Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Szerintem egy kicsivel több. mert 7-7,5A-t zabál a két 6C33C is. Amikor meg még hidegek, szerintem jobban megrántják a fűtőáramot, így ha ekkora teljesítményű toroidot veszel, az a 10-20W már belefér.
50A elég oda, a toroid meg bírja, ha terheled, így is éppen elég lesz megtekertetni anyagilag a táptrafót.
4200W-ra sikeredett a méretezés.
Legyen 50A, az a pillanatnyi túlterhelés nem árt. Én nem ismerem ezeket a csöveket, nem biztos, hogy megrántják a trafót... A 6C33C-ről tudom, hogy egy kicsit "odarak" felfűtéskor, próbáltam már fűteni az enyémet...
Nekem egy 8 A-es trafó gond nélkül vitte a 2 db-ot párhuzamban.
A GU 81-eket meg egyenként lepróbáltam egy 12V 10A-es toroidon, és kb csak 1 voltot esett a szekunder feszültség a maximális terhelés hatására.
Üdv!
Innen tájékozódhatsz de szerintem ez elég drága lehet. Ha mindenáron ezt a kapcsolást akarod, akkor építs egy step down konvertert 33063, vagy 34063 al, persze a 18 V-ot előtte egyenirányítsd, és puffereld. Így biztos nem lesz brumm. Bár szerintem egyszerűbb, és olcsóbb lehet egy 12 V stabkocka, vagy egy áteresztő tranzisztoros stabilizátor, kócos javaslata.
Szia, én is épp egy ugyanilyen építésébe vagyok, neked szükséged lesz egy 2*230V 100VA trafóra amin van még 2*6,3v az enyém, a "Szeged" tipusú rádióból való, esetleg próbálj meg nézni vaterán, vagy tekertetni is lehet. Üdv.
Sziasztok, kis gondom van az EL építésénél, az a probléma, hogy az összes cső behelyezése után leesik a fűtőfesz 6,05V ra, köbzoli tanácsára újra átvezetékeltem, de ezúttal vastagabb, 1,5mm-es tömör rézvezetékkel, az egész csőkészlet 3,5A-t vesz fel, már külön külön is megméregettem őket, mindegyik katalógus értékeket mutat, tehát ez a 3,5A rendben is lenne. A Transzformátor, a Szeged tipusú rádió trafója, a fűtőtekercs üresen 6,3V , 1,5mm-es zománc huzalból van tekerve, magja 16cm" -es, a trafó maga 100-120VA.
Van ötlete valakinek mi tévő legyek? Üdv.
GUBÁN GÁBOR : ez 300 w-os trafó, épp most mérem, üresjárásban pont 12 V van a secunderen, ez sajnos nem is lenne jó Neked. Neked olyan kellene, ami 220/12 Voltos, megfelelő teljesítményben, így meglesz kb a 12,6 V.
egyébként a trafó továbbra is csere tárgyát képezi (Pl GU50 SE, vagy PP fűtéstrafója lehet ) nekem meg NAGYON NAGY szükségem lenne egy SM85/a vasra csévével, szerelvénnyel, és a helyzet az, hogy "tegnapra" kellene! Ki tudna valaki segíteni? Ezer köszönet
egy vagy két menetet tekerj még a trafóra 1,5 mm-es zománchuzalból, és ezt fázishelyesen kösd sorba a fűtéstekerccsel. Más megoldás nemigen van, max, ha újra tekered az egész fűtést 6,6-6,7 V-ra. Én mindig kicsivel többre méretezem, mert elfűteni könnyebb egy-két tized voltot, mint hozzáadni
Sajnos az a trafó az neked oda gyengusz ? Beteszel még a dobozba egy szép kis trafót amit egy-két cső fűtésére használsz ! Vagy ha van rá lehetőség akkor tekerj rá pár menetet. Üresen mennyi fesz van ?
ez kisebb nehézségek árán, de azért megoldható, köszi az infót.
Üdv.
Szia!
- 5% esés normális - 6V váltó --> egyenirányítás + elkó --> 6,5-7V körüli egyenfesz egy kicsi ellenállással be lehet állítani a pontos feszültséget. Vagy tekersz a trafóra még pár menetet szigetelt huzalból.
Hát, köbzoli és Müszi szerint elégnek kell lenni a trafónak, de ezek szerint kicsit rá kell tekerjek, ezt szerintem megoldom, a fűtő üresjárata, mint írtam, 6,3, ez egy gyári trafó lenne, így nem értem miért esik, egyáltalán sok ez ? 6,05 nem elég a rendes működéshez?
A több az jobb ! Ha üresen 6,3 akkor minden féleképp tekej rá .
Idézet: Nemsok ez természetes, azért 3,5 Amper ? „így nem értem miért esik, egyáltalán sok ez” Idézet: Lehet elég a normális működéshez , de hosszútávon a csöveknek jobb lenne ha inkább több feszt kapnának ! „6,05 nem elég a rendes működéshez?”
Na, ez sem egy rossz ötlet, erre nem is gondoltam, graetz+puffer.
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat, szerintem így már sikerül megoldanom.
Köszönöm, bár nem tudom találok e ilyet, de körbeérdeklődök, .
és kimenő trafó, ?? olvashattam olyat hogy , videoton tv kimenőjét használta vki?? és ha tápnak csináltatok toroidot??
Szia,
Itt a fórumon is van ember fleta1 személyében aki megbízható bevált toroid készítő szaki. Szerintem vedd fel vele a kapcsolatot priviben. Többünknek is csinált már ilyet és minőségben korrekt, munkadíjban és határidőben pedig szerintem verhetetlen! Idézet: „Itt a fórumon is van ember fleta1 személyében aki megbízható bevált toroid készítő szaki.” Ezt tudom tanúsítani. Még a kimenőimet is Ő tekerte. Valóban profi módon és jó áron dolgozik.
Eszem megáll! PCL 86 SE egyik oldalán egyszerűen nem megy 7 mA fölé a nyugalmi áram ( katódbias ) Minden alkatrész jó, 2% belül egyezik a másik csatornáéval, ahol 35-38 mA-re áll be az anódáram csőtől függően. De ezen a csatornán nem. Természetesen halkan is szól, és torz. azzal a csővel is, ami a másik csatornán jó. Mindent leellenőriztem többször, csatolókondit cseréltem, hátha átvezet, még kimenőt is cseréltem! Más a szétverés határán tartok !
Ez nem jó ötlet, kipróbálhatod, de ugyanúgy nem lesz meg a kellő fezsültség. Ha AC-ban nincs elég teljesítmény, akkor DC-ben sem lesz ...
Egyetértek köbzolival, mintha a fogamat húznák az egyenirányító és a pufferkondi hallatán. Nem rendelkezhetek más pénzével de inkább csináltatnám újból az egészet mint túlbonyolítsam a gépezetet. :no:
, hát akkor a másik oldal nyugalmi árama is jelentősen lecsökken majd!
Komolyra fordítva a szót én körülnéznék a foglalat házatáján :yes:
hogyha szétverem? Az biztos ... Most jöttem ide higgadni egy kicsit, még van egy ötletem, hogy mi alehet a bibi, ha az sem vezet eredményre, akkor készítem a kalapácsot ...
És ha valamelyik alkatrész mérésre jónak tűnik, de betéve már nem megy?
Esetleg foglalaton valami kontakthiba, vagy oxidáció? Én ezeket nézém meg pörölyvetés előtt
a foglalatra is gyanalszom, de már kapott egy valag Kontakt 60-at, meg átépítés előtt jó volt. Most kicseréltem a ratyi TV-ből kibányászott "szürke" szénréteg ellenállásokat, meg a Styro csatolokat fémréteg ellenállásokra, meg olajpapír csatolóra, meg szeparált tápot kapott a két csatorna, illetve bekötöttem a fojtót, ami eddig csak "dísznek" volt benne. Amúgy a jól működő csatornának sokkal szebb hangja lenne, mint volt, csak a másik... Na megyek lököm rá a szkópot, mert lehet valami gerjedés is van itten ..
Józan paraszti ésszel FOGLALAT!
Bocs beelőztél! |
Bejelentkezés
Hirdetés |