Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   150 / 840
(#) trudnai válasza patexati hozzászólására (») Szept 17, 2009 /

En nem ertem mit hova dugsz? A doperhez az AVR-t felprogramoztad a parhuzamos portra dughato programozoval? Es utana sem megy a doper?
(#) atiotezer válasza patexati hozzászólására (») Szept 17, 2009 /

Hello.
Ha van soros portod akkor ezzel a programozóval meg a Ponyprog2000-rel fel tudod programozni. Én is ezzel csináltam.
A mellékletben bent van, hogy melyik fuse biteket kell kipipálni Ponyprog esetén.

opt.jpg

(#) atiotezer válasza atiotezer hozzászólására (») Szept 17, 2009 /

Itt vannak a fájlok.
(#) patexati válasza atiotezer hozzászólására (») Szept 17, 2009 /

Az nem jó mit építettem LPT-re? Az kész van! Már gyanakszom az AVR-re is bár kettő is van belőle úgy kaptam! Lehetne ellenőrizni az usb részt valahogy?
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Szept 17, 2009 /

Amúgy azt hiszem a te képeidről koppintottam le a nyákot és csináltam meg lay-ban de a topi féle is megvan az is dettó! Biztos,hogy az AVR a ludas! Mértem mindent ellenőriztem szinte minden hiba kizárva a nyákon! Ha megvan a nyákterved szívesen vennénk szerinetem bár az enyémnek is jónak kell lenni! Mi nyitja meg a fileket mert az Expesspcb hibát ír ki nálam
(#) atiotezer válasza patexati hozzászólására (») Szept 17, 2009 /

A fájlokat Eagle-vel tudod megnézni. Topi avr-doperénél kint vannak a nyákterveim is. Azzal a programozóval amit csináltál nekem is csak a baj volt(sok embernek nem sikerült vele programozni). azután csináltam meg azt ami a mellékletben van azzal nekem sikerült felprogramozni.
(#) patexati válasza atiotezer hozzászólására (») Szept 17, 2009 /

Nekem meg pont ezt ajánlották azt megépítettem Köszi holnap nekiugrok mert már fáj a fejem Mikor tetted fel én meg egy éjszakát másolgattam
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Szept 17, 2009 /

A panel mit rajzoltam ugyanaz mint a tied most hasonlítottam össze csak az AVR lehet rossz mert most már 100%-os a panel kapcsolási szempontból.
(#) wg_kezdo hozzászólása Szept 17, 2009 /

Még egy kérdés:
Hőmérsékletet szeretnék mérni vettem hozzá egy LM335z-t.
Az alábbi bekötést használnám kb 5V-al:LM335z

Annyi "csavart" raktam a dologba, hogy a +5V-ot az IC egy lába fogja szolgáltatni így csak addig fogyaszt áramot amíg mérek utána kikapcsolom az egész kütyüt.

Ha a fenti rajzon a Vout-ot egy AD bemenetre kötöm akkor az jó úgy? Mivel nem 100%-ig pontos érték kell nekem valószínűleg egy sima hőmérővel fogom beállítani az értékeket. (gyakorlatilag hőmérséklet különbséget akarok csak mérni)
(#) patexati válasza atiotezer hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

A Q2-nek mekkora rezonátort használtál? Egy 4MHz es van kéznél az jó?
(#) trudnai válasza wg_kezdo hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

Idézet:
„Annyi "csavart" raktam a dologba, hogy a +5V-ot az IC egy lába fogja szolgáltatni így csak addig fogyaszt áramot amíg mérek utána kikapcsolom az egész kütyüt.”

Igen, low power design-nal ez kovetelmeny, hogy a kulso aramkori elemeket ki lehessen kapcsolni. Ha az AVR portja kepes leadni a megfelelo aramot akkor nem kell meg plusz kapcsolo elem. De annak, hogy a feszultseg mekkora, es hogy mennyire stabil nezz utana -- annak kevesebbnek kell lennie mint a Vdd +5V-ja.
(#) wg_kezdo válasza trudnai hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

Elvileg az adatlapja 5V-ot követel az LM335z-nek én lennék a legbondogabb, ha elketyegne 2,7V-on is, mert akkor ATMEGA88-at használnék ahhoz nem kell annyi ceruzaakksi
1mA áramot kér azt a láb tudja biztosítani már csak az a kérdés, hogy lehet-e így, hogy kapcsolgatom.
Arra gondolok, hogy mivel ez egy hőmérő kütyü talán nem fog neki tetszeni, hogy csak pár ms-ig kap áramot?
(#) Topi válasza wg_kezdo hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

Hagyni kell stabilizálódni az áramot. Nem árt továbbá, ha a következőt teszed:
1. Láb bekapcs
2. Vár 1 másodpercet
3. Mérés 1
4. Mérés 2
5. Mérések átlagolása
6. Láb kikapcs
(#) wg_kezdo válasza Topi hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

Értem akkor eszerint járok el.
Köszönöm.

Idézet:
„Elvileg az adatlapja 5V-ot követel az LM335z-nek én lennék a legbondogabb, ha elketyegne 2,7V-on is, mert akkor ATMEGA88-at használnék ahhoz nem kell annyi ceruzaakksi”

Epits egy step-up dc-dc konvertert... Amugy azt biztosan tudod, hogy az elem nem ad ki stabilizalt aramot, ugyhogy a regulatort nem uszod meg. Ha egy ceruza feszultsege 1V-ra eshet akkor min 5V-hoz kell 5db... Ezenfelul ha csak a nevleges 1.5V-tal szamolsz akkor az meg mar 7.5V amit nem fog elbirni a cucc -- 4 db eseteben is mar 6V ami hatar eset... es akkor ott a merulesnel nagyobb problemaid lesznek. Es akkor meg nem beszeltunk arrol, hogy az 1.5V nem garantalt, az csak a nevleges ami lehet par tizeddel tobb is...

Szoval az elem nem egy egyszeru alkatresz, kemikalia van benne amit kemiai uton nehez szabalyozni. Kell neki mindenkeppen elektronika amivel a leadott aram ill feszultseg stabilizalva van.
(#) gtk válasza wg_kezdo hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

Ha mindenkepp low power cuccot szeretnel, akkor miert nem hasznalsz One Wire buszos Dallas homerot, vagy i2C homerot, olyat amelyik elmegy 2.7V-rol, es mega_L -t hozza ? Stabot, ahogy trudnai is ajanlotta erdemes betervezni.

Az R4 értékét nem találom Meg a kvarc freki is érdekelne ilyen 3 lábúban 4 MHz-es van egy másik programozóban az jó lesz ebbe is ?
(#) trudnai válasza patexati hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

Idézet:
„Meg a kvarc freki is érdekelne ilyen 3 lábúban 4 MHz-es van egy másik programozóban az jó lesz ebbe is ?”

Ha 3 labu akkor az rezonator lesz, nem?
(#) patexati válasza trudnai hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

Igen rezonátor! Nem kell kondi mellé de a lényeg hogy jó e mert nem tudom elindítani az istenért sem! Az R4 ellenállás nincs írva mekkora én egy 10KOhmot tettem be tranzisztor meg nem BC549 hanem BC548 de szerintem az is jó de lehet tévedek! Rengeteg időm ment a sok szenvedéssel de a dopler AVR-je még mindig nincs felprogramozva! Ha ráér valaki segítsen egy kicsit! Most a atiotezer fórumtárs által linkelt soros porti programozóval próbálom és arról van szó! A tápot egy 9Vos elem meg egy 78l05 szolgálja és megvan az 5 V-is!
(#) trudnai válasza patexati hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

Most nem tudom megnezni a kapcsolast mert idebent leszedtem az osszes kapcs rajzolot igy nem tudom megnezni azt az SCH allomanyt. Emiatt a kerdesre sem tudok valaszolni, nem tudom az R4 ellenallasnak mi a szerepe pl...
(#) patexati válasza trudnai hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

Az ellenállás az bázis meg a kollektor közt van!
(#) wg_kezdo válasza gtk hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

Valószínűleg 5db ceruhaz akksi és egy Zéneres fesz stabilizátor lesz benne. (találtam egy ilyen rajzot).
A teljes áramfelvétele nem éri el a 100mA-t. Opto csatolót fog kapcsolgatni és max 1-2 ledet.
Mega_L-t sajnos nem lehet kapni a HEStore-ba meg nem is tudom mennyibe kerülhet.
Ezen kívül a hőmérőknél az is szempont, hogy lehet 5-6db kell belőle így az sem mind1 mennyibe kerül.
Sörkollektorba lesz és rendkívül fontos, hogy olcsó és egyszerűen kivitelezhető legyen.
(#) gtk válasza wg_kezdo hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

(#) atiotezer válasza patexati hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

Hello. Ne haragudj, hogy nincs odaírva az érték.
R4--33K a rezonátor pedig 4MHz.(3 lábú)

Szet offlojuk a topicot, de...

Idézet:
„és egy Zéneres fesz stabilizátor lesz benne”

Ez rendben van, de a zener az nem stabilizal, csak feszultseget korlatoz! A zener + az ellenallas csupan egy feszultseg oszto, ahol raadasul a tap vonalra soros ellenallast kotsz. Azt is vedd figyelembe, hogy nem fog neked a zener preciz 5V-ot biztositani -- nezd meg a zener adatlapjaban a gorbet! Azonkivul tegyel be egy zenert+pot metert, egy valtoztathjato feszultsegu tapot ra, es egy multimeterrel nezdd meg kulonbozo bemeno feszultsegek mellett kulonbozo ellenallas ertekekkel mekkora kimeno feszultseget mersz... Ra kell jojj, hogy a zenernek kell egy minimum aram ahol el kezd dolgozni -- tehat 5V-os zener 5V bemenonel ki sem fog nyitni, kerdes az hol az a pont ahol kinyit es mekkora ellenallas kell hozza ill azzal az ellenallassal mekkora a max feszultseg ahol meg a zeneren levo aram tartosan elviselheto.

Az elektronika mindig egy megalkuvas, tudni kell hogy ha ezt vagy azt valasztom akkor annak mi az elonye es mi a hatranya. Pl a zenernek lehet elonye az ara es talan a helyfoglalasa, de cserebe a viszonylag nagy aram felvetel, a bemeno feszultsegre es homersekletre erzekeny kimenet, es magas impednanciaju tap. Mindegyiken lehet segiteni, de ahogy egyre bonyolodik az aramkor egyre mas es mas elonyok ill hatranyok lepnek fel.
(#) wg_kezdo válasza trudnai hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

Egyetértek ebben a pillanatban mértem meg és elkeserítő, hogy 30mA-t fogyaszt a semmire.
Azt hiszem maradok annál, hogy 4db ceruza akksi azért elég stabill arra amire nekem kell.

Kösz én 10K tettem be lehet azért nem megy? A rezonátor a 4MHz! Amúgy rendesen megcsináltam a nyákokat még le is ónoztam szóval az korrekt ,holnap kicserélem az ellenállást 10-ről 33K-ra azt akkor is megnézem! Apropo a poniprogaban a com portot kijelölöm de melyiket kell választani a többi beállításba ki lehet alul pipálni négy kockát meg a legördülő menüben is van hátom féle! AP/I, AP/O,JDMAPI
(#) atiotezer válasza patexati hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

A topik 298. oldal legalján raktam fel képet a hozzászoktatásomban, abban látszik hogy mit kell beállítani a Ponyprogban.
(#) patexati válasza atiotezer hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Köszi! A 298 oldal valahogy elkerülte e figyelmemet a másodikat olvastam csak utána a másik oldalon! Bocs a lámaságért!
(#) zsuscsinyo hozzászólása Szept 19, 2009 /

Üdv mindenkinek!

Elkezdtem építeni egy egyszerű SD kártyaolvasót, eddig minden tökéletes, kommunikál az Atmega16-tal. Viszont kevés információm van az SD kártya parancsokról. Találtam Google-val egy egyszerűnek mondható fájlrendszer nélküli vezérlőt, viszont nem tér ki semmire pl. törlés, írás és olvasási módok, regiszterek kiolvasása stb..
Itt a linkje
Továbbá megnéztem a már sokféleképpen fentlevő SD kártya specifikáció PDF-et de ahogy néztem az sem tér ki rá. Ha valaki tudna ebben hasznos információt szolgáltatni annak nagyon hálás lennék. Előre is köszönöm!
Következő: »»   150 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem