Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő

Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   9 / 107
(#) highand válasza lidi hozzászólására (») Szept 11, 2009 /

Csak 600-ohmnál kisebb forrás impedanciájú jelforrás esetén van szükség ilyen jellegű megoldásokra. 600 ohm ra van 1 dB-es zajszámú eszköz.
(#) (Felhasználó 47190) hozzászólása Szept 11, 2009 /

Nos, összedobtam este a cuccot és ki is próbáltam sebtében.:
szól. a minőségét csak dobozolás, végleges vezetékelés után tudom majd megítélni.

Viszont most feltűnt egy jelenség, amit ne mértek.
ha lehúzom a bemenetet, és csak a kimeneti füles van fent, akkor jelentkezik egy kis maci, ami megszűnik, ha a kezemmel gnd pontot érintek.
ha visszadugom a bemeneti forrást, elemes mp3 lejátszó, a maci elhallgat.
jelzem, ez most doboz nélküli, főldeletlen dugaszú táp mellett.

(#) tgaben hozzászólása Szept 20, 2009 /

Hali!
Tudnátok-e segíteni, szükségem volna egy olyan kapcsolásra amivel 0-2,02V feszt fel tudok erősíteni kb0.2V-al. Létezik ilyen?
(#) K.Leslie válasza tgaben hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

Üdv
Ez engem is érdekel
Van rajta terhelés?
(#) tgaben válasza K.Leslie hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

nincs rajta terhelés, turbónyomás jeladó jele a motorvezérlőegység felé.
(#) highand válasza tgaben hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Ha csak hozzáadni kell 0,2V-ot a mindenkori jelhez, akkor az megoldható.
(#) K.Leslie válasza highand hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Bonyolítani is lehet?
Mármint ha pl +/- 0,5V-ot lehet hozzáadni illetve elvenni egy poti segítségével, és ha Ube 0V akkor Uki is 0V.
Ekkor én is tudnám használni
(#) tgaben válasza highand hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

igen, hozzá kéne adni 0,2V-ot. Mivel lehetne ezt megoldani? agyon bonyolult?
(#) tgaben válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

köszi a rajzokat. Szerintem a nem invertáló erősítő és a nem invertáló összeadó jöhet szóba. Az összeadót jól képzelem el, hogy adok neki 0,2V állandó feszt, + a jeladóbol jövő fesz és a kimeneten a jeladó+0,2Vfesz? Ennél a kapcsolásnál megoldható valahogy, hogy ha a jeladótol jövő fesz 0V akkor a kimeneten is 0V legyen?
Köszi szépen az eddigi segítségedet is
(#) tgaben hozzászólása Szept 23, 2009 /

Sziasztok. Abban szeretnék segítséget kérni, hogy hogyan tudom katalógusból kiválasztani milyen műveleti erősítőre van szükségem, és hol találok ilyen katalógust? Köszi
(#) Milan90 válasza tgaben hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Erre szinte bármilyen műveleti jó. TL061,TL071,TL081,NE5534,LM356
Ha egy tokban akarod őket, akkor TL062,072,082,5532.
(#) Milan90 válasza tgaben hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Idézet:
„Ennél a kapcsolásnál megoldható valahogy, hogy ha a jeladótol jövő fesz 0V akkor a kimeneten is 0V legyen?

Persze. Csak kelleni fog még egy műveleti. Majd holnap lerajzolom, hogy hova.
(#) Milan90 válasza Milan90 hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Idézet:
„Ha egy tokban akarod őket, akkor TL062,072,082,5532.”

Ezt ki akartam törölni, csak már nem tudtam. Bocsi nem olvastam el rendesen, hogy miről van szó.
(#) dolfin hozzászólása Okt 13, 2009 /

Üdv

Egy 5x erősítésű neminvertáló kapcsolást szeretnék csinálni egy TL 072 CN típusú műveleti erősítővel.
Az érdekelne hogy az adatlapján a Figure 1. Unity-Gain Amplifier (9. oldal)-t kell nekem használnom? És honnan tudom azt beálítani hogy az 5x-ös erősítés legyen.
(100mV-1500mV tartományt kellene fölerősíteni 500mV-4500mV tartományra lineárisan)

Köszi a választ.
(#) mex válasza dolfin hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

(#) Medve válasza dolfin hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Hello, A "unity" neked nem jó, mert egységnyit erősít csupán. Az ábra szerinti képlettel határozhatod meg az erősítést...A táp legyen legalább 7 volt...

5x NI.GIF

(#) Zed válasza dolfin hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Medve rajza megfelel neked. Annyit még hozzátennék, hogy ha a visszacsatoló ágban a rajz szerint potmétert használsz, akkor nyilván hangolnod kell azt. Ha fix 5x erősítést szeretnél, akkor lehet, hogy célravezetőbb poti helyett megfelelő értékű ellenállást használni, akkor nem kell "éleszteni".

A tápról annyit, hogy ha szimpla tápról használod, akkor nem mindegy, hogy milyen típusú műv. erősítőt használsz. Ugyanis van, amelyik szimpla tápról nem tudja a kimenetét 1.5-2V-nál jobban 'lehúzni' a föld felé. Ha szimpla tápod van, használhatsz pl.
LM124, LM324, LM2902, LM358-at. ( LM358-at nagyon sok PC alaplapon találsz SMD tokban, ha esetleg bontani támad kedved... )
(#) dolfin válasza Medve hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Köszi

Így már jutok valamire. Nekem készleten TL 072-m van, azzal is ugyanígy megy a dolog? És ha aszimmetrikus a tápfeszültségem (0 és +9V) akkor is így megy a képlet?

Köszi

Igy megy akkor is, csak, ahogy Zed irta, a kivezérelhetőségre gondolni kell. Beszűkülhet a tartományod. A 4.5V-ot biztosan leadja, de a 0.5-öt?? Ilyen esetekben jó a rail to rail OPA
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Ahogy az adatlapját nézegetem, +-15V-os tápnál a kimenet csak +-13.5V-ot vehet fel. (output voltage swing). Vagyis a kimeneti tranzisztorokig 1,5V esik. Ezek szerint a Te IC-d csak szimmetrikus tápnál fog működni.
(#) dolfin válasza Medve hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Az adatlapjában melyik érték jelöli ezt a Minimum out feszültséget? Akkor hogy tudja a 0.5V-ot akkor a Zed által javasoltak közül válasszak? Most azon gondolkodom hogy úgyis PIC fogja olvasni az értéket, annak a referencia feszültsége lehet +9V is, akkor nem 5x hanem 8x-es szorzóval is jó és akkor 1.2V-tól 8Vig megy a tartomány és azt jobban le tudja húzni.
Jól gondolom?
Köszi

-"Maximum peak output voltage swing"-ből utaltam erre...
-Igen az egyik lehetőség a nagyobb kivezérelhetőségi tartománnyal rendelkező OPA alkalmazása
-Igen, a másik lehetőség pedig az erősítés megváltoztatása

Idézet:
„a referencia feszültsége lehet +9V is,”
Ennek örülök, én egy klasszikus PIC-et néztem meg, annak csak 0-5V-ig mehet a refrencia.

Csinálhatod nagyobb kivezérléssel és nagyobb ref. fesz-el, ahogy írtad. Ha nem akarsz másik műv. erősítőt venni, egy 7660 iC-vel csinálhatsz neki -5V-ot és akkor már le tudja húzni a kimenetét 0V-ig. Vagy - ha nincs 7660-ad - akár egy 555-el. Vagy ha esetleg olyan a kapcsolásod, hogy van egy hálózati trafóból jövő váltó a panelon, akkor abból, diódákkal szintén csinálhatsz negatív feszt.
(#) dolfin válasza Zed hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Köszönöm mindenkinek a segítő hozzászólást.
Talán 555-el fogok csinálni -5V-ot hogy és +9V-tal fogom rákötni az erősítőre és akkor az 5x-ös erősítés elég lesz, és a Vref is elég lesz 5V-nak, egyszerűbb megcsinálni.

Utolsó kérdés: Ha -5V és +9V lesz az erősítőn attól az még lineáris marad és a megadott képlet jó rá?
Vagy inkább maradjon a -5V +5V.
Nem tudom mit kellene ezen változtatni hogy -9V jöjjön ki belőle. Akkor a -9V +9V szimmetrikus is és lefedi a Vout a teljes számomra szükséges tartományt.

Köszi

-Tudtommal lineáris marad a működés és jó a képlet (ami egy ideális erősítőre szól!)
-A BBS-es megoldáson csak a zenert cseréld ki egy 9V-os tipusra, és a tápfeszét emeld meg, hogy kompenzáld a veszteségeket. +-9V a korrekt megoldás.

-táp.JPG

+9/-5 V-ról is működnie kell. ( Én egyszer építettem egy tápot, pont azért, hogy ezt ki tudjam próbálni. Nálam működött. )
(#) dolfin válasza Zed hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

És hogy működött?
Megvolt a Vout = 0V vagy akár mínusz is?

Köszi a válaszokat, most már meg fogom tudni csinálni
Már minden világos, most már csak tervezni kell.
Köszi
(#) highand hozzászólása Okt 14, 2009 /

Egy egyszerű leírás

Idézet:
„És hogy működött? Megvolt a Vout = 0V vagy akár mínusz is?”

Igen. A nulla alatti feszültséggel - még ha nem is szimmetrikus - a kivezérelhetőség alsó határát lehet kitolni. Tehát ha a műv. erősítőd max. 1.5V-ra tudja megközelíteni a tápfeszt, akkor -5V negatív táp esetén -3.5V-ot tud a kimenetén kiadni. Az egyéb működést az ilyen tápfeszültség nem befolyásolja - amennyire tudom, de nem vagyok profi a témában, így a tévedés jogát fenntartom.
(#) Zed válasza highand hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

Nem kötekedés képpen, hanem építő jelleggel:

- A rajz jobb oldalán lévő kapcsolásban nincs R1 és R2 ( a képlet arra van felírva )

- Szerintem ez a fogalmazás pongyola:

Idézet:
„...olyan feszülstéget álílt elő, hogy amennyiben ez lehetséges a két tényleges bemenete között a legkisebb legyen a feszültség.”

Ezt nagyon sokan így magyarázzák, de szerintem ez akkor is pongyola. Ez csak akkor igaz, ha negatív visszacsatolás van alkalmazva. Komparátorként használva már nem igaz ez az állítás. ( Hozzáteszem, hogy nyelvtanilag támadhatatlan ez a mondat, mivel ott van, hogy 'amennyiben ez lehetséges' )

- az invertáló és a neminvertáló alapkapcsolás között szerintem a legnagyobb különbség a bemeneti impedancia alakulása, azt még érdemes lenne itt megemlíteni
Következő: »»   9 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem