 /

Szia !

Idézet:
„fogtam is a kezembe ezt
a szörnyűséget(muszálybú,becsületbű),
de nekem nem nyerte meg a tetszésem.”

Erre mondják, suszter maradjon a kaptafánál. :yes:

Én meg utálok disznókat csontozni, még muszályból is

Üdv !
(#) spark2 válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Nov 26, 2006 /

Helló!

Én mindíg is szerettem meglepetést okozni!
Szóval a hegy rezonanciafrekije 470KHz. Erről már egy ismerősömtől hallottam, márminthogy a mágneses anyagok mágneses doménekből állnak, és ezeknek a doméneknek az átmágnesezésénél létezik rezonanciafreki. Sem időm, sem alkalmam nem volt még, hogy erről közelebbi ismereteket szerezzek. Ez lesz a legjobb alkalom, hogy bepótoljam ezt a hiányosságomat a tudásomban.

Szóval ez azt jelenti, hogy jobban fog melegedni a hegy a rezonanciafrekijén, 470KHz-en, mert nemcsak az örvényáramok, hanem a doménátfordulások is termelik a hőséget?
(#) spark2 válasza binyu27 hozzászólására (») Nov 26, 2006 /

Ja,

én is forrasztottam már SMD-ket Wellerrel. Nem tudtam eldönteni közben, hogy ez horror vagy komédia. A Weller ehhez hosszú + nehéz.

Máskülönben a kedvencem az, amikor 12mm-es belső furatú forrfület kell forrasztanom egy vezetékre Wellerrel.
(#) Dudus válasza spark2 hozzászólására (») Nov 26, 2006 /

Én Weller WSP 80W-os pákát használok és semmi gond az SMD-vel. Nem azt akarom mondani, hogy ez a legjobb, de nem is a sor végén van.
(#) PCB válasza Dudus hozzászólására (») Nov 26, 2006 /

Szia !

Nincs a sor végén a Weller, azért az is jó.
Sokan örülnének annak is !

Üdv !
(#) (Felhasználó 1947) válasza binyu27 hozzászólására (») Nov 26, 2006 /

Szia !
Régebben egy Weller EC 2002-es állomást nyüstölem, a célnak megfelelt, de mikor elkezdtem mobiltelcsiket javitani rájöttem hogy a Weller zsákutca.
3 éve használok Metcalt, azóta könnyebben javitok,és gyakorlatilag alig kellett új pákahegyet vennem bele,
annyira tartósak.A hőtárolós pákák nem tudják azt a minőséget amit a Metcal.
A Weller sem rossz, félre ne érts,de mindenre az sem jó.

Üdv ! Luki
(#) Dudus válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Nov 26, 2006 /

Én tudatlanságomnál fogva nem keresgéltem a Metcalf-ok között. Weller volt az egyetlen általam ismert forrasztóállomás és vettem egy WS81-et. Nem bántam meg.

WS81.jpg

(#) binyu27 válasza Dudus hozzászólására (») Nov 26, 2006 /

Na végre egy ember...
Azt hittem, csak én vagyok ilyen hülye,hogy
professzionális felé hajló eszközöket próbálok beszerezni.
Mellesleg ennek az 50w-os régi verziójával tanultam
meg forrasztani vagy 14 éve.
(#) DJerry hozzászólása Nov 27, 2006 /

Sziasztok!

Még csak most olvastam a témát, de nagyon örülök neki. Nekem is van egy ilyen pákám 3 heggyel, de nekem is kellene az állomás hozzá.
Amúgy Spark2-nek igaza van! Én a Flex-ben (Nyíregy) dolgoztam ilyen pákával és elég volt evvel is lehúzni a 8, néha 12 órát, nemhogy egy Weller-rel! Pláne nagyító, néha mikroszkóp alatt forrasztva. Félre ne értsetek, szerintem egy Weller is profi páka, de folyamatos, apró, pontos munkához nekem ez jobban elnyerte a tetszésem.
Na, de nem akarok elkanyarodni a témától és egy vitát indítani. A lényeg, hogy megpróbálok én is összehozni valamit! Ha sikerül, akkor természetesen a fejleményekről és a tapasztalatokról beszámolok, bár mostanában nem nagyon van szabadidőm!
Addigis további kellemes napot:

DJerry!
(#) sztibi82 válasza László zs hozzászólására (») Nov 28, 2006 /

A hegyrol van valakinek kepe hogy hogyan van elkeszitve?
Hany menet, milyen drotal tekerve.....

Koszonom
(#) spark2 válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Nov 28, 2006 /

Én mégis megpróbálom 12V-ról, mert tápként előszeretettel használok PC-tápokat, mivel csak 100Ft a hsznált táp darabja.
Akkor viszont nem lesz jó nekem az UC3244, mert az csak 16 V-ról indul el.
Az UC3245 viszont elmegy 12 V-ról is.
Elővettem egy Weller-pákahegyet, 9-es szám van rajta, rátekertem 29 menetet, és az így kapott tekercs 365 uH induktivitású lett. 314 pF-os kondival beállíthatom a 470 kHz-et.
Az UC3245 elmegy 500kHz-ig is.
(#) MaSTeRFoXX válasza spark2 hozzászólására (») Nov 28, 2006 /

Tuningold meg a PC-tápot. Kijön belőle 17-20V-is akár, csak egy feszültségosztót kell piszkálgatni rajta....
Na meg néhány elketrolit kondit nagyobb feszültségűre cserélni
(#) bbatka válasza spark2 hozzászólására (») Nov 28, 2006 /

Van egy nagyon amatör kérdésem. Ne nevess ki. Milyen huzalt használsz hogy nem ég le a szigetelés róla? Esetleg valami teflonost?
(#) (Felhasználó 1947) válasza spark2 hozzászólására (») Nov 28, 2006 /

Szia !
Látom amit eddig irtam,falra hányt borsó.....
Nincs rosszabb annál,ha a hozzá nem értés szorgalommal párosul.
Csinálj amit akarsz, de inkább vegyél egy pillanatpákát.
Ebben a témában többet nem koptatom a billentyűt.

Üdv ! Luki
(#) spark2 hozzászólása Nov 28, 2006 /

Sziasztok!

MaSTeRFoXX

Most nem akarok a PC-táppal külön vacakolni, 12 V-on is ki lehet akár 100W-ot venni 8 A-en.

bbatka

Még nem végeztem el a kisérletet, de azt tervezem, hogy a Weller-pákahegyre rátekerek vékony szilikongumit, mert sehol sem találom a maradék szilikongumi-csövemet, esetleg még ráhúzok az egészre egy üvegcsövet, majd erre tekernék rá sima zománchuzalt. Az is lehet, hogy a huzal csak pár percig bírja majd. Most csak a dolog fizikája érdekel, meg kell valamilyen terhelést adni az inverternek, hogy megvizsgálhassam a jelalakokat, és most nem akarok venni METCAL pákát, másra kell a pénz.

Luki

A mai napig nem tudom értelmezni a pákahegy rezonancia-frekijét. A 470 kHz elektromágneses hullám hullámhossza 638,3 m vákuumban, ha jól számoltam, mert fejben elég kevés képletre emlékszem.
A hullámhossz lehet rövidebb, ha az epszilon relatív nagyobb, mint 1, ha jól tudom. Fém esetén az epszilon relatívnak nincs értelme a fizika mai állása szerint.
Szóval tényleg nem értem az egészet, ezért aztán végzek egy gyakorlati mérést.
Amúgy a FERRUMINO Kft - A SmartHeat technológia című weblapján egy csomó nagytestű négylábú mezőgazdasági állatság van összehordva, aminek a csúcspontja ez:
''A hegy anyaga Curie fémből készült, aminek az a tulajdonsága, hogy az ötvözettől függő hőmérsékleten elveszti az ohmikus ellenállását.''
Ha ez igaz lenne, akkor ez lenne a forró szupravezetés.

Amit én el tudok képzelni: a nikkelhegy köré úgy tekerték meg a tekercset (ami benne van a nyélben), hogy a keletkező mágneses terek az örvényáramokat a nikkelhegy (vagy pákahegy) csúcsába kényszerítik. Ekkor a legjobban a csúcs melegszik. Vagy csináltak még valamit a csúccsal.
De végül is tökmindegy, ha folyamatosan forrasztunk a pákával, végül az egész nikkelrész ugyanolyan hőfokú lesz, tehát a nyélben van valamilyen hőszigetelés, lehet hogy habosított szilikongumi vagy ilyesmi van legbelül.

A Weller páka meg azért olyan forró, mert ott egy kerámia-tartóban elhelyezett ellenálláshuzal melegszik, az felfűti a kerámiát, és hővezetéssel megy ki az energia a pákahegybe. Így a kerámiának sokkal melegebbnek kell lennie, mint a pákahegy.

Ha még megerőltetem azt a cseppnyi agyamat, akkor még felvázolhatok egy jóféle elrendezést:
A nikkel hegy vége belemegy egy hosszú, vékony ferritcsőbe, és a ferritre tekerném a primer tekercset.
Amikor a nikkel hegy a Curie hőmérséklet fölé ér, akkor kiszorulnak belőle a mágneses erővonalak, és a hatásfok nagyon lecsökken. (És nem a nikkel ohmikus ellenállása csökken le!). A nikkel a Curie pont alatt magába gyűjti a mágneses erővonalakat (mágneses anyag), fölötte meg nem gyűjti magába (nem mágneses). A ferrit meg nem csinál magában örvényáramokat, szóval a rendszer bemeneti árama elvileg leesik.
Nem azt mondom, hogy ez egy jó elrendezés, majd beszámolok róla, hogy csinált-e valamit, vagy sem.
Amennyire emlékszem, kb. 220 fok Celsiusig bírják a hétköznapi ferritek, valahol akörül van a Curie pontjuk, de majd utánanézek.

(#) bbatka válasza spark2 hozzászólására (») Nov 28, 2006 /

Lehet hogy inkább ellenálláshuzallal kéne megpróbálnod. Az jobban hőálló.
Ha üvegcsővet használsz, gyanítóm hogy a hőtágulás miatt elpattan.

Üveggyapot vagy kőgyapot szerintem a nyerő. Lényeg hogy hőálló legyen és ne törékeny.
(#) László zs hozzászólása Nov 28, 2006 /

EZIDÁIG SZÜLETETT TAPASZTALATAIM.

A számítógépes tápot hiába piszkálod semmi értelme, a vasmagot is kidobhatod 470kHz-en nem jól "muzsikál" (nem megfelelő az anyaga). A HAGY vasak sem igaziak, valami zöld gyűrűmagom is volt - nem a legjobb-. Ha hiszed, ha nem már sokmindent kipróbáltam, de maradok a visszarajzolt kapcsolásnál. A legjobban ezidáig az általam legutoljára elküldött kapcsolás működött - mint írtam már a forrasztó ónt is megolvasztotta, de lassú a felfűtés - a freki is kisebb volt a kelleténél-. Az 555-ös IC-t is felejtsd el normális PWM-es IC kell. Az áramot célszerű figyelni, mert a FET megfőhet. IC-vel és kristállyal előállítani a jelet: - felejtsd el-. Ha nem alkalmazol tekercset (inverter kapcsolás miatt) túl nagy feszültségek szükségesek egyébként csak langyos a páka. A FET-en keresztül egyenáramot szaggatok a pákára megoldást szívem szerint, nem alkalmaznám. A PIC-et is sajnos el kell felejteni a lassúsága miatt ill. az alacsonyfrekis PWM miatt.

(Amiket előbb leírtam azok a METCAL pákára igazak, de ha pl. mást akarsz melegíteni, akkor egy általam régebben csatolt kapcsolás tökéletesen megfelel. Ja ne felejtkezzünk el a páka kábeléről sem az MX-500-nál koax (régebben láttam elvágva egyet), az SP-200-nál fogalmam sincs.)

Egyszóval Luki fórumtársunk igazán jól ismeri a METCAL pákát.

Ma vettem a megépítendő kapcsoláshoz T157-2 és T80-2 magokat sajna a T106-2 elfogyott, pedig ahogy az egyik fórumtársunk írta valószínű, hogy ilyen van benne (utánamértem - valóban ez lehet, de a keresztmetszetét viszont a számítások alapján nagynak találom). IC-nek UC3825 megy bele, mivel ez hasonló a megadott IC-hez illetve ez beszerezhető és frekiben is bírja akár (1MHz-ig így 470-en tökéletesen tud működni). Na meg később ez megy egyik tápegységembe.

Luki nem tudod véletlenül hogy mekkora a max áram ami átfolyhat a pákán?

Vasárnap hozzákezdek összerakni deszkapanelen, addig sajna még továbbra sincs időm rá.

A MX-500 hegyét régebben szétszedtem kíváncsiságból. Felépítése: csatlakozás aranyozva egyébként semmi különös (koncentrikus elrendezés középen a "meleg ér", a forrasztó rész és a csatlakozó között ismét semmi különös valami rézötvözetből készült hengeres anyag leginkább egy vastag PAX tollbetétre hasonlít csak hosszabb, a forrasztó hegy anyaga ismeretlen bevonata ahol forraszttol vastag, a hengeres tollbetétszerűségbe emlékezetből kb.: 8mm megy bele az átmérője itt vagy 2-3mm lehetett, erre volt elhelyezve a néhány menetes tekercs ami lehetett vagy 5 menet valami ismeretlen de merev anyagból). Az SP-200-at még nem néztem meg (majd ha tönkremegy fényképezem is).
(#) PCB válasza spark2 hozzászólására (») Nov 28, 2006 /

Szia !

Sajnos nem úgy van minden ahogy gondolod.

Röviden a Metcal működése!

Nagyfrekvencia hatására örvényáramok lépnek fel a hegy külső rétegeiben, ami gyors felfűtést eredményez.
A hegy anyaga kivülről befele melegszik, a fűtés a forrasztást végző anyagrészben történik.
A hely 10 -15mp alatt eléri az üzemi hőfokot.
Forrasztás közben hőelvonás történik, a hegy hőfoka csökkenni kezd, ekkor a fútés bekapcsol.

Hegyeket nem kell kalibrálni, mivel a fémötvözet összetétele - fizikai jellemzője, hogy mely hőfokon veszti el az ohmikus ellenállását ez az élettartam során nem változik.

Metcal hátránya a hőtárolós pákákkal szemben:
Nagyobb hőmennyiséget igénylő forrasztás esetén
a pákahegyben fellépő örvényáramok már nem elegendőek a hőmérséklet pótlására, ilyenkor egyre csökkenő hőmérséklet csúcsokat tapasztalhatunk.

Üdv !

Csak megemlítem, hogy egy komoly Metcal pákának mikroprcessoros vezérlése van, több hegyre beállítva....stb.

(#) bbatka válasza László zs hozzászólására (») Nov 28, 2006 /

"A PIC-et is sajnos el kell felejteni a lassúsága miatt ill. az alacsonyfrekis PWM miatt."

Írj rá szoftveres PWM-et.
(#) László zs válasza PCB hozzászólására (») Nov 28, 2006 /

Az SP-200-ban 2 db IC van egyik sem mikroproci. Az MX-500-ról még nem láttam fényképet ebben van? Esetleg ha van fényképed felrakod - furdal a kiváncsiság hogy mit találtak ki ill. érdekel a drágaság oka- ?????????
(#) László zs válasza bbatka hozzászólására (») Nov 28, 2006 /

Nem túl sok sor kell hozzá 20MHz-en ez a probléma (kiadom a port bekapcsolását néhány "nop" máris kezdhetem kikapcsolni és még a többi sehol sincs).
(#) bbatka válasza László zs hozzászólására (») Nov 29, 2006 /

Nemértem a problémád. Már 20Mhz-en is elég gyors a PIC ahhoz hogy müködjön a 470khz előállítása és a kitöltési tényező változtatása. De ha lassúnak találod akkor ott van a 18f sorozat 40Mhz/10MIPS.
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem