Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   23 / 248
(#) 6C4C válasza proli007 hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

Nagyon-nagyon köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel:
6c4c
(#) kadarist válasza 6C4C hozzászólására (») Szept 30, 2009 / 1

Szia!

Hátha ezek jók lesznek.
(#) 6C4C válasza kadarist hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

Üdv kadarist!

A pdf-el megoldottad a problémámat! Nagyon köszönöm!

Proli007 ne fáradj a szkenneléssel!!!

Nagyon köszönöm hogy segítettetek nekem!

További sok sikert minden jó!

6c4c
(#) kadarist válasza 6C4C hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

Szívesen!
(#) kadarist válasza 6C4C hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

Egyébként nekem is van egy ilyen gépem, az viszont azt csinálja, hogy néha elkezd lüktetni a fényerő olyan 1-2 Hz-es ütemben. Ilyenkor a transzverter is ingadozva sípol.

Nem mai gyerek már...
(#) emmzolee hozzászólása Szept 30, 2009 / 1

Hello

Van nekem egy Orosz C1-94 szkópom.

Van vele egy kis probléma. Amikor megjelenítek vele egy jelet, akkor a képen olyan, mintha a jelalakomra rá ült volna egy 50Hz-es brumm is. Ez a jel kb: 0,1V asziszem, nem jegyeztem meg pontosan.

Ezt csinálja akkor is, amikor a kalibrációs jelére kapcsolok.. Az is 50Hz négyszög jel.

Ha a generátorral adok rá 1MHz-es jelet, ott már nem látszik, mert ugye nagyon nagy a brumm, és a jel frekije közt a különbség.

Szerintetek mi lehet a gáz?
Csatolok egy kapcsolási rajzot is.

Kössz

c1-94.jpg

(#) emmzolee hozzászólása Szept 30, 2009 / 1

Nem tudom djvu -t lehet-e föltenni, mert azon jobban látszik a rajz.
Mindenesetre meg próbálom.

Hétvégén csinálok egy képet hogy milyen a jelalakom, de szerintem tudjátok mire gondolok.

c1-94.djvu

(#) 6C4C válasza kadarist hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

Nekem is csinál ilyet, de csak a bekapcsolás utáni 1-2 percben...
(#) kadarist válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

Szia!

Tápegység szűrési hiba lehet. Kiszáradt elkók lehetnek a bűnösek. Biztos, hogy hálózati brumm okozza a hibát? Lehet, hogy a feszültségátalakító szűrése a rossz (a felső Tp1 környéke).
(#) proli007 válasza 6C4C hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

Hello!
Remélem erre gondoltál.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza 6C4C hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

Plusz még ez, de össze kellene ollózgatni.
Na előbb küldtem, majd olvastam. De hátha van rajta kis plusz infó.

img005.jpg

(#) 6C4C válasza proli007 hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

Köszönöm szépen a segítséget!

Üdvözlettel:
-6c4c-
(#) emmzolee válasza kadarist hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Hello

Hát nézegettem a rajzot, háát megpróbálom a kondikat meg nézegetni.

Vagy a generátorommal teszek rá jelet a panelon, mindenféle forr pontra, és amikor rá ül a jelemre, akkor azon a részen lehet a hiba. Nem?

Köszi a segítséget.
(#) Ninoo hozzászólása Okt 4, 2009 /

Hy!
Van egy Phillips analóg szkópom.Két sugaras, hibrid(csöves+tranzisztoros), de csak az egyik sugarat tudom használni. Elég régi cucc. Mivel nekem nem sokat van rá szükségem, felvittem a padlásra. Régen jó volt a másik sugár is. De most a belső generátor jelét sem méri, csak egy vízszintes vonal látható.A belsejében találtam egy potit az Y eltérítéshez. Gondolom ezt gyárilag beállítják, és a külsőt meg én tekerészhetem.Na ezt a belsőt addig tekertem, míg felűlről megjelent a sugár. Elötte nem volt látható, de régen szépen lehetett állítani a képernyő aljától a tetejéig.Szóval olyan, minha elcsúszott volna az egész felfelé. Már örültem, hogy látszik, igaz eléggé fent van, de hiába kötöm rá a belső négyszögjelet, nem mutat semmit. A másik sugár tökéletesen működik vele.
hegusp
(#) proli007 válasza Ninoo hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Hello!
Gyaníthatóan a másik sugár erősítőjének munkapontja állítódott el, valamelyik alkatrészének hibájából. Ezért kellett a belső potin állítani. Viszont mivel az erősítő munkapontja így kiült a tápra, nem tud erősíteni, avagy nem megy rajta át a jel. Össze kell hasonlítani a két fokozat munkaponti feszültségeit.
Ha a szkóp nem valós kétcsatornás, akkor lehet az elektronkapcsolóban, vagy annak meghajtásában is hiba.
üdv! proli007
(#) kadarist válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Szia!

Jó lenne egy másik oszcilloszkóp, amivel át lehetne nézni a tápvonalakat, az Y-erősítő különféle pontjait. Ha 50 v. 100Hz-es brummra gyanakszol, akkor a hálózati táp körül nézz szét, ha viszont nagyfrekis, akkor a feszültségátalakító körül kell kereskedni.

Ha tennél fel képet a hibajelenségről, talán könnyebb lenne azonosítani a zavarforrást.

Jó hibakeresést.
(#) emmzolee válasza kadarist hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Hi

Kössz, hogy foglalkozol a dologgal. Mindjárt át is megyek, és lefényképezem a jelalakomat.

Este jövök a képpel.
(#) mnbv válasza Rudi007 hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Nekem is ilyen szkópom van és az általad jelzett tranzisztor ebben is rendesen melegszik, ez szerintem gyárilag ilyen. A problémám: CH-1 csatorna 20, 2 0,2, állásában az idővonal 0,8-1 cm-t elmozdul és 2mm vastag lesz, mintha az erősítő bemenetére zaj kerülne, valamint az 5-szörös állás esetén az idővonal eltünik. 1-szeres állásban a fenti méréshatárok kivételével az idővonal "sziklaszilárdan" áll és tökéletesen fókuszált. Ha valakinek van ötlete, kérem segítsen
(#) mnbv válasza t-dani hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Nekem is ilyen szkópom van és az általad jelzett tranzisztor ebben is rendesen melegszik, ez szerintem gyárilag ilyen. A problémám: CH-1 csatorna 20, 2 0,2, állásában az idővonal 0,8-1 cm-t elmozdul és 2mm vastag lesz, mintha az erősítő bemenetére zaj kerülne, valamint az 5-szörös állás esetén az idővonal eltünik. 1-szeres állásban a fenti méréshatárok kivételével az idővonal "sziklaszilárdan" áll és tökéletesen fókuszált. Ha valakinek van ötlete, kérem segítsen

Hello

Megjöttem a képekkel.

Itt a link:a szkópom jelalakjai

Van egy olyan a képeknél, hogy a file neve, abba írtam le a frekit, meg egy-két szót.

Nézd meg légyszi. Köszi
(#) emmzolee válasza mnbv hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Hasonló a gáz szerintem nálam is.

Sziasztok!

Még annyi kérdésem lenne, hogy a háromszög és négyszögjel milyen frekvenciájú volt?

Hello

Mondom a képek alatt ott a neve a képnek, és oda írtam hogy mi a freki, meg ilyesmi.

Amúgy 100Hz szerintem, de volt 25Hz is, meg 7.5Hz is a végén.

Szerinted ez össze függ az utolsó 3 képen látható gondal? Azon a 3 képen az látszik, hogy amikor váltogatom a Volt kapcsolót, akkor le, föl járkál a vonal. Az nem lehet gond? Ja, és amikor a leg alsóbbik állásban van, akkor 0,01V os állásban rajta van ez a jel. Aztán 0,1V os állásban is lemegy a vonal, és azon is rajta ez a brumm jel, és persze 1 V os állásban is lent a vonal, és rajta a brumm.
(#) Ninoo válasza proli007 hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

hy!
Elektronkapcsoló??
Az meg mi a szösszenet?Hol is találom?Azzal váltom át 1. és 2. sugár közt illetve mindkettőre?
hegusp

Bocs, nem voltam elég figyelmes a képfeliratokkal kapcsolatban.
Nagyon úgy néz ki, hogy 100Hz-es zavarról van szó, pontosabban a felharmonikusáról. Hálózati rész szűrőelkóit kellene cserélni. A trafó szakunderén lévő Graetz-hidak puffereit (200V), a stabilizátor áramkör (T16, T17)körül lévő elkókat kicserélném első körben.

Azért én valahonnan szereznék egy másik szkópot, azzal is megnézném a tápokat
(#) proli007 válasza Ninoo hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Hello!
Pontosan arról van szó (csak én még a régi neve alatt ismerem). Ez az EMG-nél valószínűleg egy dióda hídból felépített "analóg kapcsoló", ami Ch1-Ch2-Chop és Alt üzemben váltogat a két Y csatorna előerősítője között.
üdv! proli007
(#) emmzolee válasza kadarist hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Köszönöm, majd utána járok, de szerintem csak hétvégén, mert ma nem jutott rá időm.
(#) kadarist válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

OK! Kíváncsi vagyok az eredményre.
(#) audioheritage hozzászólása Okt 12, 2009 /

Van egy szkópon, ami a kikapcsoláskor egy számomra furcsa jelenséget produkál, melyet videóra is vettem.(elnézést a gyatra minőségért) A kérdésem, hogy találkozott-e már vki ilyennel, ill. hogy ez okozhat-e valamiféle gondot?

Segitségeteket előre is köszönöm!

MOV00079.3GP

(#) kadarist válasza audioheritage hozzászólására (») Okt 12, 2009 /

Szia!

Egyébként jól működik? Jelet megfigyelve nincsenek oda nem illő vonalak az ernyőn? Visszafutási csíkok?
Következő: »»   23 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem