Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Eszem ágában sincs gyári erősítőt venni. Vettem már. Igaz azt házimozira, mert azért egy Dolby Digital, DTS decoder nagy feladat lenne, de gondoltam előre, mert preout-os tehát mind a 7+1 csatornára lehet kötni külön-külön végfokot.
Úgy értettem, hogy magamhoz képest nem nagyon tudnék nagyon előre lépni. Ja meg nem ártana legalább egy erősítőt rendesen bejáratni
Szia Imi !
Köszönöm , hogy hiányolsz . Váratlanul kórházba kerültem , már itthon vagyok . Olvasgatom írásaitok , de még aktivitásom nem a régi .
[OFF]Kedves CHZ Mester!
A többiek nevében is gyors gyógyulást kívánunk: A HE Csöves topik "lakói"
Zenét hallgatni mindig öröm
Félvezetősből az épített TEXAS és Quad után évekig tetszett a vásárolt NAD, majd a Rotelből kettő hangja is. A többletet ezek a csöves próbálkozások az énekhang terén hoztak. Ennyi pénzért operaénekes még soha sem látogatott el hozzánk a zeneszobába Sajnos az évek során "összegyült" hangdobozok egyike sem csöveshez készült (vagy impedanciában vagy érzékenységben "sántítanak"), talán majd egyszer egy szélesávú, de attól meg tartok egy kicsit, mert a fülem már a többutas rendszerekhez szokott. Csak ezért keresem a "nagyobb" csöveket. A hang miatt már az EL84-nél megálltam volna Azért a 2A3 még engem is piszkál...
Egy ellenüteműre nem gondoltál még? Az sem olyan rossz EL84 PP ?
Engem a 2a3 igazán azért piszkál mert van egy SM102B VAC gyártmányú vasam ami 0,1 -es lemezből van tekerve, bánatomra csak 1 készlet van
Idézet: „...van egy SM102B VAC gyártmányú vasam ...” Tudom, "mutatattad", de van két SM85B-nk is Cavaliertől, talán azzal sem szólna rosszúl... Idézet: „Egy ellenüteműre nem gondoltál még?” Erre írtam, hogy a csövesekben éppen az SE egyszerűsége tetszik.
Igen nekem 4 db SM85B-van Cavaliertől, venni kellene még 4-et nagyon jó árban van és nincs agyon impregnálva, roncsolás nélkül szétszedtem mindet. 2 már az PCL86 PP-ben, új csévével.
De ugye egy SE erősítő sokkal kényesebb a benne felhasznált alkatrészekre, különös tekintettel a kimenő vasának anyagára. Egy PP se sokkal bonyolultabb, simám meg lehet csinálni légszerelve.
Ha egyszer bevonták a hagyományos, 100W-os izzókat, és az energiatakarékos izzónak nevezett valamiket kell helyettük vennünk, akkor már meg is spóroltuk az energiát egy erősítőnek. Még mindig jobb, hogy az az energiatakarékos fényforrás világit a csöves erősítő felett, mint az izzó az erősítő helyén.
Ráadásul télen még le is tekerhetünk a radiátorból, mert biztos nem fáznék egy 6C33C SE mellett. Főleg egy PP, vagy akár a GU-81 mellett sem.
Kócos! Megjött a kimenőtrafó, köszi szépen mégegyszer is!
PP-nél nem a bonyolultságával van gondom, a kapcsolástechnika ami nem igazán tetszik.
Mert ugye nincs olyan cső, amiben az elektronok hajlandóak lennének ellenkező irányba mozogni, ezért nincs a csöveknek "komplementer párja", tehát az ellenütemű vezérléshez fázist kell fordítanunk... No ez ami nem tetszik nekem és úgy gondolom a jelnek sem... (Lehet, hogy mindez csak a megfelelő ismereteim hiányának tudható be...)
Ne elméleti alapon közelítsd meg, hanem dobj össze egyet deszkán. A fázist fordíthatod trafóval is az nagyon elegáns megoldás és teljesen szimmetrikus jeled lesz.
Ne bánkódj ez miatt. A tranzisztoroknak van párja - elméletben - de ezek sem illeszkednek annyira egymáshoz, mint ahogy az a köztudatban elterjedt.
A trafós fázisfordításhoz olyan profi "tekerő" kell mint amilyen Te vagy, így az eleve kilőve.
Így is az agyára megyek mindenkinek a trafós igényeimmel Meglátom, vagy inkább meghallom megszelidíti-e a 6C33C SE a B&W309-eket (az elvárható teljesítménnyel már meghaladná a 100dB hangnyomást) és utánna majd továbbgondolom...
Köszi, de egyáltalán ném érzem magam profinak, mert ugye ami jól néz ki az nem biztos, hogy jó is. Nem mind arany ami fénylik stb. stb.
De már megfordul az agyamban egy IT trafó készítése. VAN egy 0.1 -es lemezből tekert valami SExxx 9 cm^2-es hipersil-em ez felezve meg is felelne. Végül is egy jó SE trafót kell csinálni aminek a szekundere nem 4-8 ohmra illeszt hanem 1:1+1 -es áttételű. Jó vékony drótokkal (0,13 -as), vékony olajpapírral szigetelve. stb. stb. Legrosszabb esetben egy rézfóliás olajpapírkondi lesz belőle pl, egy 6E5P-nek lenne a katódjába kötve és így nem lenne közvetlenül kondi a jel útjában, csak a tápon keresztül.
Mi köszönjük, ha megint írsz ide is ...
Lehet szentségtörés, de porvasmag nem lenne jó erre a célra? Egész jó ferritmagokat lehetkapni már. Vagy esetleg egy kicsi torroid mag, vagy gyűrrűmag nem felelne meg erre a célra?
Én nem tudom még soha nem csináltam ilyet. De mondjuk légrés az nem ártana bele egy gyűrűmagon ezt nehéz lesz kivitelezni.
Idézet: „...egy 6E5P-nek lenne a katódjába kötve” Megint ez a 6E5P... Lassan akkora nimbusza lesz itt a fórumon ennek a csőnek mint a 300B-nek Én még csak szkópon láttam mit tud, de napokon belül végre meg is fülelhetem.
Sturbinál hallottam "egyedül" szólni, nem is volt rossz.
Ha egyedül is jól szól, minek neki egy PP pár (Ez csak vicc volt.) Nálam a meghajtó szerepe vár rá.
Nem lehetséges hogy ez azért van, mert az ECL,PCL sugártetróda, és kellemesebb a fülnek,míg az EL84 pentóda?
Napokban hasonlítgattam össze KT88-at EL34-gyel SE-ben,(cső ki-be) és ott is hallottam ezt a különbséget a sugártetróda javára. üdv
Valószínű, hogy ez lehet az oka. A sugártetródák jobban szólnak, bár az EL34 nem egy nagy durranás - szerintem - gyengébb az EL84-esnél is. Valószínű, hogy jobb hangot lehetne elérni, ha 2x2 EL84-et tennénk a 2 EL34 helyett. Egyetlen pozitívuma a 34-esnek, hogy - a geometriai méretei miatt - lényegesen nagyobb anódfeszt visel el, ezért feljebb van jóval a felső határteljesítmény.
Ne ess kétségbe, nemcsak a csöves PP-nél fordítunk fázist, hanem a félvezetősnél is, csak ott ugye ha a meghajtó tranzisztorok komplementer párok, akkor a fázisfordítás automatikusan végbemegy, De Imi65-nek nagyon is igaza van abban, hogy az NPN - PNP párok a valóságban sokkal inkább különböznek egymástól, mint azt elméletben mondják. Talán még különbség, hogy még a végerősítő csövet feszültséggel vezéreljük, addig a végtranzisztort többnyire árammal.
Meg azt az 1kW-ot félvezetőssel mire érnéd el... Alkatrésztemető lenne szerintem.
6-6 NPN-PNP tranzisztor párból csinálok én neked nagyon egyszerű 1kW-os gépet, de az nem olyan feeling, mint a csöves.
Építettem már 1kW-os tranyós gépet, de nem voltam elszállva a hangjától. Igaz ütött mint az állat, de rideg éles hangja volt, mondjuk hangosítani kiváló. Meg ha nem muszáj, hadd ne a félvezetőkről beszélgessünk a csöves témában
EL34-et nem ismerem, nem nagyon hallottam még, csak most ebben az SE-ben, itt egyértelműen roszabbul szól mint a KT.
Izmosabb gitár kombókban is EL34 PP szokott ketyegni Nekem jobban bejönnek a PL-ek (509, 519) mert kisebb anódfesszel tudják ugyanazt mint az EL34
Igen, azt tudom hogy hangszer erősítőkben előszeretettel használták az EL34-et, főleg az angolszász gyártók.
A PL-ek mellett szól az amit Te is leírtál, viszont a felső anódkivezetés nekem nem annyira tetszik,bár az első erősítőm nekem is PL504-ekkel készült.
Hát ez csodaszép, de komolyan! Le a kalappal! Nekem ha látnád az első csöveseimet, kiröhögnél
|
Bejelentkezés
Hirdetés |