Fórum témák
» Több friss téma |
Csak 600-ohmnál kisebb forrás impedanciájú jelforrás esetén van szükség ilyen jellegű megoldásokra. 600 ohm ra van 1 dB-es zajszámú eszköz.
Nos, összedobtam este a cuccot és ki is próbáltam sebtében.:
szól. a minőségét csak dobozolás, végleges vezetékelés után tudom majd megítélni. Viszont most feltűnt egy jelenség, amit ne mértek. ha lehúzom a bemenetet, és csak a kimeneti füles van fent, akkor jelentkezik egy kis maci, ami megszűnik, ha a kezemmel gnd pontot érintek. ha visszadugom a bemeneti forrást, elemes mp3 lejátszó, a maci elhallgat. jelzem, ez most doboz nélküli, főldeletlen dugaszú táp mellett.
Hali!
Tudnátok-e segíteni, szükségem volna egy olyan kapcsolásra amivel 0-2,02V feszt fel tudok erősíteni kb0.2V-al. Létezik ilyen?
Üdv
Ez engem is érdekel Van rajta terhelés?
nincs rajta terhelés, turbónyomás jeladó jele a motorvezérlőegység felé.
Ha csak hozzáadni kell 0,2V-ot a mindenkori jelhez, akkor az megoldható.
Bonyolítani is lehet?
Mármint ha pl +/- 0,5V-ot lehet hozzáadni illetve elvenni egy poti segítségével, és ha Ube 0V akkor Uki is 0V. Ekkor én is tudnám használni
igen, hozzá kéne adni 0,2V-ot. Mivel lehetne ezt megoldani? agyon bonyolult?
köszi a rajzokat. Szerintem a nem invertáló erősítő és a nem invertáló összeadó jöhet szóba. Az összeadót jól képzelem el, hogy adok neki 0,2V állandó feszt, + a jeladóbol jövő fesz és a kimeneten a jeladó+0,2Vfesz? Ennél a kapcsolásnál megoldható valahogy, hogy ha a jeladótol jövő fesz 0V akkor a kimeneten is 0V legyen?
Köszi szépen az eddigi segítségedet is
Sziasztok. Abban szeretnék segítséget kérni, hogy hogyan tudom katalógusból kiválasztani milyen műveleti erősítőre van szükségem, és hol találok ilyen katalógust? Köszi
Idézet: „Ennél a kapcsolásnál megoldható valahogy, hogy ha a jeladótol jövő fesz 0V akkor a kimeneten is 0V legyen? ” Persze. Csak kelleni fog még egy műveleti. Majd holnap lerajzolom, hogy hova. Idézet: „Ha egy tokban akarod őket, akkor TL062,072,082,5532.” Ezt ki akartam törölni, csak már nem tudtam. Bocsi nem olvastam el rendesen, hogy miről van szó.
Üdv
Egy 5x erősítésű neminvertáló kapcsolást szeretnék csinálni egy TL 072 CN típusú műveleti erősítővel. Az érdekelne hogy az adatlapján a Figure 1. Unity-Gain Amplifier (9. oldal)-t kell nekem használnom? És honnan tudom azt beálítani hogy az 5x-ös erősítés legyen. (100mV-1500mV tartományt kellene fölerősíteni 500mV-4500mV tartományra lineárisan) Köszi a választ.
Hello, A "unity" neked nem jó, mert egységnyit erősít csupán. Az ábra szerinti képlettel határozhatod meg az erősítést...A táp legyen legalább 7 volt...
Medve rajza megfelel neked. Annyit még hozzátennék, hogy ha a visszacsatoló ágban a rajz szerint potmétert használsz, akkor nyilván hangolnod kell azt. Ha fix 5x erősítést szeretnél, akkor lehet, hogy célravezetőbb poti helyett megfelelő értékű ellenállást használni, akkor nem kell "éleszteni".
A tápról annyit, hogy ha szimpla tápról használod, akkor nem mindegy, hogy milyen típusú műv. erősítőt használsz. Ugyanis van, amelyik szimpla tápról nem tudja a kimenetét 1.5-2V-nál jobban 'lehúzni' a föld felé. Ha szimpla tápod van, használhatsz pl. LM124, LM324, LM2902, LM358-at. ( LM358-at nagyon sok PC alaplapon találsz SMD tokban, ha esetleg bontani támad kedved... )
Köszi
Így már jutok valamire. Nekem készleten TL 072-m van, azzal is ugyanígy megy a dolog? És ha aszimmetrikus a tápfeszültségem (0 és +9V) akkor is így megy a képlet? Köszi
Igy megy akkor is, csak, ahogy Zed irta, a kivezérelhetőségre gondolni kell. Beszűkülhet a tartományod. A 4.5V-ot biztosan leadja, de a 0.5-öt?? Ilyen esetekben jó a rail to rail OPA
Ahogy az adatlapját nézegetem, +-15V-os tápnál a kimenet csak +-13.5V-ot vehet fel. (output voltage swing). Vagyis a kimeneti tranzisztorokig 1,5V esik. Ezek szerint a Te IC-d csak szimmetrikus tápnál fog működni.
Az adatlapjában melyik érték jelöli ezt a Minimum out feszültséget? Akkor hogy tudja a 0.5V-ot akkor a Zed által javasoltak közül válasszak? Most azon gondolkodom hogy úgyis PIC fogja olvasni az értéket, annak a referencia feszültsége lehet +9V is, akkor nem 5x hanem 8x-es szorzóval is jó és akkor 1.2V-tól 8Vig megy a tartomány és azt jobban le tudja húzni.
Jól gondolom? Köszi
-"Maximum peak output voltage swing"-ből utaltam erre...
-Igen az egyik lehetőség a nagyobb kivezérelhetőségi tartománnyal rendelkező OPA alkalmazása -Igen, a másik lehetőség pedig az erősítés megváltoztatása Idézet: Ennek örülök, én egy klasszikus PIC-et néztem meg, annak csak 0-5V-ig mehet a refrencia. „a referencia feszültsége lehet +9V is,”
Csinálhatod nagyobb kivezérléssel és nagyobb ref. fesz-el, ahogy írtad. Ha nem akarsz másik műv. erősítőt venni, egy 7660 iC-vel csinálhatsz neki -5V-ot és akkor már le tudja húzni a kimenetét 0V-ig. Vagy - ha nincs 7660-ad - akár egy 555-el. Vagy ha esetleg olyan a kapcsolásod, hogy van egy hálózati trafóból jövő váltó a panelon, akkor abból, diódákkal szintén csinálhatsz negatív feszt.
Köszönöm mindenkinek a segítő hozzászólást.
Talán 555-el fogok csinálni -5V-ot hogy és +9V-tal fogom rákötni az erősítőre és akkor az 5x-ös erősítés elég lesz, és a Vref is elég lesz 5V-nak, egyszerűbb megcsinálni. Utolsó kérdés: Ha -5V és +9V lesz az erősítőn attól az még lineáris marad és a megadott képlet jó rá? Vagy inkább maradjon a -5V +5V. Nem tudom mit kellene ezen változtatni hogy -9V jöjjön ki belőle. Akkor a -9V +9V szimmetrikus is és lefedi a Vout a teljes számomra szükséges tartományt. Köszi
-Tudtommal lineáris marad a működés és jó a képlet (ami egy ideális erősítőre szól!)
-A BBS-es megoldáson csak a zenert cseréld ki egy 9V-os tipusra, és a tápfeszét emeld meg, hogy kompenzáld a veszteségeket. +-9V a korrekt megoldás.
+9/-5 V-ról is működnie kell. ( Én egyszer építettem egy tápot, pont azért, hogy ezt ki tudjam próbálni. Nálam működött. )
És hogy működött?
Megvolt a Vout = 0V vagy akár mínusz is? Köszi a válaszokat, most már meg fogom tudni csinálni Már minden világos, most már csak tervezni kell. Köszi Idézet: „És hogy működött? Megvolt a Vout = 0V vagy akár mínusz is?” Igen. A nulla alatti feszültséggel - még ha nem is szimmetrikus - a kivezérelhetőség alsó határát lehet kitolni. Tehát ha a műv. erősítőd max. 1.5V-ra tudja megközelíteni a tápfeszt, akkor -5V negatív táp esetén -3.5V-ot tud a kimenetén kiadni. Az egyéb működést az ilyen tápfeszültség nem befolyásolja - amennyire tudom, de nem vagyok profi a témában, így a tévedés jogát fenntartom.
Nem kötekedés képpen, hanem építő jelleggel:
- A rajz jobb oldalán lévő kapcsolásban nincs R1 és R2 ( a képlet arra van felírva ) - Szerintem ez a fogalmazás pongyola: Idézet: „...olyan feszülstéget álílt elő, hogy amennyiben ez lehetséges a két tényleges bemenete között a legkisebb legyen a feszültség.” Ezt nagyon sokan így magyarázzák, de szerintem ez akkor is pongyola. Ez csak akkor igaz, ha negatív visszacsatolás van alkalmazva. Komparátorként használva már nem igaz ez az állítás. ( Hozzáteszem, hogy nyelvtanilag támadhatatlan ez a mondat, mivel ott van, hogy 'amennyiben ez lehetséges' ) - az invertáló és a neminvertáló alapkapcsolás között szerintem a legnagyobb különbség a bemeneti impedancia alakulása, azt még érdemes lenne itt megemlíteni |
Bejelentkezés
Hirdetés |