Fórum témák
» Több friss téma |
elmondok egy rövidke történetet csak hogy tanuljunk belőle ,és tisznán lássunk.
Egy kedves ismerősöm vett az ebayon egy (Laserworld) Márkájú scannert. Leírásában szereplő adatok szerint: Zöld lézer 100 mW scanner 20 KPPS beépített ábrákkal DMX vezérléssel is lehet hajtani. Megbízást kaptam az átalakítására hogy PC ről is lehessen hajtani. Külső DAC ot csináltam hozzá mert ilda interface elég drága lenne. Meg egy 150 mW os modult tettem bele Ahogy szétszedtem a meglévő modult bemértem és a pumpa diódát 460 mA re állították be ami azt jelenti hogy 500 mW os 808 nm pumpát tartalmaz ez maximum 60 mW zöldet jelent nem 100-at ahogy a DAC -cal kipróbáltam megdöbbenésemre az ildateszt már 8 K nál kezd szétesni na jó mondjuk még elfogadható 10 K-n tehát egy 10 K scanner van benne túlhajtva . Ezt már az elején megállapítottam amiket kiír a betűknek nincsenek sarkai ez már gyanús volt nekem. A felépítése meg nem tudom mihez hasonlítsam. Ferdén vannak benne a panelek felfogatva stb. Lényeg hogy vigyázni kell hiába márka vagyis áll márka mert ilyet a laserworld biztos nem csinál. Olcsó húsnak híg a leve -vel tudnám jellemezni. Köszönöm hogy meghalgattatok.
Hali All!
A Hobbyrendelés.hu oldalon vettem egy zöld lézet 6800 Ft-jé építeni akakrok egy lézereffektet de azt mondták nekem hogy ezt hosszú üzembe ne használjam mert a DPSS-es túlmelegszik és elhalálozik na az lenne a kérdés hogy ha raknék rá egy hűtőbordát + egy kis ventit akkor bírná a hosszab üzemet? A választ előre is köszönöm üdv:GTEE*
Sziasztok !
elkészültem az első galvóval már majdnem teljesen. tettem fel két képet róla kérlek irjátok le mit rontottam el és mit javitsak ha kell! valamelyik nap rákötöm oszcilloszkópra és kiprobálom de azt valaki mondja meg hogy hogyan kössem rá előre is köszi! várom a véleményeket!
előszöris
a terelőlemezt úgy fogasd fel hogy ne lógjon ki tengely egybefüggő legyen a lemez nagyon kint van a tengely vágd lejjebb és kb mint a tükör úgy legyen ráfogatva. A teljes optorészt matt feketére kell festened a nemkívánt visszaverődések miatt. beleértve a panelt is alatta meg azt a műanyagot ami áttetsző. Persze a diódát meg a vevőket nem kell lényeg hogy körülötte minden matt fekete legyen. Utána majd egyszer egy ugyanilyen színű fedő lemez kell rá.
Lenne még egy kérdésem. Áramgenerátorral csak lézer diódát lehet táplálni vagy a zöld lézer pointeremet is ?
Ez fototranzisztor , ráadásul csak 12 fokos a látoszöge , szerintem az adott kapcsolásban nem fog vele müködni.
nem a legjobb erre a célra mert ez inkább egy nyaláb fogadására jó.
A zöld lézerpointerben is mint ahogy minden zöld klézernél is az első ami hajtja a kristályt az egy 808 nm-es lézerdióda tehát azt is lehet ezzel hajtani nameg bármi mást ami fix áramot igényel de jó sima led diódákra is.
jó okés de én azt szeretném tudni hogy áramgenerátorral csak a diódát szabad kötni vagy a zöld lézernél a tápforrás helyére is rakhatom?
persze hogy rakhatod de szükségtelen mégegy áramgenerátort rátenni mivel abban is van aktív áramgenerátor akkor meg minek ?
Pl annak hogy én a szupepe féle áramgenerátort akkarok rárakni mert szaggatni akarom a nyalábot és az én lézerem impulzosokba 2x nagyobb fényt add mint folyamatos üzemnél de attól félok hogy tólmelegszik és elhalálozik olvastam valahol hogy ha rá fabrikálok egy hűtőbordát akkor bírni fogja a hosszabb üzemet ez igaz?
nekem 4000 forintos pointerem volt és peltierrel hűtöttem de kevesebb mint fél órás üzem után anélkül ment tönkre hogy egy picit is melegedett volna.
ha külső áramgenerátort teszel a szupepés az jó de a benne lévőt vedd ki belőle. Előtte mérd le mennyit adtak neki. A kettő együtt nem fog jó lenni mert a pointerben nem engedi az áramkör nem tud majd olyan gyorsan reagálni a nagyfrekire mint ami áramgenerátort ráteszel. Csak egy legyen a diódán.
Nekem akkor nagy szerencsém van, mert nekem egy 2800Ft-os pointerem van és csak passzív hűtés van rajta (rendesen kihámoztam a modult magából a "rézcsőből) és már többször ment "folyamatosan" 2-3 órákat. A folyamatos szót azért raktam idézőjelbe, mert a lézer show folyamtosan be van kapcsolva, hol egyik hol másik lézer megy, a folyamatos jelen esetben azt jelenti, hogy 30 másodpercigm egy 20 másodpercig kikapcsol, így ment már kb 6-10X 1-3 órákat. Emellett én meghagytam csak simán a gyári áramgenerátort.
Befestettem matt feketére kivül belül. Már csak a csatlakozokat várom meg pár dolgot még és teljesen kész az egyik tengely végfokkal mindennel .
az a kérdésem van még hogy hogyan kössem rá szkópra? Gnd meg a foto dioda kimenetét? köszi a válaszokat!
Okés én is szét akkartam szedni és úgy akkartam hűtést rá rakni mondjuk én aktívat gondoltam és akk egyszerűen csak az áramgenerátor tápját szaggasam ha a nyalábot is meg akakrom szaggatni?
Szaggatni az eredeti áramgenerátorával nem lehet!
Mert nem az egész tápot kell ki-be kapcsolgatni, hanem az áramerősséget kell rajta fel-le állítnai. Folyamtos 2,7V-ot kell a diódának adni és csak az áramerősséget kell "kapcsolgatni" A szupepe áramgenerátora pont erre a célra jó. Csak a beállításnál kell nagyon figyelned, de az oldalán le van írva, hogyan kell beállítani. Egyébként régebben úgy csináltam, hogy nem szedtem ki a csőből (magából a pointer testéből) a modult, csak a fekete külső gumis részt kapartam le és így egy rézhengert kaptam. Igen ám, de ezen a rézhengeren belül van maga a modul ami szintén réz. Aztán a nyáron ikor megint hozzáláttam a lézershow-hoz, akkor nagyon nagyon óvatosan flexel leszedtem ezt a külső borítást, így már maga a modul van csak belepréselve egy külön erre a célra esztergált alutömbbe. Jó passzos, épségben ki nem veszem abból a tömbből. Bár nem is szándékozom
Az enyém szétszedhető az tuti mert a jútúbon láttam egy vidit amibe meg mutatta hogy kell szétszedni (és pont oylan mint az enyém). Amúgy az áram erőséggel lehet a dióda fényének az erőségén állítani? (mert a jútúbon van egy pot modding nevezetű eljárás szóval a modul panelén van egy potméter azt kell feltekerni és egy 5mW-os lézert fel lehet "tuningolni")
Igen, az állítja a dióda áramát, de nem ajánlatos feljebb állítani, mert jóval lecsökken a dióda élettartama. Emellett ha elkezd melegedni a dióda és nem tudod hűteni, akkor fennáll a hőmegfutás veszélye is.
Belinkeled a videót, ahol mutatja a lézer szétszedését? Csak kíváncsiságból.
Amúgy te hol szerezted azt a 2800ft-s pointert ha szabad kérdezni?
Köszönöm
És innen hogy lehet rendelni? Mennyi a kiszállítás?
Rendelni a weboldalon, fizetni javasolt a paypal ahol regisztrálsz, megadod a bankszámla azonosítódat (ezt nem adják tovább az eladónak, csak leemelik a pénzt)
szállítási díj 0 ft. Csak vigyázz a szállítási idó lehet hosszú, nekem az aug. elején rendelt csomagból 2* volt résszállítás, és még mindig van áru amit nem kaptam meg. Szóval ki tudja mikor érkezik meg
ahham értem köszönöm inkább akk veszek a hobbyrendelésről ha még kell ott 2-3 napon belül ki jön
Hello szétszedtem a lézerem feltuningoltam és igen nagy fénye van
A zöld lézer diódának 3 lába van hogy mérhetném ki hogy melyik lábat kell ráköti a szupepe áramgenerátorra elég az egyszerű dióda vizsgáló?
Biztos vagy te benne, hogy zöld lézer diódád van?
Ha nem tudod a lábkiosztást, akkor nagyon kis tápfeszről (3-4-5V max) hajtott áramgenerátorral tudod próbálgatni, hogy melyiknél világít. De ki ne szedd a diódát.
Igen ellátogattam Szebece oldalára és mostmár tudom hogy a DPSS lézerek infa diódával vannak gerjesztve mostmár mindent tudok amit akkarok. És az a legjobb hogy egy DVD olvasóból el lehet készíteni egy rendes lézer effektet (DVD olvasáshoz vörös lézer dióda CD olvasáshoz meg infra lézer dióda és ha valaki nagyon gazdak szétszed egy Blue-Ray lejáccót akkor kék lézert is csinálhat)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |