Fórum témák
» Több friss téma |
Na de ez csak egy kis részlet, és síp nincs is benne.
F1, F2 gombokkal lehet a hangokat kapcsolni. Az első hang amikor megindul a mozdony, ez F1-el kapcsolható, ekkor hallható az a susogó kattogó, vagy valami hasonló hang. A fájl 11. másodpercében pedig bekapcsolódik kétszer a síp, ezt külön kell aktiválni az F2-es gombbal.
Oh, letöltve winamp-al már jó, valamiért a böngészőből indítva csak az első 2 mp. volt meg.
Szerintem tök jó. Programozható a címe, van rajta menetirány szerint váltakozó fény, SMD-ből összerakható, talán még valami "N"-es kocsiba is betehető...
Ebben a rossz időben van most időm egy kicsit kísérletezgetni, így hát próbapanelon összeépítettem ezt a vezérlőt, illetve a hozzá tartozó (LMD18200T IC-vel) erősítőt. Nekem egy Fleischmann digit vezérlőm van, ahhoz sajnos nem kapcsolódik külön erősítő így elég érzékenyen reagál az esetleges kontakt hibákra. Ezzel a vezérlővel és erősítővel semmi kontaktból eredő "vezérléskihagyás" ezidáig nem volt tapasztalható.
KÖszönet érte "lidi"-nek!
Szia.
A linket ismerem, onnét készítek mindent a DCC rendszeremhez. Van ott még egy uj kézivezérlo is ami a SimpleMaus továbbfejlesztett változata. Már tervezem a nyákot. Szoval mukodik a Tushuu, ez jo hír de kérlek ha már meg van és hallod is akkor a manualban említ valami dizelt is. Ezeket valami cvkben lehet állítani. Volnál olyan rendes és kiprobálnád mit tud? Elore is koszi
Szia!
Kipróbáltam azokat is, jól működik minden, mondhatni elég élethű,,,
Szia. Koszonom a válaszod, kiprobálom én is.
Nagyon kiváncsivá tettél. Már csak venni kellene ssop tokozásu picet és talán a kicsi gozosokbe is bele tudom tuszkolni. H0ban nincs gond, de TTben pl.a BR81 gozosben nem sok a hely. De elobb a kézivezérlonek kell mukodnie.
Sziasztok!
Vásároltam a mai napon egy ilyen típusú mozdonydekódert a gőzösömbe, nagy nehezen sikerült is beépíteni. A dekóder számára a hely elég korlátozott volt és ezért választottam ezt a dekódert. A dekóder méretei: 8.8 mm x 11.5 mm x 3.2 mm, hát éppen, hogy elfért az "N"-es méretű mozdony motorjának a tetején. Készítettem még egy videót a "TuShuuu" nevezetű próbapanelos hangdekóderemről és a gőzösömről is. (bocs a minőségért fényképezőgéppel vettem fel)
Hát nem szívbajosak, majd 10e ft. :eek2:
Hehe, nekem is olyan BR218 -asom van, csak H0 ![]() A dízel hangokról is csinálj légyszi videót, arról nem volt az eredeti site-on se minta.
Holnap csinálok a dízelről is... Hát igen egy kicsit sok az ára, viszont ekkora méretben nem találtam mást sehol sem (már ez a méret is elég szűkös volt).
Hát komolyan nem szívbajosak, kicsit drága és nem sok mindent tud.
Az a gozos BR86? Jol látom? A dizel hang engem is érdekelne!
BR64 (elvileg). A BR86 úgy tudom középen 2x4 kerekes. A dízel holnap meglesz...
Igaz ,nagyon hasonloak a tengelyszámokat nem is néztem.
A hangért elore is koszi. ![]()
Itt a dízel is, nem tudom miért de nem sikerül úgy felprogramoznom ahogyan először sikerült, most egy kicsit más a hangja. A leírásban szereplő turbó gomb megnyomásakor egy kicsit felpörgött a hangja, de azt most nem sikerül valami oknál fogva előcsalogatni, a síp pedig ugyan az, mint a gőzösnél.
Koszi a hangot, gondolom éloben kicsit más.
Magát a hangszínt tudod állítani? Tudsz kétfajta dízelhangot beállítani?
Bocs a késői válaszért...
Hát igen élőben egy kicsit más a hangja. A hangszínnel még nem próbálkoztam, viszont a "susogás, zakatolás" fajtáját gyorsaságát néhány előre definiált beállítás módosításával tudom változtatni. Kétfajta dízelhangot nem tudok állítani, a másik csak annyiba különbözik, hogy sípolás van benne.
Sziasztok! Szeretném megkérdezni, hogy a dekóderekhez, ha nem tudom megszerezni pontosan ugyanazokat az alkatrészeket(pl. a minihez nem tudok szerezni irf9952-t csak irf7309-et vagy pl. a merg dekódernél nem tudom beszerezni, pont azokat a tranzisztorokat amiket ír), az nagy baj? Én is szeretnék áttérni a digitális vonatozásra, csak nem tudom, hogy az ilyen alkatrészbeli eltérések mennyire befolyásolják a dekóderek működését...
Szerencsére úgy veszem észre, hogy az SO8 tokozású fetek lábkiosztása szabványos, az eddig nézett típusoknál egyezik. Arra figyelj hogy amit veszel azonos fajta legyen az áramkörben levővel. Mert lehet felépíteni H hidat 1 db dual P és 1 db dual N tipusuval is, de lehet 2db egyforma komplementer N+P tipusuval is. Ami lényeges még, az a feszültség tűrése. Én legalább 30V -osat szoktam használni.
A mergben található digit tranyók pedig lomexben beszerezhetőek. 2 fajta kell bele emlékeim szerint egy nagyobb ellenállású (2x47k ) és több kisebb bázis ellenállású (4.7k + 47k MMUN2233). A 2x47k helyett én raktam be már 2x22k (MMUN2212) -sat is, azzal is ment rendesen. A kimenetek kapcsolására lehet még használni FEt et is, oda jó pl a 2N7002. Ez ráadásul a bipoláris társával azonos módon ültethető be "lábkompatibilis" Ez az említett "mini" ez melyik dekóder ?
A minit arra értettem, amit a cikkben publikáltál. Elsőre megelégszenék azzal is. Köszi a gyors választ!
Olvastam, valahol a topic elejen, hogy valaki irt egy eleg reszletes tervet, hogy milyen is lenne a jo digitalis vasut, es azt irta, hogy a regi piko mozdonyokat nem lehet digitalizalni, mert hazavagjak a dekodereket.
Valaki tapasztalt mar ilyet? Nekem apam hagyatekabol vannak piko mozdonyaim, meg regi mehano masinaim, es hat a mehanok azok szikraznak rendesen, de a szikrazas kinyirja a dekodert? Es ha ezt beszurom a dekoder meg a motor koze: http://www.tinet.cat/~fmco/download/MOT-VREG_manual.pdf ugy kapok valamennyi vedelmet? Mivel H0 epitesi nagysagrol van szo a hely nem jelent gondot,csak nem tudom, hogy szukseg van-e erre?
Ha terhelésszabályzott a dekóder, akkor ezek az áramkörök -> kuka.
Ha normál dekódert használsz, akkor működhetnek. Idézet: „de a szikrazas kinyirja a dekodert” Szikrázás: Szikrázik mindegyik, szénkefés a motor. Általában a dekóder inkább érzékenyebb a szikrázás okozta "zajra". Mint hogy maga a szikrázás tenné tönkre. Ha régi a motor, akkor célszerűbb egy párhuzamos ~ 22nF 100V környéki kerámia kondenzátort használni simítás gyanánt. Fontos, hogy legalább 100V-os legyen.
Kondi helyett nem lenne jobb egy kétirányú suppressor dióda ? pl BZW 06-26 B ?
Az is jó, sőt. De én a kondit azért írtam, mert sajnos a régi motoroknál inkább a kevesebb pólusszám a gond. Ennek áthidalására jó megoldás a kondi.
Ma próbáltam mozdonyba szünetmentes áramforrásként 3 db 5V 0.3F -os kondit sorbakötve. Ennyit még bele lehetne nyomorítani az alul levő ládába/tartályba.
Sajnos nem számoltam ezeknek a kondiknak a belső ellenállásásval, ami kb 75 ohm. Így sorbakötve meg 3x ennyi. Hiába töltöm fel 15V -ra, nem forgatja meg a motort. Viszont hármat párhuzamosan kötve már igen. De akkor meg csak 5V -ra lehet tölteni sajna. Viszont így már 1F kapacitás van. Ezzel kb 2-3 cm -t tud megtenni. Megpóbálom még a személyvagonokba is, ott a világítás villogásmentességéhez kell. Kíváncsi leszek hogy ott jobban beválik-e. Nem tudom hogy a feljebb linkelt videónál hogy hozták össze a kb 15-20cm -nyi árammentes szakaszon való áthaladást.
Az kevésbé megoldhatatlan. Az már inkább kérdés, hogy hogyan veszi a jelet a leragasztott sínen.
Venni lehet, egy AGC-s erősítő fokozattal... De nem túl zavar érzékeny úgy? Nem vagyok benne biztos, hogy azt kondenzátorokkal oldották meg. "Egy" gomb NiMH cella 0.5C-vel töltve simán megfelelő lehet a célra.
Az akku az érdekes, csak az ugye ha nem megy a modellvasút, akkor lemerül nem ? Nem árt neki a mélykisütés ?
Szupresszor diódáról valami vélemény ? Jó lehet régi motorok mellé ? Konditól én félnék, mert ugye a pwm frekin az simán zárlat nem ? HobbyDCC dekóder ügyben valami fejlemény ?
Igen, van fejlemény. Gyártás alatt van már az új széria.
Terhelés szabályzott + hangdekóder vezérlő. Egy ügyes trükkel a dekóder később bővíthető hanglejátszó modullal.
Csak hogy ne üljön le a topic nagyon: Terepasztalra készült terepasztal
Azt szeretném megkérdezni, hogy dekóderedbe beépítetted-e a RailCom-ot? Valamint melyik TT-s mozdonyba szerelhető tapasztalataid szerint. (Vagy valakinek van-e ilyenirányú tapasztalata?) A bejegyzésed szerint érdemes várni a következő verzióra? A régiből amúgy sincs nagy készlet a HeStore szerint.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |