Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Silver Star 1 (és egyéb fémkeresők)
 
Témaindító: Sanyi87, idő: Okt 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 8
(#) vga válasza Yowie hozzászólására (») Szept 14, 2009 /
 
Hello ismét
Sikerült megépíteni a Silver Star-t. Egy White's fejet szereztem hozzá, elvileg működik minden.
A hatótávolságát viszont kissé kevésnek találom (egy csavarhúzót 10 cm-től jelez).
Ez a jelenség a fej típusa miatt lehet, vagy nincs rezonanciafrekire hangolva a fej? Jelenleg egy 270 nF kondenzátor van beforrasztva a fejjel párhuzamosan.

Szkóppal még nem mértem hogy mekkora a jel nagysága, a megépítési doksi szerint 15V körül kell lennie a feszültségcsúcsnak.

(#) fredy1 válasza vga hozzászólására (») Szept 14, 2009 /
 
Sziasztok

Ez a kérdés engem is érdekelne, szeretnék építeni egy silvert de a gyári fej nekem kicsit drága. Ha valaki tudna segíteni hogy jó-e hozzá más gyártó olcsóbb keresőfeje pl.:Garrett ACE nagyon megköszöném.

Üdv: Csaba
(#) laszlo válasza fredy1 hozzászólására (») Szept 14, 2009 /
 
Sziasztok

Én találtam egy leírást Silver Star keresőfej gyártására!
Még nem építettem meg,de kíváncsi lennék mások véleményére is hátha valaki megépítette.Én egy Tesoló Bandidóval kűzdök de nem igazán akar összejönni a fej
(#) Yowie válasza laszlo hozzászólására (») Szept 15, 2009 /
 
Én feladtam a fejkészítést és vettem, de lehet, megint megpróbálom, mert nagyon jó műgyantákat lehet kapni manapság.

Egyébként ez egy elég korrekt leírás, talán a teflonspray kissé…. Szóval hatalmas kapacitást csinálhat én olvastam egy olyat, hogy be kell vonni valamilyen szigetelő anyaggal, hogy maradjon egy kis távolság és scoth 24 vagy hasonló nagyfrekis anyaggal betekerni. Egy orosz leírást meg becsatoltam a tekercses topikba...azt hiszem

Mi a gond konkrétan?
(#) vga válasza vga hozzászólására (») Szept 16, 2009 /
 
Megmértem szkóppal az adófej jelét, csak 5Vp-p volt. A C8-at nem forrasztottam be, a C6 helyére pedig egy 220nF-ot tettem. A C7 maradt az eredeti. Így sikerült az adó jelét 11Vp-p -ra feltornázni.
Ezzel az érzékenység javult (csavarhúzó már 15cm)
Észrevettem viszont egy másik problémát(?): Az építése leírásban ez áll az ellenőrzés címszónál:

"Az IC3 14. kivezetésén mérhető jel (G) fémekre pozitív változást kell, hogy mutasson, a 8. kivezetés jele (X) pedig nem ferromágnesesekre kell, hogy ugyanezt produkálja"

Na, ez nálam pont fordítva működik. (Negatívan változik) Van tippje valakinek, mi okozhatja ezt?
(#) Yowie válasza vga hozzászólására (») Szept 18, 2009 /
 
Melyik fejet szerezted be? Ha jó helyre kötöd és nem cserélted fel a tekercseket próbálgasd a kondikat. A gyári fejekben gyakran benne van elég nagy kondi, a Classic III ban pl az összes kondi a fejben van.

A változás +/- volta a jel és a kapuzó jel fázishelyzete miatt van, a fej más fázistolást produkál, de 11Vcs-cs nem is rezonancia frekvencia, ezt majd akkor nézegesd, ha kijön minimum15V. Ha van egy hangolható oszcillátorod, meg is mérheted, hol a rezonanciája. Ha ez megvan, akkor majd állíthatod a TP4 és TP5 potikkal a fázishelyzeteket.

Azért nézd meg, a szerzett fej gépe gyárilag milyen frekin megy, ha megírod a típust esetleg ki tudom számolni, milyen a silver fejhez képest.
(#) Rumcájsz válasza laszlo hozzászólására (») Szept 18, 2009 /
 
Ezt a doksit én készítettem és tettem fel ide a HE doksigyüjteményébe. Több fejet készítettem igy, ez a legolcsóbb és legpraktikusabb megoldás! Kezdésnek mindenképp megfelelő! Mégha elkészíted a két DD tekercset és egy farost lemezre FBS-sel rögzited akkor is tudsz jót kisérletezni vele.
A hungarocell öntőforma egy viszonylag puritán megoldás de nekem remekül bevált. Annyi hogy az öntőforma belsejét vékonyan kikenem szilikonnal, igy a hungarocell nem tapad hozzá a műgyantához.
Lehet MDF lapból is készíteni (maróval) öntőformát, azt formaelválasztó pasztával kell kikenni.
Mindenesetre kezdésnek ez is megteszi alapként később lehet finomitani!

A silver érzékenységével kapcsolatban, mindenkinek azt ajánlom hogy a kapcsolási rajzon lévő TL071 -es IC-t cserélje ki OP07 tipusúra! Egy az egyben lábkompatibilis! Az OP07 nagyobbat erősit, jobb a driftje ezáltal sokkal érzékenyebb lesz!
Ha a fej nincs rezonancián, felesleges kisérletezni vele egy tankot se fog 10 centinél közelebbről jelezni!
(#) vga válasza Yowie hozzászólására (») Szept 18, 2009 /
 
Sajnos nincs semmilyen információm, hogy a fej milyen gépben volt eredetileg, vagy mi a típusa. Próbáltam a neten rákeresni, de a rajta levő számok nem sokat segítenek.

Mellékeltem két fotót róla. Az egyik tekercs 32.6 ohm-os, én ezt kötöttem be vevőnek, a másik 6.8 ohm-os ez az adó nálam.
Két koncentrikus körben vannak a tekercsek, de sajnos a műgyantázás miatt nem látszik, hogy melyik vezeték melyik tekercshez megy.

Kössz a segítséget, még próbálkozom akkor a hangolással!
(#) Yowie válasza vga hozzászólására (») Szept 18, 2009 /
 
Szétszedted? Mi a manóért?!

6B 8"

TX 1.72mH 6.47ohm
RX 12.92mH 32.2ohm
tehát jól kötötted
Ezt találtam, azt viszont nem tudtam kideríteni, hogy a 6b mihez is való.

Szerintem:
1. Ha tudsz mérni rezonanciát, mert van egy hangolható oszcilátor, nézd meg mennyi

2. Vedd ki az összes kondit és nézd meg mi történik
3. tegyél egy 100nanót ( nem kell beletenni, csak heftöld rá a csatlakozóra, vagy ahova kényelmes, lehet két kis vezetéket is ráforrasztani, akár csipeszt is) és nézed a szkópon meg rakosgatod a kondikat és keresd meg a max amplitudót

Van egy rossz hírem is, voltak olyan Whit,s gépek, ahol a tekercsnek egy leágazása volt és azoknál egy kondi ment a tekercsre, egy pedig a leágazás és a föld közé, de reménykedjünk, hogy ez nem az!


Dolgok, amik megviccelik az embert: kb 1m távolságban ne legyen nagyobb fémtárgy (fém van a parkettában és a födémben, tehát legalább 1m magasra kell tenni (sokan fellógatják).

A fázishelyzetet vagy ferrittel, vagy egy vödör földdel állítsd majd.

A vevőtekercsen az első műveleti erősítő kimenetén minimális, n x10mV jel jelenik meg, ha ez n x100mV, vagy fém van valahol, vagy fordítva kötötted be a vevőt.

A vevőtekercs adott esetben csak zajt szed fel, ezért a jel csúny is lehet, ha föld közelbe kerül, ez a jel növekedni fog és illik sinusus nak lenni, mert ha nem az, az befolyásolni fogja kapuzás után. Miután ez más tekercs mint a gép, lehet, hogy pl a vevőt. Egyébként a silver hasoló az egyszerű white's-okhoz a bemenő fokozatban
(#) Yowie válasza Yowie hozzászólására (») Szept 18, 2009 /
 
Bocs: lehet, hogy módosítani kell a vevő oldal első fokozatát...
(#) vga válasza Yowie hozzászólására (») Szept 18, 2009 /
 
Köszönöm a segítséget! Jövő héten folytatom a rezonanciakeresést. Mérni csak a jelalakot tudom szkópon, de kondicserélgetéssel menni fog.
Szét nem szedtem, csak a műanyagtányért emeltem le az aljáról. Víz volt benne, az előző tulaj sajnos nem kímélte.
(#) vga válasza Yowie hozzászólására (») Szept 20, 2009 /
 
Megvan az eredeti használati utasítása a white's-hoz. Ez a fej egy COINMASTER 6000/D -ben szolgált eredetileg. Ennek a katalógus szerint 6.592 kHz volt a működési frekvenciája. Ez relatív közel esik a Silver 4,73 kHz-hez.
Ha jól számoltam, akkor az 1.72mH-hez ~650nF tartozik hogy rezonáljon 4,73 kHz-en, de ennél az értéknél nem rezonál. Vagy nem 1.2mH, vagy van a fejnél kondenzátor.
(#) Yowie válasza vga hozzászólására (») Szept 21, 2009 /
 
Ez nem ennyire egyszerű. Kondi nélkül? Bogarászd a rajzot....misztikus

De lehet okosodni rajta
(#) Ninoo hozzászólása Szept 22, 2009 /
 
Hy !
Én is megépítettem a Silvert. Kérdésem , hogy nagy baj-e, ha az adó tekercsen csak 9Vp-p van. Pedig az ellenállást is csökkentettem.Vagy még nincs rezonancián?A kondikkal is játszottam le és felfelé is, mégis ez a legnagyobb amplitúdó.Egyátalán 12V-ról megy az áramkör? Én legalábbis annyit adtam neki(+Ut,-Ut).Másik kérdésem, hogyan állítom be a 90 fokos fázistolást, ha csak az egyik sugaram megy a szkópban?Végül pedig, az egész tekercset kiöntöttem, mire megtudtam, hogy nem kellett volna a beállítás miatt. Így túlvezérli a vevőtekercs az erősítőt.Csináltam egy másik vevőfejet, és ráraktam a kiöntöttre.Persze a régit lekötöttem. Akkor nem szól a hangszóró, ha a vevő fele "kilóg" az adótekercsből. Pedig ez Omega fej, és középen kellene lennie. Lehet, hogy a nem használt vevő(az eredeti)tekercs miatt van? Persze van még egy hiba, mégpedig az eredeti vevőfej Faraday árnyékolása galvanikusan nincs elválasztva az adóétól.Ezért is kellett egy másik.Az már nem ér össze az adóval.Kérdésem, megoldható, hogy az új vevőfejet ráépítem a kiöntöttre, vagy felejtős?És hány V-os(vagy mV-os) jelnek kell lennie a vevőerősítő kimenetén, ha nincs fémtárgy, illetve ha van, mennyi lehet max?
hegusp
(#) Ninoo hozzászólása Szept 22, 2009 /
 
A Faraday árnyékolást nem értem, miért kell elválasztani a tekercsben, ha a NYÁK-on meg egy helyre vannak kötve(fölre)?Én a fémeresős könyvből építettem meg, amiben nem volt szó erről. Viszont a Rádiótechnika 03-as évfolyamban felhívják a figyelmet rá. Igaz ott MD1-ről ír, de a fej ugyanaz, mint a Silveré.
hegusp
(#) Yowie válasza Ninoo hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Szerintem, írj Rumcájsznak, ő ismeri a pontos értékeket. Jó is lenne, ha fel tudna tenni ide ilyen adatokat és esetleg jelalakot...

A 90fokos fázistolást lehet ferrittel beállítani. A 4066 bemenetén látnád elvileg, hogy néz ki a kapuzott jel, de miután a bemeneten nics külön buffererősítő a csatornákon, gondolom nem látni ott semmit. A kimenetén csak akkor látszana, ha leválasztanád az aluláteresztő szűrőt, A dolognak az a lényege, hogy a földhatás semleges csatornán félhullámok vannak, míg a diszkriminációson cs-cs látszik a jel és függőlegesen van félbevágva, olyan sss forma.

9V biztos kevés, rezonancián a tápfesznél magasabb Ucs-cs jön. A tekercsed problémás. Rumcájsznak van egy tekercskészítési leírása a cikkekben, az alapján tudsz használható tekercset készíteni. Másik tekercs nem lehet alatta és az árnyékolás nem érhet össze.

A tekercskészítés egy olyan műfaj, amiben csak akkor érdemes kísérletezni, ha már csináltál pár, a terepen is használhatót. Addig szigorúan a leírások... és jó tekercs nélkül, azt sem tudod, jó-e az elektronika (jó elektronika nélkül meg nem tudod jó-e a tekercs)
(#) vandorbot válasza Ninoo hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Azért, mert a vevőtek. árnyékolása testre megy, az adóé pedig +Ut-re !
(#) vandorbot válasza Rumcájsz hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
OP27 még jobb.
(#) vandorbot válasza vga hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
A Whites és még néhány fejjel az a gond, hogy nem csak tekercsek vannak benne, hanem kondik, termisztor-ellenállás hálózatok is. Szóval nem silverhez való.
(#) vandorbot válasza Yowie hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Nem szükséges 15kiló főd. Elég egy kis ferrit fazekmag.
(#) vandorbot válasza Yowie hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Én már láttam, 10cm hó + 50cm föld alól kotortam ki egy 10 cm-es spiátertetőt. Érméket 20cm-ről határozottan jelezte (d2-ben)
Van néhány titka a kütyünek, amit a szerző érthető okokból nem nagyon árul el.
Egyébként ajánlom figyelmetekbe a metaldetector.hu építők ill. silver star fórumait.
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Nekem egy össze vissza variált fisher utánépítésem van. (abban van op27 de azért lenne annál jobb)

Ferrittel be lehet lőni, de a fishernél tapasztalom, hogy terepen a föld teljesen más diszkriminációt eredményez mint pl az otthoni ládika, ferritről nem is szólva, ezért szeretem jobban a földes megoldást. A távolságok viszont teljesen életszerűek, olyan mint terepen.
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Egyébként Te is a Rumcájsz féle leírást követted? Egy ideje gondolkozom, hogy csinálok a fishernek egy nagy DD fejet. Most a 20cm-es spider van....bár nem rossz, napokban egy elrohad sörétes patron, szétmáló réz alját kb 40cm-ről szedtem ki, de kívéncsi vagyok egy 35cm-es fej mit művelne.

Különben nem rosszak azok a gyári fejek, legtöbben a hangoláshoz van 1-2 dolog, a gyárban nem fognak órákig vacakolni a trutyiban, Condik egy részét is beleteszik, annak gondolom, jó pár oka van a drifttől a kábel kapacitásig, meg hogy azért mindenhez ne lehesen használni.
(#) Ninoo válasza Yowie hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Idézet:
„A tekercskészítés egy olyan műfaj, amiben csak akkor érdemes kísérletezni, ha már csináltál pár, a terepen is használhatót.”

Ha nem készítek tekercset, nem is tudom, hogy használható-e terepen. Szóval szerintem próbálkozni kell, meg okosodni fórumokon. Egyébként van valakinek részletes leírása az Omega fejről? Azon kívűl, ami a Fémkeresők, RT 03 és RT 95-ben van?
hegusp
(#) vandorbot válasza Yowie hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Az OP27-nek harmad akkora a zaja, a driftje Ua. mint OP07-é. Persze vannak spécibbek is, épp most kaptam meg a Texas-tól ingyen.
Fordítva, Rumcájsz állította össze az anyagot az én infóim alapján. (Ezúton is köszi).
A hőkompenzáló elemeket a fejbe építik így sokat javul a stabilitása. A tápegységen is módosítottam LT1129cs8-al. Hőkompenzált, szuperstabil LDO. (Adatlapja: Alldatasheet.com-on megkereshető)
Én a DD híve vagyok, Érmézni nekem szimpatikusabb.
Ferrittel valóban csak sacc. lehet belőni a groundbalaszt. A terep nagyon eltérő tud ám lenni !
A száraz porhanyós föld és a döngölt vizes közt hatalmas a különbség.
Ezért célszerű egy nagyobb és egy kisebb átfogást kialakítani a balansz potinál, pl. átkapcsolóval.
(#) vga válasza Yowie hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Nos, 11Vp-p-nál többet nem tudok beállítani. Ez 300nF kondival sikerült.
A mellékelt rajzon is látszanak a kondik a fejrészben, ez lesz a probléma. Ha nincs beforrasztva kondi, akkor csak 8Vp-p körül van.
Azt hiszem egy másik fej után kell néznem...
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) Yowie válasza Ninoo hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Úgy értettem, addig a leírásokat szigorúan be kell tartani, aztán lehet vigéckedni (lehet addig is, csak rendszerint nem lesz jó vége)
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Érdekes ez a földhatás, a 1265 egyetlen ismert modosítása, hogy egy potit betesznek a goundbalance-val sorban, bár sok értelme nincs szerintem, mert a discel ki lehet hangolni a földet. Mondjuk én eleve (biztos ami biztos alapon monostabilokkal csináltam egy fázistoló áramkört így annyit szabályozok, amennyit csak akarok- ez egy kísérleti darabnak indult)
(#) Yowie válasza Ninoo hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Ez nem gyártási leírás, de sok okosság van benne, becsatolom.

Az én probálkozásaimban leginkább az volt sikeres, ha koncentrikus tekercseket készítettem és a középső vevő mellé tekertem pár menetet az adóból, ellenkező irányban, esetleg középpen valamennyi magasságot is lehetett állítani. Az omegát annyira nem találtam érzékenynek, de ezek a kísérletek sosem lettek életképes megoldások, arra pedig azóta jöttem rá, tök mindegy, mit produkál egy gép a levegőben, ha csak nem ott akar valaki keresgélni.

Van itt egy videó, elég sok kivezetés van a tekercsén

Bővebben: Hogy készül

coils.pdf
    
(#) vandorbot válasza vga hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Nekem 4db párhuzamosan kötött kondival sikerült kihozni a maximumot. A végén már nF-enként lépkedtem.
Következő: »»   2 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem